Monday, April 4, 2011

Motor ku bukan public transport !

Zharif Azis nie seorang yang baik . Baik sangat-sangat .
Tapi agak-agak lah , janganlah sampai mempergunakan kebaikan aku .

Aku nie paling susah nak tolak ajakan , rayuan atau pelawaan seseorang .
Lidah macam kelu sangat nak cakap " x boleh " , " tidak " , " x nak lah "
Okay , itu tipu lah kan . Mungkin boleh tapi aku jarang buat . Hahaha .

Adalah sorang mamat nie , kawan aku kat tempat kerja .
Nama dia P . Bagi sesiapa yang dah tau siapa P nie , just shut your mouth !
Aku x nak malu kan sesiapa . Dan x nak berkongsi dosa akibat mengumpat .
Dosa yang ada sekarang nie pon x tertanggung . Cukup-cukup lah .

Ermmm mungkin entri nie di anggap mengumpat tapi aku x reveal siapa P tu kan ?
It could be anybody . Sape makan cili rasa pedas . *x kan lah masin pulak kot 

                                                           Ego je pon . Merah pulak tu . 

P nie suka pinjam motor aku .
Kalau sekali dua pinjam , aku x kisah . Tapi sejak kebelakangan nie , makin kerap pulak .
Sampai hari-hari nak pinjam . Melampau lah kan ?
Disebabkan aku nie terlampau baik , aku bagi je si P nie pinjam .
Banyak betul alasan dia nak pinjam . Antaranya ,

  " Aku nak jumpa bapak aku lah . Dia datang dari jauh " - Suruh la dia datang Pak Li kan ?  
  " Aku nak hantar nasi ayam lemon nie kat mak aku " - Menipu . Dia nak bagi makwe dia .
  " Aku nak keluarkan duit lah kat bank . Duit aku dah habis " - Dia nie seorang yang boros . 
  " Aku nak beli rokok " - Padahal depan Pak Li ada jual rokok tapi dia malas nak jalan kaki .
  " Aku nak ambil gitar kat kawan aku lah " - Penting sangat ke gitar tu ? Bukan artis pon .

Banyak lagi sebenarnya . Kalau tulis satu persatu kang sampai besok pon entri nie x abis .
Sehingga timbul satu suara daripada seorang hamba Allah nie . Nama dia Ali .

                                                           Aku dan Ali di tempat kerja

Ali : Riff , kau nie bagi je pinjam motor kau kat si P tu kan . Kau x risau k ?
       Buat nya dia excident ke , memang lah kita x minta . Tapi kena fikir juga hal tu .
       Dah lah dia x ada lesen . Apa-apa hal motor kau juga yang kena .
       Kau bagi sekali , tengok , sampai sekarang hari-hari dia nak pinjam .
       Dulu pon dia nak pinjam motor aku . Tapi aku x bagi . Sekarang dia dah x minta dah .

Tersentap aku masa tu . Automatically menyedar kan aku . Thanx abang Ali :)
Aku terus ambil tindakan . Dan berani kan diri untuk tidak bagi si P nie pinjam motor aku .
Sebenarnya memang dah lama aku nak cakap benda nie dekat P .
Dari sebelum Ali tegur aku lagi . Cuma aku x berani . Hahahaa .

Mesti korang label aku nie kedekut kan ? Think before you judge me !

Pertama , dia x ada lesen . Kalau kena saman macam mana ?
 " Eh , aku boleh bayar lah saman tu " - Padahal duit dia selalu habis . Nak bayar macam mana ?
 " Dekat balai polis tu ramai member-member aku " - Nak rasuah polis lah tu kan ?

Kedua , kalau kemalangan , motor sape yang hancur ? Bukan motor aku ke ?
 " Kau jangan lah doa macam tu " - Bukan doa tapi sebagai langkah berjaga-jaga . 
 " Kau nak sangat ke aku kemalangan langgar lori ? " - Lantak kau lah . Asal motor aku selamat .
 
Sejak aku x bagi dia pinjam , dia x minta lagi dah . Tapi . . . . . .
Baru-baru nie , dia nak pinjam lagi . Dan aku bagi . Argghhh ! Bodoh nya aku .

Dan semalam , seperti biasa , bila aku dah bagi pinjam , dia nak pinjam lagi .
Zharif Azis mati-matian kata TIDAK ! Sampai dia merayu-rayu kat aku . Pergggh !
Aku tetap dengan TIDAK aku . Aku x makan dengan semua rayuan P tu lagi . Boleh jalan lah !
Aku berjaya . Yeay ! Selamat pon motor aku . Hahaha .

Kepada crew-crew Pak Li yang baca entri nie , jangan lah kecoh-kecoh erk .
Yang paling penting jangan bagi tau P . Hahahaha .
X pasal-pasal bermusuhan pulak aku dengan si P nie nanti . Padahal kami kawan :)

                         Bintang popular 2010 , tahniah abang Sam !

                                                   Muka aku x excited pon kan . Hahaha



21 comments:

  1. Adeiiii.. bro jgn selalu sangat nanti jd mcm member aku pinjam punya pinjam terus jadi harta... 3bulan tak bagi2 balik moto.. katanya moto dah hilang..perghhh.. rupanya dia buat reta simpan dekat kg.. pas tu tak jumpa-jumpa dah mamat tuu... perghh.. repot polis baru dapat balik moto tu.. rupanya dia simpan kat kg bg mak ayah dia guna deeee.. sabo je lah :D

    ReplyDelete
  2. kau ni , terlalu berahsia la

    n kau dah buat org tertanya2 siapa P , P tu perkataan apa , apa nme mula huruf P , ..

    meh sni aku bg tau P tu apa dan siapa

    P ialah ..

    the same way u did to syazwan

    the reality,

    i'm not willing to do it ..

    because i cnt be you ;(

    ReplyDelete
  3. gadis kepastian : tau xp . geram pulak kan jadi nya .

    black moon : siannya kau . ermm lepas nie jangan jadi baik sangat kat orang . sesekali kena bg pengajaran .

    adil : kuss semangat . jangan bg tau . malu P nant . hahaha .

    ReplyDelete
  4. Adil ; Susah sgt ke ? Putra lah .
    :D

    ReplyDelete
  5. weh,terok nye mamat P tu.. --'
    err kalau aku,aku pun x berani nk ckp depan2..haha..
    ha!btl ke gambar sam tu?

    ReplyDelete
  6. deyla : kantoi sudahh . hahahaha .

    ziemah : sewa ? xnak lahh . excident motor teruk jugak kan .

    athirah : tau xp . susah kan nak ckap depan2 . hahahhaa . gambar tu betol lahh . dia ada makan kat pak li banting baru2 nie . x sangka plak menang bintang popular . huhu .

    ReplyDelete
  7. hye dear...
    i dh follow ur blog..
    i still new lg, hopefully u dpt follow my blog too... http://storyofyoungladies.blogspot.com/

    still bru lg.. hope dpt tunjuk ajar u.. thank

    ReplyDelete
  8. Eh pk cik , teruk2 . It reminds me to someone . Ishk ishk ishk .

    Eh adil , kau ckp ap ? Xphmlah ~ Huhu ^^

    ReplyDelete
  9. fariha : thanx follow . insyaAllah akan d ajar . sy pon baru lagi .

    wan : someone ? cecite cecite . hahahhaa .

    ermm kau tgok lah entri kau baru2 nie tentang result . aq tulis mcm yg adi tulis . so nie kira revenge lahh . hahahhaa

    ReplyDelete
  10. penulisan yang menarik.huhu.lagu sweet,hahahahahaa

    ReplyDelete
  11. hahah amboiii P tu ingt tu moto bapak dia?? huhu chill eh zharif ! :)

    ReplyDelete
  12. biasa lah . manusia . pantang org buat baik terus naik tocang .

    ReplyDelete
  13. kalau sekali sekala pnjam tak pa lah.. kalau selalu tuh agak melampau lah plak.. huhu..

    bukan x nak kasi pinjam.. tapi kadang2 cam dah wat harta sendiri lak..huhu

    ReplyDelete
  14. Kau lesing je P tu . Btw , Sam datang Pak Li ke ?

    ReplyDelete
  15. lesing ? x boleh . dia besar than me . takot . hahahahha

    yupp :) sam datang pak li with the short pants .

    ReplyDelete
  16. eh orang sp. tu macam bigmouth restaurant punya uniform

    ReplyDelete

Home