Monday, August 27, 2012

Hari Raya Episode 3

Assalamualaikum 

Kesinambungan dari post yang lalu , i went to beraya to someone's house in Jempol , Negeri Sembilan . Rumah siapakah ? Rumah kawan baik aku . Ye aku tau , memang tak saspen langsung pon kan .


Tak sangka pulak yang kampung aku tu dekat je dengan rumah Faries nie . 1 jam setengah dah sampai . Aku pergi rumah dia secara mengejut . Saja nak bagi suprise . HAHA padan muka kau Faries .


Balik je dari rumah Faries , kitorang sambung beraya pergi rumah kawan ibu aku .


First time ever kot tengok lemang dalam pokok periuk kera . Rasa nya sama je macam lemang yang kat dalam buluh tu , cuma nya yang nie xde rasa hangus je . Sebab lemang periuk kera nie di kukus dalam periuk . First time jugak makan daging itik . Agak pelik sikit masa first2 tu then i got used to it . Not bad lah rasa nya .

Hari Raya Keempat 

Raya keempat , rumah aku bakal menerima tetamu . Tetamu dari nogori . Siapa lagi kalau bukan keluarga si Faries nie . Nasib baik lah dia datang bagi tau . Kalau tak memang air kosong jelah aku hidang .

Tudia , ayah aku tengah layan tetamu makan

Total semua 9 orang yang datang termasuk 3 budak kecik . Meriah gila rumah aku dipenuhi budak-budak kecik . Tetibe rasa macam nak suruh ibu mengandung lagi . Oppss >__<

Iman Aleesya dan Darwish

Yang nie lupa pulak nama nya >__<

Eisya tu comel sangat perangai dia . Dia suka dekat-dekat dengan aku . Perangai dia nie agak kelakar sikit . Dia suka dekat dengan lelaki yang agak jambu ( Based on what her mom told me ) . And she will start menggatal macam nak mengurat . Comel kan , padahal baru 3 tahun =)


Masa aku tengah buat air kat dapur , ibu dia ajak dia ke ruang tamu , dia boleh pulak jerit " Kakak nak tengok Jalip ! " . Comel je weyhh .

Borak apa lah tu , macam serious sangat je 

Tatkala mereka-mereka sedang berborak agak panjang di ruang tamu , aku kat dapur je tengok tv . Awkward kot kalau join orang-orang besar berborak .

 Awish yang baru belajar berdiri ^^

Dekat jam 6 petang , tetamu pon pulang untuk meneruskan aktiviti perayaan mereka . Dan pada malam nya pula , keluarga Marini pulak datang . Huhu

Tetamu sedang makan =)

My family and Marini's family are very close . They are so friendly and chill je . Macam xde masalah langsung . It's fun to know them =)

My ibu's signature pose , kepala teleng



Tak leh blah tau . Siap ambek-ambek gambar lagi . Kau ada ? Terima kasih wahai tetamu semua . Datang lagi tahun depan yer =) But make sure datang kene bagi tau dulu . Boleh prepare nak lari , eh silap . Boleh prepare masak-masak untuk korang .

Hari Raya Kelima

Siang nya tak buat apa . Aku cuma sebok menjahit manik kat baju je . Just want to add dramatic look towards my baju raya . Aku nie memang suka akan kelainan sebab kelainan itulah yang akan membuat kan kita menonjol . Nampak tak yang aku suka menarik perhatian kat sini ?

First attempt , it looks okay lah kan .

Not bad lah kan for beginner macam aku nie . Okey lupakan pasal jahit menjahit nie . Malam nya keluarga aku beraya rumah sedara aku yang dekat Klang . memandangkan sedara aku yang lain semua dah beraya kat situ maka tinggal keluarga aku sorang yang belom raya situ .

On the way . . . 

Ibu aku tengah kira duit ke apa tu -__-

We were having this >__<

Maigad , my all time favourite dish ever ! Ikan patin masak tempoyak . For my future wife , please please please pandai masak benda nie . Sebagai ganjarannya , i'll give you a lot of kids . Eh ?

Bismillah . . . 

Orang pahang kalao tak makan ikan patin , tak pahang lah nama nya . Ikan patin sedap kot . Lembut je isi nya .

Comelkan Zharif Azis di situ >__<

Lupa nak bagi tau , aku raya rumah sedara aku nie hah , Niara . Dulu time kecik-kecik main kahwin-kahwin , dia lah pasangan aku . Kelakar je bila ingat balik . Hahahaa .

PESANAN PENAJA


Ada orang belanja . . . . 

Nantikan episode seterusnya . Semoga aku akan terus meng-istiqamah kan diri meng-updated this raya things .

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Friday, August 24, 2012

Hari Raya Episode 2

Assalamualaikum 

Eksaited gila nie nak menaip , al maklumlah tengah raya . Jadi semangat tu lebih . Okey , kali nie nak sambung cerita raya aku . Aku pasti , ramai yang tertunggu-tunggu . Jangan marah , jangan buat muka . Memang hobi pon buat korang bengang baca blog aku . Hahahaa .

So selamat hari raya maaf zahir batin ye kepada mereka yang tengah bengang tu .

Adik aku penat sangat tu -__-

Sampai rumah nenek aku dekat jam 1 pagi . So memang balik semua terus terlentang lah kan . Dah tak fikir apa dah . Penat sangat wooo .

Hari Raya Kedua 

Dekat rumah nenek aku nie , kalao malam bapak sejuk . Bila dah tengahari bapak panas . Jadi , kami sekeluarga yang ala-ala orang London nie dengan pantasnya menyiapkan diri naik kereta pergi berjalan . Tak kesah pon pergi mana asalkan dapat keluar dari rumah oven tu .

Adik bongsu aku nie memang suka buat muka yerp -__-

Raya kedua memang tak buat apa pon . Raya pon tidak , duduk rumah je . Sebab tu aku tak berapa suka balik kampung lama-lama . Sebab takde suasana raya pon kat sana . Tapi satu sebab kenapa aku suka balik sana ialah kerana adanya nenek dan atok aku .

Hari Raya Ketiga

Masa untuk pulang ke rumah . Rasa macam dah lama sangat kat rumah nenek aku nie . Dah jadi macam wajib , setiap kali nak balik , nenek aku akan bekalkan macam-macam untuk family aku bawak balik Selangor . Cili , pucuk ubi , belimbing buluh , terung asam , daun kunyit , daun kesum , limau nipis , bunga kantan dan macam-macam lagi lah .



Gambar atas nie semua muka tak mandi -__-

Lepas habis semua , sekarang masa untuk bersiap-siap balik ke rumah . Bertolak lepas zohor sebab ada tempat nak kene pergi lagi .

 Alolo adik aku 

Kecik je nenek aku nie , comel ^^

Nak balik dah =')

Sepatutnya pakai baju melayu tapi nya baju melayu aku yang kaler merah tak siap lagi . Urghhh !

Bye semua , eh not semua .

Gambar dengan atok aku takde , sebab nya masa aku sampai rumah dia dah tido . Bila aku tido , dia bangun . Bila aku bangun , dia keluar . Bila dia balik , aku dah takde . Tapi dapat gak salam dengan dia . Cuma tak dapat nak bergambar je . 



Kitorang tak terus balik Selangor . Kitorang nak singgah beraya rumah someone dulu . Hehe

PESANAN PENAJA 


We were going to . . . . 

Nantikan episode seterusnya , bye bye =)
Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Wednesday, August 22, 2012

Hari Raya Episode 1

Assalamualaikum 

Dah semua tengah batak cerita pasal raya , aku pon nak jugak lah kan . Sebab aku pon tergolong dalan golongan batak . Eh ? Tapi batak aku nie lagi parah tau , sebab nya aku nak buat ber-episode . Hah kan batak tu namanya . Hikhik

Hari Raya Pertama 

Amat sadis sekali tahun ini , aku terlampau eksaited buat persiapan raya sehingga ke subuh , then aku tertido . Aku tak berjaya menghadirkan diri untuk solat raya woi >__< Padahal dah siap gosok baju melayu vogue nak tayang kat masjid tu nanti . Tapi apa kan daya , melepas lah pulak .

Ma familia 

Adik pompuan aku sorang je yang tayang gigi

Tema tahun nie , HIJAU . Pagi raya mestilah nak kene bergambar dulu , ye dak ? Lepastu aksi bermaaf-maafan lah pulak . Alahai korang nie macam tak pernah raya pulak kan sampai aku nak kene bagi tau -__-

Alahai ~

Oh jambang ayah aku kene pipi ku >__<

Dah sweet habis lah tu =P

Kira macam dah kosong kosong oh ooooo ...... Eh Najwa latiff tetibe . Sesi bermaafan pon sudah . Sekarang sesi bergambar nak menggedik di pagi raya dengan adik-beradik . Kau ado ?

Adik aku kalao suruh buat muka nombor satu 

Iras ke ?

Nama pose nie ialah " DIA MILIK KU SORANG ! "

Lepas dah habis sesi bersama keluarga , kitorang semua pergi berkumpul dekat rumah bapak sedara aku . Memang dah jadi tradisi selepas arwah nenek aku meninggal , rumah abang sulung ibu aku jadi tempat bagi kitorang semua sedara untuk berkumpul .

So apa yang kitorang buat kat situ , selain daripada mengutip duit raya ?

Comel tak ?

Nak makan kene tunggu giliran 

Muka kekenyangan 

Lepas makan , pergi rumah sedara aku lagi satu . Korang tau tak rumah sedara-sedara aku nie semua keliling rumah aku ? Depan belakang tepi kiri kanan sedara . Jalan kaki 2 minit dah sampai . tapi tak semua lah sedara aku kat sini , ada jugak kat tempat lain .

Tengok-tengok gambar je boleh ?

Qistina Damia , budak paling penakut 

Islah hanif yang comel macam abang sedara dia =)

Nampak braces , malu >___<

Serious sebab tak nak tunjuk braces .

My sibling and my cousin

Awat lah haziq mata macam hantu tu ?

Lepas habis keliling rumah sedara kitorang redah , sekarang masa untuk meredah rumah sedara yang jauh . Bukan lah jauh sangat pon . Kat Selangor jugak . Tapi sebelom tu , aku satu keluarga pergi ke kubur arwah nenek aku . Maka bermulalah drama air mata di situ . Eh ini air mata sebab sedih real oke . No berlakon-berlakon .

Al-Fatihah ~

Ini lah akibat nya , orang lain semua pergi kubur pagi , aku sekeluarga je pergi lepas zohor . Lepastu balik dari kubur , cepat-cepat masukkan barang-barang nak balik kampung masuk dalam kereta .

Packing barang pon nak kene ada gambar , curlasss kau Zharif 

Sebab nya , lepas je pergi rumah sedara aku tu , aku sekeluarga nak terus balik kampung . Maka di sini , aku nak sertakan gambar-gambar time ada dekat rumah sedara aku tu . Sangat meriah uolllss .

Melantak kuih raya

Melantak makanan yang ada

Me with Zira

Me with zati , eh ada asheeq kat blakang 

Suka gambar nie , thanx syasya =')

Too much camera nak kene pose 

Ini baru separuh nie 

Best part ever ! tapi muka aku terhalang oleh phone pink -__-

Hah tu baru nampak sikit

Eh ayah aku pon nak bergambar jugak 

Lepastu , satu rumah dikejutkan dengan jeritan " Api ! Api ! Api ! " . Ada suis meletop kat luar siap dengan percikkan api lagi . Tanjat mak jemah masa tu .

Hah tu muka terperanjat O,O

Ada 2 buah rumah lagi kitorang raya , tapi malas lah nak cerita . Ini pon dah panjang berjela .

PESANAN PENAJA 


On the way balik kampung . . . . . . . 

Nantikan sambungan nya , stay tuned =)
Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Home