Wednesday, July 31, 2013

Perangai customer yang annoying

Assalamualaikum

Terdapat banyak jenis customer yang aku dapat, mostly semua okey lah cuma kadang ada certain customer tu buat aku rasa annoy sangat tau.

1. Nak tengok-tengok je dulu. 


Customer dalam skop ini cukup membuatkan diri ini sakit hati. Kalau setakat belek-belek takpe lah, it's okey for me. Tapi ini sampai bukak kotaknya, keluarkan segala benda alah macam dalam tu. Dah tu, bukan reti nak pack balik seperti sedia kala, tinggalkan macam tu je. Perghhh ! Bukan tak ada display, ada. Cuma gedik gatal tangan nak teroka sendiri.

p/s : Barang-barang elektrik kan biasanya banyak benda dalam satu kotak, macam gabus, plastik, kertas and alatan elektrik tu sendiri. 
So kalau dah bukak, memang payah nak masukkan balik seperti sedia kala.

2. Nak beli tak jadi.

Ya Allah sabarnya lah dengan customer dalam skop ini. Cukup membuatkan diri ini begitu menyirap sekali. Mostly yang buat nie foreigner lah. Kalau setakat iron or mesin potong rambut takpe tau, senang sikit nak packing balik. Ini kes yang jenis nak try speaker or DVD player. Korang tau tak nak setting benda alah dua nie payah ? Mengambil masa yang agak lama. Kalau dorang betul-betul nak beli takpa lah. Berbaloi jugak kerja keras aku menyetingnya pon. Ini dah penat-penat aku setting, dorang boleh tak jadi beli. Rasa nak hempuk je dorang dengan speaker tu tau tak.


Pernah aku dapat satu customer Filipina nie, that time dah jam 7.30 malam. Aku nak berbuka puasa woii dorang boleh plak menggedik nak test speaker. Aku pon testkan lah, lepastu tak jadi nak beli. End up aku buka puasa jam 7.50 malam. Tak ke kuaja tu ? Mana elok melambatkan buka puasa >___<

3. Don't expect me to understand your language.

Again, dalam skop nie juga melibatkan foreigner. Mostly bangla and filipina punya olang. Sorry to say, bau nya je dah setengah azab, dengan bahasanya yang ado satu haram jadah aku tak faham. Ayoyo, nak datang negara orang tu, at least reti lah sikit bahasa Inggeris woi. Broken English pon takpe kalau tak reti nak straight. Eh macam silap guna frasa je >___<


Bangla : Abang, itu lembu ada ?
Me : Hah ? Lembu ? Mana ada jual lembu kat sini -___-
Bangla : Lembu lah abang, takkan tak ada jual.
Me : Maaf lah memang tak jual lembu kat sini. Lagipun macam mana nak bawak lembu-lembu tu naik kat tingkat 3 nie -___-
Bangla : Itu lembu lahh ( Sambil tunjuk atas )
Me : Errr lampu ke -___-

Lenkali cakap tu biar terang lah aduyai nya pon

Tapi kalau foreigner dari Indonesia kadang aku suka tau. Sebab boleh lah speaking jowo dengan dorang. Well, my mom always cakap jawa dekat rumah, tambah-tambah bila nak marah. Memang jawa semua keluar. Terus hilang keayuan tau bila marah. So, nak cakap tu aku boleh tapi tak lah se-terer mana pon. Tapi yang penting, aku faham apa yang orang jawa cakap.

Indo 1 : Arek seng di po ? Seng koyo kiye o seng koyo kue ?
Indo 2 : Arek seng kiye lah. Eneng dak seng apik sikit, seng kiye koyo udah dinggo wong.
Me : Eneng.
Indo 2 : Eh boca kiye kok iso ngomong eneng Indo 1.
Me : ( Mencelah ) Hahaha sebab mak saya orang Jawa, sebab tu saya boleh faham. *flip hair*
Indo 1 : Laaaa dik Orang Jawa mana ?
Me : Orang jawa sini lahh =)

So hati-hati lah kepada abang-abang indonesia diluar sana tu. Kalau nak mengumpat aku time nak beli tu, mintak mahap lah. Aku faham apa yang korang cakap. So jangan sampai kasut aku singgah muka korang sudah lerr. Ugut acah-acah je nie.

Dan aku tak pasti sama ada muka aku nie macam cina ke tak, yang pasti kenapa ada customer keliru dengan wajah kacukan Jawa Melayu ku ini ? Ada certain customer tu, terus melulu speaking cina dengan aku. Aku pon dok terpinga-pinga "What the F did you just said ?". And ada yang lebih sopan sikit akan tanya dulu, "You Cina ke Melayu ?"

Typical chinese look kan dorang bermata kurang bulat (bahasa sopan), sedangkan aku tak macam tu pon. Terang-terang muka makan belacan, budu dan tempoyak. Benda nie bukan berlaku kat sini je, time kerja dekat Pak li dengan Pizza Hut dulu pon berlaku benda yang sama. Dah boleh adapt lah dengan situasi begini, gituewww....

4. Nak yang murah tapi nak tahan lama.


Korang sendiri boleh agak skop customer nie untuk kaum mana. Ye tepat sekali ! Ini untuk kaum ku sendiri, Orang Melayu. Nak yang murah tapi nak tahan lama. Lepastu warranty nak yang 2 tahun je. Perghhh ! Orang Melayu demand memang tinggi siot. Sebab tu lah wang hantaran sekarang nauzzubillah mahalnya.

Akak : Dik ada tak speaker laptop yang murah-murah punya kat sini ?
Me : Ada kak, ini dia =)
Akak : Boleh tak akak nak tengok semua tu ? Akak nak pilih lah.
Me : Boleh , nahh =)
Akak : Laaa dik, nie kenapa nampak macam cap ayam sangat je ?
Me : -____-
Akak : Nie warranty berapa lama dik ?
Me : Speaker nie takde warranty kak.
Akak : Laa mana boleh macam tu, sepatutnya kene ada. At least setahun warranty.
Me : -____-

FOR GOD's SAKE WHAT DID YOU EXPECT FROM CHEAP THINGS HUH ? 

Nasihat untuk mereka-mereka yang di luar sana, jangan lah expect benda murah nampak macam benda branded. As long as boleh guna dah cukup. About the look, just accept the fact that those things are CHEAP. And about tahan ke tak, well depends on how you use the things lah, pandai jaga maka tahan lah barang tu. As simple as that.

5. Cerewet nak mam ...

Selisih malaikat empat puluh empat. Tolong jauhkan diriku dengan customer jenis ini. Ini semua kaum ada, 1 Malaysia kata pak jibby kita. Ada je yang tak puas hati, itu tak ada lah, ini tak ada lah, design tak cantik lah, colour tak menarik lah, kotak dah buruk sangat lah and bla bla bla. Ada je yang dia tak berkenan. Lepastu request nak tengok brand lain punya pulak.


Kak oi bang oi, kalau nak perfect sangat seperti yang diidamkan, apa kata pergi syarikat tu sendiri lepastu design sendiri ? Boleh ? Aku seringkali dapat skop customer jenis ini ketika mereka hendak membeli vacuum. Sehingga lah sampai satu saat, semua benda dah terbukak, dah test bagai, baru dia pilih. That time bila dia selesai memilih, itu merupakan saat paling gembira buat diriku. Gembira bukan sebab aku berjaya yakinkan customer tu suruh beli, aku gembira sebab akhirnya blah jugak customer nie.

--------------------------------------------------

Well, itu semua dah berlalu. Aku dah pon berhenti. So tak ada apa yang perlu di risaukan lagi. Gaji pon dah dapat. So dah boleh start shopping raya =D

PESANAN PENAJA 


" Customer suka buat aku pening @___@ "

Jumaat bersamaan 2 Ogos, adik-beradik aku semua akan ada dekat rumah. Seronoknya !!
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

 

14 comments:

  1. bab nk beli lembu tu xtahan...hahaah

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum dik, hahaha lawak ok. akak mohon share dekat fanpage akak ye dik, hihii :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =) sila sila .... huhu

      Delete
  3. haaha...lawakk laaa pulakkk...tpi tu laa hakikatnyee...
    anyway..lom penah jd seller..kalo jadi mesti dah hangen2 da...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper, dah lah nak kne control je kemarahan kita tu. kang takut dia report dekat org atas pulakk

      Delete
  4. ahhaha...comel je dik oi...
    ala biase lah tu cust. cerewet...padehal manede bende perfect dlm donia ni...

    #sib baek da berenti,kalau belom,stress la hari.. :)

    ReplyDelete
  5. bhahahaha =D ado jugok oghe lagu tu deh.. cap ayam pun boleh~

    ReplyDelete
  6. hahahaha sangat lawak. nasib customer, klo tak dah lama kena hempuk. bau badan tu yang tak tahan. klo negro lagi laa, 'i want chicken' Rupanya nak mcchicken. sabar je lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol, negro pon pelat jugak kah ? hahahhahaha

      Delete
  7. Hahahahhahahaha.. Gambar dengan entry match sgt ! Hahahah

    ReplyDelete

Home