Tuesday, February 28, 2012

Matrik Stuff

Assalamualaikum 

Kali nie aku nak cerita pulak pasal kehidupan aku di matrik . Mesti ramai yang nak tau kan .
Tak payah cakap pon aku dah tau . Korang memang rajin stalker hidup Zharif Azis pon kan =P

I am a KMPP student

Nak tengok lebih jelas gambar kad matrik aku ?

Sila click untuk mendapatkan lebih kepuasan =)

Salah satu aset yang boleh aku canang satu kampung di mana kad matrik aku sangat lah ohsem gambar nya . I look young , handsome and bergetah .

First of all , aku nak cerita macam mana sistem matrik nie di jalankan . Harap tak ada yang tertidur bila aku cerita benda nie . Semua pergi bancuh kopi , pi minum sat . Cepat aku tunggu .

5 minit kemudian . . . 

Okey semua dah segar kan ? Moh lah kita selami kehidupan di matrik . Terus terang aku cakap , matrik nie tension , susah dan penat . Hah mesti semua orang dah takut . Tengok tu , sampai dah ada yang selubung dengan selimut . Haihh korang nie macam-macam lah .

For those yang rajin , tabah dan cekal je yang boleh survive kat matrik nie . Just like me =) But of course the rajin one not in my list . Bye . Sistem kat matrik nie terlampau kusut . Dorang dah plan awal-awal . Contoh waktu pembelajaran , tajuk tu mesti habis dalam masa 2 jam . So the lecturers semua kene rush nak kejar masa . Terlajak sikit masa , dorang akan mula gelabah . Finishing the syllabus according to the time given is a must ! So bayang kan jelah betapa terseksa nya pelajar bila semua pensyarah nak rush habis kan tajuk . Belom sempat digest lagi , dah kene masuk topic baru .

10 Minit pertama , khusyuk dan tekun , Alhamdulillah =)

30 Minit kemudian , Nauzzubillah >__<

Okey itu kalau kuliah , kalau kelas tutoran pulak lain cerita . Kata orang , kalau tak faham apa yang di sampaikan kat kuliah , kita boleh faham kan dekat kelas tutor . Yes , aku mengaku memang lah macam tu . But , pensyarah tu bukannya nak bincang satu-satu . Dorang akan tanya pelajar soalan mana yang tak boleh buat . Untuk kes yang macam aku nie , dah lah tak faham ape kat kuliah , then kalau aku cakap semua aku tak faham , nanti ada pulak tangan singgah dekat pipi aku yang gebu lagi mulus nie .

Untuk kelas amali pulak , yang nie relax sikit . Boleh kunyah lolipop lagi waktu nie  . Sila runsing . Tak lah berapa tension bila buat experiment . Usually , pelajar suka experiment . Sebab kita boleh discover new things . Dan biasanya kelas amali , lecturer kurang ber-pokpekpokpek ( Sila sebut dengan betol , jangan mencarut ) Itu yang membuat kan pelajar suka . Kan korang ? Tapi kelas amali juga mendatang kan stress kepada pelajar . Hal ini kerana , sebaik sahaja experiment selesai di jalankan , maka kene lah tulis report . Hah report nie merupakan beban paling menyampah kat matrik nie .

Kelas amali biology , experiment kingdom animalia =)

Kelas amali Kimia , experiment aldehyde and ketone =)

Kelas amali physic , experiment tak ingat dah =)

Tak ketinggalan juga beban-beban lain yang membuatkan semua pelajar matrik menyampah . Iaitu quiz dan assignment . Omaigad , aku rasa macam nak menjerit je bila kene buat assignment . Kalau kita tau buat tak apa , ini tak tau apa-apa suruh buat assignment . Memang tak terhantar lah assignment tu . Assignment physic selalu aku tak buat =) Shhh jangan kecoh-kecoh okey . Ini rahsia kita bersama .

Sekarang nie pulak aku nak cerita kan beberapa fakta tentang budak-budak matrik . Mesti korang nak tau kan apa yang budak-budak matrik nie selalu buat .

1- Siap kan segala kerja yang tertangguh dalam dewan kuliah . Aku boleh jamin 97% pelajar matrikulasi buat macam nie .

Jangan tiru aksi ini di matrik 

2- Copy paste kerja kawan-kawan . This is so true ! Semua benda kat matrik nie kan nak rush , so pelajar memang tak sempat nak buat tutor , report or assignment nie bagai . Atau lebih tepat malas . So memang habit kitorang copy paste jelah kerja kawan .

3- Menipu time jawab quiz online . Kebanyakkan budak-budak rajin , dorang selalu buat awal quiz online nie . So yang lain akan ambek kesempatan suruh dorang buat kan sekali . Tak pon tulis jawapan then post dekat group KMPP . Sangat murah hati dorang nie . Kitorang saling memahami dan saling membantu . Majulah pelajar matrik untuk negara !


Dah cukup jelah bagi tiga . Kang bagi banyak-banyak , budak-budak matrik boikot aku pulak sebab pecahkan rahsia dorang dekat satu dunia . Mintak maaf ye kepada pembaca-pembaca setia blog jejakakaula sebab tak dapat reveal lebih banyak fakta =(

Aku nie kuat sangat tidur . Tidak kira di mana sahaja aku berada , bila rasa mengantuk datang , di situ lah aku akan tidur . Nak bukti ? Let see . . . .

Perangai tak senonoh dalam kelas -,-

Perangai tak senonoh di dewan kuliah -,-

Perangai tak senonoh di kelas amali -,-

Okey dah lah , malas aku nak ulas lebih lanjut sebenarnya . Sebab korang bukannya suka membaca sangat pon kan ? Lagi-lagi budak matrik . Dah lah di bebani dengan pelbagai buku untuk di baca , ini ditambah lagi dengan membaca blog jejakakaula . Mesti rasa beban sangat kan .

Aku sebenarnya nak reveal beberapa gambar yang tak pernah aku tunjuk dekat public . Tersimpan dengan baik dekat dalam laptop aku nie . Gambar yang aku ambek sendiri . Set masa 10 saat then posing dengan batak nya like there is no tomorrow . Semua mesti dah tak sabar kan ? Huhu

Mesin rumput yang tak macam mesin rumput 

Belakang makmal kimia 

Depan pintu pagar masuk KMPP

Tasik KMPP 

All by myslef  =) Kalau aku tak outing , aku pergi ronda-ronda satu matrik ambek-ambek gambar . Aku selalu pergi time-time zohor . Time tengah semua syok tidur dalam bilik , aku keluar pergi ambik gambar . Aku kan suka berseorangan . Bukan nya sombong ke apa , dah memang itu sifat aku . Even outing pon aku suka keluar sendiri , buat hal sendiri .

Gambar outing 




Banyak lagi sebenarnya gambar yang aku ambek sendiri . Gambar-gambar nie kira macam limited edition lah =) Bertuahnya korang dapat tengok gambar-gambar Zharif Azis . Sila lempang .

Biar lah orang nak panggil aku gila ke , kera sumbang ke , aku tak kesah pon . Yang penting aku gembira dengan cara aku =)

Itu semua gambar-gambar masa sem 1 dulu . Masa tu memang aku macam kera sumbang . Tapi sekarang aku dah jadi peramah sikit . Dah boleh cakap banyak tanpa henti . Dekat kelas pon aku dah boleh cakap-cakap . Huhu

H4P1 memang ohsem !

Student KMPP hate the most is when the ATM is out of service -,- Kerap sangat out of service , rasa macam nak gigit-gigit je kuku pengarah .

Setia menunggu -,-

Then bila dah pulih daripada out of service , orang pulak berpusu-pusu nak keluarkan duit -,-

Dorang nie macam tau-tau je aku nak ambek gambar , terus pose 

Apa lagi yang korang nak tau pasal matrik ? Aku asyik tunjuk apa yang tak best je kat matrik nie kan . Mai aku tunjuk apa pulak yang best kat matrik nie =) Jadi adik-adik yang teringin masuk matrik tu , jemput lah masuk matrik . Dah masuk jangan menyesal pulak . HAHAHA

BIO-ecorace 

Bio-ecorace , baru je minggu lepas aku bertanding . Macam-macam kene buat . Main bola jaring lah , buat puzzle lah , boria lah . Huh penat -,- Group kitorang dapat saguhati jerp =)


Ada yang jual-jual makanan untuk minggu koko ( kalau tak silap)  Dah macam pasar bila petang-petang . Meriah ! Macam-macam makanan dorang jual .


Sorry for the low quality . Cuba dengar apa yang dorang bertiga cuba sampai kan . Serious lawak sangat . Pandai depa berlakon sambil buat slang english macam tu . Dah macam slang Maria Elena pon ada . Owhh ini KMPP Got Talent sempena minggu bahasa inggeris .

ATTENTION TO KMMP-ians : sape yang ada video masa Rosmah dan Hasmidah nyanyi pliss inform aku . Aku nak sangat video complete dorang nyanyi . Sedap sangat weyhh =)

Dan banyak lah lagi aktiviti-aktivit lain . Rasa nya kalau korang ikuti blog aku nie , mesti korang dapat selami lebih dalam lagi kehidupan di matrik . Ceyhh padahal nak galakkan korang supaya kerap singgah blog jejakakaula nie . Hahaha bye =P

Nak lagi ? Ke dah penat dah ? Aku pon dah penat nak taip nie . Take 3 days time to complete this post due to busy . Tapi demi korang aku siap kan jugak sebab tak nak buat korang kecewa , ceyhh .

PESANAN PENAJA 


" Masuk matrik , ambek modul satu dengan harapan nak jadi seorang doktor gigi yang hensem lagi menggodakan tapi apa kan daya , macam dah tak ada harapan je . I'm sorry mom coz let you down =( "

Sedih memang sedih bila karier yang kita impikan dari kecik tak kesampaian . Tambah-tambah bila dah jadi harapan ibu aku nak tengok anak lelaki dia jadi doktor . Serious sedih sangat =( Tapi memang silap aku . Aku yang tak belajar betol-betol . Aku ada satu lagi pilihan , InsyaAllah aku akan cuba dapat kan kos tu . My last and only chance . Ya Allah permudah kan lah segala urusanku . Aminn .

Sabtu nie InsyaAllah kalao tak ada onak dan duri , kelas aku akan adakan BBQ .
Adakah penggunaan bahasa Melayu aku terok ? Onak dan duri ? Aku dengar pon macam gonjeng

Apa yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim

Sekian ,

Saturday, February 25, 2012

Tentang braces

Assalamualaikum 

Sejak kebelakangan nie aku agak malas nak meng-updated blog aku yang hensem lagi best nie .
Bila boring , nie yang buat aku nak mengarang post mengarut-ngarut . Korang baca je yerp =)

I bet you want to termuntah when you see this 

Sunday, February 19, 2012

Cameron Highland

Assalamualaikum !

Semalam , praktikum aku adakan lawatan pergi Cameron Highland !! Excited tawuu .

Strawberry 

Kitorang bertolak pagi-pagi , 5.30 dah kene berkumpul dekat depan .
So bayangkan jelah terseksa nya macam mana . Untung ada orang kejut kan . Hihi =)

5.30 pagi >__<

Dalam bas =)

Rombongan kali nie , di taja sepenuhnya oleh KMPP . So terima kasih Tuan Khairi Bin Jalun
Sangat lama kami menanti pihak tuan untuk meng-approve lawatan kami ini . Huh -,-

Tudia budak batak -,-

Sampai kat Cameroon jam 8 lebih . Singgah main-main pokok kaktus kat mana entah tak tau .
Tak beli pape pon masa nie , dah kata cuma singgah je kan .

Kaktus =)

Lepastu ambek-ambek gambar lagi depan bas , saja nak show off yang KMPP taja bas =)


Saja upload sampai dua , sebab gambar aku nampak comel =)

Then kitorang gerak pergi ladang teh . Omaigad sangat cantik pemandangan di ladang teh .
Rasa macam xnak balik pon ada . Okey tipu je =P

Muka x sudi nak bergambar , kelakar 

What happen to me ? Excited sangat kot

Cikgu hensem =)

Kebatakan teserlah !

Saya cover braces , jangan marah =)


Comei-comei 

 Ewahhh 

Singgah satu kedai nie , dadih strawberry dia sedap sangat kot . Lain dari yang lain .
Kat tepi-tepi kedai dia pulak ada banyak pokok-pokok bunga . Cantik-cantik pulak .

Abaikan gambar nie sebab terlampau poyo

Tanam tepi jalan je kot , huhu

Pergi Cameron , kalao x singgah ladang strawberry memang x sah lah kan .
Tempat wajib untuk di singgah . Strawberry merupakan simbol kepada Cameroon Highland

Tak perlu kot buat macam nie -,-

Muka tahan kencing kot >__<

Strawberry yang sudah di petik 

Petik jangan x petik 

Sebenarnya x boleh nak petik pon . Kalau nak petik sendiri , kene bayar sekilo 40 hengget .
Daripada petik sendiri lebih baik beli yang dah siap di paket . Murah sikit .

Ini budak degil , xboleh masuk tapi dia masuk jugak 

Lepastu kitorang pergi makan strawberry coklat . Feeling-feeling Dato' K ngan Dato' Siti jap
3 cucuk 5 hengget . Melantak puas-puas !

Melazatkan . . .


Ada 5 orang pelajar kelas lain join rombongan kitorang . Dorang pon anak murid cikgu hensem .
So total yang pergi ada 28 orang pelajar . Huhu

Itulah dorang =)

Nak cari tempat solat bapak susah . Terpaksa berjalan kaki sejauh 1.5 kilometer .

Muka suci lepas solat , Alhamdulillah 

Balik dari masjid jadi macam nie balik =='

Itu jelah tempat yang kitorang pergi . Tak banyak pon sebab x sempat dan hujan .
Kitorang balik hari , tak menginap pon . KMPP bajet tak banyak nak taja .

Aksi dalam bas perlu tunjuk !

Bas memuatkan 40 penumpang , tapi yang pergi cuma ada 28 orang je .
So memang tak boleh duduk diam lah kitorang kat dalam bas . Asek bertukar tempat aje .

Cameron sangat sejuk walaupon dah tengahari . Apatah lagi time hujan , menggigil .
Aku agak tak tahan sejuk . Aku allergic sejuk . Tangan dan kaki aku akan mula gatal-gatal .
Macam kene gigit nyamuk tangan aku jadi nya , melempung sana melempung sini .

PESANAN PENAJA


" Ramai cakap muka aku dah cengkung balik , ohh tidakk !! "

Sejak aku baik demam nie , selera makan aku agak merosot .
Makan nasi pon dah tak banyak . Aku pon tak tau lah kenapa . Berat aku semakin susut .
Tulang aku semakin kelihatan dan muka aku dah kembali cengkung . Sedih gila ='(
Tapi tak apa , aku akan cuba naik kan balik berat badan aku . Semangat !

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

Sekian ,

Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...