Saturday, February 25, 2012

Tentang braces

Assalamualaikum 

Sejak kebelakangan nie aku agak malas nak meng-updated blog aku yang hensem lagi best nie .
Bila boring , nie yang buat aku nak mengarang post mengarut-ngarut . Korang baca je yerp =)

I bet you want to termuntah when you see this 

Actually kan uols , aku benci betol bila orang cakap , orang yang pakai braces nie sebab nak berfashion . Loike seriously , berfashion ? Braces itu fashion ? Are you serious ? -,- Rasa macam nak cili-cili je sape-sape yang cakap macam tu or updated status macam tu .

Pliss lah wahai hamba Allah sekalian alam , you don't even know how pain we feel , how hard we feel when we want to eat something , how what so ever . Trust me people , you don't even know how we feel ! Jangan pakai sedap mulut je bila bercakap .

Kalau kok ye pon kami-kami yang pakai braces nie nak berfashion , kitorang tak de lah bodoh sangat nak menyakitkan diri sendiri dengan memakai braces , membazir duit beribu-riban untuk braces semata-mata untuk berfashion . Fikir lah guna akal yang waras . Lebih baik kitorang beli baju , seluar dan aksesori untuk berfashion . Ini pakai braces untuk fashion , apa barang . Semua ada otak kan ? Ke ada yang tak ada otak ? Seram meyhh .

Let say lah braces tu untuk berfashion , I'm wondering HOW ?

Izinkan aku jadi duta 100plus sekejap , sekejap je pliss , aku janji  >__<


Kalau lah braces itu untuk berfashion , tengok jelah gambar kat atas tu . Konfirm company 100plus bankrap terus . Aku jamin ! Sumpah tak menarik perhatian pembeli langsung . Aku tengok gambar aku sendiri pon aku rasa yerrkk . Sebab setahu aku , Zharif Azis yang aku kenal , dia hensem dan menggodakan . Bye .


Let say lah gambar nie yang terhasil , maybe tak ada lah hensem or se-sexy mana , tapi at least terjual jugak lah 5 kontena 100plus . Bye lagi sekali =P

Aku percaya , orang yang pakai braces nie mesti ada sebab tertentu . Ada sebab tersendiri . Salah satu nya ialah , kurang keyakinan diri apabila bercakap . Yes , aku tau rasa nya macam mana . Aku pon macam tu jugak . Aku rasa faktor aku jadi pendiam dan pemalu , mungkin di sebab kan faktor nie kot .

Dulu masa aku belom pakai braces lagi , kawan-kawan aku selalu ejek aku . Dorang x ada lah ejek terang-terang . Dorang ejek secara senyap dan ianya amat menyakitkan hati aku . Seriously , memang aku sakit hati . Sedih pon ada sebab kawan sendiri kot buat aku macam tu .

Contoh nya macam nie , aku tengah cerita something dekat dorang , dan dorang dengan secara spontan nya akan buat macam nie ,

Fokus pada gigi , jangan usha benda lain 

See , memang lah dia tak ada cakap apa-apa . Tapi perlakuan dia menunjukkan dengan jelas nya yang dia tengah ejek aku . Kalau kawan aku dah start buat macam tu , aku terus berhenti bercakap lepastu pergi tempat lain . Sakit hati nya , Allah je yang tau . Tapi x apa lah , nak buat macam mana , itu hak dia .

And ada satu lagi peristiwa nie , masa tu aku darjah lima ke darjah enam . Aku pon dah tak ingat sangat . Then aku nasihat lah satu perempuan nie , then dengan lancang nya dia terus herdik aku macam nie ,

" Kau pergi betol kan gigi kau dulu then baru bagi nasihat dekat aku "

Aku rasa sakit hati yang teramat sangat masa tu . Loike seriously , kalau korang lah terkena macam nie , korang sakit hati tak ? Mesti sakit hati kan . Tapi tak apa lah , budak perempuan yang cakap aku macam tu , dia tu berpengaruh masa kat sekolah rendah dulu . Aku percaya , kalau dia baca benda nie , mesti dia terasa . Yes , I hate you and I'll never forgive you ! Note that .

Start dari hari yang dia cakap tu , terus aku bertekad nak pakai braces . Aku pergi daftar dekat hospital kerajaan sampai 3 kali , tapi tetap x dapat-dapat . Tiap kali aku pergi check up , mesti doktor-doktor nya cakap macam nie ,

" Awak nak pakai braces untuk apa ? Gigi awak okey je . Apa yang tak kene nya " 

Aku sakit hati bila doktor-doktor yang check aku cakap macam nie . Sebab kes aku tak terok mana , unless kalau kes gigi korang jongang teramat sangat , barulah dorang akan proceed to the next level . But I know myself . Aku tau lah ada yang tak kena . Aku tak selesa bila bercakap . Sebab tu aku nak pakai braces . Tapi depa asyik cakap benda yang sama -,- Kecewa tawu .

Aku selalu jugak lah paksa ibu ngan ayah aku pergi klinik swasta . Tapi korang tau-tau jelah kan , klinik swasta nie mahal gila nak mampus . Koyak poket . Dengan keadaan kewangan keluarga aku yang tak berapa nak mengizinkan , aku pendam jelah hasrat aku nak pakai braces .

Sampai lah aku habis sekolah menengah , aku bertekad aku nak kerja , nak kumpul duit , nak pakai braces . Sangat bersemangat aku nie . Tapi malang nya , gaji pertama aku , aku guna beli laptop T,T Ishh ishh ishh . Lepastu , dengan tidak di sangka-sangka , my ibu tetibe cakap dia nak support sepenuhnya pembiayaan braces aku . Aku pon melompat lah sampai pecah siling rumah . Oke tipu je =P

Bulan empat tahun lepas baru lah aku memulakan karier sebagai seorang lelaki gigi besi . Dah nak hampir setahun dah aku pakai braces . Nampak jugak lah perubahannya . Terutama sekali gigi bawah aku =) Rata macam batu-bata yang di susun rapi oleh pekerja-pekerja asing semasa membina rumah . Ce bayangkan sambil cakap wahhhhh =) Cubalah . . .

Sebelom dan Selepas
( Sila click untuk tumbesaran )

So far Alhamdulillah lah , aku dah mula biasa dengan braces nie . Masa first-first toksah cakap lah . Memang terseksa T,T . Tumbuh ulser sana sini tu kira normal sangat . Kata orang , kalau pakai braces nie , boleh kurus . Sebab nya hilang selera makan . Masa mula-mula memang lah nak makan tu macam nak tak nak . Sebab memikirkan kesakitan yang bakal di alami , dan penjagaan yang begitu rumit , makan memang salah satu perkara yang paling dielakkan oleh pengguna-pengguna braces . Tapi bila dah lama-lama , soal makan tiada lagi masalah . Cuma ada beberapa pantang larang yang mesti kene ikut .

Ini ada satu benda aku nak share dengan korang tentang satu fakta apabila pengguna braces or mereka-mereka yang ada masalah gigi pose time nak ambek gambar . Trust me , aku pon selalu buat . Haha




Lawak kan , tapi tak apa lah . We're being creative in order to hide the braces . Clever huh ?

Apa salahnya kalau kita senyum dengan bangga nya tayang braces yang kita ada . Braces kan harga beribu-riban , bangga sikit lah yang kita nie mampu pakai . Hahaha

Masih hensem =)

Kalau lah ada manusia yang cakap pakai braces nie haram , ce korang tunjuk sikit buku Syariah Islamiyah Form 5 di bawah tajuk Mengubah Ciptaan Allah . Ada tak cakap pakai braces nie haram ? Ada tak weyh !! Maaf, saya dapat A subjek nie *usap bahu*

Mesti ada yang cakap , it depends on niat . Tolong lah weyh , braces tu fungsi nya untuk rata kan gigi lah bukan nya aksesori untuk berfashion . Dan aku percaya semua yang pakai braces , niat dorang tak lain tak bukan sebab nak dapat kan keyakinan diri . Sape-sape yang tak pakai tu , pliss jangan buat andaian sendiri . Rasa nak lempang sampai kau jadi halimah jongang weyh . Then baru kau tau rasa nya macam mana . Peace =)

Tambahan pada 27 February 2014

Yes, i've seen fake braces. Tak faham kenapa pakai fake braces. Mungkin dia fikir cantik barang kali. Aku yang pakai braces nie pon rasa nak cepat-cepat tanggal braces, tapi mereka pulak nak pakai fake braces. Serious tak faham. Yang nie kalau korang rasa haram tu lantak korang lah. Aku tak suka jatuhkan halal haram. Pendapat masing-masing. 

PESANAN PENAJA 


" Love yourself before you love somebody else "

Seram jugak gambar atas tu , boleh mencetuskan kontroversi lagi nie >__<
Pliss jangan buat Zharif Azis famous lagi . Saya penat dengan segala fitnah-fitnah tentang saya

Rasa nya lepas nie aku nak post entri pasal matrik lahh , tapi tak sure lagi .
Tengok jelah nanti macam mana . InsyaAllah aku post kalau aku rajin . See ya !

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim

Sekian ,

54 comments:

  1. INI semua gara2 terciptanya fake braces yang dikhaskan ntuk berfesyen . so sekali gus nama2 pemakai braces yang sah terpalit sebagai golongan nak berfesyen . sabar je lah zarep :")

    ReplyDelete
  2. ada ke ? and is wearing braces beautiful ? i dont think so . errr

    apa lah manusia zaman sekarang nie . macam xde bende lain nak berfashion

    ReplyDelete
  3. pkai braces haram kalau niat dia untuk berfesyen or untuk saja-2. wuwuwu ada jugak org mcm tu =='

    ReplyDelete
  4. Fikir semua tujuan asal zharif.. klu betul tujuan nye x salah :)

    ReplyDelete
  5. ckp psl braces, cmne nk survey braces yg murah cket??
    x kesampaian nk wt lg sbb elaun aq x msk lg..hehe

    ReplyDelete
  6. nawariah n aswad : ad jugak kan org mcm tu , but bila pkir balik , knapalah braces dijadikan untuk fashion . xpaham betol . haihhh

    bella : try je search kat internet . xpon bukak link yg aku kasi tu . kat situ aku ada letak link braces paling dekat ngan selangor .

    ReplyDelete
  7. yes sangat terseksa bila aku tengok kawan aku dok pantang makan.Pastu buka dan pasang balik pengikat dia tu.Memang memerlukan kesabaran yang tinggi kot

    ReplyDelete
  8. pesanan penaja :
    masih hensem ! haha

    ReplyDelete
  9. yg pasti , aku teringin pakai braces . :)

    ReplyDelete
  10. sangat tak sabar nak pakai... :D

    ReplyDelete
  11. masa first2 pakai sakit woo , aiyooo . ahhahaha

    ReplyDelete
  12. samalh kite pergi klinik kerajaan doktor cakap kite pakai sebab nak cantik je. Hello gusi saya selalu bengkak sebab selalu berglanggaran. Rasa macam kaki kan je kat situ jugak

    ReplyDelete
  13. nak harapkan hospital kerajan , emmang kne tunggu 2 3 tahun . ataupon tak di panggil langsung -__-

    best solution , korban duit sikit pergi swasta =)

    ReplyDelete
  14. haha kelakarla awak ni..mmg betul pa yg awak tulis nih..hehe..sy pun pakai braces gakk..same je xperienc kita tuhhh

    ReplyDelete
  15. officially cik gigi besi..bari 3 hari..tengah sakit2 juga ni..huhu...BW cari info..:)

    ReplyDelete
  16. waaa dah join to the braces club lah =) huhu

    xper xper , sabar je , sakit nya pon skejap je =) huhu

    ReplyDelete
  17. so bila boleh bukak? lama lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure yet , maybe 2 tahun lagi kot =)

      Delete
    2. lama ek, sejak kenal jejakakaula sampai sekarang x leh bukak ek, klu tak silap dah 3 thn kenal :)

      Delete
    3. owhh ye ke dah 3 tahun =) agak lama tuu ^^

      Delete
    4. wahhhh... Zharif dah bukak tak bagi tahu aswad pun... bila buka tak tahu... nak tengok cantik takkk...??? gagaga pettajkkkkk

      Delete
  18. saya pun pakai braces :B
    jarang le jumpe lelaki nak pkai braces :D hee

    ReplyDelete
  19. hello,saye yg cantik lagi bergaya,teringin nak kenal......

    ReplyDelete
    Replies
    1. just if you reveal ur true identity , i might cinsider about it .

      Delete
  20. Boleh tanye ? awk pkai braces berapa harganya ? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mine was 4.5k . it depends on ur teeth actually . lain orang lain masalah . lain masalah lain harga =)

      Delete
    2. 4.5k tu harga fix/sekali or ada kos2 lain. contoh, servis ker, treatment ker?

      Delete
    3. fix rasanya. termasuk dengan servis setiap bulan. treatment apa pulak yer ? masa mula2 nak pakai tu ada kot caj tambahan seperti xray gigi dan pemutihan. but depends jugak kat klinik tu . ada yg ada ad yg tak ada. itu setakat yg sy tau lah ...

      Delete
  21. hahaha.. best entri ni. saya pun dulu pakai barces. saya pakai tahun 2010 masa ting5. tahun 2012 bulan 6 dah buka dah. serius cakap, sebelum pakai barces dulu budak budak kat kelas suka kutuk. kutuk belakang. lelaki pulak tu. kadang2 rasa macam nak nangis je. tapi tengok gigi dia orang bukan lawa pun. pandai kutuk orang je. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh bestnya dah tanggal braces , sy nie tak tanggal pon lagi . kann , sedih bila kawan sendiri dok mengutuk kita . sedangkan gigi dorng sendiri pon bukanlah lawo sangat . hahahahahaha

      Delete
  22. T_T oh mai...same case here...
    but my teeth is not that bad actually cume kkdg tu bile nk kasi speech tu rasa cam nk x nk je ckp...mulut automatic x leh nk bukak x_x dan akhirnya terdiam jd pemalu...
    sampai skarang masih x berani menyuarakan keinginan nk pakai braces :/
    lg2 bulan 9 ni nak masuk 'UNIMAS' LOL..stalk site ni sbb tgk psl unimas tuh haha how the heck i ended up here =_=''
    well congrats and gd luck for ur future..gigi da lawo tuh hehe confident hbs

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa tahniah dapat unimas =) what course ?
      thanx ^^
      BTW kenapa pulak tak berani nak menyuarakan pendapat nk pkai braces ? parents marah ke ?

      Delete
  23. Wow , i mean man you camhold a lot , haha is okay as long you enjoy your life and do what you love :D .Btw nice braces bro :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah i knew that, camera was being a part of my life, cant be separated =D hahaha
      tenQ ^^

      Delete
  24. Same thing happen to me ngan dentist. Haha. Geram je. By the way, I read your other blog post pasal your Air Asia interview. Do you think we could talk about it? I pulak applied for MAS tapi I pakai braces gak.

    ReplyDelete
  25. Interview for air asia tu sy cuma dpt je tp xpergi pon... Parents tak kasi ... Sobs sobs

    ReplyDelete
  26. As Salam.. klau swasta en, bajet awal dia dlm brapa eh?

    ReplyDelete
  27. Dah banyak kali saya ambil imput dari blog awak untuk tesis saya ...
    rasanya kurang sopan kalau x minta izinkan ?
    maaf kerana baru nak minta izin .. anyway ..

    tahniah .. idea awak memang terbaik :)

    My page; Affiliate Malaysia

    ReplyDelete
  28. Wah..!!bg sy..blog ni la..blog yg paling comel,bagus,lawak and most important ialah..blog ni yg paling awesome la..awk seorg yg handsome,cute,manis..ad bb pin tak?tak pon whatsaap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi terima kasih atas pujiannya =)
      BB pin xde, whatsapp ade =P

      Delete
  29. Slm. Makin comel dh. Btw, nice entry. Nk no whatsapp! :P

    ReplyDelete
  30. salam awak..boleh x sya nk msj privasi...sya pon ad case mcm awk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... boleh, email saya zharifazis93@yahoo.com

      Delete
  31. kalo nk pkai braces kna cabut gigi eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends kot. tapi rasanya memang perlu sebab macam mana gigi tu nak bergerak kalau tiada ruang kosong, betul tak ?

      Delete
  32. awak hensem zharif...!!!!! I envy you walaupun I perempuan... :) *smile*

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih yer =) Alhamdulillah...
      alamak entri lama saya nie.. sy tak sanggup nak baca zaman2 xberapa nak matang menulis blog nie. hihi

      Delete

Home