Monday, March 4, 2013

One week in UPSI

Assalamualaikum 

Alhamdulillah , dah hampir seminggu aku kat UPSI nie . Blurr , tak faham , pening tu masih lagi ada . Sebab semua pelajar rayuan , kitorang tak ada minggu orientasi . Terus masuk kelas . Jadi nama bangunan-bangunan tu semua , kitorang tak hafal dan banyak yang tak tau lagi .

My matrix card

Now , aku nak cerita penuh dari mula sampai lah aku rasa aku nak berhenti , aku stop .

Terima tawaran 
Agak pagi jugak aku bangun masa tu sebab nak cek keputusan . Taip nombor IC lepastu tekan then keluar . Nampak je perkataan tahniah , aku tak baca habis aku terus lari sambil jerit dapatkan ibu aku then terus peluk

" Ibu ibu ibu zarep dapat sambung belajar " 

Maka lepastu bermulalah drama air mata antara ibu dan anak . Anyonyo tak ke sweet tu =)
Gembira tak terkata tau sampai ayat tawaran pon tak sempat nak baca sampai habis .

Persediaan
Aku start buat preparation hari Jumaat tu . Petang lepas solat jumaat terus pergi Bank Islam buat account . Lepastu ayah bagi duit RM2500 cash suruh bayar yuran .

Pelik , ada duit pulak bapak aku nie . Telefon mintak duit terus keluarkan duit . Selama nie mintak duit

" Ayah tak ada duit lah *sambil tunjuk wallet* , tengok nie kosong "

Itu semua hanya penipuan semata-mata rupanya !!

Tapi time nak buat bayaran tu , orang Bank Islam tu kata nama aku tak ada dalam UPSI punya acc . Ahhh sudah , dah lah masa tu dah dekat jam 5 petang . Office hour dah nak habis . Call UPSI then dia cakap boleh bayar masa pendaftaran nanti . Fuhhh nasib baik -__-

Sabtu nya pulak , me , my adik beradik and my kawan dunia akhirat pergi shopping . Kitorang singgah makan dekat Seoul Garden lagi . Ada orang tu teringin makan steamboat and grill nie . So aku bawak lah mereka semua . Aku drive okey , sila terkejut .

 My adik

 With Paris New York

My kakak 

Balik dari Seoul Garden dekat IOI Mall tu , kitorang berlima pergi Times Square ! Berjaya jugak kitorang menawan KL tu dengan drive sendiri . Record terbaru tu . Maka aktiviti shopping pon berjalan seperti biasa , balik rumah tengok wallet meraung T__T

Pendaftaran
Pendaftaran start jam 8 pagi . Tapi aku bertolak dari rumah jam 8.30 pagi . Buat apa nak cepat-cepat , bukan jauh sangat pon , LOL .

Macam biasa , bersiap dalam kereta , sama macam interview

I'm ready !

Daftar then amik jadual kelas . Lepastu pergi unit bendahari , bayar yuran . Lepastu pergi ambik gambar untuk kad matrik . Aku rasa si tukang buat kad matrik yang in charge masa aku ambik gambar nie , dia malas nak edit kot . Santak gelap dan pucat muka aku . Amboi complain >__<

Aku rasa kad matrik penang aku lagi gah kot , boleh click SINI 

Medical Check-up 
Lepas dapat kad matrik , aku pergi klinik kesihatan berhampiran buat medical check up .

Rasa awkward sangat bila tadah air kencing sendiri dalam cawan . This is my first time actually uji air kencing . Aku tertanya-tanya , dia nak aku isi satu cawan ke apa ?  Kalau time nie ada orang buat aku marah , memang silap arr . Aku siram terus . Kah kah kah *Lawak hambar*

X-ray , masuk je pintu orang laki tu cakap " Okey dik , tanggal baju "
Mak ai tak menyabor benor , belum adakan sesi suai kenal terus suruh tanggal baju . Gelojoh betul mamat nie . Sian isteri dia nanti . Eh ?

Kolej Kediaman
Habis buat medical check-up , aku pergi daftar kolej kediaman . My kolej kediaman is Kolej Harun Aminurrashid ( KHAR ) . KHAR nie terletak di kampus baru . UPSI sekarang ada dua kampus , satu kampus induk ( Kampus Sultan Abdul Jalil Shah ) dan satu lagi kampus baru di proton city ( Kampus Sultan Azlan Shah ) . Serious lawa kampus baru aku nie . Masih lagi baru semua nya .

Aku duduk di KHAR 1 

KHAR 1 tersangatlah tak strategik kedudukannya . Nak pergi dewan a.k.a tempat makan jugak , sangat lah jauh . Masjid pon jauh , fakulti lagi lah jauh . Makin tulang-temulang lah aku .

This is my " house "

Sesi merasmikan barang baru

Satu rumah ada 3 bilik , 2 bilik air . Satu bilik 2 orang . Aku merupakan pengguna pertama bilik nie . Plastik pon tak bukak lagi woi . Dinding bersih je , almari masih lagi bau kedai . Harum je baunya .

Roommate
Umur 21 . Kos Animasi . Pembersih . Baik . Solat . Merokok .
Cannot describe too much , takut dia discover blog aku nie >__< Oke bye .

Perpisahan
Bila dah siap kemas-kemas barang semua , kitorang keluar pergi beli barang-barang yang tak beli lagi . Lepastu pergi singgah makan . Habis berbelanja semua , aku di hantar semula ke kolej kediaman .

Okey detiknya telah tiba . Masa untuk family aku pulang =(

Sesi mengemas almari siap =)

Parents aku janji tiap bulan akan datang melawat . Tapi aku ubah perjanjian itu , aku decide , kalau bulan nie melawat , bulan depan balik rumah . Dan begitulah seterusnya . Wahh gitu .

Kos
As you all know , aku amik kos psikologi . All this while aku belajar sains which is dah sebati dengan hidup aku WALAUPON tak leh nak skor . So psikologi nie kira macam something new lah to me . Dia nie macam kaunseling sikit-sikit tapi bukan . You know what i mean ?

Kalau macam sains kita dah tau kita akan belajar apa such as biology , chemistry , physic and maths . Tapi psikologi nie ? I have no idea what books need to buy or baca whatever .  Tengok jelah macam mana nanti . Mungkin mula-mula bingung , lama-lama okey lah kot kan .

First day class
Sangat bingung . Nasib baik ada senior tolong ajar macam mana nak baca jadual . As i state before , kitorang yang pelajar rayuan nie tak ada minggu orientasi . So kitorang ada zero info about UPSI nie .

Macam budak yang lain dorang tawaf satu UPSI baik kampus baru mahupun kampus lama . Dorang diperkenalkan dengan nama-nama bangunan , apa fungsi bangunan tu and banyak lagi . Kitorang yang rayuan nie langsung tak ada . Hari nie mendaftar , besok masuk kelas . Gila .

Maka masa first day kelas tu cuma aku dengan satu budak baru je kat kelas tu . Tercongok satu jam dalam bilik tu . Rupa-rupanya kelas cancel . Nampak tak yang kitorang berdua noob dok tunggu dalam bilik tu satu jam like idiot ?

Kehidupan di UPSI
Rabu , sibuk uruskan username and password untuk wifi dekat UPSI nie . Alhamdulillah , wifi dekat UPSI nie tersangatlah memuaskan , laju . Line pon penuh sebab router nya dekat rumah aku . Kat sini dua rumah share satu router . Bagus kan =)

Kantoi battery laptop dah rosak 

Khamis , sibuk uruskan penambahan kos . Sebab sem nie budak psikologi semua 12 jam kredit . Senior kata tersangat sedikit . So kene tambah . Kalau tak tambah nanti sem-sem depan berat sikitlah . Aku pon tambah lah lagi satu subjek elektif . Subjek elektif nie subjek di luar dari kos kita tapi satu fakulti . Begitulah kot .

So aku tambah subjek Mathematics For young Children . Jadual nya pon bagus , tak clash dengan subjek lain . Dan yang paling penting tak usik hari Khamis dan hari Jumaat .

My timetable for this sem

So kalau nak balik kampung halaman , jam 1 tengahari hari Khamis dah boleh balik =) Balik ke UPSI nya pulak boleh balik hari Isnin sebelum jam 2 petang  *dancing*

Aku dah survey harga KTM dekat internet dari Tanjung Malim ke Klang harganya cuma RM9.10 . Klang ke Banting naik bas RM3 . So total pergi balik tambang RM24.20 . Ini sangat woww oke . Dahlah boleh start balik hari khamis , cutinya boleh sampai 4 hari , harga tambang nak balik pulak murah . Gembira nya aku , alhamdulillah *dancing again*

Jumaat , pagi tak ada kelas . Lepas solat jumaat baru ada kelas . Kelas dekat kampus baru pulak tu . Tragedi sungguh bila gelabah tunggu bas tak muncul tiba . End up , 30 minit lambat masuk kelas . Jadual yang aku tunjuk kat atas tu setelah diubah , sebelum diubah ada kelas jam 3 petang hari jumaat . Untuk minggu nie kene ikut jadual lama dahulu .

Tempat solat jumaat untuk pelajar-pelajar UPSI 

My lecturer cakap , masjid baru UPSI nie harga dia mencecah RM25 juta . Amboi gila harga dia . Tak leh mahal lagi ke ? Masjid harga mahal-mahal pon tak guna kalau tak ada yang rajin datang situ *tutup muka dengan bantal*

Sabtu , pagi-pagi aku gerak pergi library cari bahan assignment . Kononnya lah niat nak cari bahan . Tapi bila dah masuk library , buku dicari melalui sistem komputer . Memang pon aku tau cari buku guna komputer , memang aku tau pon >__<

Aku belajar jugak fahamkan penggunaan kod-kod tu semua , Alhamdulillah lah faham .

Kan muka innocent tak berdosa tu , tolong jangan sakiti dia 

 Dalam pada tak tau tu , boleh siap pinjam buku tau . Amboi kau zarep 

Lepastu makan tengahari kat KFC , konon macam " hadiah " lah sebab dah study cari bahan for 3 hours in library . Sebagai seorang pelajar , makan KFC tu merupakan perkara yang tak sepatutnya berlaku . Maggi selalu menjadi pilihan pelajar-pelajar di Malaysia .

Lunch hour punya harga for snake plate after adding the tax , RM10.55 

Sesekali takpe kot kan =) Self-satisfaction bak kata orang .

Ahad , my family datang melawat ! Macam-macam barang family aku bawak . Actually , aku yang senaraikan barang-barang apa yang perlu di bawak . Hewhew =) Aku pon keluar berjalan dengan family aku nie . Lepastu ibu aku ternampak kedai kain Jakel .

Memang itu lah tempat feveret dia >__<

Pilih bu jangan tak pilih 

Ibu dah topupkan kotak makanan =)

 " Ampaian kecil " , wohoo ayah belikan =)

Setelah sekian lama tak basuh baju guna tangan , penat jugak lah . Lenguh >__<

Now , online atas katil menjadi lebih selesa dengan adanya meja comel nie =) 

Okey itu je , begitulah pengalaman first week di UPSI nie . Banyak lagi minggu aku nak kene tempuh . Harap-harap aku boleh survive . Jangan lost zarep !

PESANA PENAJA 


" Mereka berdua nie lah yang paling gembira bila dapat tau aku dapat sambung belajar balik =)
InsyaAllah aku akan cuba buat ibu bapa aku bangga dengan aku =') " 

BTW , minggu depan pon parents aku akan datang lawat aku lagi . Wehooo !
Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

134 comments:

  1. blaja betul2 zharif..bestlah upsi..besar

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar memang besar tapi xmesra pelajar -____-

      Delete
    2. tak mesra pelajar macam mana?

      Delete
    3. dari satu bangunan ke satu bangunan jauh.

      Delete
  2. fuuuhh.. locker n bilik sngt kemas.. jng minggu pertama jer kemas.. hihi...
    anyway tahniah n all the best..
    p/s : smart gler kad matrik korang.. =]

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kemas okey =D kad matrik nya mmg smart cuma gambar nya je tak smart . hahahha
      btw thanx =D

      Delete
  3. tahniah zarep !!!!!!! terbaik :D

    kad matrik dulu & sekarang hensem k.

    ReplyDelete
  4. Tahniah sekali lagi Zharif. Aku doakan minat kau bertambah la untuk course kau ni. Btw, UPSI tu pernah masuk salah satu university yang aku nak pergi.

    Untung kau. All the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku harap jugak mcm tu semoga aku akan bertambah minat dgn kos nie =) thanx farah ^___^

      Delete
  5. study leklok zarep..
    pasni jd cikgu kaunseling..
    otak psikologi lah kau ni like sigmund freud, brunner dll...
    All the best lahhh..*krik krik krikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu xsure lagi sebab nanti sem 4 baru masuk pengkhususan . that time bru choose nak ke arah mana . but i hope can be a teacher or lecturer lahh . relly2 hope T__T

      thanx fadzilah ^___^ krikk krikk krikkk

      Delete
    2. Insyaallah bole..krik krik krikk..
      hahahaha..

      Delete
  6. milo --> nestle.. boikot.. ahahha

    ReplyDelete
  7. Wah tahniah! Seronoknya dah masuk belajar, tapi peliklah tak ada orientasi. Tak aci! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx =) seronok apa xada orientasi , xde lah ice breaking yg memalukan itu . hahahhaa

      Delete
  8. upsi sangat best if u explore more..btw im ur senior in psychology..baca blog u teringat time daftar dulu..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak explore tapi takut nanti sesat . hari tu cari pintu timur sampai tersesat-sesat . berpusing2 kat dlm upsi tu . hahahahha

      Delete
    2. haha yeker . takper take time . kampus lama mg besar n memeningkan skit . lma2 dah besa ok lae .

      Delete
  9. belajar elok2 tau zarep . bestnya dapat dekat je :) Nak dpt dekat jugak. nak tiap bulan balik gak . sob sob sob .

    tahniah zarep !! proud of u ! :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dpt dekat =) yang penting alhamdulillah dah dpat sambung belajar =) thanx haikal =)

      Delete
  10. wah-wah... terbaek zharif! haha
    bestnya dapat rumah baru :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dpt yg baru =) hewhew , thanx amira ^^

      Delete
  11. Assalamualaikum dik. ohh akak terlepas entri ni. patutlah akak tanya kau kerja ke study lagi kan. heee. bagus2, belajar dengan cemerlang ye. boleh bantu keluarga di masa akan datang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =) insyaAllah . sy cuba =)

      Delete
  12. Ehh nihlaa dia zharif ? Ahhaaaa jumpa pun geng Banting nih. Dok belek-belek jugak siapa yang orang2 kampung Banting tu kata ada budak sama kos dengan aku. Hai Zhariff! :D Saya orang Banting, student UPSI, kos PSIKOLOGI jugak. Tapi senior walaupun kita sebaya harharhar. Hahaha terexcited jumpa geng Banting. Okbai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa ye ke , okey baru tau . hai hai =D boleh pulak satu area kos yg sama tmpt yg sama , umur yg sama lak tu =D

      Delete
  13. Congratulation Boy! nway sy hrp result matrik sy ok utk pspm2 ni...really want to go there lo...(UPSI).. take there.....!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx =) dont worry, you're doing great . hopes the result turns into what you wish for =) gudluck ^^

      Delete
  14. salam.. nak tanya cut off pointer utk psikologi upsi brape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cut off pointer apa nie ? saya tak tau

      Delete
    2. maksudnya average pointer utk intake. cut off pointer ni biasanya hanya org dalam je yg tau. mana tau yg awak tau. tp kalau xtau takpe. btw, nice blog bro.

      Delete
    3. owhhhyang tu saya tak tau, sorry ... BTW, thanx =)

      Delete
  15. salam bro. aku lepasan matrik dgn cgpa 3.11 . kau rasa aku ada chance tak nak amik kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas je dgn cgpa matrik tu, tp nak kne compete dgn others sbb kos nie dgar cter 2universiti je yg ada. dgr2 mcm tu lah. tak tau lah. well gudluck ! =)

      Delete
    2. Aku nak sgt amik kos ni bro. Mmg cita2 aku kot. Tp waktu sem1 matrik aku tak dpt catch up dan loss. Thats why my cgpa drop, because of my sem 1. Haih, doakan aku ye bro.

      Delete
    3. there's still hope, keep prayin' =)

      Delete
  16. zharif makan ular? (snake plate) haha.. *ok jgn marah.. =D

    ReplyDelete
  17. hai senior !! :) sy bkl mnjd mhasiswi di sana jgk insyaallah awal sept ni dn dpt kolej Khar jgk . yippyy !! rse cm brsmgt nk study sana paz bcd blog awk nih .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh tahniah =) kolej kediaman memang memuaskan ^^ cantik dan banyak kemudahan..

      Delete
  18. saya dapat kolej za'ba.kolej tu ok tak? btw kolej tak sediakan mesin basuh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah dapat UPSI =) ada. tapi zaaba xtau lah sbb sy duduk khar

      Delete
  19. bestnye dapat kos psikologi,kos yang diidam2kan.. tapi dapat psikologi sains sukan di upsi,syukur jugaklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniahh lah dpt continue study =) itu yg penting

      Delete
    2. hehe.. trimas,betul tu betul.. janji relate dengan psikologi,kira alhamdulillah la..

      Delete
  20. Eh sama kos la. Bkas kmpp pon same haha

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum.hee zharif saya ain. ain nak tanya la you ambik kos memang psikologi je eh ?sebab I dpat interview untuk kos psikologi jugak tapi sukan punya which I mean psikologi sukan la.masa you interview tu ada budak kos lain tak join skali?anyway ain interview this Monday 6th of jan 2014 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam .. masa saya interview nie, sy interview untuk kos bio and sains math.. psikologi actually xde interview pon.. interview sorang2 lah macam biasa. tp ramai je budak lain tunggu giliran dekat luar.. semua kos lain2.. adalah yg kos sama.. huhu.. sorry baru perasan komen nie... well goodluck for the result =)

      Delete
  22. Assalamualaikum, hye... nak tanya mcm mana nak tahu kita punya kos pasaran terbuka or pendidikan?? kalu amek pendidikan kat UPSI lpas graduate ape proses yg perlu dilalui untuk jd cikgu (o ape2 konsep)?... awak lepasan matriks? then mcm mana boleh masuk rayuan, kalu sudi share info... tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Hye.. Hurmm setahu saya lah di upsi sekarang nie semua open market even pendidikan semua open market. Open market nie kira lepas graduate kene cari tmpt posting sendiri.. Sy pon xsure sangat proses nya mcm mana sbb sy bukan under program pendidikan..

      Lepas habis matrik sy dapat unimas. Tp saya xpergi. So saya tunggu intake februari and isi application.. Then hadir temuduga kos pendidikan bio dan kos pendidikan sains math. Tp sy xdpat. Katanya masa tu mmg xde intake bio and maths pon. Hampehh je. Xde intake tp kos tu ad dlm senarai. So sy isi rayuan kos psikologi. And alhamdulillah dapat.. Sy lambat satu sem drpd batch matrik sy.. Mcm tulah jalan hidup sy..

      Xtau lah menjawab soalan ke tak..

      Delete
    2. thats mean lepas diploma sains ni, kami boleh sambung medic kat universiti lain? atau kami mesti sambung degree kat UPSI?

      Delete
    3. itu terpulang pada indidvidu. boleh tak boleh tu diluar bidang saya =)

      Delete
  23. KHAR....wahhhh, rindu nye kolej khar..
    duk blok 1.oo..sy kat blok 2 (tahun lepas)..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. i see.. KHAR lama kan ? sebab rasanya batch sy org first yg rasmikan bangunan kolej kt proton city tu..

      Delete
    2. x la..KHAR baru la..sebelum ni memang duk kat khar lama tapi masa sem 5 duk khar baru.
      susah sikit duk situ..kena jaga pandangan..haha

      Delete
  24. Wah tahniah tahniah!
    Duk google google pasal Upsi, terjumpa blog adik.
    Saya pun study kat upsi gak, tapi dah tua dah..
    nak pencen dah tahun ni..
    hehe. all the best zharif!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh nak pencen dah, best nya >__< saya nie lambat lagi nak habis..
      btw thanx ^__^

      Delete
  25. Salam Zharif , Saya nak tnya sikit . saya tak dapatUPSI ,, baru lpas check keputusan . Maw tanya ne , e rayuan tuh pilih corse mcam mana ek ? ikut y kita dipanggil temuduga ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. rayuan nie dia akan bagi kita pilih satu pilihan sahaja. kos dh bukan kos yg kita dapat masa interview tu..
      rayuan nie kira macam kos yang tak penuh lagi.. so mmg ada sikit je pilihan.. pilih satu yang terbaik.
      insyaAllah dapat, best of luck !! =D

      Delete
  26. Assalamualaikum. Zharif, okay x blajar kos psikologi ni? Sy pun mcm awk jgak dulu, matriks, sains. So x tau sgt kos ni mcm mana. Sy dpt uitm jgak, kos biologi. So which one is better? patut terus dgn bio je ke or beralih arah ke psikologi? Harap dpt mbantu beri pendapat :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. wahhh best nya dapat bio >__< saya kalau diberi peluang ambik bio, sudah tentu sy akan pergi. tp malangnya tiada rezeki ke arah itu.. sy rasa awak pergi je kos bio tu.. sayang lah dah dapat awak tak ambik.. tambahan pula dekat uitm, yuran pengajian murah.. sy kat sini mahal kot..

      psikologi okey je, best sebab banyak buat program luar.. banyak kene interaksi dengan org sekeliling.. belajarnya pon xberapa susah sgat.. so far lahh.. sbb sy bru habis sem 2.. hihi.. sem dpan xtaulah susah k senang..

      btw kalau keliru jugak buat solat istikharah.. ikut gerak hati nk ke mana.. sbb nie masa depan awak =) good luck ! ^^

      Delete
  27. slm,kalau dari bangi,nak ke upsi macam mane ye?
    adik saya dapat upsi,kolej harun aminurrashid ni..
    (xpernah jejak perak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. masuk tol sungai besi - ikut signboard highway ipoh yang ada lambang highway. sy pon xpasti.. ini pon sy tanya kawan sy.. sy bab-bab jalan fail sikit..

      Delete
  28. Assalamualaikum. Nak tanye, psikologi belajar dalam bahasa melayu or english? Pegi kelas jalan kaki or naik bus? And boleh ke bawak kereta kat upsi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. belajar in english.
      jalan kaki.. kalau kelas dekat kampus lama naik bas.. tp subjek psikologi semua dekat kampus baru..
      boleh je.. tp kne ada sticker pelajar..

      Delete
  29. Most lecturer memang speaking english ke time mengajar?

    ReplyDelete
  30. Dulu abang dpt berape pointer utk masuk upsi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's kind a secret though... i cant tell you, but alhamdulillah lah =)

      Delete
    2. Oh sye cume nak tawu at least bape pointer kena dapat utk masuk kos psikologi kat upsi. Sorry sebab tanye :)

      Delete
    3. requirement kalau xsilap, 2.75 dh layak kot.. saya tak pasti lah..
      cuba jelah, ada rezeki, insyaAllah ada.. good luck =)

      Delete
  31. Assalamualaikum. Awak cakap banyak program luar kan, kite kene speaking english ke utk interaksi dengan orang? Kalau muet band 2 boleh amik psikologi ke? Macam mane pulak dengan presentation? Banyak x kena bwat presentation

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. kami belajar semua fully english.. interaksi maksudnya mcm mana ? berborak ke apa ? kalau berborak sesama sendiri cakap malay je takper.. kalau nak tanya soalan, preferably in english.

      okey je muet band 2. nanti dh masuk sini kne improve lah english, or else you will face problem in understanding the subject.

      program memang banyak.. lagi2 kalau concentration awak kaunseling. concentration clinical pon banyak jugak program.. semua subjek dekat u kne buat presentation..

      Delete
  32. Awak sem tiga dah sekarang ke? tak ada kelas kat kampus lama ke? Saya budak upsi jugak, diploma. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah. baru habis sem 3. sem depan masuk sem 4.. ada tp satu kelas je. itupon kelas english.. lain semua kelas dekat kampus baru =)

      Delete
  33. Hy... Saya Deg Psychology jgk... tp intake 13/14 feb... hope juumpa u my senior... :)

    ReplyDelete
  34. kolej yg encik zarep duduk ni selesa ke dari segi kemudahan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua kolej selesa, dont worry =)
      KHAR sama dengan KUO, KAB sama dengan KZ..

      Delete
  35. salam. sy br dpt result upu and end up dpt deg psikologi kt upsi. so as org yg berpengalamn, ad x advice kt ktrg yg bkl jd student psyco so tht ktrg blh prepare physically n mentally. any advice.....
    n lg satu nk tnye diorg ragging x dak2 bru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.

      first of all, tahniah =) tak tahu lah nak cakap macam mana, kene masuk dulu lah baru faham..
      sy xde orientation pon, sy masuk then terus pergi kelas esoknya.. dont worry, dorang tak ragging.

      Delete
  36. em tumpang tanya, apa kemudahan yg ade dekat khar ni ea? and kalau nek pergi kelas dekat kampus azlan shah tu naik bas or jalan kaki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kelas dekat kampus baru, jalan kaki pon boleh.. kalau ada kenderaan sendiri much better lah.. xde lah penat.
      tapi kalau kelas dekat kampus lama, definitely kene naik bas.. sebab jauh.

      Delete
  37. Salam. Sy nak tanya. Sy ingin membuat rayuan kos di UPSI. Cikgu sy ckp better hantar dokumen rayuan terus kat UPSI. Sebagai pelajar rayuan,apa pendapat awak ye? Perlu sy hntr rayuan ke upsi or just apply kat upu je no need hantar kat upsi? Terima kasih ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. awak dah salah sangka nie.

      let me clear this out, degree UPSI ada dua intake, september dan februari. september intake isi lalu upu. februari intake isi straight from laman web upsi tu.

      once tak dapat, baru buat rayuan.. rayuan only can make from the web. dokumen rayuan apa je erk ? september isi upu, no need to send any document right ? while february month, kene hantar document. so kalau xdapat, xperlu lah hantar lagi sbb document kita mereka dh ada.

      harap menjawab soalan =)

      Delete
  38. assalamualaikum..excited nya jumpa blog ni.terima kasih sbb cerita tngtg upsi..btw sy matrik penang batch 13/14 n dpt upsi sama course lak ngn abg..haha bangga lak ase ada kmmpians ! minta tlg ajar nanti . terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam =)

      you are welcome.. welcome kmppians to UPSI =)

      Delete
  39. assalamualaikum .. sy nak tanya kos psikologi ni jumlah lelaki ngn perempuan sama banyak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.
      nope, lelaki sikit je.. normal lah kan..

      Delete
  40. Salam,excited gila jupe blog ni.tak sangka dapat jupe senior kmpp pstu sama course lak.haha sy kmpp batch 13/14..nak taye psikologi ni payah tak?ada bljr pasal bio kee? sy tk minat bio ==' minta tlg ajar nanti ye.terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... wahh ini betul2 excited nie sampai post dua kali. tak adalah payah sangat, tapi kene banyak membaca lah.. bio ad sikit2 je, dont worry..

      Delete
  41. Salam bro..saya bakal daftar 2hb 9 neh..kos psikologi sukan jgk..harap dpt bantu sy bro kt sna nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. welcome to upsi =)
      btw sy bukan psikologi sukan, psikologi sahaja...

      Delete
  42. assalamualaikum. saya inshaAllah daftar 2/9 ni kat UPSI, kos psikologi jugak. nak tanya sem 1 subjek apa ye belajar ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. welcome to UPSI =)
      subjek psych biasanya untuk sem 1 ialah developmental psychology and introduction to psychology

      Delete
  43. salam. Sy nak tanya kalau kos psikologi sukan di upsi ni sama ke mcm kosyg awk amik skrg?tq;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. lain. even fakulti pon lain-lain =)

      Delete
  44. assalamualaikum , rayuan untuk second intake selalu dia ambik berapa org ye ? 1 kos 2 org je ke ? tpi bergantung kat kosongan kan . time awak, ramai tak budak rayuan yg dapat ? ada tak dalam 50 org ? trma ksih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. bab intake berapa orang tu di luar bidang saya. saya tak tahu.
      and saya pon tak pasti rayuan berapa orang. depends pada kekosongan jugak lah kot...

      Delete
  45. Slm saya nak tanya saya ingin bertanya mengenai diploma sains di upsi..adakah ramai pelajar yg menyambung program dip.sc ni di upsi..kerana result spn saya alhamdulilah layaj utk memohon program ni tp saya takut x dpt sbb mengikut pengiraan meritokrasi result saya hanya berada di tgh2..harap saudara bleh bantu....terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      Dik, saya nie pon seorang pelajar. jadi soal intake semua nie di luar bidang saya. Apatah lagi berkenaan kos diploma. Mohon cakna. sy cuma berkongsi pengalaman temuduga je.. maaf yer tak dapat nak membantu.

      Delete
    2. Ye x pe...terima kasih kerana sudi membalas komen saya...:-)

      Delete
  46. Slm kalau result setakat 3A adakah berpeluang mengikuti program diploma di UPSI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, pengambilan pelajar diluar bidang saya. saya juga seorang pelajar.
      cuba lah, mana tahu rezeki =)

      Delete
  47. saya dapat tawaran bagi UPSI diploma sains. boleh saya sambung medic di IPTA lain melalui UPU? atau saya hanya boleh sambung degree kat UPSI untuk menjadi guru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang pada indidvidu. boleh tak boleh tu diluar bidang saya =)

      Delete
  48. bolehkah beritahu saya syllabus tu? macam setiap sem study apa topic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy bukan pelajar untuk kos itu jadi saya kurang cakna apa yang dibelajar. boleh rujuk laman web rasmi UPSI kot2 ada dia nyatakan di situ =)

      Delete
  49. salam,upsi intake 2 kali setahun kn?bagi pendapat Zharif antara diploma BI & sains mana yg lebih bgs dlm segi peluang pekerjaan dan gaji?sepatut nya saya mohon lepas jer result kuar tp saya pegi gatal tangan mohon course yg saya x layak dgn harapan keajaiban berlaku..hahah..tp serius menyesal lol..jd saya harap Zharif atau mana2 pelajar upsi dpt bantu..terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. yupp dua kali setahun. both are good actually, in fact semua kos yang ditawarkan bagus dri segi peluang pekerjaan and gaji. semua nie brgantung pada rezeki, jadi agak tak adil lah jika saya memilih salah satu nya itu untuk diberi jawapan. percaya dengan rezeki Allah =)

      good luck ! =)

      Delete
  50. Salam....untuk kos ni subjek math atau yg melibatkan pengiraan bnyk x? Sya kureng skit bab math ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.
      ada statistics. okay je rasanya. tapi quite challenging jugaklah.

      Delete
  51. Assalam . thanks a lot coz bnyk share pgalaman especially pgalamn interview . mmg bnyk bntu mse sy pnyer interview. (Jmpa ur blog scra xsengaja ) .
    N 2/9 sy akn dftar at upsi n khar . terima ksh bnyk2 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah awak ! Alhamdulillah, selamat datang ke UPSI ^__^

      Delete
  52. Hi , awak buat medical check up dekat mana ya ? And berapa cost dia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik kesihatan tanjung malim kalau tak silap. tak ingat lah pulak berapa kos dia. rasanya mcm murah je.

      Delete
  53. Salam..nak tny, jauh x kampus baru dgn ktm tg malim? Ada public transport x dri kmpus tu ke stesen ktm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. Jauh. Tapi dari kampus lama nak ke ktm dekat je. Jangan risau. Ada bas disediakan untuk ke kampus lama. Every 30 minutes on weekdays, and every one hour on weekend. Kalau tak ada bas, macam mana student nak ke kelas di kampus lama, betul tak ? Hihi =D

      Perkhidmatan bas of course free.

      Delete
  54. Assalamualaikum. Nak tye ade tak sesiapa yg telah dpt kerja lepas graduated course ni? Thanks

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum Zharif,kamu sem berapa dh skrg ya? Sbb U sama kan.haha

    ReplyDelete
  56. HI:) mm...yg kos permohonan awal2 kamu minta tu samakah dengan kos yg kamu dpt lepas rayuan?

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum. Nak tanya, kalau saya dr diploma uitm then nak ambil kos di Upsi untuk degree, boleh ke? And then degree nant berapa tahun ye?

    ReplyDelete
  58. Hi can I have your email?πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, you may get them at The Author section. Thank you.

      Delete
  59. assalamualaikum , nk tnye .. cmne eh nk buat ryuan upsi? rayuan kt laman web upu or kt lmn web upsi sndiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.

      sy intake february, isi permohonan direct ke website UPSI, jadi isi rayuan pon direct di website UPSI. Kalau UPU, isi rayuan under UPU.

      Delete
  60. Asalam zarif, baru2 ni sy xdpt Upu utk pendidikan awal kanak2 d upsi. So sy ada buat rayuan berdasarkan kekosongan yg ada..hanya ada course pendidikan muzik saja..tapi sy dah pilih, soalan sy.perlukah saya buat iv dan ujian khas semula atau terus masuk&belajar walaupun xda basic? Harap dpt jawapan. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.

      Yang tu saya tak pasti pula mcm mna. Rasanya kos2 begitu perlukan interview. Tapi untuk rayuan, tak pernah lagi sy dengar ada interview utk rayuan. biasanya kalau kriteria memenuhi, dorg akan terus masuk je. Lagipula, if you don't have the basic, how are u going to learn ? I mean, music is something that you need to have basic and talent. Not all can play music instruments, right ?

      apa-apa pon, i wish best of luck for you. semoga tuhan permudahkan urusan awak =)

      Delete
  61. Research2 pasal psikologi upsi pastu terjumpa blog ni haha. Glad to read the recent replied comments showing that you are still active in blogging. Keep it up!

    ReplyDelete

Home