Monday, September 16, 2013

Inilah cerita 7 Sept tu !

Assalamualaikum

7 Sept lalu, aku hadiri satu jemputan dari tempat kerja ayah aku bersempena mesyuarat agung tahunan koperasi kali ke-29. Setiap kali mesyuarat agung nie, dorang akan hadiahkan saguhati kepada anak-anak anggota yang memperolehi keputusan yang cemerlang dalam UPSR, PMR dan SPM.

Inilah tempat kerja ayah aku 

But in my case, bukan lah sebab aku dapat result cemerlang ke apa, bukan. Aku dalam kategori anak-anak anggota yang melanjutkan pelajaran ke universiti, tak kira lah universiti tu swasta mahupon kerajaan. Tapi adik-beradik aku yang lain tak dapat, sebab ayah aku kata ini untuk ijazah sahaja.


Dulu time SPM dah pernah dapat benda nie. Kalau rajin selongkar blog aku nie mesti jumpa. Tapi time PMR tak dapat pon, maybe limit 7A ke atas kot. Sedih, PMR wa cuma 6 je mampu T__T. Kalau dulu masa SPM, nilai wang based on how many A's kita dapat. Satu A dapat 50 ringgit. Subjek BI dan BM kalau A dapat 80 ringgit. Kali nie aku cuma dapat 350 ringgit je. Kurang 10 ringgit time SPM dulu.

Awat lah tak up kan 500 je ? Nama pon dah masuk universiti. Duit dah lah banyak nak digunakan . . . . . . . . . . . . . . untuk shopping.

Papepon, Alhamdulillah rezeki. Sape yang nak bagi duit free-free oi zaman sekarang nie. Mak datin pon mintak balasan tau kalau dah belanja itu ini. Eh ? Awat lain macam bunyi nya ini. 18sx dah nie.

Kawan-kawan ayah aku cakap aku nie Cikgu Kpop. Dorang kata sebab rambut aku pacak-pacak. Celah mana pulak rambut aku pacak-pacak ? Lulz. 

Seperti biasalah. Bila cakap UPSI je orang label cikgu. Dah macam sebati sangat ikatan dua perkataan tu. UPSI je cikgu, cikgu je UPSI. Tapi tak kesah lah, kadang aku iya-kan je sebab malas nak ulas panjang lebar.

Perasaan tu jadi tak best tau sebab aku bukan cikgu pon, course aku bukan under program pendidikan. Same like jadi medical assistant ( MA ) dekat hospital or klinik-klinik kampung. Orang akan panggil kau doktor padahal kau bukan. Memanglah bangga orang panggil doktor tapi hakikatnya kau bukan seorang doktor. So perasaan tu jadi tak best. You got me ? Ke korang dah misunderstood about my understanding nie ?

Kalau my course nie membolehkan aku jadi cikgu or lecturer ke, Alhamdulillah. Bangga wooo. Mulia kot jadi tenaga pengajar nie. Ilmu yang kita bagi tu kalau dimanfaatkan dan disampaikan, pahala tu dapat berterusan tahu tak.


To make this thing clear, I'm not wearing this ugly plastic wrap on my shoes for fun. I had to. Nak masuk sini ada kasut khas. So tetamu dari luar tak ada kasut khas tu, only pekerja je ada. So para tetamu diwajibkan pakai benda alah hodoh nie. Sekian.

We got this and we bought chocolates. Lol


That's it. Besoknya pulak aku balik UPSI. Tamat. Takde benda penting yang menarik pon sebenarnya. Just nak ceritakan ini je. Yelahh cakap macam yok yok o je macam ada benda penting, rupanya yang adoo.

PESANAN PENAJA


" Thanx for this =) Next time up kan lah lagi erk nilainya. Ahaks ~ "

Assignment dah berpusu-pusu masuk. Duit pulak berpusu-pusu keluar. Stress tol !
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

21 comments:

  1. pelik betul kene pakai benda alah biru tuh O.O.

    ReplyDelete
  2. haha, at first aq cakap cantik seh kasut zharif ni. mungkin sebab aq suka warna biru. oklah tu dapat duit free. boleh buat shopping seh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha boleh lah jugak buat shopping sikit-sikit.. =D

      Delete
  3. sebut pasal upsi dengan cikgu, ma jadi doktor. Saya belajar aircraft maintenance eng. but then setiap kali jumpa kawan lama or pakcik makcik semua tanya saya dah boleh bawak kapal terbang belum pilot ni. danggg. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tau xper, well takpe, dorg bukan faham apa yang kita ambik.. iye kan aja lahh =D

      Delete
  4. aku masuk U dulu pun tak dapat duit macam ni. Pinjaman ada la.. haha.. rezeki tu bro. tahniah

    ReplyDelete
  5. haha.. hodoh betul kasut tu.. mesti mcm2 kaler ade kan..haha..but nice. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper, memang huduh.. tak cuma kaler biru je ada =)

      Delete
  6. Cikgu k-pop !! HAHAHAHA.. All the best cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpop lah sangat kannn, hahahahhaa thanx hafiz ^^

      Delete
  7. yeaahh aku tak pandang muke zharif,, aku hanya memerhatikan KASUTnya hahaha.. nasib ler kaler biru, kalau pinky... awwwww hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xper, aklau pink lagi kelakar.. mata confirm2 tertumpu ke kasut dulu ...

      Delete
  8. benda biru yang dipakai kt kasut 2 bkn saje2 nk suh pkai...
    dye nk mnjaga kualiti produk..even nk masuk process pn kena pkai baju khas jugak..
    almaklumla kilang elektronik..tq.. ^_^

    ReplyDelete
  9. Untung Zharif. Tempat kerja ayah dengan amam aku dah takde dah incentive macam ni untuk budak-budak terlebih umur macam kita ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula aku confuse apa benda lah amam nie, then baru aku perasan mama rasanya yang kau cuba sampaikan.. hahhahaaa

      owhh ye ke takde ? alhamdulillah tempat kerja ayah aku masih lagi ada =) alaa farah JPA kan adooo... huhu

      Delete
    2. lol. Typo habis. Taip nak laju je sebab tu tak perasan.

      JPA tu lain. JPA untuk survival

      Delete

Home