Tuesday, May 15, 2012

A must have to live in asrama


Assalamualaikum 

Berhabuk jugak lah blog aku nie stelah 10 hari tak hapdet . Bukan malas , bukan takda mood . Cuma tak tau nak hapdet apa -___- Tapi sekarang nie , memang idea mencurah-curah macam air terjun . So happy reading people =)

Memandangkan budak-budak 94 semua bakal melanjutkan pelajaran lebih tinggi tak lama lagi , i was thinking about this . For those yang tak pernah tinggal asrama macam aku nie , did they know what should they bring and what shouldn't they bring ?

First thing a must have is Kipas Angin .

Aksi melampau 1

Kita nie mana lah nak tau kan tempat belajar kita tu macam mana . Mungkin sejuk mungkin panas . Yelahh kan kita nie mana lah biasa panas-panas semua nie . Loike seriously , sape je yang tahan dengan kepanasan seperti di bakar di dalam oven ? So kipas angin memang korang semua kene bawak . Nanti boleh feeling-feeling rambut terbang-terbang ala-ala Jennifer Lopez . Wahh gitu =)

Second thing a must have is Lampu Meja .

Aksi melampau 2

Almaklumlah , kita nie kan orang rajin study lewat-lewat malam . Tambah-tambah jenis yang macam aku nie . Besok nak exam , malam tu gigih study . So kene lah stay up sampai 2 or 3 pagi kan . Kita nie jadi manusia jangan pentingkan diri . Roommates yang lain nak tidur . Kita tak boleh pakai lampu utama , nanti dorang silau . Jadi jalan terbaik , gunakan lampu meja =)

Third thing a must have is Penyediaan Untuk Makan .

Aksi melampau 3

Ini ruangan untuk berjimat . Yang mana kita boleh menyediakan makanan sendiri di dalam bilik =) Beli lah makanan asas yang mengenyangkan dan senang untuk di sediakan tanpa memerlukan dapur gas untuk memasak . Contoh-contoh makanan dan alatan boleh di lihat di dalam gambar . Obviously tudung saji tu tak payah bawak lah kan -___-'

Maggi dan mee goreng segera memang makanan wajib patut ada ! Senang , cepat , sedap dan mengenyangkan . Untuk penyediaan air pula , boleh lah beli kordial perasa apa pon . Tapi aku prefer air sirap =) Sebab air sirap kita tuang sikit je dia dah terasa sirap nya . Jadi boleh tahan lama .

Fourth thing a must have is Peralatan Untuk Mandi .

Aksi melampau 4

Ini dah basic sangat lah kan -__- Kalau tak reti jugak , rasa macam nak lempang je . Tak pernah mandi ke sebelom nie ? Runsing jap . Guna lah syampu yang aku pakai tu . Bau dia wangi sangat-sangat =) Tahan lama tau bau dia .

Fifth thing a must have is Alatan Untuk Basuh Baju .

Aksi melampau 5

For those yang rasa dia tu rajin , boleh lah basuh baju sendiri guna tangan . Tapi for those yang pemalas macam aku nie , kita guna mesin basuh jelah yerp . Cuma 2.50 sen je kot . Aku suggest kan korang guna pewangi Softlan kaler biru tu . Memang wangi baju dia . Kalau korang jemur dalam bilik , takde lah bilik tu bau kepam . Tau tak kepam tu apa ? Aku tak tau nie bahasa apa . Harap korang faham .

Sixth thing a must have is Seterika .

Aksi melampau 6

Dah basuh baju , of course lah baju tu akan berkedut kan ? Korang nak ke pergi kuliah pakai baju yang berkedut ? Tak nak kan . So kene lah iron baju-baju yang kedut tu semua agar penampilan kita nampak kemas dan sedap mata memandang =) Unless lah kalau korang nie jenis pengotor , tak kesah apa orang kata bila pakai baju berkedut tak bergosok , you guys don't need this in the first place . Buat berat beg je nanti .

Seventh thing a must have is Spray Pewangi .

Aksi melampau 7

Ini just untuk langkah berjaga-jaga je . Kalau lah baju korang bau asap rokok , korang boleh spray baju korang guna benda nie . Bau dia wangi dan dapat menghilangkan semua bau-bau yang tidak di ingini . Alaaa agak-agak tak ada minyak wangi tu , boleh je guna benda nie . Hahahaa

Amaran ini khas untuk mereka yang tak reti bahasa , tak ada adab , pentingkan diri punya olang . For smoker-smoker di luar sana , korang jangan hisap rokok dekat tempat sidai baju boleh ? Tau tak asap rokok tu bau nya busuk . Grr ! Aku hangin betol lah kalao orang yang tak faham bahasa nie .

-----------------------------------------------------------------

Banyak lagi sebenarnya . Tapi ini je yang sempat bergambar . Penat doh set masa 10 saat , pose dengan bataknya like there is no tomorrow . Berulang-ulang kali pulakk X____X

PESANAN PENAJA


" Untuk kaum ibu di luar sana tu , selamat hari ibu =) "

Me : Ibu , cepat pose . Nak ambik gambar nie . Nak masuk dalam blog .
Ibu : Eh ibu tak make up lagi nie . Tak leh bergambar ( sambil tutup muka )
Me : Amboi -___-

I love my mom ( Rahayu Bte Ahmad ) so munchies !!

Raikanlah hari ibu itu hari-hari . Hari-hari tau =) Pasaraya Hari-Hari pon boleh -_____-
Selamat dataaaaaaaaaaaang . . . . . . . Terima kasih datang lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . . . . .

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim ,

See ya !

 

45 comments:

  1. nice entry :) and your mom,she's really cute! :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih =) gonna tell her ASAP ^^ hahaha

    ReplyDelete
  3. tak plek ker bawak kipas besa tu tyme registration nanti ? .. o mmg usualnye kebanyakan org akan bawak macam2 barang

    ReplyDelete
  4. sebenarnya beli kipas tu dekat matrik . masa registration ada macam2 barang di jual kat situ =) so takde lah penuh kereta bawak dari jauh .

    ReplyDelete
  5. Gambar pesanan penaja tu memang style!!

    ReplyDelete
  6. siap bawak kipas? huhu, semangat betol :)

    ReplyDelete
  7. alaa beli masa register sebenarnya =) hahahaha

    ReplyDelete
  8. kipas one of the penting punya barang kena bwk. tk pyh la nak kata malu la, org kata smngt la sbb you guys mesti bli punya nnt. haha. paling kurg pun pinjam budak bilik sebelah :p

    ReplyDelete
  9. gambar dkt atas pose pakai kain pelekat ke zhrepp. hHAHAA
    rindu pulak nak jumpa hampa berkain pelikat:DDDDDD

    ReplyDelete
  10. dekat matriks tade sterika ke????

    ReplyDelete
  11. faiz : kann =) buat pa nak malu . semangat ^^ hahahhaa

    rean : itu seluar pendek kotak2 sebenarnya =P hahaha . alaa kami tau rean rindu kami =D

    ReplyDelete
  12. nadia : KMPP takde menyediakan perkhidmatan seterika =) matrik lain mungkin ada . huhu

    ReplyDelete
  13. kipas pun beli kah? ayaaaa!! kipas matrik x cukup ke.? hehe
    btw, matrik gmbang de bez!! *saje promote.. jgn mara.. :)

    ReplyDelete
  14. kipas matrik ada cuma masih lag panas sebab kipas terlampau tinggi kat atas . hahaha .

    eceh matrik pahang =P dekat dengan waterpark tu kan . seronok ^^

    tp KMPP lagi best =P hahaha

    ReplyDelete
  15. jarep, awi baca post ni gelak guling2 kot. sumpah lawak :)

    ReplyDelete
  16. hey there. like seriously, is it really necessary to bring table fan, table lamp and iron? cuz im going to KMPP next week. so now im in the middle of preparing things to bring there.

    ReplyDelete
  17. Kat kmp takyah kot nak bawak kipas dan lampu belajar tu :p hahahahaa tapi kat KMPP benda tu wajib loike seriouslyy haha

    comel nye mama zarep . cewahh

    ReplyDelete
  18. awie : sampai macam tu sekali O,O dahsyat nya . hahaha =D

    ummi aqilah : definitely yes . kene bawak . sebab nya kmpp punya kipas tinggi . so panas sangat .

    lampu meja tu perlu kot rasa nya . sebab nya mne lah tau nak kene study sampai lewat malam kan =)

    wahh dapat masuk KMPP , bagos bagos =) gudluck ^^

    ReplyDelete
  19. aliff : KMP kipas dia rendah kot . so boleh terasa lagi angin nya . huhu =)

    terima kasih aliff =D

    ReplyDelete
  20. fuiyooo. hehe. mak awak sgt sporting la.

    ReplyDelete
  21. dahsyaaatt nye zarepp! :p lepas ni kalau orang tnye , terus kata "nah, baca blog ni" fuhhh, takyah explain dh.hikhik

    ReplyDelete
  22. haiyoo , na kena tmbh beg ah ni -__- kalo lappy bole bwk an gy kmpp ? btw , tq coz bnyk info psl matrik . x) ~

    ReplyDelete
  23. boleh je bwak =) tp kne pandai jaga yerr ^^

    most welcome =)

    ReplyDelete
  24. Knp kmpk x boleh bawak kipas n iron..sadis betul.. Tpi if kmpk bwk kipas lagi alamat beku atas bukit tu nanti.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmpk kolej mana erk ? perak ke ?

      yang tu kne tanya pengarah nya , hehe

      Delete
  25. Nice entry ! Cara penyampaian yang kelakar :D

    ReplyDelete
  26. Ada orang cakap, dekat KMPP tak boleh bawak barangan elektronik mcm seterika, flask air, kipas and etc.. Komen?

    ReplyDelete
  27. hahaa itu semua dusta =P boleh je bawak

    ReplyDelete
  28. zarep, klu dok upnm camna plak?? dy warning takleh bwk brgn letrik.

    pics bwh tu sweet. really

    ReplyDelete
  29. serious ? ermm kene pikir2 sendiri lah . hahahahaha =D

    ReplyDelete
  30. haa , tahun depan tak payah dh la ssah2 pkir nk bwak apa bila msuk u :)

    ReplyDelete
  31. haa , tahun depan tak payah dh la ssah2 pkir nk bwak apa bila msuk u :)

    ReplyDelete
  32. BAGUSSS ^^ glad to help =) huhu

    ReplyDelete
  33. heeee~comel je dia dgn mal dia..btw,sy x pernah bawa kipas n lampu meja..heee

    ReplyDelete
  34. huahuahuha... TAK TAHAN KIPAS KAT DEPAN MUKE tuuuuu... huahuahuahuha... boleh jadi SUPER MODEL erkkkk...

    ReplyDelete
  35. feeling jennifer lopez sat . muahahhaha =P

    ReplyDelete

Home