Tuesday, February 28, 2012

Matrik Stuff

Assalamualaikum 

Kali nie aku nak cerita pulak pasal kehidupan aku di matrik . Mesti ramai yang nak tau kan .
Tak payah cakap pon aku dah tau . Korang memang rajin stalker hidup Zharif Azis pon kan =P

I am a KMPP student

Nak tengok lebih jelas gambar kad matrik aku ?

Sila click untuk mendapatkan lebih kepuasan =)

Salah satu aset yang boleh aku canang satu kampung di mana kad matrik aku sangat lah ohsem gambar nya . I look young , handsome and bergetah .

First of all , aku nak cerita macam mana sistem matrik nie di jalankan . Harap tak ada yang tertidur bila aku cerita benda nie . Semua pergi bancuh kopi , pi minum sat . Cepat aku tunggu .

5 minit kemudian . . . 

Okey semua dah segar kan ? Moh lah kita selami kehidupan di matrik . Terus terang aku cakap , matrik nie tension , susah dan penat . Hah mesti semua orang dah takut . Tengok tu , sampai dah ada yang selubung dengan selimut . Haihh korang nie macam-macam lah .

For those yang rajin , tabah dan cekal je yang boleh survive kat matrik nie . Just like me =) But of course the rajin one not in my list . Bye . Sistem kat matrik nie terlampau kusut . Dorang dah plan awal-awal . Contoh waktu pembelajaran , tajuk tu mesti habis dalam masa 2 jam . So the lecturers semua kene rush nak kejar masa . Terlajak sikit masa , dorang akan mula gelabah . Finishing the syllabus according to the time given is a must ! So bayang kan jelah betapa terseksa nya pelajar bila semua pensyarah nak rush habis kan tajuk . Belom sempat digest lagi , dah kene masuk topic baru .

10 Minit pertama , khusyuk dan tekun , Alhamdulillah =)

30 Minit kemudian , Nauzzubillah >__<

Okey itu kalau kuliah , kalau kelas tutoran pulak lain cerita . Kata orang , kalau tak faham apa yang di sampaikan kat kuliah , kita boleh faham kan dekat kelas tutor . Yes , aku mengaku memang lah macam tu . But , pensyarah tu bukannya nak bincang satu-satu . Dorang akan tanya pelajar soalan mana yang tak boleh buat . Untuk kes yang macam aku nie , dah lah tak faham ape kat kuliah , then kalau aku cakap semua aku tak faham , nanti ada pulak tangan singgah dekat pipi aku yang gebu lagi mulus nie .

Untuk kelas amali pulak , yang nie relax sikit . Boleh kunyah lolipop lagi waktu nie  . Sila runsing . Tak lah berapa tension bila buat experiment . Usually , pelajar suka experiment . Sebab kita boleh discover new things . Dan biasanya kelas amali , lecturer kurang ber-pokpekpokpek ( Sila sebut dengan betol , jangan mencarut ) Itu yang membuat kan pelajar suka . Kan korang ? Tapi kelas amali juga mendatang kan stress kepada pelajar . Hal ini kerana , sebaik sahaja experiment selesai di jalankan , maka kene lah tulis report . Hah report nie merupakan beban paling menyampah kat matrik nie .

Kelas amali biology , experiment kingdom animalia =)

Kelas amali Kimia , experiment aldehyde and ketone =)

Kelas amali physic , experiment tak ingat dah =)

Tak ketinggalan juga beban-beban lain yang membuatkan semua pelajar matrik menyampah . Iaitu quiz dan assignment . Omaigad , aku rasa macam nak menjerit je bila kene buat assignment . Kalau kita tau buat tak apa , ini tak tau apa-apa suruh buat assignment . Memang tak terhantar lah assignment tu . Assignment physic selalu aku tak buat =) Shhh jangan kecoh-kecoh okey . Ini rahsia kita bersama .

Sekarang nie pulak aku nak cerita kan beberapa fakta tentang budak-budak matrik . Mesti korang nak tau kan apa yang budak-budak matrik nie selalu buat .

1- Siap kan segala kerja yang tertangguh dalam dewan kuliah . Aku boleh jamin 97% pelajar matrikulasi buat macam nie .

Jangan tiru aksi ini di matrik 

2- Copy paste kerja kawan-kawan . This is so true ! Semua benda kat matrik nie kan nak rush , so pelajar memang tak sempat nak buat tutor , report or assignment nie bagai . Atau lebih tepat malas . So memang habit kitorang copy paste jelah kerja kawan .

3- Menipu time jawab quiz online . Kebanyakkan budak-budak rajin , dorang selalu buat awal quiz online nie . So yang lain akan ambek kesempatan suruh dorang buat kan sekali . Tak pon tulis jawapan then post dekat group KMPP . Sangat murah hati dorang nie . Kitorang saling memahami dan saling membantu . Majulah pelajar matrik untuk negara !


Dah cukup jelah bagi tiga . Kang bagi banyak-banyak , budak-budak matrik boikot aku pulak sebab pecahkan rahsia dorang dekat satu dunia . Mintak maaf ye kepada pembaca-pembaca setia blog jejakakaula sebab tak dapat reveal lebih banyak fakta =(

Aku nie kuat sangat tidur . Tidak kira di mana sahaja aku berada , bila rasa mengantuk datang , di situ lah aku akan tidur . Nak bukti ? Let see . . . .

Perangai tak senonoh dalam kelas -,-

Perangai tak senonoh di dewan kuliah -,-

Perangai tak senonoh di kelas amali -,-

Okey dah lah , malas aku nak ulas lebih lanjut sebenarnya . Sebab korang bukannya suka membaca sangat pon kan ? Lagi-lagi budak matrik . Dah lah di bebani dengan pelbagai buku untuk di baca , ini ditambah lagi dengan membaca blog jejakakaula . Mesti rasa beban sangat kan .

Aku sebenarnya nak reveal beberapa gambar yang tak pernah aku tunjuk dekat public . Tersimpan dengan baik dekat dalam laptop aku nie . Gambar yang aku ambek sendiri . Set masa 10 saat then posing dengan batak nya like there is no tomorrow . Semua mesti dah tak sabar kan ? Huhu

Mesin rumput yang tak macam mesin rumput 

Belakang makmal kimia 

Depan pintu pagar masuk KMPP

Tasik KMPP 

All by myslef  =) Kalau aku tak outing , aku pergi ronda-ronda satu matrik ambek-ambek gambar . Aku selalu pergi time-time zohor . Time tengah semua syok tidur dalam bilik , aku keluar pergi ambik gambar . Aku kan suka berseorangan . Bukan nya sombong ke apa , dah memang itu sifat aku . Even outing pon aku suka keluar sendiri , buat hal sendiri .

Gambar outing 




Banyak lagi sebenarnya gambar yang aku ambek sendiri . Gambar-gambar nie kira macam limited edition lah =) Bertuahnya korang dapat tengok gambar-gambar Zharif Azis . Sila lempang .

Biar lah orang nak panggil aku gila ke , kera sumbang ke , aku tak kesah pon . Yang penting aku gembira dengan cara aku =)

Itu semua gambar-gambar masa sem 1 dulu . Masa tu memang aku macam kera sumbang . Tapi sekarang aku dah jadi peramah sikit . Dah boleh cakap banyak tanpa henti . Dekat kelas pon aku dah boleh cakap-cakap . Huhu

H4P1 memang ohsem !

Student KMPP hate the most is when the ATM is out of service -,- Kerap sangat out of service , rasa macam nak gigit-gigit je kuku pengarah .

Setia menunggu -,-

Then bila dah pulih daripada out of service , orang pulak berpusu-pusu nak keluarkan duit -,-

Dorang nie macam tau-tau je aku nak ambek gambar , terus pose 

Apa lagi yang korang nak tau pasal matrik ? Aku asyik tunjuk apa yang tak best je kat matrik nie kan . Mai aku tunjuk apa pulak yang best kat matrik nie =) Jadi adik-adik yang teringin masuk matrik tu , jemput lah masuk matrik . Dah masuk jangan menyesal pulak . HAHAHA

BIO-ecorace 

Bio-ecorace , baru je minggu lepas aku bertanding . Macam-macam kene buat . Main bola jaring lah , buat puzzle lah , boria lah . Huh penat -,- Group kitorang dapat saguhati jerp =)


Ada yang jual-jual makanan untuk minggu koko ( kalau tak silap)  Dah macam pasar bila petang-petang . Meriah ! Macam-macam makanan dorang jual .

video

Sorry for the low quality . Cuba dengar apa yang dorang bertiga cuba sampai kan . Serious lawak sangat . Pandai depa berlakon sambil buat slang english macam tu . Dah macam slang Maria Elena pon ada . Owhh ini KMPP Got Talent sempena minggu bahasa inggeris .

ATTENTION TO KMMP-ians : sape yang ada video masa Rosmah dan Hasmidah nyanyi pliss inform aku . Aku nak sangat video complete dorang nyanyi . Sedap sangat weyhh =)

Dan banyak lah lagi aktiviti-aktivit lain . Rasa nya kalau korang ikuti blog aku nie , mesti korang dapat selami lebih dalam lagi kehidupan di matrik . Ceyhh padahal nak galakkan korang supaya kerap singgah blog jejakakaula nie . Hahaha bye =P

Nak lagi ? Ke dah penat dah ? Aku pon dah penat nak taip nie . Take 3 days time to complete this post due to busy . Tapi demi korang aku siap kan jugak sebab tak nak buat korang kecewa , ceyhh .

PESANAN PENAJA 


" Masuk matrik , ambek modul satu dengan harapan nak jadi seorang doktor gigi yang hensem lagi menggodakan tapi apa kan daya , macam dah tak ada harapan je . I'm sorry mom coz let you down =( "

Sedih memang sedih bila karier yang kita impikan dari kecik tak kesampaian . Tambah-tambah bila dah jadi harapan ibu aku nak tengok anak lelaki dia jadi doktor . Serious sedih sangat =( Tapi memang silap aku . Aku yang tak belajar betol-betol . Aku ada satu lagi pilihan , InsyaAllah aku akan cuba dapat kan kos tu . My last and only chance . Ya Allah permudah kan lah segala urusanku . Aminn .

Sabtu nie InsyaAllah kalao tak ada onak dan duri , kelas aku akan adakan BBQ .
Adakah penggunaan bahasa Melayu aku terok ? Onak dan duri ? Aku dengar pon macam gonjeng

Apa yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim

Sekian ,

66 comments:

  1. hahahahaa lawakkk ! tak dinafikan semua cerita di atas adalah benar :D

    ReplyDelete
  2. amboi laju nya dia komen >__<

    siap kan segala kerja dalam kuliah , memang kebiasaan =) hahahhaa

    ReplyDelete
  3. tapi kalau kt sini , lelaki dok depan . compulsory :) so nak siapkan kerja dalam bilik kuliah jarang terjadi .

    ReplyDelete
  4. laaa ye ke ? kejam nyaa matrik perlis . kitorang bebas . suka hati nak duduk mana . huhu

    ReplyDelete
  5. hahaha. nice blog !:) suke bace. hm, yg siap kn tutor time dlm kuliah sudah semestinyer ! haha . kan aliff haikal ?

    hm, dak laki salu dok depan. memang bagus pon. hee

    ReplyDelete
  6. jangan kata tutor , report pon sama . huhu

    kira mcm dah normal sgat kann .

    ReplyDelete
  7. taw takpa. hahaha. tersangatlah normal ! :D

    ReplyDelete
  8. Baru bercita-cita nak masuk matrik coz nak jadik doktor....tapi macam susah ajew~

    P/S : Mood berduka lara~

    ReplyDelete
  9. secara jujur nya : memang susah dan kelam kabut . semua benda nak rush .

    tapi kalao rajin , insyaAllah boleh je . huhu

    ReplyDelete
  10. perghh hebak nyaaa tidur HAHAHA!~ :P

    ReplyDelete
  11. hahaha..terbaik entri ni..kretif cam besa zharif ;) gambar tidoq tu takley blah xD HAHAHHA

    ReplyDelete
  12. hahaha..terbaik entri ni..kretif cam besa zharif ;) gambar tidoq tu takley blah xD HAHAHHA

    ReplyDelete
  13. aku memang pakar dlam bab2 tido nie . muahaha

    ReplyDelete
  14. zarep , pspm buat elok2 yeeee :)

    ReplyDelete
  15. hi all jejakakaula.blogspot.com blogger discovered your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective backlinks Take care. Jason

    ReplyDelete
  16. salam...aku ni bru dpt rsult spm...dpt la 5a...tp addmth aku dpt d...agk2 lpas x rsult ni nk msuk matrik?...aku mmg tringin nk msuk...tp pas rmai owg kte matrik ni susah aku cam tragak2 la jgak nk msuk..aku da pn apply bhagian sains kat kmpp...so,sbgai snior pe pndapat ka?..ptut ke aku gi matrik ni(kalu dpt la) or smbung dploma?...skang ni kpale aku mmg kusut gler pkir hal ni...cm ka gak,mak aku tringn nk tg0k ank dye jd doktor...tp aku tk0d x pass je mtrik ni...kalu smbung dploma plak,abg aku swuh smbung kat gmi(kos instrument)...aku mnat gak nk smbung kat c2 sbb dye kate kalu aku pas dploma 2 dye nk tlg aku gi offshore(tmpat dye keje skng)...tp aku syg nk tnggal bio sbb aku mmg mnat bab medic ni...bleh cdangkn x pe yg aku ptut wat...

    ReplyDelete
  17. to anon : rasa nya lepas kot , minimum dia nak 3 kredit kan ?

    susah tu memang lah susah , i mean cara pembelajaran nya . sebab kat sini rush sanagt2 . so nanti akan ada sdikit culture shock sebab biasanya kita belajar tak secepat dan sepantas mcm kat matrik nie .

    tapi nanti lama2 akan biasa jugak insyaAllah .

    subjek-subjek saens dapat berapa ? kalao subjek saens dpat mcm b+ dan ke atas , so maksud nya sains kau kuat lah . kira nya mcm boleh bawak .

    nak nasihat kan jugak , jangan tamak ambek modul 1 mcm aku nie . dulu aku tak pikir mse pilih modul nie dan sekarang nak menyesal pon tak guna .

    kalao kau rasa kau more to bio , ambek modul 3 . kalao rasa kau more to physic , amek modul 2 .

    tapi kalao kau rasa dua2 kau hebat , boleh je nak ambek modul 1 . tapi kene extra rajin lah bila amek modul nie .

    diploma 3 tahun bru boleh sambung ijazah . matrik setahun then terus boleh sambung ijazah . pasal susah tu , semua benda susah . tapi insyaAllah kalao ada tekad , usaha dan doa , semua benda boleh ajdi senang .

    so pilih lah betol2 . buat solat istikharah .

    apa yang kita apply dekat U , tak semestinya dapat . kalau dpat kos yang kau tak minat , pikir masak2 sama ada nak terus kan ambek diploma atau masuk amtrik .

    papepon , congrats for the spm result . quite good =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan awal-awal dapat Modul 3 ke? Kenapa tukar?

      Delete
    2. my first mentor ckp kalau nk jadi doktor better ambik modul 1. peluang cerah sikit . tp bila dah masuk modul 1, baru rasa nyesal . hahahahaha

      Delete
  18. thanks to tuan pyer blog yg dh bg byak info psl matriks n kmpp nie..

    ReplyDelete
  19. salam...smlam aku da chek rsult dye n alhamdulillah dpt...tp kat matrik gambang je la...aku dpt bhagian sains tp yg 2 taon pnya...28/5 ni kne chek in...ka rse mne yg lgi bbaloi?...amek ni ke or wat dploma 3 taon?...kalu dploma engineering la kat gmi...1 lg,kalu aku pass la mtrik ni brape ekk pointer utk aku smbung engineering utk ijazah nnti?...sbb aku juz taw kalu nk smbung medik kne 3.9-4.0 g2....

    ReplyDelete
  20. depends on diri sendiri sebenarnya .
    rasa2 suka yang mana ?

    kalao rasa mcm nak terus amek diploma tu , go on je .
    pasal berbaloi tak berbaloi , rasa nya dua2 berbaloi .

    pikir lah betol2 , ada lagi amsa . pikir apa yang terbaik untuk diri sendiri .

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum...
    aq ni bdk spm thon lpas..
    aq bru tw aq dpt matrik kedah..
    tpi cm ssah je...aq dpt sains nya..
    tpi addmath n chmist aq bt
    bio n phy aq ct..
    agk2 aq bleh survive x???
    tpi bla aq bca entri ni dy sbijik cm idop aq kt mrsm dlu....

    ReplyDelete
  22. boleh sangat ^^

    yang cemerlang time SPM , jangan pikir dah masuk matrik akan cemerlang jugak kalao tak ada usaha .

    dah masuk matrik , semua result spm letak luar pagar . dah tak de istilah kau pandai kau tak pandai .

    semua start from zero . so sape yang manfaat kan masa betol2 n rajin , dia lah yang akan berjaya .

    a friend of mine time spm tak de lah cemerlang mne , but she managed to get 4flat in sem 1 .

    masuk je okey =)

    ReplyDelete
  23. kt matrik nie dia ade mntk x surat pengesahan berhenti skola??

    ReplyDelete
  24. dekat matrik saya , dia tak mintak . tak tau lah matrik lain .

    tapi rasa nya dia tak mintak kot =)

    ReplyDelete
  25. oh yeke tq~~ saya msk kmpp la ~~ dorg sume sibuk g skola nk mntk benda alah tu.. ade lagi x dokumen or sijil pape yg dia mntk ??

    ReplyDelete
  26. Dapat KMPP jgk , mati2 ingt tepi laut . Haha , tepi highway rupanya , sedih Dx

    ReplyDelete
  27. fiza : seingat saya masa saya daftar dulu , cuma kene bayar yuran je . bende lain tak mintak pon .

    amira : hahaha kalao tepi laut habis lah kmpp . kne ombak kuat .

    ReplyDelete
  28. Ah , dkat sini bnyk ke ek bnda charlie tu ? :(

    ReplyDelete
  29. banyak lah jugak . tp almost everyweek da foging . betol ke eja nya nie . hahaha

    ReplyDelete
  30. saya dapat KMPP~
    nampak macam best je belajar kat situ, minggu depan masuk, tak sabar :D

    ReplyDelete
  31. hi kawang metrik.. haha, silo lah datang melawat KJ di maso terluang. =p

    ReplyDelete
  32. i baru nak masuk matrik.. thanks 4 the info pal ! G00d LucK JADI d0KTOr Gigi !!! :D

    ReplyDelete
  33. syahida : rindu KJ , hahahaaa

    aneesch : goodluck too =) thanx ^^

    ReplyDelete
  34. student matrik? awat aku xpenah nmpak mu pong???

    ReplyDelete
  35. Hi! Nak tanya sikit lah. Soalan ni tak de kena mengena ngan post ni tp regarding matriks ah gak..
    Kalau pakai table fan dalam dorm, electricity akan trip and padam ke? Pls answer,k! Plan nak bawak nanti :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tengok dekat entri nie =)

      http://jejakakaula.blogspot.com/2012/05/must-have-to-live-in-asrama.html

      Delete
  36. Standard lah semua nie time matric ;)

    ReplyDelete
  37. salam , lab coat tu , awak first batch yang ada badge kmpp besar gedabak tu ? sebab lab coat batch saya dulu , tak ada badge...lab coat kosong , n kami pun ambik pakai dari senior yang dulu

    btw , gambar yang masa tidur dalam lab tu , masa tutor tu , kat belakang tu , Puan Norzi eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, ye ke ? laa kesiannya dapat yang senior punya.. alhamdulillah kami semua dapat lab coat baru.. hihi ..

      aah, puan Norzi =)

      Delete
  38. nk tnya la..result spm sy smuanya ok tpi msalahnya sy x ad bio,fizik,kimia,add math mse spm . Agak2 boleh apply matriks x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. umur berapa nie ? matrik limit umur 20 tahun je.. and salah satu syarat wajib matrik juga adalah mesti ada add maths. tak ada tak boleh masuk.. matrik ada dua aliran, satu sains dan satu lagi akaun. so kalau tak ambik sains masa spm, boleh pergi aliran akaun. tp ambik akaun tak masa spm ? itu yg penting.

      tapi dalam kes awak nie sy rasa tak boleh sebab awak tak ada add maths...

      Delete
  39. asalamualaikum.. kt matriks ni kmudhan ckup x?? tndas kne share rmai2 ke?? n klau nk bwk kttle bleh x?? n

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. cukup je.. tandas macam asrama lah.. kne kongsi..
      dekat KMPP boleh je sy bawak, tp dengar cter dekat matrik lain kne bayar brgn elektrik.. xtau lahh =)

      Delete
  40. Assalamualaikum... Saya dpt Matriks aliran akaun tpi masalahnya akaun saya time SPM x cemerlang mana pun jadi saya agak risau sewaktu saya di matriks sama ada saya boleh bawa atau tak dan rasa-rasanya antara peguam dan akauntan mana yang lebih baik??? Betul-betul dalam DILEMA sebab family suruh ambil matriks(tapi risau tak boleh bawa) Dan saya pula minat law.. Sejarah pun saya study gila2 smpi bole dpt A... So saya minta sangat pendapat anda sebagai student matriks sama ada saya boleh buat tak nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. tahniah dapat matrik =)
      akaun sy tak pasti lah susahnya macam mana since sy budak sains. saya sendiri mmg tak suka langsung akaun sbb bg saya susah sangat.. hahahaha

      awak minat law, tapi dapat tak tawaran mana2 untuk buat law ? kalau dapat, better go for it lah since awak minat. but then kalau tak dapat, better awak fikir semula.

      sy pon bukanlah tahu sangat nak beri pendapat, sy sendiri pon masih belajar. awak cuba tanya parent awak. tak pon awak tanya senior2 yang amik akaun di matrik ke, sy tak dapat nak bagi jawapan. maaf.

      apa2 pon keputusan awak, good luck =)

      Delete
    2. Saya pun minat law juga tpi saya nak masuk matriks sbb abg2 saya semua masuk matriks jadi sedikit banyak telah influence saya. Soalannya boleh tak lepas matriks saya nk mohon law di Universiti ataupun saya kena mhon perakaunan juga? Dan abg saya ckp bdk2 matriks boleh pergi oversea. Itu hanya untuk budak Sains saja ke atau budak perakaunan pun bole pergi oversea? Harap balas ...

      Delete
  41. wah. lepas baca cite awak, rasa tak sabar pulak nak ke matrik. saya dapat matrik perlis. masuk 19 mei nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa tahniah =) belajar leklok okey ^__^

      Delete
  42. hahaaa...absolutely right...im ex-kmpp(12/13)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm..nak tanya modul nanti dye yg tntukan ke kite yg pilih sndiri?major bdk2 yg amik modul 1 tu scor x?tq

      Delete
    2. mereka tentukan based on result spm.. but then boleh tukar modul nanti..
      and lg satu, budak sains boleh tukar ke acc, while budak acc xboleh tukr kpd sains...

      Delete
  43. Nampak tak encik zharif Azis ni nak promote KMPP ? Haha. Mane gambar sakura hujung sem tadhe ke ? Alaaaaaa. Anyways great story ! Seronok + rasa macam ade rame rame dalam perut pun adaa. Haha .

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks =) gambar sakura tiada, x ambik pon gambar.. but i've look them on someone's facebook and it's really beautiful. just like in japan =)

      Delete
  44. Sy tgh pening nk msk matrik ke tak , sy dpt Matrik Perak . Sy dpt D addmth dan subjek sains C , agak agak result mcm ne bule survive tak dkt matrik ? dan saya pon dh buat rayuan untuk msk form 6 sbb tknak pegi matrik .

    ReplyDelete
    Replies
    1. oke addmath D erk, ermm sy tak pasti.. requirement for matric bukan addmath kne C+ ke atas erk ? sy tak pasti lah kalau addmath awak mcm tu..

      terus terang sy cakap, matriculation is a little bit hard, some said very hard. tp senang je konsep nya, siapa yg rajin, dia boleh survive.. insyaAllah awak boleh.. yakin dgn diri sendiri..

      lagipula, matric setahun je kan ? singkat masa sikit untuk pursue degree nanti.. tp kalau awak takut kne repeat or else, better awak masuk form 6.. tp sayang lah, sbb matric setahun ja.. ke awak dpt yg dua tahun ?

      plus, matrik ada elaun n yuran murah =) teheeeeeee

      Delete
    2. ouhh gituu , thnks for info . saya dpt matrik yg dua tahun punyaa .

      Delete

Home