Monday, August 27, 2012

Hari Raya Episode 3

Assalamualaikum 

Kesinambungan dari post yang lalu , i went to beraya to someone's house in Jempol , Negeri Sembilan . Rumah siapakah ? Rumah kawan baik aku . Ye aku tau , memang tak saspen langsung pon kan .


Tak sangka pulak yang kampung aku tu dekat je dengan rumah Faries nie . 1 jam setengah dah sampai . Aku pergi rumah dia secara mengejut . Saja nak bagi suprise . HAHA padan muka kau Faries .


Balik je dari rumah Faries , kitorang sambung beraya pergi rumah kawan ibu aku .


First time ever kot tengok lemang dalam pokok periuk kera . Rasa nya sama je macam lemang yang kat dalam buluh tu , cuma nya yang nie xde rasa hangus je . Sebab lemang periuk kera nie di kukus dalam periuk . First time jugak makan daging itik . Agak pelik sikit masa first2 tu then i got used to it . Not bad lah rasa nya .

Hari Raya Keempat 

Raya keempat , rumah aku bakal menerima tetamu . Tetamu dari nogori . Siapa lagi kalau bukan keluarga si Faries nie . Nasib baik lah dia datang bagi tau . Kalau tak memang air kosong jelah aku hidang .

Tudia , ayah aku tengah layan tetamu makan

Total semua 9 orang yang datang termasuk 3 budak kecik . Meriah gila rumah aku dipenuhi budak-budak kecik . Tetibe rasa macam nak suruh ibu mengandung lagi . Oppss >__<

Iman Aleesya dan Darwish

Yang nie lupa pulak nama nya >__<

Eisya tu comel sangat perangai dia . Dia suka dekat-dekat dengan aku . Perangai dia nie agak kelakar sikit . Dia suka dekat dengan lelaki yang agak jambu ( Based on what her mom told me ) . And she will start menggatal macam nak mengurat . Comel kan , padahal baru 3 tahun =)


Masa aku tengah buat air kat dapur , ibu dia ajak dia ke ruang tamu , dia boleh pulak jerit " Kakak nak tengok Jalip ! " . Comel je weyhh .

Borak apa lah tu , macam serious sangat je 

Tatkala mereka-mereka sedang berborak agak panjang di ruang tamu , aku kat dapur je tengok tv . Awkward kot kalau join orang-orang besar berborak .

 Awish yang baru belajar berdiri ^^

Dekat jam 6 petang , tetamu pon pulang untuk meneruskan aktiviti perayaan mereka . Dan pada malam nya pula , keluarga Marini pulak datang . Huhu

Tetamu sedang makan =)

My family and Marini's family are very close . They are so friendly and chill je . Macam xde masalah langsung . It's fun to know them =)

My ibu's signature pose , kepala teleng



Tak leh blah tau . Siap ambek-ambek gambar lagi . Kau ada ? Terima kasih wahai tetamu semua . Datang lagi tahun depan yer =) But make sure datang kene bagi tau dulu . Boleh prepare nak lari , eh silap . Boleh prepare masak-masak untuk korang .

Hari Raya Kelima

Siang nya tak buat apa . Aku cuma sebok menjahit manik kat baju je . Just want to add dramatic look towards my baju raya . Aku nie memang suka akan kelainan sebab kelainan itulah yang akan membuat kan kita menonjol . Nampak tak yang aku suka menarik perhatian kat sini ?

First attempt , it looks okay lah kan .

Not bad lah kan for beginner macam aku nie . Okey lupakan pasal jahit menjahit nie . Malam nya keluarga aku beraya rumah sedara aku yang dekat Klang . memandangkan sedara aku yang lain semua dah beraya kat situ maka tinggal keluarga aku sorang yang belom raya situ .

On the way . . . 

Ibu aku tengah kira duit ke apa tu -__-

We were having this >__<

Maigad , my all time favourite dish ever ! Ikan patin masak tempoyak . For my future wife , please please please pandai masak benda nie . Sebagai ganjarannya , i'll give you a lot of kids . Eh ?

Bismillah . . . 

Orang pahang kalao tak makan ikan patin , tak pahang lah nama nya . Ikan patin sedap kot . Lembut je isi nya .

Comelkan Zharif Azis di situ >__<

Lupa nak bagi tau , aku raya rumah sedara aku nie hah , Niara . Dulu time kecik-kecik main kahwin-kahwin , dia lah pasangan aku . Kelakar je bila ingat balik . Hahahaa .

PESANAN PENAJA


Ada orang belanja . . . . 

Nantikan episode seterusnya . Semoga aku akan terus meng-istiqamah kan diri meng-updated this raya things .

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

18 comments:

  1. Anak2 buah aku comel2 kan zharif mcm pakcu dia =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak muntah , tak tahu kenapa X__X

      Delete
  2. comelnya anak buah faries.
    eh pulut dlm periuk kera tu menarik sgt. xpenat cuba pun. post mai satu.

    rean bkl jadi org Pahang ni zhreepp, mkn ikan patinlah lepas nie. muehehehehe.

    zhrep, pakai number mane skrg stlh hp rosak?

    nnt send number dkt email rean, (reanraihan11@gmail.com.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut ya org panggil , hahah tak tau pulak . rsa nya sama je dengan lemang =)

      rean , ikan patin masak tempoyak serious sedap , rugi kalao tak cuba =)

      kami masih lagi pakai number yang sama , rean kalao mcg kami , bg tau nama tau . sebab kami hilang semua number =)

      Delete
  3. ouh lemang ke? lemang dlm buluh lahh zhareepp.:p

    serius, nyummm nyumm nak trylahh nnti tp rean bkn di temerloh sana , rean di daerah pekan yg dikelilingi Hutan belantara. bnyk org asli ooo>_<

    okay nnt rean miskoll.tengs

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh pulut periuk kera tu mmg di jual kt hutan belantara pon rean =)

      Delete
  4. Replies
    1. bukan tv sekarang memang standard jenis mcm tu ke =) huhu

      Delete
  5. aku baru tau jgk yg lemang dlm periuk kera tu, first time ever.

    Marini siapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan , first time ever nampak and rasa . huhu

      Marini tu anak angkat ibu aku . sama macam si faries nie .

      Delete
  6. pulut periuk kera ? huyoo ! unik ~ n first time tgk ! =)

    ReplyDelete
  7. aq terliur tengok ikan patin masak tempoyak tu.
    tp selalu makan ikan keli masak tempoyak.sedapnyaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah makan ikan keli sebab tak suka , hahaha

      Delete
  8. meriah nye raya zarep ! ke sana ke sini . hehe rumah faries mesti tak lepas . amboi korg haha

    ReplyDelete

Home