Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday #1 : Kembali Berkhidmat

Assalamualaikum


PESANAN PENAJA 
" Semoga aku dianugerahkan kesabaran yang tinggi semasa melayan kerenah-kerenah pelanggan dan aku berharap tiada lagi pizza customer jatuh kat tangga "

#First time buat wordless wednesday

Friday, September 21, 2012

Untuk arwah nenek , Al-Fatihah

Assalamualaikum

20 september yang lalu merupakan tarikh lahir orang yang aku sayang . Seseorang yang telah pergi meninggalkan aku untuk selama-lamanya pada 14 februari 2008 . It's been 4 years now . Dah lama dah arwah pergi ='(

Tak pernah miss langsung sambut hari jadi arwah nyai , tiap tahun mesti sambut =')

Pemergian dia memberi impak yang besar kepada keluarga besar aku . Ini merupakan pengalaman pertama aku , kehilangan orang yang aku sayang . Aku betol-betol sedih . Even sekarang pon tengah menaip air mata tak berhenti mengalir .

Macam mana terjadi 
_______________________________________________________

Arwah nenek aku memang dah lama sakit . Tapi selalunya bila dia sakit , dia terus baik . Takde sampai melarat lah kiranya . Sehari sebelom arwah nenek aku meninggal , semua orang di kejutkan dengan satu panggilan telefon dari paman aku mengatakan yang nenek aku sesak nafas . So anak-anak arwah meluru pergi ke rumah arwah . That time jam 5 pagi macam tu . Aku pon ikut ibu aku pergi rumah arwah .

Selepas setahun pemergian arwah , rumah arwah di jadikan satu tingkat sahaja ='(

Ibu aku dah  menangis-nangis masa tu . Aku tak menangis pon masa tu sebab selalunya bila arwah nenek aku sakit , dia akan sihat semula . Jadi aku tak berapa risau sangat . Aku tengok nenek aku dari luar sebab that time my arwah nenek sedang "topless" jadi agak segan aku nak masuk .

Fakta tak penting : Aku cucu arwah satu-satunya yang dapat tengok time dia masih lagi boleh bercakap , cucu yang lain semua tengok time dia dah tak sedarkan diri . Aku rasa bertuah di sini =')

Masa aku tengok dia buat kali terakhir tu , dia masih lagi boleh bercakap , masih lagi boleh tersenyum bila nampak aku kat luar . Senyuman dia tu buat aku rasa lega dan tiada apa yang perlu aku risaukan . Namun ternyata ia silap . Itu merupakan senyuman selamat tinggal =(

Pulang sahaja dari sekolah , keadaan sekeliling rumah aku sunyi dan kosong sangat rasanya . Macam ada something yang berlaku . Sedara aku telefon ajak aku tengok arwah kat hospital . Sampai sahaja aku kat hospital , hati aku luluh sangat masa tu tengok keadaan nenek aku . Aku dah mula menangis-nangis sebab aku tau memang dah takde harapan untuk nenek aku sihat semula .

Kenangan menghantar mak sedara pergi umrah bersama nyai ='(

Doktor suggestkan supaya nenek aku dipindahkan ke hospital klang , adik-beradik ibu aku pon berbincang sesama sendiri dan bersetuju untuk dibawa ke klang . Sampai sahaja hospital Klang , doktor sana menyalahkan doktor-doktor di  hospital Banting sebab melakukan kerja tanpa berfikir dahulu . Dada arwah telah ditebuk sehingga menyebabkan arwah tidak menyedarkan diri . Tindakan menebuk dada arwah merupakan satu kesilapan besar katanya .

Namun apa kan daya , benda dah nak jadi . Jadi tak boleh nak salahkan mana-mana pihak . Tidak lama lepastu , dapat panggilan mengatakan nenek aku sudah tiada . Kitorang yang kat Banting nie menangis-nangis . Masa tu aku kat rumah 3 beradik sebab parents aku pergi ambik adik-beradik aku yang lain kat asrama . Sedara-mara aku yang jauh dah start balik Banting .

Time nie berkelah tepi pantai PD , mandi manda =')

Mak sedara aku arahkan tingkap rumah nenek aku semuanya di buka . Bersihkan sekeliling rumah arwah . Sediakan apa yang patut . And that time jam 1 pagi . Jenazah arwah sampai rumah jam 3 pagi . Cucu-cucu dia masa tu semuanya dah berkumpul kat tepi-tepi jenazah . Baca apa yang patut . Memang rumah arwah dipenuhi dengan tangisan masa tu . Sedih sangat =(

Sedara-sedara yang kat Singapore pon dah mula sampai dan hampir semua anak-anak arwah dah ada kat situ . Cuma mak sedara aku sorang je yang tak berjaya sampai sebelom jenazah di kebumikan . Dia sampai kat tanah perkuburan selepas semuanya selesai .

Inilah mak sedara aku tu , kesian dia =(

Dia betol-betol terkilan . Sambil menangis dia berkata
" Mak napa tak tunggu aku dulu , aku nak tengok mak "

Makin lah sedih masa tu . Adik beradik ibu aku cuba menenangkan mak sedara aku tu . Banyak dugaan mak sedara aku nie sebelom nak sampai tu . Kesian dia . Padahal rumah dia kat Negeri Sembilan , tak jauh sangat pon dari Banting . Mungkin takde rezeki nak tengok =(

Tanda-tanda
_______________________________________________________

Raya sekarang totally berbeza lepas ketiadaan arwah nyai ='( 

Sebelom arwah nak pergi tu , banyak sangat tanda-tanda dia . Cuma kitorang je yang tak nampak . Selalu memang macam tu . Bila orang tu dah tiada baru kita nampak tanda-tanda nya .

Antara tanda-tanda nya ialah :

1.Dulu kitorang yang cucu-cucu arwah nie suka tidur rumah arwah . Kan aku pernah bagi tau yang rumah aku depan belakang kiri kanan semua rumah sedara-mara aku . Suka betol kitorang tidur sana even hari sekolah pon kitorang tidur sana . Arwah meninggal Rabu malam khamis , so pada hari Ahad sebelom arwah meninggal , merupakan hari terakhir kitorang tidur ramai-ramai kat sana . Arwah bangun pagi-pagi suruh kitorang beli macam-macam dekat kedai sebab nak buat sarapan istimewa katanya . Memang semangat betol arwah masa tu nak masak untuk cucu-cucu dia . Arwah masak mee hailam which is the most delicious mee hailam i've ever taste in my entire life so far .

" Lepas nie kalao tidur rumah nyai , nyai masakkan lagi " - Tak leh lupa ayat nie ='(

Aku siap lukiskan peta nya lagi

2.Seminggu sebelom arwah meninggal , arwah suruh aku hantar dia ke klinik setiap pagi . Time arwah tengah di periksa dengan doktor , aku asyik membayangkan kehidupan keluarga besar aku selepas ketiadaan dia . Almost setiap kali dia dirawat kat klinik tu , aku asyik terbayangkan dia meninggal aje . Aku siap cerita kot dekat ibu aku tapi ibu aku cakap yang aku nie mengarut . Hurmmm =(

3.Setiap petang arwah menggagahkan diri berjalan kaki ke rumah anak-anak dia . Tanya-tanya khabar , borak-borak siap bergurau lagi . Itu sangat ganjil sebab selama nie arwah duduk dekat rumah je sebab kaki dia tak kuat sangat berjalan . Selalu kitorang yang lawat dia kat rumah tapi seminggu sebelom dia nak pergi tu , dia pulak yang datang rumah kitorang . Dia siap suruh ibu aku jaga diri elok-elok lagi . Ibu aku dah mula syak pada mulanya tapi ibu aku tak nak fikirkan sangat sebab sedih bila bayangkan katanya .

Time nie paman aku bujang lagi tapi sekarang dah anak sorang

4.Time paman aku nak bertunang , arwah nenek aku lah yang paling bersemangat nak uruskan acara merisik paman aku nie . Yelahh , paman aku nie anak paling last so mungkin arwah lega yang paman aku lepas nie dah ada orang jaga , dengan itu baru lah dia senang hati untuk pergi . Sebab selama nie bila dia sakit , dia masih lagi bertahan . Bahkan sakit arwah sebelom-sebelom nie lagi terok berbanding sakit arwah semasa nak meninggal .

Kenangan
_______________________________________________________

Banyak sangat kenangan manis dengan arwah . Arwah nie ada satu sifat dia yang unik . Arwah walaupon dah berusia tapi dia hafal dan ingat akan tarikh lahir kesemua cucu-cucu dia . Tiap kali birthday cucu-cucu dia , dia akan hadiahkan something . Tak kira cucu yang paling besar mahupon cucu yang paling kecil =)

Rumah tu hadiah dari nyai aku masa darjah 4 or 5 , tak ingat =')

Entri sebelom-sebelom nie aku ada pernah cerita yang nenek aku mempertahankan aku daripada samseng-samseng kampung . Baca kat SINI

Aku boleh agak yang korang malas nak klik link tu , jadi meyh aku cerita kan balik .

Kejadian berlaku time aku belom mumayyiz lagi , jadi keberanian dan kekuatan tu tiada . Harap maklum ye kengkawan . So bila aku di lempang oleh sorang mamat nie time nak pergi beraya , yang mana keluarga si mamat nie merupakan musuh family besar aku . Bila berita aku dilempang oleh mamat nie sampai ke telinga arwah nenek aku , dia pon apa lagi . Naik hangin lah . Dia siap suruh sedara aku hantar dia naik motor pergi ke kebun ( Tempat mamat nie lepak ) . Yang mana time tu ibu aku dan aku telah pon berada di situ .

Arwah nenek aku turun motor je terus tak cakap apa , tak bagi salam apa , dia datang dekat laki tu , dia terus lempang sekuat hati . Pangggg ! ( Perlu ke ada sound effect lempang ? )

Kat situ lah tempat mamat tu kene lempang

Si mamat tu pon dah siap dengan tumbukan nya nak tumbuk nenek aku , aku pon dah get ready je tangan masa tu nak bertindak . Once dia sentuh nenek aku , dia takkan terlepas daripada aku . Ceyhh , time dah bawak geng baru berani aku nie . Time xde geng punya lah menangis balik rumah mengadu dekat ibu ada budak lempang . Puihh ~

Itulah kisah yang mana aku ingat sampai sekarang . Memang takkan lupa sampai bila-bila . Kasih sayang arwah nenek aku jelas terlempang , eh silap , jelas terpampang bila dia lempang mamat tu . Menggagahkan diri datang ke situ . Padan muka mamat tu kene lempang .

Berdengung mamat tu kene lempang , HAHAHA

Jap nak sambung sikit lagi . Sebelom acara lempang tu tamat , ibu aku pon turut melempang mamat tu . So kira nya dia dapat double lempang . Amaran di sini , jangan berani sentuh anak Azis . Eh ?

Dah selesai aktiviti lempang melempang tu , ada pulak kejadian memalukan kat situ . Time nak balik naik motor dengan ibu aku , ibu aku boleh pulak terbabas langgar pokok kelapa sawit . Depan geng lepak mamat tu pulak tu -___- Daripada tengah sentap terus terketawa mamat tu .

Pokok kelapa sawit yang ibu aku langgar -___-

Mak aku cakap apa ,
" Apa ketawa-ketawa ? Nak kene lempang lagi ? "

Dorang terus terketawa tak henti-henti sampai lah aku beredar . Aduyai ibu aku nie , buat malu je . Dah elok macho lempang anak orang , terlanggar pokok pulak . Terus gelabah feminin balik . Mungkin sebab marah sangat kot , tu yang ter-press enjin kuat sangat . Ibu ibu -____-

_______________________________________________________

Mula-mula tadi sebak je ceritanya , tup tup boleh terketawa pulak ? Haihhhh ~

Kamus Bahasa
Paman - PakCik , Uncle
Nyai - Nenek

PESANAN PENAJA  


" Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman ,
Al-Fatihah ='( "

Jangan sentuh aku , kalau sentuh jugak , aku bawak geng . Hah jangan main-main =P
Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Monday, September 17, 2012

Seharian Di Melaka

Assalamualaikum

Pada 15 sept yang lalu , aku pergi meroyan dekat Melaka bersama kawan baik aku . Bertolak seawal jam 10 pagi , awal lah sangat kan padahal dah terlajak tidur -___- Rancang nak bertolak jam 8 pagi tapi mata teramatlah mengantuk masa tu jadi amat bahaya sekali ye kengkawan sekiranya memandu dalam keadaan mengantuk .

Wahh tips yang berguna daripada Zharif Azis untuk minggu ini , sila catatkan di buku nota anda .

Baju pinjam , seluar Dior beli kat Times Square dan kasut Toms , 
POYO KAN ?

Yeah itu dia pakaian aku sehari suntuk . Boleh bayangkan tak bila malam bau nya macam mana ?

Sebelom bertolak tu kitorang pergi basuh kereta dulu . Baru lah bling bling bila datang ke Melaka , ye dak ? Nak tengok tak muka orang batak pergi cuci kereta ?

Itu dia -____-

Batak sebab ini baru first time pergi basuh kereta dekat tempat yang automatic washing tu . Hah sebab tu lah agak jakun sikit >___<

Lepastu terus bertolak pergi Melaka . Jam pertama si Faries pandu kereta , masuk jam kedua dia dah tak larat dah . Ke alasan je nie ?

Aksi di dalam kereta

Alhamdulillah tak sesat , sampai dengan jaya nya . Dalam jam 1 petang macam tu , kitorang start pergi tempat yang kitorang nak lawat .


Mulanya nak pergi Zoo Melaka tapi bila dah masuk pintu gerbang tu baru aku teringat , dulu aku dah pernah pergi sini , terus keluar balik -___-

Lepastu kitorang pergi ke Taman Buaya , Melaka . Hah yang nie memang aku sure aku tak pernah pergi . Agak excited lah masa nak masuk tu . Seronok pergi tempat yang kita tak pernah pergi lagi .

Muka masam je bang 

Tiket untuk dewasa , satu kepala RM 10 hengget

Korang semua dah pergi ke Taman Buaya nie ? Kalau belom , jom terjah sama-sama =)


Dalam nie banyak replika-replika bangunan kat Malaysia . Bangunan-bangunan yang menjadi simbol kepada negara kita .

Antaranya ialah . . . . .

Monumen keris dan Istana Kesultanan Melaka

Menara Kuala Lumpur dan KLCC

 Putra Perdana dan Mahkamah Putrajaya 

 A Famosa dan Stadhyus

 Litar F1 Sepang dan Bangunan Parlimen 

Masjid Negara dan Jambatan Pulau Pinang 

 Tugu Negara dan Bunga Rafflesia 

Kalau rasa penglihatan korang tu kurang jelas , sila klik pada gambar untuk tumbesaran melampau yerp . Dah klik jangan jatuh cinta pulak , eh ?

Dalam pada nak complete-kan ambik gambar semua monumen-monumen yang ada tu , kitorang telah di ganggu oleh makhluk berbulu yang jahat dan nakal . Tiap kali dekat je dengan monumen-monumen tu , dia datang kat kita lepastu kejar . Agak kurang hajar di situ . Sangat tak mesra pelancung betol .

Comel tapi menakutkan >__<

Meyh kita tinjau apa lagi yang ada dekat Taman Buaya Melaka nie .

Terdapat pelbagai jenis-jenis ular kat sini , menyeramkan >__<

Juga terdapat pelbagai jenis kura-kura , comel ^__^

Nie kat taman kura-kura 

 Nie pulak kat taman burung

Burung merak serious cantik-cantik

Kat taman burung nie pon kitorang kene kacau . Ada burung yang agak agresif kat situ terbang-terbang meluru ke kitorang . Santak cuak . Takut je kene patuk kat situ . Terus cepat-cepat keluar .

Dari tadi asik gambar aku je muncul kan , gambar si Faries takdo ke ? Kang menangis pulak kalau aku tak letak muka dia kat blog aku nie -___-

Untunglah gigi orang tu cantik boleh tayang 

Nama Taman Buaya , mana buaya nya Zharif ? Ye , aku nak tunjuk lah nie . Aku sesat nak cari buaya kat dalam taman nie . Tu pasal lah tak jumpa .


Sebenarnya , sesat tu cuma alasan je . Saja menggunakan alasan sesat so boleh lah upload gambar yang ala-ala sesat nie . Nampak tak permainan dia ?

Buaya Bongkok dan Buaya Kontot

Tak ingat dah nie buaya jenis apa 

Buaya pon takut kalao tengok aksi aku

Semua nya terbujur kaku

Buaya Tembaga Sungai Melaka tu besar gila O,O

Buaya-buaya bergelimpangan

 Hah nie lah buaya tembaga sungai melaka tu

Mengikut sejarah buaya tembaga nie , ianya di jumpai pada tahun 1993 di sungai Melaka . Tahun aku lahir tu . So maksudnya dia telah di pelihara selama 19 tahun . Umur buaya tu boleh menjangkau sehingga 80-100 tahun . Panjang betol umur kau ye buaya .

Gua yang sekangkang kera nie pon jadi tempat untuk berposing -__-

Bukan takat buaya je ada , macam-macam ada kat dalam Taman Buaya nie . Termasuklah kolam mandi khas untuk kanak-kanak . Nasib baik lah aku tak bawak baju spare masa tu , kalao tak memang aku jiblon dalam tu .



Juga terdapat keretapi raksasa , yang mana aku tak naik pon sebab nak save bajet . Nak naik kene bayar ye adik-adik . Begitu juga rumah hantu . Rumah hantu kat Taman Buaya Melaka nie santak tak laku . Macam xde orang je yang nak masuk dalam tu . Hahaha

Buaya yang telah di awet

Lepastu kitorang pon beredar lah dari Taman Buaya tu . Dekat 2 jam jugak lah kat dalam tu . Dah lah pergi tengahari , boleh bayangkan bahang kepanasan nya macam mana ? MENDIDIH >__<


Singgah McD untuk makan tengahari . McD nie bersebelahan je dengan Taman Buaya tu . Habis makan terus bertolak pergi ke Bandar Hilir Melaka di mana di situ terdapat banyak tempat-tempat tumpuan pelancong .

Nie baru kat taman buaya dah panjang berjela macam nie . Belom lagi kat tempat lain -__-

Sampai sana jam 4 petang . Solat jamak sat kat surau . Surau nya santak kelakar . Tempat nak ambik wudhu' , semua orang boleh nampak . Santak malu .

Kiri kanan depan semua tempat orang makan 

Habis tu terus pergi ke kapal Flor De La Mar a.k.a kapal Jack Sparrow . Selama nie tak pernah pulak terlintas nak masuk dalam tu . Tetibe kali nie rasa macam nak masuk pulak .

Saya orang Malaysia jadi dapat 50% discount , RM 3 je


Time aku tengah ambik gambar nie , ada lah sekumpulan budak perempuan mentertawakan aku . Dorang ketawa kan kasut Toms yang aku pakai tu . Memang lah kasut tu agak kelakar tapi perlu ke menzahirkan kelakarnya tu depan aku ? Grr !

Itu dia -____-


Menyantak besar kapal nie yer . Sangat cantik dan menarik , cumanya bila dah masuk dalam , nauzzubillah panas dia . Habis basah ketiak i uoll ( tipu je )


Rambut agak serabai di situ . Al maklumlah dah separuh hari berjalan . Dekat second floor baru lah ada air cond . Sejuk sikit . Dalam nie banyak barang-barang sejarah . Duit syiling , peti emas , replika kapal-kapal dan macam-macam lagi . Penat i nak describe benda-benda kat dalam nie , uoll pergi lah terjah sendiri yerr .

Ewahhh dah uoll-uoll sekarang . Bahasa nyahh sangat tau uoll .


Sebelah kapal gedabak nie ada satu muzium , nama nya muzium samudera kot . Tak ingat lah nama dia apa . Kitorang pon masuklah . Benda dah bayar kan . Kalao tak masuk rugi pulok . Even sudah sedia maklum bahawa muzium-muzium nie sangat lah bosan .

 Suka pulak aku dekat gambar nie =)


Lepastu kitorang pon beredar lah dari muzium nie . Now nak pergi ke Menara Taming Sari . Dulu nak naik tak dapat sebab bas dah nak bertolak . Kali nie baru lah dapat merasa naik Taming Sari tu .

Tiket RM 15 , dapat free botol 

In Taming Sari tower
Naik tengok video orang batak first time naik Menara Taming Sari pon boleh

Korang baru sahaja bazirkan 20 saat hidup korang dengan menonton video nie

Lepastu kitorang jalan kaki pergi ke tempat pengangkutan lama nie . Ramai gila orang kat sini .

Wajib bergambar 

Eh sekarang kan dah boleh masuk dalam keretapi lama tu , dulu tak boleh .


Tapi kalao rasa berat badan anda ala-ala petinju sumo , jangan masuk yerp . Takut terbarai pulak keretapi lama tu . Lagipula space nya agak kecik .


Eh eh , aku ambik gambar macam nie , terus ada sekumpulan lelaki tu tiru . Nak tiru pon at least aku dah pergi jauh-jauh lah . Ini lepas aku turun , dorang pulak yang buat -___- Nampak sangat lerr ~

A Famosa 

A Famosa nie merupakan tarikan pelancong dari seluruh dunia . Padahal cuma pintu gerbang je , tapi terkenal nya kalah Siti Nurhaliza . Ramai gila pelancong masa nie . Aku salah satu daripada pelancong tu . Eh ?

Mendaki bukit dengan jayanya 

" Eh Zharif nie tak malu betol buat gaya-gaya macam tu , siap lompat-lompat bagai " 

Bagi aku , bukan selalu datang tempat-tempat macam nie . Kalau asyik nak fikir malu , sampai bila-bila pon tak dapat nak bergambar kat situ . Buang rasa malu and just do it . Bukan kita buat salah apa pon kan ?

Turun bukit dengan bergaya , eh ?

Dataran pahlawan

Kat Dataran Pahlawan cuma duduk-duduk aja . Penat satu hari berjalan . Masa tu dah dekat jam 7 petang . Dah nak maghrib dah . Kitorang pon beredar lah untuk ke destinasi seterusnya  .

Traffic jammed 

Sesat jalan pulak , dengan jammed nya lagi . Memang tak lah . Mungkin sebab tak solat maghrib lagi kot sebab tu banyak je halangan . Kitorang sesat tu pon betol-betol kat depan surau . So maksudnya Allah suruh solat dulu . Huhu

Satu kepala RM 10 

Alhamdulillah sampai jugak ke destinasi . Terima kasih kepada pak cik surau , abang yang niaga warung dan juga pak cik shell yang menunjukkan arah jalan . Kalau tak memang tak sampai lah kitorang ke Melaka River Cruise .

Lawa kan =)

Pemandangan sekeliling begitu lawa pada waktu malam . Bagus lah yerp kerajaan negeri Melaka . Dorang mencantikkan sekeliling sungai Melaka tu . Dinding-dinding bangunan yang mengadap sungai semua nya di lukis gambar-gambar . Serious cantik =)

Antara lukisan yang terdapat kat dinding

Alhamdulillah masa kitorang pergi tu tak perlu nak beratur panjang . Sampai kat Melaka River Cruise tu dalam jam 8 malam . Masa tu orang tak ramai lagi . Dia ada dua jeti , satu dekat Bandar Hilir ( Depan kapal Flor De La Mar ) dan satu lagi kat Taman Rempah . Aku suggest kan korang naik kat Taman Rempah sebab kat Bandar Hilir korang kene beratur panjang .

Flash kamera nie santak silau >__<

Dalam bot tu dekat 30 minit jugak lah . Agak berombak jadi sape yang duduk paling depan akan merasa tempias nya ( Aku lah tu ) . Tercapai jugak impian untuk meredah sungai Melaka nie .

Alhamdulillah , semua yang di rancang , semua nya dapat pergi . Bertolak dari Melaka ke Negeri Sembilan jam 10 malam . Singgah makan kejap dekat satu warung nie , sebab lapar sangat T__T

Carrot susu and nasi goreng pataya

Lepastu dekat nak sampai rumah si Faries nie ada road block pulak . Tau tak yang aku nie fobia bila nampak polis even aku tak buat salah apa-apa -___-

Aku punya lah gelabah nak keluarkan IC dengan lesen dalam dompet sampai semua kad-kad bank aku terjatuh -___- Buat malu je . Jalan nak ke rumah Faries nie gelap sangat . Takut jugak lah . Alhamdulillah sampai rumah dengan selamat . Tepat jam 1 pagi sampai .

PESANAN PENAJA


" Selamat hari Malaysia "

Lepas nie rancang nak bercuti dekat pulau . Tapi tak tau nak pergi pulau mana . Kene cari duit dulu . Once duit dah ada baru pergi . Agak-agak pulau mana best ?

Nak baca cerita Faries kat sini : Melaka Yang Ohsem
Aku suka cerita detail , si Faries nie pulak suka cerita ala kadar je -___-

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Home