Wednesday, May 29, 2013

Aktiviti lagha di hujung minggu

Assalamualaikum

Aktiviti lagha ini bermula dengan niat untuk menghabiskan baucer buku 1 Malaysia memandangkan tarikh tamatnya 31 Mei ini jadi sesi menghabiskannya itu perlu dilakukan secepatnya. Again thanx for the baucer buku eventho me prefer cash money than this voucher buku thing. Bukan tak bersyukur cuma mengeluh. Ada beza tu. Rujuk kamus dewan halaman 284. Sila percaya.

Saki baki baucer buku tu tinggal RM100, tak tau nak buat apa since aku nie bukan lah peminat novel atau lebih tepat tak suka membaca. Dan part yang paling mencirapnya, ada orang tu punya lah berjanji "Weyh besok aku ambik kau kat rumah, kita pergi habiskan baucer buku" , guess what, dia bolehnya tak bawak baucer buku dia ? Tak ke rasa macam nak bagi kasut je.

Di situ lah berlakunya sesi menghabiskan baucer buku

I went to MPH Alamanda Putrajaya last thursday. Lama dah tak jejak kaki kat Alamanda nie. Susah betul lah nak habiskan baucer buku nie, padahal tinggal seratus je lagi. Nak cari barang, pikir banyak kali. Tak tau pasaipa, padahal bukan duit kita pon.

Ini lah hasil 2jam dalam MPH tu 

Alhamdulillah, finally i got new laptop bag. Me shoo happy. Baguslah MPH nie, barang dia macam-macam pilihan. Walaupon POPULAR lebih banyak pilihan tapi disebabkan syarat yang ketat melekat dan sendat tentang penggunaan baucer buku di situ, so diri ini begitu cukup menyampah dengan POPULAR.

Kedai buku MPH nie syarat nak menggunakan baucer buku sebanyak RM100 hanya perlu beli buku bacaan yang berharga 10 ringgit ke atas, then baru boleh beli benda-benda lagha lain. Tu pasal ada buku Tom Jerry kat atas tu. Kalau kat POPULAR, dengar cerita 80% harga baucer mesti buku bacaan. Gila.

Dah cukup lah zarep mengutuk POPULAR tu.

Beg boboboy tu obviously bukan untuk aku pakai yer -____- Itu aku saja belikan untuk adik aku sempena hari jadi dia. Semua barang tu ada discount kot. Siap bagi voucher ais krim dengan voucher sushi lagi. Malas pulak nak tunjuk voucher-voucher tu kat sini. Entah bila nak guna voucher tu pon tak tau lah.

Lepastu topup perut dekat Subway.

Makan tak hengat diri tu pemakai braces -___-

Makan Subway nie perghh malu gila. This is my first time so nak order tu agak kekok. Tengok orang depan order

"Okey i want that Italian bmt with italian bread, i dont want cheese by the way, okey give me lettuce, pickles, tomatoes, no onion pliss. Give me chili sauce with bbq sauce and that's it"
( I dont really know the names of the menu so pardon me, me just wrote what i've heard )

Aku yang kat belakang dia masa tu tergamam 28 saat. Awat rumit nohh nak order Subway nie. First timer mesti rasa rumit. Kalau dah jadi regular customer, lancar lah kot. Btw, sedap jugak arr burger dia. Burger ke kebab ? Confuse.

Then pergi keliling Putrajaya. Solat sat kat Masjid Putrajaya. Masjid nie bila dah masuk, masyaAllah besarnya. Cantik sangat senibina nya.


Teruknya lompat-lompat kat masjid zarep nie -___-


Suka benor kau melompat yer zarep

Keji tak bila gambar sendiri pose, letak saiz paling besor ? Dah tu banyak pulak tu. Keji.
Memandangkan hari pon dah hampir gelap, jadi nak singgah Festival Belia, tak sempat. So kitorang pon balik rumah.


Balik rumah, budak kecik tu nak jugak birthday cake for her birthday. So beli lahh. Ibu aku nie terlampau manjakan sangat budak kecik tu -___- Mentang-mentang bongsu. Owhh the girl with black tudung next to my mother is my cousin. Panggil je dia mak lampir. She stayed at my house dah dekat seminggu. Mengada lah mak lampir nie tak nak balik umah =P

After celebrating my adik's birthday, me followed Paris new york to Jempul Nogori Sombilan. Saja ikut. Eh tak lah, my mom suruh ikut dia balik sebab masa tu dah malam so agak bahaya yerp memandu tanpa teman. Potensi untuk tidur time drive amat tinggi.

Nama dia Zuyyin bam bam ^__^

Nak ambik gambar asyik bergerak je 

She is the newest anak buah paris. She smells shoo nice. Wangi sangat, seronok gomol pipi dia yang bam bam tu. Nasib baik jenis tak takut orang. Aku agak tak berkenan sikit budak kecik takut stranger nie. Secomel mana pon budak tu tapi bila nangis orang luar dekat, memang aku xberkenan. Haihh kata belajar psikologi zarep, memang lah budak kecik akan menangis bila orang tak dikenali menghampiri dirinya. Tak ingat ke chapter 2 tentang infancy ? Macam mana nak exam nie.

Lepas solat jumaat, bertolak with Paris's parent to PD menuju ke rumah kakak dia. They ask me to join them to go to kenduri kahwin umah sedara mereka tapi diri ini ada aktiviti lain pada hari sabtu itu. So terpaksa jugak lah balik rumah hari jumaat tu. Tidur sana sehari je, macam ntah pape.

Dah siap makan semua kat rumah kakak dia, kitorang pon bertolak menuju ke Alamanda Putrajaya semula. Kali nie turn Paris pulak spend his voucher. Pon lama jugak nak beli-beli barang tu. Habis je kitorang pergi Festival Belia.


Jujur aku cakap, Festival Belia nie sumpah bosan tak sudah. Datang just tengok-tengok pertunjukkan yang ada, then kalau ada duit shopping lah barang-barang yang membosankan dijual di situ. And that was it.

Masa nak balik dari Festival Belia nie, boleh pulak ada pakcik tua tu gadoh dengan orang muda pasal nak cepat. Orang muda tu tunggu aku keluarkan kereta sebab nak ambik tempat parking kitorang. Tapi orang tua yang berkopiah belakang kereta orang muda tu punya tak sabar. Entah apa yang nak di kejar pon tak tau. Siap hon-hon lagi, macam dia sorang je yang ada hon. Dia siap menengking kot kat orang muda tu. Dah lah hampir nak langgar kereta kitorang. Mungkin orang muda tu bengang sangat, dia keluar kereta, dia tendang pintu kereta orang tua tu sekuat hati. Lawak siott sampai kemek Alza orang tua tu. Dah lah ada polis masa tu.

Maka aku pon sampai rumah dan Paris pon balik ke rumah kakak dia.


The girl with pink scarf is Mak Lampir's sister

Besoknya, me, my adik-beradik and mak lampir bertolak ke Aeon Bukit Tinggi. Sebab apa pergi sini, sebab nya dorang semua nie nak tengok artis. Kan lagha tu namanya. Ada Anzalna, Hefni dan Hafizul On Air, Aaron Aziz, Rita Rudaini, Adira, Adi 6ixth Sense, Dira Abu Zahar, Faizal Husin dan banyak lagi.

Aktiviti lagha memang ramai datang

Anzalna aku tengok dalam tv, nampak tinggi. Sekali depan mata ya Allah keciknya. Walaupon pakai heels setinggi entah berapa inch, tapi memang tinggi gila heels dia. Anzalna yang kita nampak tinggi tapi kecik, bayangkan Neelofa pulak. Lagi kecik kot. Aaron aziz pon sama, i thought dia tinggi lah sangat kan, rupanya aku lagi tinggi sikit kot dari dia. Kah kah kah =D


Adira suara dia mantap gila. Habis perform terus balik macam tu je ? Okey.


" Aku tau dia artis, tapi aku tak tau nama dia apa " - Nurin
Hampehh tol, punya lah beriya bergambar, siap si Hefny tu pegang phone dia pulak tu


Nasib baik ada tangan tu, dapat cover ketiak Dira Abu Zahar nie. Aku TER-salam tangan Dira masa dia nak balik tu. TER sangat tau padahal hulur tangan >___< Artis yang tak banyak pakai make up, dia lah. Nampak natural je and beautiful.
Sape minat cerita Dahlia dekat Astro Ria ? Aku salah satu peminat drama itu.


Tak sempat nak bergambar, sebab faizal husin nie aku tengok busy semacam je


Paling ramah dan paling lama melayan karenah peminat. Sangat sporting dan sangat friendly =)


Tudia abang Aaron kita, nak keluar tu semua tolak-tolak. Gila betul erk mereka semua terhadap Aaron nie


The most pity-est artis aku rasa. Dia berdiri dekat pintu punya lah lama tapi tak ada pon yang ajak bergambar. Kadang kesian tengok. Ada je yang nak bergambar tapi tak ramai. Bila artis semua dah balik, baru lah orang serbu kat dia. Lagipun dia nie macam bajet hensem sangat lahh, maybe sebab tu ramai yang tak suka. Sorry. Tapi memang dia hensem pon.


Rita Rudaini asyik dok dalam tu je dengan kawan dia nie yang berlakon jadi jahat dalam cerita Sehangat Asmara tu. Kawan dia tu apa nama ? Aku tak tau. Dia tu mengandung, so takpe lah. Boleh faham kenapa tak nak keluar. Rita Rudaini serious lawa gila cumanya make up dia agak tebal masa nie. 

Anzalna awal-awal aku nampak tapi lupa nak ambik gambar sebab masa tu culture shock sangat. Sedih je tak dapat gambar Anzalna. She's sooo pretaaayy and sweet in her pink colour dress and heels.

Petang tu baru balik umah. Penat sangat.

Ahad nya baru balik UPSI balik. Tragedi betul lah nak balik UPSI masa nie. Aku start naik KTM dari Nilai jam 4 petang. Lepastu dah sampai Segambut, which is lagi satu jam nak sampai stesen Tanjung Malim, baru aku perasan yang aku terlupa bawak charger laptop. Perghhh sakitnya lah hati ini. Kenapa diri ini begitu pelupa. Terus turun then patah balik menuju ke stesen KTM Nilai. Sampai Nilai dah jam 8.15 malam. My mom and my father were there waiting for me. Lepas dapat je charger laptop tu, aku terus bertolak lagi menuju ke tanjung Malim. Masa tu dah jam 8.40 malam. Approximately jarak antara Nilai ke Tanjung Malim, mengambil masa 3 jam untuk sampai.

Ayah siap belikan makanan kot untuk aku, aku lapar gila-gila T__T
Terima kasih ibu dan ayah =)

Dah lah bas UPSI yang terakhir dari kampus lama ke kampus baru jam 11 malam. Sampai sana dah jam 11.15 malam. Jalan kaki selaju mungkin ke kampus lama. Dari KTM nak ke kampus lama boleh tahan jauh jugak lah. Dalam perjalanan tu, terdapat banyak anjing-anjing jalanan yang sedang beristirehat.  Dalam perjalanan tu, anjing-anjing tu start kejar aku T____T

For your information, aku nie memang takut gila-gila dengan anjing. Tapi aku beranikan diri supaya tidak lari. Walaupon 2 ekor anjing tu hanya beberapa cm je belakang aku, aku tetap tidak lari. Aku siap boleh balas balik kot "Ong ong". Lepastu dia berhenti, then sambung kejar balik. Sekali datang lagi 5 ekor anjing. Perghhh terbaik gila !! Nasib baik dah nak sampai kampus masa tu. Tapi still belum sampai lagi. Aku dah mula risau dah masa nie. Buat nya depa gigit aku, memang naye lah aku masa tu. But Alhamdulillah, i managed to arrive at campus safely. Thanx Allah ~

Sampai pintu timur, memang bas dah tak ada. So terpaksalah naik teksi. 12 ringgit habis T__T Boleh je dari KTM naik teksi terus ke kampus baru. Sama jugak harga nya, cuma aku nie agak tak berapa berkenan dengan teksi. Kadang harga dorang tu tak masuk akal langsung. Cekik darah betul. Tapi masa nie darurat, dah malam sangat kot. Ibu asyik call je.

PESANAN PENAJA 

*Nie gambar masa kat matrik, saja nak bagi tau*

" Minggu depan dah exam woiii !! "

Kuliah dah tamat, minggu depan 4 Jun start exam. Mati. 15 haribulan last payper, so dah boleh balik !!
BTW, artis-artis yang baca post nie ( Ada ke ? ) kalau tersinggung dengan kritik-kritik yang bernas lagi munasabah, mintak mahap lah yer. POPULAR juga, sorry terkutuk. Ampun.

Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Monday, May 20, 2013

Water World I-City Syiokkk !!

Assalamualaikum

17 Mei yang lalu, diri ini telah pergi berjimba di Water World I-City Shah Alam dengan suksesnya. Walaupon rancang last minute namun ia berjaya ditunaikan. Berbekalkan minyak kereta 20ringgit maka bertolak lah kami bertiga ke Shah Alam jam 8.30 pagi.

Well, singgah McD beli sarapan dulu. Kan sarapan di McD pada hari biasa murah. Korang nie suka lupa tau. Ingat nak simpan McD nie untuk makan kat I-City tu nanti. Tapi tahap lapar kitorang dah tahap cipan masa tu, habis semua kitorang ngapp. Bersih dan licin. Sekian.

Gambar pendahuluan haruslah yang gahh gitewwww =D

Search kat internet, Water World I-City nie bukak jam 10 pagi, tapi bila dah sampai sana dia kata bukak jam 11 pagi untuk hari biasa, dan 10 pagi untuk sabtu ahad dan cuti umum.

Masa kitorang sampai tu hujan renyai-renyai. Alhamdulillah, parking senang dapat. Well hari biasa mana ramai orang. Kitorang sampai tu dalam 10.45 pagi macam tu, so kene lah tunggu jam 11 baru bukak.

 Ya, harus dong posing begitu. Nama nya jugak pelancong kok.

 Udah deh posing nya, kayak batak aja ahh !

 Sesi menunggu kaunter tiket dibuka

Ticket price

Tangan ku yang berparut itu >__< huduhhh

Tiket masuk bagi dewasa dan kanak-kanak pada hari biasa adalah sama, iaitu RM20 satu kepala. Jam kaler kuning tu tiket masuk, jam kaler merah tu kunci locker. Locker sewa RM5 hengget. Dinasihati supaya korang sewa jelah locker nie demi keselamatan barang-barang korang. Cara nak bukak locker akan diajar sebentar lagi. Jadi teruskan membaca. Wahh gitu.

Sesi menepek sunblock di muka, tangan, badan, dan segala anggota yang terdedah 

Sunblock wajib pakai ye korang semua demi melindungi kulit korang daripada terdedah kepada sinaran matahari yang boleh menyebabkan kanser kulit tu. Selain itu juga bagi mengelakkan kulit anda-anda semua bertukar menjadi kulit bangla. Solat taubat aku kalau kulit sunburn woiii.

Muka redha je semua -___-

Jijik tol adik aku posing, belajar dari mana lah tu yerp

First kitorang main dekat tempat budak-budak. Yelahh, tempat budak-budak nie bersebelahan dengan locker. So itu yang kitorang terjah dulu. Mintak mahap lah yer, tempat budak-budak nie air dia santak sejuk. Sangat tak bersesuaian dengan diri ini yang sudah remaja bergetah lagi vavavoom nie.

 Tak sedar diri 1

 Tak sedar diri 2

 Masa nie hidung aku masuk air teramat banyak sampai pening @,@


Yang belakang tu santak tak sedar diri nak naik gelongsor budak2 -__-

Dalam pada sejuk-sejuk tu, dekat 15 minit jugaklah muqaddimah kitorang kat sini baru gerak ke tempat lain.

 Look !! How kosong the place was ?

The tornado is superbbbb !

Aksi melompat tu wajib yer kawan-kawan


Keji tak upload gambar sampai 2 bermotifkan benda yang sama ?

 Let's move to the next place b****

I love this sliding !

Somehow, aku tengok gambar-gambar yang Faries ambik nie, semua nya cantik-cantik. Ke sebab kamera or orang dalam gambar tu yang membuatkan gambar tu nampak cantik ?


Setelah beberapa jam di dalam air, maka perut pon kosong. Makanan kat dalam nie sangat mahal okey.

 Roti nie harga 5 hengget -___-

Roti yang dibawa secara haram 

Dalam Water World I-City nie, dorang tidak menggunakan cash untuk membeli segala barang. Dorang menggunakan jam yang kitorang pakai tu. Jam tu korang kene "top-up" lah berapa duit nak letak. Masa beli tiket nanti orang tu akan tanya nak topup berapa ringgit. Jangan risau, kalau duit dalam tu korang tak guna, korang boleh dapat balik =)

Perut dah topup, so kembali meneruskan aktiviti perenangan. Okey runsing, ada ke ayat bahasa melayu macam tu ? Kalau tak ada, sila tambah sendiri dalam kamus dewan anda. Sekian.

Tornado

Tornado nie aku naik sampai 7 kali kot. Kalau ikutkan rasa nak naik banyak-banyak kali. Best gila kot ! Gayat memang gayat, rasa macam nak tercampak je. Engineer mana lah yang cipta permainan nie, bijak tahap cipan. Love !!

Slide yang nie pon boleh tahan takutnya >__<

 Main kat tempat cetek jelah yerp, diri ini masih lagi tak tau berenang. LOL

Mengenangkan kisah diriku yang hampir lemas semasa bercuti di Pulau Pangkor Februari yang lalu, diri ini telah mengambil pengajaran supaya tidak berada di tempat yang dalam tanpa pelampung atau jaket keselamatan. Diri ini insaf.

Start masuk jam 11 pagi, jam 5 petang baru teringat nak balik. Teruk benor kitorang bertiga nie. Mandi non-stop. Jari tangan dan kaki berkedut seribu.


Finally, detik-detik yang ditunggu oleh korang tentang macam mana nak bukak locker kat Water World I-City nie. Berpandukan gambar di atas, hah macam tu jelah cara nak bukaknya. Scan kan jam merah korang dekat sensor locker tu, then dia akan process dan kalau betul, dia akan terbuka. Canggih kan =D

Cara nak bukak locker pon nak ajar tau, menyampah arr zarep nie.

So seperti biasa, dah ada pengalaman mandi kat sini, mesti nak bagi tips-tips buat pembaca di luar sana. Andai kata korang menyampah dan malas, boleh skip je part nie hokeyhh.

1-Bawa makanan dari rumah : Makanan nie sangat penting ! Seperti yang aku dah bagi tau tadi, makanan dalam nie memang mahal. Okey about security check masa nak masuk tu, dont worry dont panic. Kalau korang panic, kantoi lah nanti. Nak hidup nie kene pandai berlakon. Sorokkan makanan korang antara lipatan kain-kain baju dalam beg tu. Dorang just bukak beg and tengok, itu je. Dorang tidak akan meraba-raba beg tu. Just nak tengok. So jadilah manusia yang bijak =)

2-Sunblock : Make sure korang pakai tau. Korang kalau dah dapat mandi kat tempat-tempat macam nie, confirm 5-6 jam korang berendam dalam tu, betul tak ? So please please please pakai sunblock. Jaga lah kulit anda.

3-Empat orang dewasa : Kenapa dengan 4 orang dewasa ? Okey macam nie, sliding yang Tornado and sliding yang belang-belang biru putih tu, WAJIB dimain 4 orang. Selagi tak cukup 4 orang tak boleh main. Kalau korang dah sedia ada 4 orang dewasa, korang dah boleh main tornado tu bila-bila masa sahaja. So dalam hal kitorang nie, kitorang kene bersusah cari lagi 2 orang untuk mencukupkan kuota tu. Elok-elok boleh main banyak kali tornado tu, tapi telah dibataskan dengan bilangan orang yang kitorang ada. Nasib baiklah masa kitorang pergi nie, semuanya friendly and baik. Kitorang siap boleh berkawan kot dengan perempuan-perempuan tu =) Awwwwww. Sebab tu aku cuma dapat main 7 kali je. 

4-Locker : Sewa jelah locker tu, 5ringgit je kot. Takkan tu pon nak berkira ? Barang berharga korang melebihi ribuan ringgit betul tak ? So protect mereka dengan menyewa locker-locker yang disediakan tu. Jangan risau, locker tu boleh dibuka tutup bila-bila masa sahaja tanpa perlu ada cas yang baru. 

5-Pergi pada hari biasa : Well, hari biasa nie syokk banyak lah. Satu, korang tak payah beratur panjang. Dah main sekali, naik balik main lagi. Tak perlu nak beratur pon. Dua, tak sesak. Tiga, tak rugi masa. Empat, harga tiket pada hari biasa jauh lebih murah daripada hari cuti.

6-Ticket online : Kalau korang nie jenis yang advance, korang beli je ticket online. Murah sangat kot. Hari biasa RM10, hari cuti RM15. Murah kan ? Kalau macam aku nie, mintak mahap lah yer. Segala jualan online kejadah nie semua, aku tak tau. Hahahahaha

Okey , kat sini ada video percutian aku kat Water World I-City nie yang aku upload dekat youtube. So kalau nak tengok, silakan. Yang tak nak, pon boleh skip jugak part yang ini.

kindly, change the quality to 480p to get the best view 

 Nak balik dahhh =)

Look ! Free tube usage. Segala pelampung dalam nie adalah free. Tidak perlu bayar.

Ini yang buat aku bertambah suka akan Water World I-City nie. Pelampung dia free kot. Kalau taman tema lain kan kene bayar. Tapi kat sini tak pon. Lagi satu, semua permainan air dalam nie, budak above 120cm boleh main. Kecuali yang tornado and slide belang biru putih tu. Tapi slide belang tu depends gak, kalau penjaga tu kasi, maka boleh lah naik =) So tak ada lah rugi sangat bawak budak kecik kan, selalu tempat-tempat macam nie banyak budak kecik tak boleh main. Rugi.


Tak perlu susah-susah nak cari surau. Surau kat depan pintu masuk je. Nak masuk Water World I-City nie, mesti jumpa surau dulu. Tapi sorry to say lah, surau nya agak berbau. Mohon pihak I-City mengharumkan kembali surau itu agar musafir seperti kami berdua nie dapat solat dengan hati yang tenang.

Balik tu kitorang tapau KFC, lepastu singgah makan dekat McD. Tepat jam 8 malam baru sampai rumah. Ibu dah mula risau asyik call je nape tak balik-balik. Haihhhhhhh ~

PESANAN PENAJA


" Selamat ulang tahun Haziqah, stay cute stay young and stay annoying =) Hope you are not the last adik that i have. Mendalam maksudnya tu, faham kan betul-betul. Hahahaha "

Aku pergi sini bersempena dengan hari jadi budak kecik nie yang lahir pada 17 Mei 2004. Seronok tengok dia gembira. Aku tau dia suka main-main kat taman tema air macam nie, tu pasal aku bawak dia ke sini =)

So alang-alang dah wish birthday nie, tak lupa jugak hari jadi adik lelaki aku yang jatuh pada tanggal 11 Mei 1999. Minggu lepas pon aku balik rumah, sambut birthday adik laki aku nie kat sekolah dia, Maahad Tahfiz Miftahul Ulum, Ulu Langat.

Korang tau kan adik laki aku yang mana satu ? Yes, the orange one.


My mom cooked nasi impit with kuah kacang, and bought some grapes and a cake. The other SR cake tu, kawan adik aku yang bagi. Bila dah datang sini, aku rasa aku nie "rendah" sangat.

 Yang ada nie kawan sekelas adik aku and some of people yang adik aku kenal dan rapat

Banyak yang sebaya aku kot >__<

Bulan Mei jugak bulan ulangtahun perkahwinan ibu dan ayah, so buat ibu dan ayah, Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke-23 =) Semoga kekal dunia akhirat. Buat ibu, selamat hari ibu dan selamat hari guru =) Hadiah dapat banyak tak share pon yerp >___< Merajuk arr cemnie.

Maaf, this entry panjang lebar lah pulokkk . Kahkahkah
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Home