Wednesday, May 30, 2012

MLM : Merugikan Lagi Menyampahkan

Assalamualaikum 

Dan suka hati aku lah kan nak letak tajuk macam mana macam mana pon kan . Saket hati ke ? Sorry la for those yang terasa dengan tajuk kat atas tu . Memang pon nak bagi terasa sebenarnya . Muahaha

Okey recently i just got my matric result and everything is just okey . Dah jangan tanya result aku berapa . Memang aku takkan bagi tau . Unless lah kalao aku nie dapat 4flat then baru lah aku canang satu kampung . Belom sempat korang tanya pon aku dah print screen awal-awal upload masuk facebook , masuk blog , masuk myspace . Terasa lagi ? Ahhh sudah , asek nak terasa je . Tekan je butang kaler merah kat atas uh . Habis cerita -___-

MLM konon ~

Okey , kembali balik kepada pangkal jalan , bukan dengan cara bertaubat tetapi dengan cara membaca semula tajuk di atas tu yerp . Okey semua dah kembali ke pangkal jalan ? Bagus . Jom teruskan .

Awal bulan hari tu , aku telah di kencing dengan kawan aku sendiri . Which was very masin jugak rasa kencing nya . Aku betol-betol tak tau yang aku akan kene kencing . Loike seriously memang aku tak tau langsong . Yang aku tau , aku cuma nak jumpa dia , konon rindu sebab dah lama tak jumpa dan juga aku nak ambik balik pendrive aku yang dia pinjam sekitar 4 tahun yang lalu tak pulang-pulangkan . 2 gig je pon tapi aku tetap nak jugak . Lantak arhhh .

We was lepaking at McD that time then he asked me to follow him to some place . Konon nya pendrive aku tu tertinggal dekat pejabat kawan dia . So aku dengan noob-nya pon follow lah . Sampai sana je then aku nampak kawan-kawan lama aku kat sana . And i feel very excited ^^

Ahli kongsi gelap yang menggodakan ^^

Tapi yang pelik nya , dorang nie gigih betol pakai kemeja lengan panjang malam-malam buta . Siap pakai coat lagi . Dah macam ahli kongsi gelap pon ada . Dan kawan aku pon cakap lah yang kawan dia nak terangkan satu perkara dekat aku .

And that time , aku tau yang aku dah kene kencing . Terima kasih kawan =)

He said that dia akan ambik masa aku 15 minit je . Foine dengar lah semua benda bodoh tu . Dekat 30 minit woi tak habis lagi . Jam dekat tangan dah menunjukkan jam 11 . Gila , ibu aku marah doh aku balik lewat-lewat malam macam nie . Tak kesah lah aku anak jantan sekali pon , my mom tetap tak bagi anak-anak dia balik lewat .

Tapi dorang tetap memaksa suruh dengar . Siap tukar-tukar orang . Amboi sangat nyah . Atas nama PERSAHABATAN yang telah kita bina dulu , aku pon dengar je . Tak nak buat korang kecik hati . Tak habis lagi okey . Dorang bawak aku jumpa dengan " BIG BOSS " area Banting nie .

BIG BOSS nie kita gelar kan dia Encik N . Encik N nie , perghh perangai show off dia menjadi-jadi . Konon nak meyakinkan aku lah yang program Score A tu akan berjaya . Letak handphone dia yang besar gedabak serta duit berkepuk-kepuk yang di ikat dengan getah bubuh atas meja . Handphone dia tu kalau baling anjing , anjing pon boleh mati okey . Duit tu macam lah tak boleh masuk dalam poket , saja je letak atas meja tu . Alahai menunjuk sangat .

--------------------------------------------

My reaction " Ingat aku hadap sangat ? " - Dalam hati je

Antara kata-kata bangang Encik N yang masih terngiang-ngiang dekat telinga aku nie

" Kawan saya cakap , hey N , kau jangan offer dekat budak-budak yang masih belajar nie . Dorang tu semua bodoh sombong . Konon dah biasa dengan hidup susah . Tak kesah dengan hidup susah . Dorang takkan join punya lah "

Aku tau , sebenarnya dia yang nak cakap benda tu kat aku tapi menggunakan alasan kawan dia yang cakap macam tu dekat dia . Alahai berkias-kias pulak Encik N nie . Terus terang je kenapa .

" Pendapatan saya sebulan mencecah lebih dari 20k . Bulan nie je saya dah order Honda Accord baru untuk mak saya . Awak tak nak ke gembira kan hati mak awak dengan membeli kan kereta idaman dia ? "

Elehh , bila aku selidik Encik N nie , dia pakai Waja je pon . Berlagak nak belikan Honda Accord untuk mak dia . Puihh . Kereta sendiri pon tak mewah mana . Puihh puihh .

" Cuba teka nie kereta apa ( Sambil tunjuk gambar kereta-kereta mewah dalam phone dia yang besar tu ) . Kalau tak tau nama kereta nie , tak jantan lah nama nya "

Macam aku hadap sangat dengan kereta-kereta tu semua . Jantan sangat lah kalao tau nama kereta-kereta tu semua ? Kenapalah Encik N nie suka buat aku mencarut .

--------------------------------------------

Korang ingat aku nie diam membisu je jadi tunggul kat situ ? Aku ada perli dia jugak okey .

Serang balik , jangan diam je okey 

" Habis tu kalao boleh dapat 20 hingga 30 k sebulan , then buat apa belajar tinggi-tinggi kan Encik N ? Macam membazer je kan Encik N ? "

" Kalau Encik N dapat duit 20-30k sebulan , apa kata Encik N pinjam kan saya duit tu buat modal saya dalam program score A nie sebab sekarang nie saya takde duit "

Perghh memang kaw-kaw aku bagi . Terdiam terus bila aku cakap tak payah belajar tinggi-tinggi . And dia tau pulak tak nak bagi aku pinjam duit dia . Kenapa yerp agak nya ? Fikir lah sendiri .

Oleh itu , diri ini ingin memberi sepatah dua kata untuk Encik N =)

Listen Encik N , 
I don't even batak with your duit yang berkepuk tu or even your handphone yang besar gedabak tu . I don't even terpengaruh dengan kata-kata basi yang keluar dari mulut Encik N tu . I just don't buy it . I'm not stupid like others . You offered that stupid program to a very wrong person . A VERY WRONG PERSON !! 

#Mulut-mulut celupar di luar sana yang kenal dengan Encik N , sila bagi tau dia yerp =)

--------------------------------------------

Tolong lah , korang jangan lah bodoh sangat di tipu dengan benda-benda macam nie . MLM nie hanya merugikan . At the end of the day , korang jugak yang akan merana , yang akan menyesal nanti . Percayalah . Nanti duit entah ke mana , pelajaran entah ke mana . Habis semua tergadai .

Senang kita dapat , senang juga ia hilang 

Banyak sebab kenapa korang tak patot langsong join MLM nie .

1-MLM semua tu menipu . Okey first thing , kenapa dorang tak fokus kepada berapa ramai pembeli yang akan membeli produk tu ? Kenapa dorang fokus kepada berapa ramai pengedar yang akan menjual produk tu ? Tak ke pelik kat situ . Macam vangang pon ada . Second thing , dorang cuma bagi tau yang baik-baik je dalam MLM nie , risiko-risiko yang bakal di tanggung dorang tak bagi tau pon . Nampak tak permainan dia kat situ ?

2-MLM suka sorok-sorok . Kalau lah program korang tu tak salah di sisi undang-undang , kenapa mesti menipu tiap kali nak bawak orang join program korang tu ? Dan kenapa korang cakap " Eh jangan sebar kan benda nie dulu yer , nanti akan merosakkan pasaran " ? Kenapa jugak buat time malam-malam siap pakai sut hitam bagai ? KENAPA ???

3-MLM janji manis belaka . Semua yang dia cakap pada awal memperkenalkan program tu , semua tu janji-janji manis belaka . At the end , semua nya lesap . Sweet talker pon lari dengan duit-duit kita . Dan masa tu baru kita rasa betapa bodoh nya kita . Kita tu bukan aku okey .

4-MLM tidak tau halal haram nya lagi . Okey , memang tak ada fatwa yang mengeluarkan kata MLM nie haram . Tapi MLM nie kan bersifat penipuan , so macam mana tu ? Dalam perniagaan kalao ada penipuan , so perniagaan itu berstatuskan HARAM . Just try baca kat sini okey . KLIK 

5-Sebab MLM , korang akan hilang kawan . Hilang duit . Hilang pelajaran . Hilang kewarasan . Yang korang tau duit duit duit . Itu je . Korang sanggup menipu kawan-kawan , sanggup meminjam duit , minat belajar hilang , semua nya hilang .

Itu antara yang ada dalam kepala aku sekarang nie . Tapi hakikat nya banyak lagi .

--------------------------------------------

Katakan tidak pada MLM 

Sebagai manusia yang waras , wajar ke dalam sebulan korang boleh dapat 20k-30k sebulan tanpa membuat apa-apa ? Just ajak kawan suruh join . WAJAR ke ?

Kebanyakkan ejen-ejen basi MLM nie , dorang akan cakap macam nie ,

" Cuba tengok orang cina , semua kaya-kaya kan ? Sebab apa ? Sebab dorang meniaga . Allah kan dah berfirman dalam Al-Quran bahawa 9/10 rezeki datang dari perniagaan . Orang Melayu kita nie bodoh tak nak ikut apa yang Allah dah bagi tau "

Okey meyh aku jawab balik ye , sebenarnya orang Melayu tak bodoh . Cuma orang Melayu yang join MLM nie yang bodoh . Mohon terasa yerp =) Orang cina meniaga , nampak depan mata apa yang dorang niagakan . Orang kita meniaga dengan cara MLM . Itu kah cara meniaga kawan-kawan ?

Ejen-ejen basi MLM juga akan tunjuk kat korang majalah yang menunjukkan jutawan-jutawan yang kononnya telah berjaya dengan hanya join program tu . Perghhh macam tak boleh nak edit reka-reka cerita pulak kan ? Majalah macam nie juga satu contoh tak baik . Dah kaya terus menayang harta sana sini . Bukan nak sedekah ke apa . Menayang je kerja .

Whatever ejen-ejen basi nie cakap , tolong jangan percaya satu haramm pon okey .

--------------------------------------------

Buta kerana duit  

Aku tau , kita nie kalau nampak duit memang laju je . Nama pon nafsu kan . Lagipula siapa yang tak suka kalau duit berkepuk-kepuk kan ? Aku pon nak duit banyak macam tu . Tapi MLM bukan lah caranya . Ingat tu !

Ce try baca blog nie , dia lagi telus membicarakan pasal program score A nie KLIK

Wait , sebelom aku tamat kan isu MLM nie , aku nak share satu benda yang aku rasa lawak sangat .

Kawan-kawan aku yang join program score A tu semua macam dah kene rasuk . Dah jadi macam robot pon ada . Apa yang Encik N cakap , nanti dorang kat belakang semua tepuk tangan sambil cakap " Heyybat !! " . Sumpah terencat habis . Sorry .

And kau , please stop sending me message about that stupid score A programme tu !


Klik pada gambar untuk tumbesaran melampau

Dorang akan terus menghantui hidup korang semua sampai lah korang join MLM dorang nie . Dorang nie sebenarnya gelabah . Sebab nya , kalao dorang tak dapat cari orang untuk join , duit dorang akan lesap . Tak gitu manusia-manusia yang terlibat dengan MLM ?

So just ignore je . Tapi kadang kene maki hamun dorang jugak . Sebab nya dorang nie memang tak faham bahasa . Geram aku di buat nya tau .

Apa-apa pon , aku nak mintak maaf pada kawan-kawan aku . Aku cuma nak sedar kan korang saja . Bukan nak jatuh kan korang ke apa . Sorry yerp =)

PESANAN PENAJA


" Bersyukurlah dengan apa yang Allah dah bagi . 
Percaya dengan rezeki Allah "

Tau tak satu malam aku berjaga siap kan entri panjang lebar nie ? >__<

Khamis nie mungkin aku akan balik Pahang . Dah lama kot tak balik sana . Rindu pulak dekat Atok dan Nenek . Balik Pahang confirm-confirm dapat makan ikan patin masak tempoyak . Yabedabedoooo ^^

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

 

46 comments:

  1. All this while, I've been waiting for post about this. I still rmember, you told me tht you dont want to talk about this thing here bcause you pity on them. But now at last, it out here !

    ReplyDelete
  2. dah tak tahan sangat dah nie sebab di ganggu >__< heybatt !

    ReplyDelete
  3. HAHAHA
    sama lah zhrepp. rean kene time dkt matrix tu. dorg pggl msk bilik, kene dgr mcm tu lah
    meyampah kot
    duit dtg tanpa usaha . puihh puih
    nak enjoy pun tak puas kot mcm tu.


    TerimakKasihmmberitahu result dkt rean,hehe
    zhrepp ; gdluck in yr future

    ReplyDelete
  4. tau =) roommate kami pon kene jugak masa kat matrik . huhu

    tahniah rean for your result =) hope to see u in the future =)

    ReplyDelete
  5. entry sentap tangkap maut..haha..jangan pecaya mlm..
    kina SOKONG:)

    ReplyDelete
  6. yeayyy !!
    ini cuma pendapat peribadi . maybe ad yang xdpat terima .

    ReplyDelete
  7. hahha..xp mang betul un..mlm banyak yang x betul..lagipon haram bagi kita makan harta ats angin:)

    ReplyDelete
  8. lupe tadi ; Tahniah jugak zhreep. peningkatan kan result hampa. Bangga dengan Hampa

    InshaAllah:)

    #tengok kami belum berganjak dari blog hampalah, case rindu hampa lah nie, HAHA

    ReplyDelete
  9. kinara : yeahhh =) true that

    rean : terima kasih rean =) kami tau ampa rindu kami =P huhu

    ReplyDelete
  10. werk.perasan lah pulak,tak rindu dah lah,HAHA
    ,gdnite jejakakaula. :)

    ReplyDelete
  11. hehe.. lawak jea.. ampa pnya kwn mcm kwn skolah kmi dlu..pksa ja kmi join depa..last2 kmi kata, 'aku xreti meniaga n xmaw mniaga.' so, MLM tu bnda tarik2 org join dpt dwet mudah la ye? kmi kurang ilmu skit.. leh terangkn MLM tu apa..

    ReplyDelete
  12. Yupp , lebih kurang macam tu . Perniagaan yang x mementingkan produk yang di jual tetapi memntingkan berapa ramai yang akan jadi pengedar . adakah itu di namakan perniagaan ? huhu

    yang penting MLM nie , mula2 je nampak best sebab dapat duit then at the end of the day , penyesalan tak sudah =)

    that's my personal thought =)

    ReplyDelete
  13. dari yg kmi dgq ampa asyk kata, 'heybat' tu, program score A pnya menda alah yg cm kmus elektronik tu ea..hehe... mmg sah2 dh..

    ReplyDelete
  14. Aku pernah kena teman kawan aku yang terjerat dalam kancah ni . Lamaaaa gilaaaa kot tunggu ! Bosan .. Hampeh !

    ReplyDelete
  15. bosan dan ntah pape kan , dah lah dipaksa dengar

    ReplyDelete
  16. tak paham sgt pasal taktik diorang nih. better kita guna duit yg terang2 dpt kat depan mata nih. huhu

    ReplyDelete
  17. yup setuju ngan kau,zharif.
    MLM ni macam goreng pisang panas,
    bila produk dia tgah up,masa tu mmg kita boleh buat duit,tp lepas dah sejuk hmm hampeh.Baik x payah.

    Yang kita ni pon,cuba pk.manaada kerja yg ko boleh duduk goyang kaki kat umah,tetiba duit masuk ribu-riban dalam bank.ce pk sikit.

    pastu MLM ni sangat suka memaksa dan memandang rendah keadaan hidup kita skrg.

    ReplyDelete
  18. yeah ! 100/100 untuk entry ni..=)
    duit hasil usaha sndiri lg brbaloi kot ..

    ReplyDelete
  19. shamila : yupp betol tu . selamat sikit kan =)

    dari sisi hidupku : ha'ah . tengah panas memang boleh buat duit . dan itu jugak menyebabkan kita lalai dan leka . at the end of the day , semua nya lesap kan =)

    ReplyDelete
  20. faranabyla : setuju tu ^^ duit hasil usaha sendiri buat kita lebih puas hati kan =)

    ReplyDelete
  21. baik masuk ASB...lg selamat..hehe

    ReplyDelete
  22. wahhhh boleh amak law kwn lme ak sorang ney. hakhak. btw, ko ingt ak lagi tak zarep oii. huhu (y)

    ReplyDelete
  23. Menipu menipu ! -.- Score A tak bawak untung pun . babeng !

    ReplyDelete
  24. syahirah atiqah : ya ingat dong ^^ masa sih boleh tak ingat =P

    aliff : kann =) masa kat matrik dulu pon ada benda2 nie . haihh

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum..

    bayar rm70 untuk kursus ,sebab kerja parttime.nak tunjuk ajar kononnya
    member dah pergilah ke kursus tu.mula-mula tu memng dia canang pasal produk yg dia jual tu baguslah

    -benda belajar , ibu bapa trpaksa beli produk ni nak bg anak jd pandai(padahal ada je alternatif lain nk bg anak pandai)

    -kalau jual alat make up takkan hari2 (berterusan)org nak kene beli.Kalau produk pendidikan berterusan(bagi saya..benda yang menjadi keperluan dalam hidup kita mestilah berterusan.MAKEUP??eh wanita mana la yg tak suka makeup???)

    pastu dia kata,jgn marah kat kawan yg tipu.sebab kawan ni nak bantu kita jd senang(senang apa macamtu>???)
    nak kene cari orang je keje nya.

    Pastu bila taknak,nak psiko dan marah2. konon b#d# kalau tak join.

    ATAS DASAR KAWAN PERSAHABATAN dia sanggup menganiaya member!..

    apakah?????????

    ReplyDelete
  26. tepat sekali , wahh pernah terkena jugak rupa nya .

    kejam kan dorang buat kawan sendiri macm tu , at least aklao dorang jujur okey lah lagi . ini sampai menipu kita .

    betol tu pasal marah2 , bila kita xnk join mula lah dorangh perli2 kita konon nya bodoh sombong . haihh x tau lah manusia macam nie .

    ReplyDelete
  27. pernah jgk kwn ajk join program mcm ni..tp nasib baik x join :)

    ReplyDelete
  28. jangan percaya kata dorang semua tu , menipu kuat MLM nie =)

    ReplyDelete
  29. haha...

    menarik3..

    tp, kenape duit merah je tu zarep weyh? kekekekeke..

    ReplyDelete
  30. ahahaa, nyaris nak masuk dulu, tapi nasib baik tak ada duit langsung, kalau tak, mampuih la. and they started to annoy me bila asyik tanya bila nak bagi duit, bila nak bagi duit, ingat kaya sangat, duit selit kat celah telinga ke, from there i knew that they just want the money =="

    ReplyDelete
  31. cik ummi : sebab duit merah je yang mampu , kah kah kah =P

    dakara : kan , nampak sangat nak duit . menyampah nya lah .

    ReplyDelete
  32. EN zHARIF, saya baru-baru nie ada terkena gak ngan program score A tu..kawan sekerja ajak..katanya ader seminar usahawan....tempatnya nun di celah-celah ofis kat tasik selatan tu...tgk orang reramai pakai kot tgh malam, trus saya confirm, jenis yg nak kaya cepat ngan menipu tu....perrgh..dia punya en Na... tu cakap penuh ngan ego tahap dewa...siap cakap nak beli keter yg femes tu..tapi dia silap..saya tak semudah tu nak ditipu..hampeh tul..kena dengar ceramah bodoh diaorang.....

    ReplyDelete
  33. wahh encik Na... jugakk ke ? huhu

    kann , buang masa berjam-jam dengar ceramah bodoh tu . konon nak kaya cepat . tp nasib bek awak tak terppedaya =D

    ReplyDelete
  34. haritu kan kat kmpp berlambak org masuk MLM. kecoh gak la program skor A tu. kawan sy ada masuk. mula2 dia ajak, saya kata tak nak. pastu, dia ajak dgr ceramah, dia kata dgr je dulu. dgr kat pondok kat tasik. dia kata tanak masuk suka ati, tp saje ajak..


    sekali lepas je dgr, dipaksa sy masuk. gila ! dah la kena kuarkan rm700+ . mana mau cari duit? dipaksa saya, aishh. tension plak kita. tadi kata tak nak masuk takpe, ni dia paksa kita plak.

    mmg nyampah ar. MLM ni sistem yg memaksa.

    ReplyDelete
  35. owwhhh KMPP jugak ke , bru tau .

    memang pon , roommate saya pon ada org ajak masuk benda2 macam nie . siap datang bilik terangkan panjang lebar pasal bende tu .

    saya pon benci gila dengan MLM nie sebab dorang suka memaksa . menyampah sangat >__<

    ReplyDelete
  36. nama cik abg tue en.naim kan? encem2 jer, dia pnh jd jumpe kitaorg kwn2 cume kat kl, poyo gila..mensaympahhhhhhh gila tgok dia..kete pun buruk je lagi nk hadiahkan mak dia kete honda..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pon nama dia encik NAIM . biar satu malaysia tau nama dia tu . dia tersangatlah poyo bajet banyak duit . MENYAMPAHHHH sangat kan

      sepp kita geng ^__^ anti encik naim dan program score A bodoh =D

      Delete
  37. Skor A Program telah menjahanamkan saya. Yang jutawan2 tu duk kata senang nk cari prospek...bodoh betullah ingat senang ka nk cari prospek....last kali saya x dpt apa2 pun....hanya menggigit jari saja...kata bleh untung sampai 50k...tgok saya hanya dapat 1001k(kecewa)....

    ReplyDelete
    Replies
    1. skor A memang gampang. menipu lebih.

      Delete
  38. Assalamualaikum...

    sy just nak share pengalaman sy yg dh pernah terjerat dlm MLM pada mulanya,(kwn time matrik yg ajak), then..(paksa rela) buat apa yg diorg suruh tu (cari downline 4 org)sbb gara-gara nak tolong kwn matrik yg ajk sy tu... time tu sy rasa kesian kt dy. jadi, sy teruskn la ikut rentak diorg walaupun dlm hati ni berbolak balik dgn decision ni..

    sy mengaku yg b4 sy kne cari 4 org tu, diorg de bgi 1 kursus utk train ahli2 ni mcm ne nak jalankan kerja. apa steps2 nya, taktik, dialog nak ajak kwn dsb.. DAN,.. sy prnah membawa 3 org coursemate sy dm masa dan minggu yg berbeza...

    jujur sy katakan yg sepanjang sy mengikuti kerja2 skor A ni dgn bawa 3 org kwn sy tu, sungguh tersangat2 la TERPAKSA!! org yg pantau tu akn selalu call dan mesej sy utk selalu ingtkn sy matlamat, janji itu ini, bla..bla..bla

    TERTEKAN kot...sampaikan sy prnah ckp kt diri sy ni, 'sampai bila aku nak jadi mcm ni.. duit dh la bnyk habis, trpksa tipu kwn. silap2 hari bulan kne d'pulaukn 1 coursemate ni..'

    Jadi, nak dipendekkan cerita, sy br'bincang dgn rakan baik sy yg prnah sy ajak dy g score A tu. huhuhu.. sedih kot bila mengenangkn balik mcm ne sy tr'pksa tipu dy.
    Tapi, alhamdulillah, kami x prnah br'musuh selepas sy menceritakan mcm ne sy tr'perangkap dlm MLM score A ni..

    Akhirnya, sy tr'paksa reka 1 reason yg sngt2 kukuh utk sy keluar dari keahlian MLM dan selepas tu, org2 MLM ni dah x kacau sy ag. syukur alhamdulillah..

    Apa yg cuba sy nak smpaikan kt sni dari pengalaman sy ni la sy dpt bnyk pngjaran sbnarnya. 1st, sy dah tau taktik dan mcm ne gerak kerja org MLM2 ni dan mengajar sy utk lebih berhati2 dgn org sekeliling even dgn kwn sndri. 2nd, sy dpt melihat betapa manusia tu mudah m'jadi gelap mata,hati bila tr'lalu mengejar kekayaan. sbb tu sy tgk org2 dlm score A tu mcm dah 'histeria' je time sebut 'hebat heyy!!' geleng kepala je la...

    and lastly,..pada pndapt sy, x salah pun kalau seseorg tu nak join MLM ni. Tapi, fikir2 kan la balik berkat ke x duit yg dpt dri menipu org ni.. nnt kt akhirat Allah akn tnya segala amal perbuatan kita dan akan ditnya tentang harta yg diperoleh tu. semakin bnyk harta yg ada, semakin lama la tempoh masa perbicaraan kt padang mahsyar nnt.

    sorry la kalau panjang berjela cerita sy ni. harap perkara ni dpt bermanfaat utk semua. terima kasih.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my roommate pon pernah kene. ada satu malam tu tetibe ada budak nie datang bawak jadah menda ntah mcm katalog masuk bilik. panjang lebar dia terang kan dekat roommate. and sy senyap2 mcg roommate sy jgn percaya dengan semua tu. and then dia reply, dia saja je layan, konon nampak mcm berminat lah tp sebenarnya dia tau semua benda tu menipu. hahahhaha lawak je roommate sy nie =)

      memang dorg akan kacau hidup kita, selagi kita tak join selagi tu dorg kacau. lepas saya updated blog nie and post dekat facebook, baru dorg tak kacau. baru dorg sentap. hahahahaha

      and now, tak tau lah apa jadi dengan mereka2 tu, dah jadi jutawan dah ke ? tengok senyap je. yang kata nak berhenti belajar sbb nk fokus ber skor A nie pon yok yok o je. dah bankrup letewwww. hahahahahahha

      ishh ishh ishh, tak baiknya ketawa kan orang len. for me they deserve to be laugh for.

      Delete

Home