Wednesday, May 1, 2013

Perkahwinan Nazrah dan Ikhwan

Assalamualaikum

28 April yang lalu , majlis resepsi telah diadakan . Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupon sehari sebelum tu banyak masalah berlaku. Akad nikah telah berlangsung pada hari Sabtu bersamaan 27 April pada jam 6.00 petang . Masa akad nikah tu hujan lebat gila-gila .

 Sijil nikah kot , entah lah ~

 Sebelum akad nikah bermula 

 Akad nikah 

 Drama air mata 

 Sesi mencium mak mertua masing-masing

 Menaik mungkin ?


Petang masa akad nikah memang hujan lebat . Hampir banjir tapi tidak . Bila hujan , tanah kat rumah Faries nie jadi lembik . So bila korang pijak tanah , kaki korang akan terbenam .

 Air dah mula membanjiri

Habis semua kawasan lecak sana-sini . Tempat tetamu nak makan berlumpur habis . Kotor sangat . Memang tak boleh nak lalu situ langsong . Lalu je , selipar korang akan hilang . Ayah si Faries masa nie dah bingung dah tak tau nak buat apa . Nak beli pasir , besoknya dah majlis resepsi . Kedai pulak tutup .

Petua tak nak bagi hujan turun 

Aku agak terkejut pada mulanya , kenapakah pasang lilin di bawah sinki ? Takot je terbakar , so aku pon tanya lah mak Faries nie . Mak dia cakap , ini petua orang tua-tua tak nak bagi hujan turun . Owhhh oke , baru aku tau . Sebelah lilin tu ada bawang merah direndam dalam air kalau tak silap . Walauapapon yang kita cuba lakukan , Allah still yang paling berkuasa . Hujan tetap turun pada petang tu =) Takpa , ini ikhtiar je , jangan pulak fikir khurafat .

Dalam pada berlumpur tu , acara belah malam tetap kene teruskan . Perkara yang paling menggerunkan bila kakak-kakak si Faries nie suruh aku jadi pengapit . Perghhh memang tak lah . Tapi masa tu aku setuju je . Masok bilik bawak Faries , paksa Faries tukar baju . Hahahaha

 Taraaaa ! Faries lah pengapitnya . Hahahaha

Masa tu aku cuma bawak baju melayu merah je , tak tau pulak tema malam tu hijau . So agak lari banyak dari tema malam tu . Sarung jelah erk baju aku tu paris .

Tersipu malu ke ? Huhu ...

Selesai majlis bersanding malam tu , pasangan mempelai mengadakan sesi bergambar . Ambik kau , mempelai dah keluar . skema ayam sangat bahasa zarep nie . Dorang sibuk bergambar , orang-orang kampung sibuk mengangkut pasir dan tanah untuk mengatasi masalah lumpur yang berlaku tu . Dapat entah dari mana pon aku tak tau . Masa nie aku dengan paris sibuk angkat tong gas -___-

Hanya sedikit bahagian saja yang dapat di atasi , lepastu datang pulak masalah baru . Meter paip pecah . Aku tak tau apa puncanya , yang pasti air tak ada malam tu . Abang ipar si paris nie bertungkus-lumus menyambungkan paip tu . Dorang sambung tanpa guna meter , so air yang kitorang guna malam tu memang free . Hahahaa .

Walaupon malam sudah lewat , sesi berkaroke tetap berlangsung malam tu . Orang lain sibuk urus kan paip pecah , Ano ( kakak Faries yang last ) sibuk menyanyi . Lepastu abang-abang ipar dia pon join . Aku tak join pon , cuma dengar je . Maaflah , suara sedap sangat . Nak dengar kene bayar . Eh ?

 Team kelabu is ready !!

Mak paris nie nak belikan aku baju macam paris and abang-abang ipar dia dekat pekan , tapi aku yang tak nak . Jual mahal lah katakan . Eh bukan jual mahal , baju tu yang mahal gila . Membazir je beli untuk aku . Lagipula , aku bawak baju kelabu kot masa tu . Walaupon lain sangat , tapi still kelabu okey .


Pagi tu bila aku keluar , satu longgokan pasir ada dekat depan . Celah mana dapat pon aku tak tau . Orang kampung sibuk cover tanah lumpur dengan pasir tu . Lepastu meter paip pon dah dibetulkan dengan sebetulnya , dah letak meter balik . Dosa kot curi air . Malam tadi tu darurat . Air kene guna untuk buat semua benda .

Pagi tu , semua masalah selesai . Alhamdulillah ! Cuaca pon baik hari tu =)

 Look ! Semua tempat dah di-cover dengan pasir 


Tak lama kemudian , family aku pon sampai . That time masa nampak family aku datang , aku sangatlah terkejot . Macam mana boleh sedondon nie ? Kebetulan ke apa ? Rupanya paris bagi tau , okey . No wonder lahh semua berkelabu asap .

Sesi menyusun makanan untuk makan beradab

Lepas zohor , bunyi kompang dipalu sangat kuat . Wahh dipalu pulak keluar , ayat sastera sangat tau .
Pengantin lelaki dah sampai !

 Muka dah ready =)

Makcik nie buat gwiyomi ke apa ? -___-

Nak kritik sikit . Pengantin lelaki punya baju macam tak sesuai . Sekali tengok macam baju melayu , rupa-rupanya baju tu macam suit . Tau suit tak ? Bagi aku lah , lagi elok kalau bersamping dan bertanjak . Bertambah-tambah handsome nanti . Tapi okeylah , dah itu pilihan pengantin . Still okey je =)


 This is how the pelamin looks like 

Mesti malu kan , semua orang pandang >__<

 Sesi merenjis 

Turn mak dia pulak 

 Buat apa semua mesti kene bergambar dulu , susah lah kan 

 Makan beradab 


Habis je makan beradab , paris bawakkan makanan-makanan tu ke meja family aku . Dorang semua makan for the second time . Korang semua tak kenyang lagi ke ? Aku dah tak boleh nak terima makanan lagi time nie sebab dah makan sebelum pengantin sampai >__<

Rajin tol abang-abang ipar paris nie

Habis makan , family aku pon dah nak balik . Aku pon dah siap packing bag . Tinggal angkut ke kereta je . If you did ask lah erk , aku dari hari Rabu dah datang sini . Habis je interview SPA hari tu , aku terus bertolak ke Nogori Sombilan . Family aku terus nak hantar aku balik UPSI masa nie . Sedih tol nak balik UPSI dahh T__T

Tapi sebelum balik tu , ambik gambar beramai-ramai with Faries's family and pengantin . I didnt expect to be called by her kakak-kakak . That time tengah angkut beg kot . Very the terharu okey =') Tapi gambar belum siap lagi kot . Nanti dah siap , aku upload . Tapi kat facebook lah , keh keh keh =D

Singgah masjid berdekatan untuk solat zohor . Lama gila kot kat masjid nie . Kitorang berehat-rehat . Ayah aku penat drive .

Ayah penat tu , alolo =D

 Muka suci lepas solat .... Suci ngat !

Sakit hati tak letak gambar diri sendiri banyak-banyak ? Hahahaha

Adik perempuan kecik aku nie cepat benor tukar baju -___-

Camwhore di masjid

 Konon comel letewww ibu ? =D

My kakak and my adik camwhore tak habis lagi -___-

Okey itu saja lintas langsung perkahwinan kakak Faries , Nazrah dan Ikhwan =) Eden malas nak cerita dari hari Rabu eden datang . Kang makin panjang pulak entri nie . Okey itu je , daaaa .

PESANAN PENAJA 


" Selamat pengantin baru buat kak Nazrah dan abang Ikhwan , semoga kekal hingga ke akhir hayat . Dan semoga dikurniakan cahaya mata yang comel-comel =D "

My last assignment on the way to complete , but i prefer complete this entry first . Pilihan yang bijak !
Yang baik datang dari Allah , yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim .

See ya !

16 comments:

  1. rajinnya buat entry kenduri kahwin akak aku.btw terima kasih zharif banyak tolong semasa kenduri berlangsung dan sebelum berlangsung =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 =D cakap kat ibu kau terima kasih gak dah banyak bagi aku macam2 =)

      Delete
  2. Replies
    1. terima kasih bagi pihak pengantin =)

      Delete
  3. Assalamualaikum zarep. alhamdullilah syukur. menangis syaiton tengok abg paris kawin. hehehe. insyallah time darurat tu, Allah terima keadaan kamu itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =) alhamdulillah . BTW kak sheila , yang kahwin tu kakak faries . faries xde abang =D

      Delete
  4. amboii ni anak beranak ibu sekali memang suka bergambar hehehehehehe

    Happening !

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang !! keturunan darah yang mengalir gitewwww . hahahahaa

      Delete
  5. Bestnya pergi kenduri kahwin. Btw, kau dengan Faries ni memang rapat eh

    ReplyDelete
  6. Saya ada pengalaman mengenai hal ini.. time sekolah dulu2.
    .. saya faham maksud awak... teruskan usaha.
    .. penulisan dan gaya bahasa yg baik.. tahniah...

    Feel free to visit my blog :: Tips Isteri Power

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman apa nie ? saya tak faham >___<

      btw thanx =)

      Delete
  7. Hihi, kat mana kenduri ni, tai part yg mcm nak banjir tu mmg agak takut... N part air free tu... Hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie kat bandar seri jempol, rumah kawan saya =)

      Delete

Home