Thursday, December 20, 2012

2 tahun sudah

Assalamualaikum 

I should be posting this post on 16th December . Tapi aku terpaksa beri laluan kepada entri pasal Langkawi terlebih dahulu . It has been two years right now , agak lama jugak aku dalam dunia blogging nie . Tak sangka jejakakaula dah 2 tahun umurnya , walaupon di awal penubuhannya tersangatlah noob namun kini tidak lagi ( Harap-harap macam tu lah ) .

Apa yang aku harapkan dari pembaca di luar sana ialah teruskan menyokong blog jejakaula biarpon menjadi silent reader sekalipon . Aku akan cuba mengistiqamahkan diri untuk hapdet blog nie at least 5 post setiap bulan . Itupon kalau aku ada benda nak cerita , kalau takde korang tunggu jelah yerp .

PESANAN PENAJA 


" Happy two years blogging =D "

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Monday, December 17, 2012

Langkawi : Day 4

Assalamualaikum

Seriously , bila dah dekat hari last nie , malas pulak aku nak menaipnya pon . Hari last day di Langkawi tak banyak tempat pon kitorang pergi , It's shopping time bebeh !


8.00 am ( 6 Disember 2012 ) 
Seperti biasa , keluar pagi-pagi cari sarapan . Kali nie kitorang tak makan McD . Muak lah makan McD hari-hari . Mentang-mentanglah sarapan kat McD tu murah . Kali nie nak tukar selera , kitorang makan KFC pulak . KFC nie lagi dekat dengan motel kitorang , jalan kaki tak sampai 3 minit dah sampai . Tapi dek kerana kitorang nie malas nak jalan kaki , kitorang pon naiklah kereta .


Rasa nya nie first time aku breakfast kat KFC . Aku rasa breakfast kat McD lagi sedap kot . Pancake KFC nie kecik sangat lah . Tak puas makan .

Muka tak mandi pergi sarapan , gentle arr kan . 
Janji gosok gigi =D


8.50 am ( 6 Disember 2012 )
Lepas habis sarapan tu , kitorang berjalan kaki ke Pantai Cenang untuk bergambar . Ini juga tempat wajib bergambar bila datang Langkawi nie .

 Muka tak mandi , harap maklum

 Nak jugak buat aksi terbang-terbang dia tu -__-

Faries muka terpaksa bergambar , obvious sangat >__<

9.05 am ( 6 Disember 2012 )
Bawak kereta balik motel , letak semua barang-barang dalam bilik . It's mandi pantai time !! And of course untuk yang terakhir kalinya untuk percutian kali ini . Uwaaa nak balik dah T__T

10.30 am ( 6 Disember 2012 )

Ini baru muka dah mandi =)

Balik bilik , mandi buat kali kedua , dan siap-siap untuk check out dari Amzar Motel .

Nasihat : My mom always told me " Macam mana kita datang , macam tu jugak kita tinggalkan tempat tu "

So maksudnya , jangan lah aniaya orang lain dengan menyepahkan bilik tu , eventho kat situ ramai pekerja but STILL don't do that to people . Itu nama nya meng-aniaya orang . Doa orang ter-aniaya makbul tawu . Takut tak ?

Bye-bye bilik nombor 109 =')

Check out selesai , deposit RM50 hengget dapat balik 

10.40 am ( 6 Disember 2012 )
Baru je bergerak , teringat something . Ada benda terlupa nak ambik kat Amzar Motel .

Itu kedai runcit abang Amzar , banyak peniagaan abang Amzar nie .

Sanggup tau parking kereta tepi jalan , lepastu jalan kaki pergi Amzar Motel balik semata-mata nak bergambar depan Amzar Motel . Sanggup tau !

10.55 am ( 6 Disember 2012 )
Sekarang masa untuk bershopping menghabiskan duit . First destination kitorang nak shopping minyak gamat dulu . Dalam pada nak jimat minyak yang kitorang isi semalam tu , boleh pulak sampai tersesat jauh >__< Adoii minyak habis lagi -__-

First time dengar stesen minyak nama Buraq Oil

Tips : Nak jimat minyak , jangan pasang aircond . Nak pasang aircond pon jangan kuat-kuat macam yang kitorang buat -__-

Aku dah bertekad tak nak habiskan duit lagi untuk isi minyak kereta bergoyang nie -__- Kitorang isi minyak RM5 hengget je . Kedekut tak kedekut tu .

11.10 am ( 6 Disember 2012 )
Alhamdulillah jumpa jugak kedai gamat nie . Kitorang shopping gamat dekat Nusantara Maju . Nusantara Maju nie kira paling popular lah kat Langkawi nie . Eh ye ke ? Haha aku tak tau lah . Sebab kebanyakkan blog yang aku baca , semua nya shopping gamat kat sini . So aku pon tak nak lah shopping gamat kat tempat yang tak popular kan . Apa pulak kata orang kampung nanti . Boleh macam tu ?

Nusantara Maju 

Pameran herba-herba and akar-akar mende ntah beserta ibu gamat

Pilih punya pilih , ambek kau RM42.50 aku habis kat sini . Aku borong minyak gamat , minyak urut sengal-sengal badan dan jeli gamat asli .

Borong zarep jangan tak borong 


Nak ke Nusantara Maju nie kalau dari pantai cenang , jalan terus nak ke Pekan Kuah tapi jangan lalu jalan ke kampung Temoyong . Lalu jalan luar yang macam highway tu . Begitu juga yang dari Pekan Kuah , terus ambik jalan ke Pantai Cenang melalui jalan highway . Nusantara Maju nie betol-betol kat tepi jalan . Kalau nampak simbol botol besar tu , hah tu lah dia .

Hasil borongan =)

11.55 am ( 6 Disember 2012 )
Meneruskan perjalanan ke Pekan Kuah untuk sambung aktiviti shopping . Tapi sebelum tu kitorang pergi Dataran Helang dulu untuk bergambar =)


Parking punya lah payah nak dapat , sabor jelahh -__- Last-last dapat tempat yang agak jauh , terpaksalah berjalan kaki sikit ke Dataran Helang nie . Dah lah time nie tengahari , panas tawu !

Sebok jelah makcik kat huruf K tu , grr !

Aksi melompat wajib !

BTW , on the way nak ke Dataran Helang nie ada satu kedai kecik jual makanan ringan . Kat situ jugak ada jual-jual keychain . Murah lah jugak keychain kat situ . Lawa-lawa pulak tu =)

Harga untuk 10 keychain nie RM8.90 . Comel kan =)
( Lagi dua dah bagi orang )

12.15 pm ( 6 Disember 2012 )
Berjalan kaki lagi untuk pergi ke taman yang berhampiran . Dekat je dengan Dataran Helang nie .

Kantoi kaler biru >__<

Okey yang nie tak nampak spender , sopan sikit =)

Motif letak gambar sampai dua ? Padahal gambar lebih kurang sama je .

12.30 pm ( 6 Disember 2012 )
Menuju ke Pekan Kuah semula untuk memborong coklat pulak . Tempat paling disuggestkan untuk memborong coklat ialah di Haji Ismail Group .

 My feveret chocolate eventho the shape kinda like taik lembu

Heaven gila kiri kanan semua coklat , murah pulak tu !!

Kenafsuan dan ketamakkan mendorong diri ini untuk menghabiskan duit sebanyak RM109.90 hanya untuk membeli coklat sahaja . Pejam kan mata je bila bayar , bukan selalu pon kan .

Inilah hasil nya !

Nak beli coklat nie tak tenang doh , sebab kitorang parking kereta tak bayar ( Nak jimat ) . Takut kene saman pulak . Kejap-kejap keluar tengok kereta . Yang kitorang nie pon satu , lama sangat dok dalam HIG nie . Nak beli coklat je pon tapi lama nya macam nak beli kain baju raya .

Lepastu kitorang jalan kaki ke seberang tengok gerai-gerai yang jual baju . Banyak gerai baju kat situ , kene pandai tawar-menawarlah . Usha harga dari satu kedai ke satu kedai . Lepastu decide kedai mana kita nak bagi rezeki . Bhahaha .

Baju untuk ayah dan ibu =) Total RM43 hengget

1.50 pm ( 6 Disember 2012 )
Lepas dah habis borong segala macam , kitorang singgah Pekan Rabu pulak untuk isi perut yang sudah berkeroncong .

Tengok kaler daging tu >__<


Seriously , pelik tengok kaler daging tu . Kaler dia macam pink keunguan . Tanya abang tu nie daging masak apa , dia kata nie daging masak merah . I was like , kemon lah , budak tadika pon tau kaler merah macam mana -___-

Whatever it is , daging tu serious sedap !!!

Habis makan pekena ABC pulak , mables !

Now you know i'm ugly .

Sedap ABC tu , extra jagung pliss ! Total duit habis untuk makan tengahari nie RM17 hengget .

2.30 pm ( 6 Disember 2012 )
Masa untuk pulangkan kereta . Kitorang janji nak pulangkan kereta sebelum jam 3 petang . Kalau terlebih masa nanti kang kene tambah extra hours RM10 hengget .

It's time to leave you wahai kereta =')


Kata-kata pesanan buat kau wahai kereta kancil KBU 5133 : Walaupon kau bergoyang-goyang time kitorang bawak laju , walaupon gear kau susah nak masuk , walau seburuk mana pon keadaan kau wahai kereta , tapi kau telah menyempurnakan empat hari kitorang di Langkawi . So aku nak ucapkan terima kasih sangat-sangat kepada kau wahai kereta kerana kau tak buat ragam semasa kitorang menggunakan perkhidmatan kau . Cuma aku sedikit terkilan kerana kau kuat makan minyak , itu saja .

Pulangkan kereta dapat deposit RM100 kitorang balik . Macam mana dia bagi kereta tu kat kitorang , macam tu jugak kitorang bagi kereta tu kat dia . Kitorang bagi minyak tu betol-betol dekat E baru lah kitorang pas kereta tu kat dia . Bhahahaha *Ketawa jahat*

3.00 pm ( 6 Disember 2012 )
Beli tiket feri , alhamdulillah dapat tiket feri jam 4 petang . Tunggu 10 minit sambil makan buah delima lepastu jam 3.30 petang dah start boleh masuk feri .

Budak sebelah tu kene gatal-gatal , gelabah sapu minyak yang kitorang beli kat Nusantara Maju .

Seriously , aku pon kene jugak gatal-gatal kat tangan lepas balik dari Langkawi nie . Air laut boleh buat kulit gatal-gatal ke ?

Masa untuk masuk feri =)

5.30 pm ( 6 Disember 2012 )
Sampai jugak kitorang dekat jeti kuala Perlis nie . Dekat dengan jeti ada KFC , so kitorang singgah makan dekat situ . Lapar habaq hang >__<

" Don't you dare take the zinger double down from me ! "

Lama jugak lah kitorang dekat KFC tu . Guna wifi free online guna phone siap pasang extension plug lagi tau nak charge phone . Teruknya zarep -___-

6.30 pm ( 6 Disember 2012 )
Dekat nak maghrib kitorang tak solat asar lagi . Punya lah keliling sekitar Kuala Perlis tu cari surau . Tapi tak jumpa -__- Ada surau dekat jeti tapi nya , mintak mahap lah yerr . Agak uzur , kotor dan tak selesa .

Di pertengahan laluan jalan ada pulak simbol Satu Malaysia nie . Bergambar dulu arr !

 Muka slamber je tak malu ambik gambar , keliling semua kereta lalu-lalang -__-

Memang suka benor kau ambik gambar lompat ye zarep 

Keji nya letak gambar sampai dua , saiz paling besor pulak tu . Keji -__-

6.45 pm ( 6 Disember 2012 )
Jumpa pon surau . Surau kat stesen bas je .


Punya lah mengutuk surau dekat jeti , surau kat stesen bas nie lagi hazab teruknya . Dengan berhabuknya macam xde orang pernah solat kat sini . Sampaikan wayar-wayar letrik nie pon tak tertutup , siap tulis bahaya lagi -__-

Dah tau bahaya bukan nak pi betolkan , nak tunggu ada orang kene kejutan baru betolkan lah ? Kalau kene kejutan letrik time solat takper jugak , leh masuk syurga mati ketika solat . Buatnya kene kejutan time bergambar macam haku nie ? Tak ke mati katak namanya -__-

7.45 pm ( 6 Disember 2012 )
Duduk kat surau tu sampai lah maghrib . Lepas solat maghrib kitorang pergi KFC balik . Zinger double down tadi tak sentuh pon lagi sebab kekenyangan makan 3 ketul ayam kay-ef-si , so kitorang lahap burger tu time nie lah . Beli air mineral kat kedai sebelah bawak masuk KFC . Jimat nya -__-

Habis makan terus karang ayat untuk hapdet blog . Gigih tak gigih aku nie .

Khusyuk mengarang sambil dengar lagu Jennifer lopez On The Floor

Sebab tu lah cepat je post hari pertama aku siap , hewhew =D

9.10 pm ( 6 Disember 2012 )
Kitorang pon pergi balik ke surau tak berapa nak ada pengunjung tu untuk solat Isyak . All this while time kat Langkawi senang je , kitorang jamak sekaligus .

Nie dah lebih 3 hari mana boleh jamak dah >__<

9.20 pm ( 6 Disember 2012 )

Baju suka tau terselak-selak saja je nak tayang kaler spender i , 
menci arr cemni >__<

Bas kitorang jam 9.30 malam =)

Bagus arr Sani Express nie . Bas dah lah cantik , awal dan tepati masa pulak tu . Good job Sani Express ! Lepas nie aku akan terus menggunakan perkhidmatan kau . InsyaAllah =)

Maka bertolak lah kitorang dari Kuala Perlis menuju ke Klang Sentral jam 9.35 malam .

6.30 am ( 7 Disember 2012 )
Dalam keadaan mamai tak sedarkan diri sebab mengantuk sangat , si Faries nie kejutkan " woi bangun lah dah sampai "

Sakitnya lahai hati ini T____T

Muka tak cukup tidur bangun tidur , acano tu ?

Safely arrived at klang sentral , Alhamdulillah . Kitorang pon berjalan kaki menuju ke McD berhampiran untuk menggunakan perkhidmatan wifi percuma di sana .

9.00 am ( 7 Disember 2012 )
Baru lah ibu aku sampai pick up kitorang berdua bawak balik rumah . Terima kasih ibu sebab lambat T__T . Tak marah cuma kecewa je . Yang ikhlas , anakmu .

PESANAN PENAJA 


" Total duit kitorang berdua habis untuk hari keempat RM516.95   "

Alhamdulillah , selesai pon hapdet cerita 4hari3malam percutian aku kat Langkawi . So total duit kitorang habis agak-agak berapa ? Meyh kira sama-sama .

RM853.40 + RM232.70 + RM190.30 + RM516.95 - RM150 = RM1643.45
( Tolak RM150 tu duit deposit kereta dan deposit bilik )

Terima kasih buat Faries sebab jadi partner bercuti yang sangat sabar dengan kerenah aku dalam soal bergambar , tahan kene maki sebab si Faries nie tak tau tengok peta -__- You are the best ever partner cuti i've ever had . Pernah ke ada partner cuti lain ? Krikk krikk *Bunyi cengkerik*

Tips : Choose someone that you can be silly with .

Flash melampau >__<

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Friday, December 14, 2012

Langkawi : Day 3

Assalamualaikum 

Siap jugak post untuk hari ketiga nie . Hari ketiga nie pon boleh tahan panjang lebarnya . So harap boleh sabar dengan celoteh dan gambar-gambar yang bakal aku paparkan . 


8.45 am ( 5 Disember 2012 )
Terbangun lambat , lupa nak set jam . Tapi still sempat lagi sebab kitorang janji nak pergi jam 9 pagi . Janji nak pergi mana ? Kitorang nak pergi Island Hoping yawww ! Tapi sebelum tu , as usual pagi je mesti beli sarapan dekat McD .

Natasha ambik order aku lagi ^__^

Boleh je beli nasi lemak kat tepi jalan tapi nak nampak bajet tu yang beli sarapan kat McD tu . Ini bajet poyo tau bukan bajet yang kedekut tu .

Dua-dua kategori bajet tu bukan memang kau ke zarep  -___-

9.03 am ( 5 Disember 2012 )
Lambat 3 minit terus kene tinggal tau dengan van trip pertama . Sampai nya hati abang van island hoping nie T__T Kitorang lambat sebab masa on the way balik ke motel TER-shopping singlet yang kitorang dah lama survey harga nya since masa kat Telaga Tujuh lagi . Singlet nie nie kitorang akan pakai untuk island hoping nie .

Tips : Tolong tepati masa , jangan lambat walaupon seminit .

Terus pakai baju baru tau nak pergi island hoping 

9.40 am ( 5 Disember 2012 )
Perjalanan dari Amzar Motel ke jeti mengambil masa lebih kurang 8 minit je . Sampai jeti je , ya Allah ramainya lah orang . Sesak sangat . Memang selalu orang amek trip untuk island hoping nie jam 9 pagi . Tak ramai yang amek trip jam 2 petang , panas kan bila dah petang . Pagi-pagi nie sejuk sikit .

Ramai memang ramai tapi island hoping nie bukan ikut giliran tau . Dia ikut dari siapa kita amik servis island hoping nie . So kalau servis orang tu cepat , maka naik bot pon cepat walaupon time tu ramai orang . Macam kitorang nie , kitorang amek servis dari Amzar Motel nie . Senang sikit tak payah dok susah keliling Pantai Cenang tu survey-survey . Harga untuk island hoping ialah RM25 hengget satu kepala .

Amaran : Kalau korang nampak harga RM30 hengget untuk island hoping dekat airport or jeti , itu bukan lah harga yang paling murah oke . Jangan tertipu !

Servis lain yang disediakan di Amzar Motel

So servis Amzar Motel nie memang tersangat lah terbaekk oke . Bot kitorang merupakan bot paling besar dan paling menarik untuk tatapan mata . Tak percaya ?

SEE THIS !
( Mampu memuatkan 28 orang )

Orang lain punya bot stok yang cikai-cikai je macam yang kaler biru tu , bhahaha . Tak baik tau kutuk orang lain punya bot zarep .

Tips : Nak pergi island hoping sila daftar sehari sebelom nak pergi . Jangan pulak hari tu nak pergi , hari tu jugak tergopoh-gapah nak daftar . 

10.55 am ( 5 Disember 2012 )
Dapat pon naik bot akhirnya . Masa untuk bertolak !

Tu orang yang paling lambat masuk bot xnak duduk depan 

Kitorang orang pertama naik atas bot tu so kitorang dah pilih tempat hujung sekali . Tup-tup abang bot tu panggil kitorang berdua suruh duduk bahagian paling depan sekali . Depan sekali means kat luar bot oke . LUAR BOT >___<

Faries sebelah kiri , aku sebelah kanan

Pada mulanya agak sakit hati sikit sebab nya tak puas hati lah kan . Kitorang dah cop tempat dulu , orang lain yang lambat tu pergi lah duduk depan . Ini tak , kitorang pulak yang kena . Lagipula kat luar nie panas takda bumbung . Walaupon dah tepek sunblock setebal yang mungkin untuk elakkan sunburn , tetap jugak tak nak duduk depan nie . PANAS !

Tips : Dinasihatkan supaya menepek sunblock sekurang-kurangnya 20 minit sebelom ber-interact dengan air . So that sunblock yang korang pakai tu boleh sebati dengan kulit korang . Baru lah efektif =)

Lama-kelamaan , bila bot dah mula bergerak , rasa sakit hati tu bertukar menjadi perasaan paling best dan gembira . Siap buat sujud syukur sebab dapat duduk depan nie . Okey tipu je , jangan percaya .

Muka excited nie ^__^

Bot nie agak laju yer kengkawan so angin kuat gila . Tambah-tambah bila duduk paling depan nie . Terkena percikkan air itu normal . Tapi serious best ! Sebab nya dapat lihat pemandangan sekeliling dengan luasnya .

Tips : Sila guna beg kalis air untuk menyimpan barang-barang berharga seperti phone atau kamera . Once terjatuh dalam air , consider padan muka .

BTW , island hoping nie melibat 3 benda . Pertama depa akan bawak kita ke Tasik Dayang Bunting , lepastu pergi eagle feeding dan yang paling last kita akan singgah ke Pulau Beras Basah . Semua nie mengambil masa 3 jam .

Look at that ! 

Tempat first yang akan kitorang pergi ialah Tasik Dayang Bunting . Cerita pasal Tasik Dayang Bunting nie sangatlah menarik . Mengikut cerita tasik nie , si Dayang cakap " barangsiapa yang mandi di tasik nie , maka mereka akan dipermudah untuk mendapatkan zuriat " . Lebih kurang macam tu lah si Dayang tu cakap .

Jeti Pulau Dayang Bunting

Maintain victoria beckham walaupon tengah redup -__-

Tasik Dayang Bunting nie tersangatlah dalam . So kepada mereka yang tak tau berenang macam aku nie , silalah pakai life jacket . Yang tau berenang pon di nasihatkan supaya memakai life jacket nie demi keselamatan anda . Kat sini takde pengawal keselamatan , so once yang lemas tu , consider meninggal dunia . Innalillah .

Tips : Pinjam je life jacket dari bot yang korang naik tu , mesti abang bot tu bagi punya . Kat tasik dayang bunting nie life jacket di sewa dengan harga RM5 hengget satu . So rugi tak kalau tak pinjam ?

Faries nie ambik gambar angle ntah pape -___-

Tak centre lah orang nie ambikkan gambar -___-

Kisah cinta si enggang 

Kisah cinta si burung enggang nie sangat menarik . Burung enggang nie jenis yang setia pada yang satu . Means kalau dia dah pilih pasangan dia , sampai mati itulah pasangan dia . Burung betina kalao dia nak bertelur , dia akan buat lubang kat pokok . Burung jantan pula tugas dia bagi makan burung betina dan anak-anak dia . Burung betina nie tak akan keluar cari makanan , dia hanya akan duduk dalam lubang tu dan jaga anak-anak . Dia hanya berharap pada burung jantan nie sahaja untuk dapatkan makanan . So kalau burung jantan nie mati masa cari makanan , burung betina tetap akan tunggu makanan dari burung jantan sehingga lah burung betina dan anak-anak nya nie mati kebuluran dalam lubang tu .

Tersentuh baca cerita pasal burung enggang nie .


Nak ke tasik dayang bunting nie kene mendaki sikit . Sama macam Telaga Tujuh lah kira nya . Cumanya tak berapa nak jauh sangat lah dari jeti masa sampai tadi . Tapi boleh tahan penat jugak lah . Pliss berhati-hati dengan monyet ye kat sini

Amaran : Jangan bawak apa-apa bungkusan plastik , termasuklah botol air or even air tin sekalipon . Monyet-monyet nie akan serang and kejar korang sampai lah korang bagi benda yang dia nak tu .

What a clever monkey we got here

See ! No life guard .

Bila dah sampai sini , cari port letak beg , tanggal baju , pakai life jacket , terjun !

Setting dulu , kang tercabut tenggelam pulak

It's berenang time bebeh !

Mandi kat tasik nie serious best weyhh . Rasanya macam tak nak balik je . Masa di beri hanyalah 1 jam sahaja . So mane lah puas mandi tasik 1 jam je , itupon masa dah banyak habis untuk mendaki dan bergambar .

Tips : Jangan rugikan masa satu jam korang dengan bergambar time sampai Pulau Dayang Bunting nie . RUGI !

Siap-siap untuk ke jeti semula 
( No siri bot : KLW 00412p )

Turun bukit 

Sekejap betol masa berlalu , tuptup dah kene blahh dari tasik tu . Serious tak puas weyhh !

Baju sehelai RM10 hengget mintak kurang beli 2 baju RM18 hengget tak dapat -__-

 Lek lu , ambik gambar sat

Jeti kat Pulau Dayang Bunting nie memang selalu sesak . Masa nie , life jacket yang korang pinjam tu tersangatlah berguna . Belakang life jacket tu ada nombor siri bot korang ( Cuba tengok gambar sebelom-sebelom nie ) . So korang angkat tinggi-tinggi tunjuk nombor siri tu , nanti abang bot tu perasan korang dan dia akan datang ke jeti . Maka korang akan dapat naik bot korang dengan cepat . Sekali lagi , naik bot bukan ikut giliran , ikut ketangkasan bot korang . Harap maklum .

Sesak 

Dah dalam bot =)

Dah bertekad , tak nak duduk luar lagi sebab masa nie matahari betul-betul tegak atas kepala . Memang tak arr aku jadi mat salleh panggang kat luar bot tu . Bersempit-sempit lah erk orang kat belakang tu , padan muka . Kitorang duduk sebelah abang bot . Huhu

Destinasi seterusnya ialah untuk memberi makan helang atau lebih dikenali eagle feeding . Kat sini cuma tengok je helang-helang tu rembat ikan-ikan yang di lontar kat laut . Helang nie bahaya wo . Kuku dia boleh membawa maut okey .

Banyak sungguh helang kat sini

Pergi tempat eagle feeding nie bukan lama sangat pon , dalam 10 hingga 15 minit je berhenti situ . Datang sini just tengok je helang tu rembat makanan , bukan boleh interact pon dengan helang kat situ . So buat apa nak lama-lama kan .

Next destination would be Pulau Beras Basah . Tak tau lah kenapa depa bagi nama sebegitu . Kat sini pon tempat stok untuk mandi-mandi je . Yang bezanya kali nie mandi dekat laut , kat Pulau Dayang Bunting kita mandi tasik . Air laut masin , air tasik tak . Itu je bezanya .

Bergambar itu perlu =)

Jaket keselamatan nak jugak bawak , tak tahan >__<

Best apa berenang pakai life jacket eventho dekat air cetek . Sentiasa timbul di permukaan . Nak berenang pon best . Kira nya bergerak jugak lah dari satu tempat ke satu tempat . Nampak lah berenang nya tu . Kalau tak pakai life jacket , kita rasa macam dah tendang-tendang air tu sambil kibas-kibas tangan , tapi tak berganjak pon -___-

Penutup hidung dan telinga di syorkan pakai time mandi-manda =)

Pergi island hoping nie lebih kurang 3 jam . So dalam masa 3 jam tu , tahap lapar perut korang amatlah abadi sekali . Sebab tu lah aku siap-siap beli McD pagi tadi so that bila lapar boleh makan .

Tips : Sebelum pergi island hoping sila isi perut anda dahulu sebabnya tak ada kedai makan yang menjual makanan di pulau-pulau nie . Langkah terbaik , beli makanan letak dalam beg . Bila lapar boleh makan =)

Enaknya makan di tepi pantai begini ^___^ omnomnom !

Dah makan , sampah tolong buang dalam tong sampah . Tak pon simpan je dalam beg . Kalau korang buang merata-rata , maka korang akan di saman .

Lepas dah makan , sambung mandi lagi . Lepastu siap-siap untuk balik . Kat sini pon di bagi masa 1 jam sahaja . So tak boleh nak cakap apa lah kan . Kenalah tepati masa . Kalau tak kesian dekat penumpang bot yang lain kene tunggu korang yang lambat naik bot tu . Tak baik buat orang lain menunggu tau .

Aku . Rasa . Sangat . Hensem . Kat . Sini . Oke . Bye .

Bye pulau beras basah =')

Muka puas mandi =D

Maka tamatlah aktiviti island hoping kitorang . Tepat jam 2.15 petang sampai lah kitorang kat jeti tempat masa mula-mula bertolak pagi tadi tu . Best sangat island hoping nie . Rugi kalau datang Langkawi tak pergi island hoping . Rugi sangat !

Servis island hoping Amzar Motel memang terbaek !

Ini Faries punya , nampak jugak gambar aku sikit =)
( Aku tak beli sebab aku rasa macam membazir , walaupon dalam hati nak jugak beli yang aku punya gambar )

Eh tau-tau je sampai jeti ada orang jual cenderamata nie . Patutlah masa nak bertolak pergi island hoping tu ada orang snap-snap gambar kitorang . Serious rasa macam artis kene kejar paparazzi masa tu . Rupa-rupanya untuk cenderamata nie . Haihh baru nak fefeeling artis .

2.30 pm ( 5 Disember 2012 )
Balik bilik , tanpa buang masa terus mandi siap solat semua , then bertolak . Next destination ialah Bird Paradise Wildlife Park . Agak jauh tempat nie . Masa on the way nak ke sini , kitorang terlalu depan restoran yang kitorang cari-cari tak jumpa tu . So set malam nie nak jugak makan kat situ . Restoran apa kah ? Tunggu . . .

Tips : Bilik cuma tempat persinggahan je .  Sebab tu tak perlu sewa hotel yang mahal-mahal

3.00 pm ( 5 Disember 2012 )
Alhamdulillah sampai jugak akhirnya kitorang kat sini .

Woii faries aku tak sedia lagi kot >__<

Harga tiket RM15 hengget satu kepala dewasa

Tempat nie sangatlah unik sekali , sebab nya korang boleh bagi makan haiwan-haiwan kat sini . But of course makanan yang tertentu jelah . Masuk-masuk je korang akan nampak satu gerai yang menjual makanan haiwan . Harga pakej semua makanan hanya lah RM6 hengget sahaja . Takkan tak mampu kot ?

Burung nie bijak sangat =)

Burung yang sombong , bagi makan depa xnak 

Aku tak tau nie haiwan apa , macam kambing 

 Dah kelaparan sangat burung tu


Bermacam-macam jenis haiwan ada kat sini . Keldai ada , burung unta ada , merak , black swan , kancil , landak , pokoknya memang banyak . Kalau ikutkan hati memang nak je aku sumbat semua gambar dalam nie .

I love rabbits !

Lepas dah habis makanan haiwan yang kitorang beli tu , masa untuk kitorang beredar . Dekat satu jam lebih jugak lah dalam nie .

Sesi memanjakan diri di kerusi urut depan Bird Paradise nie

4.40 pm ( 5 Disember 2012 )
Destinasi seterusnya ialah Ayer Hangat Village . Masuk adalah percuma , jangan segan silu untuk singgah yer =)

Perlu oke buat macam nie , perlu .

Actually aku tak baca pon kisahnya , panjang sangat -__-

Datang sini cuma nak rendam-rendam kaki je rupanya . Ingat kan siap nak mandi-mandi sekali sebab aku ada baca satu blog nie , dia mandi dalam jakuzi kat Ayer Hangat Village nie . Rupanya nak mandi dalam jakuzi tu kene bayar RM100 untuk satu jam . Memang tak arr aku nak korbankan duit seratus semata-mata untuk mandi dalam jakuzi . Memang tak .

Panas air kat sini >__<

Set masa 10 saat , nasib baik kamera aku tak jatuh dalam air >__<

So kesimpulannya , datang sini tak perlu lah bawak beg extra baju macam yang kitorang bawak tu . Buat penat badan korang je bawak kehulu-kehilir . Btw , tengok dari luar , kawasan ayer hangat nie nampak cantik . Bila dah masuk dalam , mashaAllah . Tempat nak rendam-rendam kaki semua nya berlumut . Geli jugak lah . Tapi gentle arr , bukan kuman pon . Cuma geli jer kay . Geli .

5.00 pm ( 5 Disember 2012 )
Terus menuju ke Pantai Pasir Hitam . Nama je pantai tapi tak leh mandi yer . Harap maklum . Uniknya kat Pantai Pasir Hitam nie ialah warna pasirnya yang hitam . Selalunya pasir pantai kan putih bersih , tapi kat sini pasirnya kaler hitam .



Tak lama pon kat sini , dalam 15 minit je terus blahh . Kat sini pon tempat untuk tengok-tengok je , bukan ada benda apa pon . Sambil tengok-tengok pasir hitam tu , beli lah satu air kelapa kat sini . Sedap !

Lahap gilerr -__-

5.20 pm ( 5 Disember 2012 )
Terus menuju lagi ke arah utara untuk pergi ke Karangkraf Langkawi . Kat sini tempat untuk tengok hasil tangan buatan orang Malaysia seperti tenunan batik , mencanting batik , ukiran kayu dan banyak lagi lah . Semua barang kat dalam nie boleh di beli , cuma nya MAHAL sangat >__<



Sebab tu kot tak ramai yang datang sini . Lagipula kat tempat nie tersangatlah bosan dan bosan dan bosan . Sekian terima kasih . Seriously , 10 minit pon tak sampai tau kitorang kat dalam nie . Boleh bayangkan tak tahap kebosanan nya macam mana ?

Tips : Tak perlu singgah sini , bazir waktu dan minyak kereta je .


End up , kitorang amik-amik gambar je kat luar nie . Dah lah kat dalam tu bosan , barang-barang harga mahal gila nak mamfus , tak boleh nak bergambar pulak . Nak bergambar pon kene curi-curi . Nasib baiklah masuk sini free . Kalau kene bayar , memang aku tuntut balik duit aku tu .

5.31 pm ( 5 Disember 2012 )
Pergi karangkraf tu buat minyak kereta kitorang habis . Kitorang pon isi lah minyak . Nak isi minyak nie pon satu hal , dalam peta ada simbol stesen minyak . Puas kitorang tengok sekeliling , tak ada pon . Berhenti tepi jalan , tanya orang kampung . Dia kata kat depan lepas roundabout tu je . Aku pon runsing , dah dekat banyak kali pusing kat situ , tak nampak pon stesen minyak .

Rupa-rupanya , subhanallah -__-

Yang sebelah tu siap tercabut lagi -__- 

Stesen minyak nya santak kecik dan uzur . Dah macam bukan tempat isi minyak pon ada . Dengan keadaan sekeliling nya yang tak terurus . So bagi pelancong yang macam aku nie , mana lah aku nak tau yang tempat tu stesen minyak -__-

Demi untuk tidak membazirkan duit , kitorang isi minyak RM10 hengget je .

5.40 pm ( 5 Disember 2012 )
On the way nak balik tu , lalu depan Galeria Perdana . Ingat nak masuk ( kalau percuma lah , kalau bayar tak nak masuk ) , tapi dah tutup . Selamat duit aku =D Bhahaha . Lagipun , aku malas lah nak masuk muzium-muzium nie . Bosan .

Lalu je okey , tak masuk pon 

Galeria perdana nie di tubuhkan bersempena dengan jasa Tun Dr Mahathir kerana telah mengindahkan pulau Langkawi nie sehigga menjadi destinasi pelancongan yang terkenal . Btw , Bird Paradise , Ayer hangat Village , Pantai Pasir Hitam , Karangkraf Langkawi dan juga Galeria Perdana nie sehaluan je . Kira macam pakej lah bila lalu sini , boleh singgah semua tempat .

Salah satu tempat yang kitorang tak sempat nak singgah ialah Durian Waterfall . Ini pon sehaluan jugak , sebelom jumpa Ayer Hangat Village , akan lalu Durian Waterfall dulu . Memandangkan hari pon dekat nak gelap nie  ( walaupon dalam hati nak jugak pergi ) , maka memang tak sempat nak bermandi-manda di situ .

6.00 pm ( 5 Disember 2012 )
Singgah Pekan Kuah sekejap . Ingat nak shopping sakan hari nie jugak , tu yang singgah tu . Parking kereta terus cari Haji Ismail Group ( HIG ) . HIG nie ada tiga kedai kat Pekan kuah , satu kedai lagi kat jeti . Maju betul perniagaan Haji Ismail nie yerp .

2 kedai HIG yang bersebalahan . Satu tempat khas untuk pinggan mangkuk , satu lagi coklat , kain batik dan sebagainya 

Tengah dok belek-belek coklat yang nak di beli tu , tetibe ada abang nie nasihatkan supaya jangan beli hari nie , beli besok je dekat nak balik .

Tips : Hari tu balik , hari tu jugak lah beli coklat . Jangan beli coklat awal , nanti coklat cair

6.50 pm ( 5 Disember 2012 )
Pulanglah kitorang ke Pantai Cenang dengan melalui Jalan Kampung Temoyong . Sebelum balik tu kitorang singgah satu restoran nie untuk makan malam . Ingat lagi tak Restoran Nelayan yang aku nak makan masa hari kedua tapi tak jumpa tu ? Ingat lagi tak ?

Restoran nelayan yang agak terkenal among pelancong and bloggers

Hah sekarang baru lah jumpa . Siang baru lah nampak signboard Restoran Nelayan nie . Kalau malam , mintak maaf lah yerp . Memang tak nampak .

Macam mana nak nampak kalau signboard nak masuk macam tu ? 
Tell me HOW ?

Mohon tuan empunya restoran betul kan yerp . Restoran anda tu jadi bualan ramai , so agak rugi lah bila depa nak datang tapi tak jumpa jalan masuk . Restoran nie kalau dari Pantai Cenang , selepas simbol udang besar . Kalau dari pekan Kuah sebelom simbol udang besar .

Sila pilih saiz ikan anda

Semua seafood dekat sini segar-segar belaka . Ikan siap kene pilih sendiri mengikut kemampuan wallet anda . Kebanyakkan ikan kat sini , setiap 100gram RM5 hengget . Macam kitorang ambik ikan kerapu yang beratnya 600gram . So total harga ikan kerapu kitorang RM30 hengget . lepastu kitorang ada ambik sotong untuk letak dalam tomyam .

Lepas pilih ikan dorang akan bagi nombor bagi mengelakkan ikan yang kita pilih daripada tertukar dengan orang lain

Ikan kerapu masak 3 rasa beserta Tomyam 

Ulam , pencuci mulut dan jugak sambal-sambal tu semua dorang akan bagi walaupon korang tak mintak . Total duit kitorang habis kat Restoran Nelayan nie RM44 hengget .

Sesi menghabiskan makanan

Makanan kat sini serious sedap . Siap tambah nasi lagi okey . Di nasihatkan korang datang awal sebab bila start malam menjelma , orang akan mula datang secara berjemaah . So restoran nie akan penuh . Bila restoran penuh , maka hidangan korang akan lambat sampai .

8.00 pm ( 5 Disember 2012 )
Pulang lah kitorang ke Pantai Cenang semula . Sampai jugak akhirnya kat bilik . Sampai bilik mandi tukar baju solat semua , lepastu terbongkang dua-dua tidur tak ingat dunia . Padahal baru jam 9 malam masa tu . Ingat nak kemas baju tapi tertidur . Penat sangat kot sebab tu tertidur .

2.55 am ( 6 Disember 2012 )
Dengan tetibe nya , kitorang berdua terbangun dari tidur . Pelik aihhh . So kitorang ambik waktu nie untuk kemas-kemas baju nak balik . Hari last kat Langkawi kot .

Siap pon packing barang =)

Jam 4 pagi baru lah sambung tidur lagi . Huhu

PESANAN PENAJA


" Total duit kitorang berdua habis untuk hari ketiga RM190.30 "

Nantikan post untuk hari keempat , yakni hari terkahir kitorang kat Pulau Langkawi nie . Huhu sedih nak tinggalkan Langkawi dah ='(

Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

Home