Sunday, June 30, 2013

Puding roti bersama sos kastad

Assalamualaikum

Kali nie nak share macam mana nak buat puding roti bersama sos kastad.


Semalam, tengah-tengah malam buat puding roti. Kali nie buat sama-sama dengan ibu. Pernah sebelum nie cuba buat sorang-sorang, tapi hasilnya tak lah sesedap yang kali nie. Puji masakan sendiri ke ? Lol

Ini bahan-bahannya =)

- Gula - Esen vanila - 2 biji telur - 2 tin susu cair - Planta - Sebuku roti - Kismis -

Cara-cara membuatnya senang saja =)

1- Masukkan 2 telur, 2 sudu esen vanila, gula, mentega dan 1 tin susu dalam mangkuk. 
Then gaul sebati.

( Esen vanila tu tugasnya nak hilangkan bau telur, tak letak pon xpe. Tapi advisable letak lah )

2 - Sementara itu, sapukan mentega ke semua roti-roti yang hendak digunakan


3 - Well, typical malaysian, mana lah suka kerak-kerak roti nie kan ? So aku buang. 


4 - Sapukan loyang or bekas yang nak di isi roti dengan mentega to avoid the roti 
from melekat at the dinding-dinding acuan, kata nyaaa.


5 - Then susunlah roti-roti yang telah disapu dengan mentega tadi dalam acuan 
mengikut kecomelan masing-masing, pon bolehh .....


6 - Masukkan bahan-bahan yang telah di pukul sebati ke dalam acuan, 
then ratakannya supaya mampat, padat dan sendat. 


7- Taburkan kismis di atas adunan. Nak tukar kepada chocolate chip pon boleh, ikut suka =)


Aku bakar gaya orang zaman dulu-dulu. Tak pakai oven coz i dont have it. Microwave ada tapi tak tau lah nak guna nya macam mana. I mean dari segi berapa suhunya and berapa lama nak masak. Kalau setakat nak panaskan makanan tu reti lerr. Bab-bab buat kek or something yang complicated macam nie, mintak mahap lah yer. Memang eden tak tau.

So malam tu jugak pergi cari sabut kelapa.

 Cari sabut kelapa pon nak letak gambar tau, curlassss kau zarep !

 Sesi membakar sabut kelapa belakang rumah

This is how it's going to be look like =)

Buka, tutup. Buka lagi, tutup lagi. Sentiasa kene cek, takut hangus pula =)

Lepastu jerebu dalam rumah 
Dan aku tak faham macam mana adik aku boleh tidur dalam keadaan berasap satu rumah -___-

Guna kaedah nie tidak mengambil masa yang lama untuk masak. Seriously, dalam 10 minit ke 15 minit dah siap. So suprise O,O

Taraaaa dah siap !!

Makan puding roti nie sedapnya dimakan bersama sos kastad. So sekarang nak ajar cara buat sos kastad nya pula. Nak buat sos nya pon sonang saja. Orang tak gheti masak pon boleh buat hokeyh.


Masukkan satu tin susu cair, gula dan 2 sudu tepung kastad. Tepung kastad berfungsi untuk memekatkan sos tu , tapi jangan bubuh banyak-banyak tau sebab nanti dia berketul dan keras. Tak sedap. Kita nak sos tu cair dan berkrim, gitueeee =)

Lepas dah gaul sebati, tenggek atas dapur dengan api sederhana

Pastikan sentiasa kacau erk sos nie, jangan miss ! 

Kacau dan kacau sampai lah warna dan kepekatan sos tu berubah. 
Kacau ibu korang masak pon boleh =)

In case you did ask lah erk, aku tak ikut skema sangat sukatan-sukatan nya, pakai ikut sedap rasa je bubuh banyak mana. Macam gula dan mentega tu, pandai-pandai lah korang agak. Susu cair tu bukan manis sangat pon, so boleh lah letak gula banyak sikit. Kalau dekat puding roti tu tak berapa nak manis, korang buat lah sos tu manis sikit.

PESANAN PENAJA


" Masak itu mudah sangat. Jadi tiada istilah tak tau masak. Lagi-lagi perempuan, pliss pliss pandai masak. Aku nak buat jadi bini hokeyh. Oke bye "

1 Julai aku dah start kerja , Alhamdulillah akhirnya laku gak aku =)
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Wednesday, June 26, 2013

Wordless Wednesday #2 : Keywords Pencarian Blog

Assalamualaikum

Not really wordless wednesday, but do enjoy the pictures =)

Parah, nasib baik aku tak mengandung -____-'

Serbuk kari babas kot -____-'

Dah sangap sangat erk ? 

Aku ke ? Macehhh , mmuahhh ! ^__^

Masih boleh -____-
Kalau Ning Baizura dengar boleh menangis kot *flip hair*

Well, semua orang ada jerawat -____- 

Naik tingkat 88, terjun. Naik balik, terjun lagi.

Dekat atas bumbung kot O___O

Maaf, saya tidak memaparkan sebarang tips jagaan kebersihan alat sulit wanita. Even jagaan kebersihan alat sulit lelaki pon aku tak pernah buat lagi -___-

PESANAN PENAJA


" Terima kasih kerana singgah blog nie dan memeriahkan keywords pencarian blog aku =D "

Aku akan sentiasa updated post nie kalau ada lagi keyword yang kelakar dan kontroversi =)
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.
See ya !

Sunday, June 23, 2013

Roti Nan Cheese yang enak

Assalamualaikum

Kali nie bukan nak share resepi ke apa, cuma nak share pengalaman makan roti nan cheese yang enak dan marbeles, itu saja. Saja nak buat korang terliur, hahahahahaha .....

Aku ada terbaca salah satu blog yang aku follow nie, tapi malangnya aku lupa siapa. Tetapi isi penting blog itu aku hafal pulak, pelik. Isi penting nya "Berdekatan Hotel Lotus, Jalan Medan Tunku"

Ini lah dia roti nan cheese , sangat menggiurkan bukan ?

Berpandukan isi penting ini, maka semalam aku pon chow lah pergi memburu roti nan cheese yang dikatakan sedap sangat tu. Memandangkan adik-beradik aku semua ada dekat rumah, jadi aktiviti memburu itu jadi lebih seronok. Makan sama-sama, kenyang pon sama-sama, terus one happy family at home. Boleh gitu ?

Set masa 10 saat je, tak main lah suruh-suruh orang nie =D

Itu dia restoran nya, Restoran Selera MY ( RSMY ). Sesat jugak lah kitorang nak ke sini, tapi nekad jugak nak cari sampai dapat, mula nya nak give up lepastu nak tanya orang sekeliling, last-last terjumpa sendiri depan mata. Gembira tawu tak bila usaha sendiri membuahkan hasil =)

Ini dia senarai harga dia 

Kiri tu senarai roti-roti yang dijual dekat sini dan kanan pula kuah nak cicah. Aku beli cheese nan 3 keping, dan kuah dhal. Saja je pilih kuah dhal memandangkan kuah dhal je paling murah dalam menu tu. Hahahaha. BTW, secara peribadinya, aku rasa kalau dah beli roti cheese tu, tak payah kot cicah kuah. Makan macam tu saja pon dah sedap nak mampos. Maaf mencarut.


Air buah kat sini sedap sangat, kaw gila-gila. Mine was apple susu, the taste very pekat and manis which I like it very much ! Customer memang ramai, so makanan lambat sikit lah yer.

Kantoi kebersihan restoran tahap B 

Lambat jugak lah order kitorang siap, tapi takper aku faham. Ramai kan =)

Finally !

Betul lah kata orang, dekat sini lah roti nan cheese tersedap dekat KL. Cheese dia melimpah ruah, pizza hut pon kalah tau. Aku nie memang hantu cheese, so bila dapat cheese sebanyak ini, rasa macam berada di awangan je =D

Mungkin terlampau sedap sangat, aku siap tambah order lagi 2 keping kot. Satu makan, dan satu lagi bungkus bawak balik rumah.

Awesome kan ?

Harga dia boleh tahan ........ mahal. But still affordable lah. Ingat, untuk mengurangkan rasa membazir, just tanam dalam hati "sesekali bukan selalu". Amalkan, insyaAllah rasa mmbazir itu dapat dikurangkan =D

Okey nak balik dah =)

 Ada budak tengah merajuk 

Paksa suruh tengok kamera pon still berdegil 

BTW, masa nak ke KL nie, jammed gila-gila kot. Ada perhimpunan blackout 505. Ramai gila manusia berjalan kaki, berarak dari mana entah dengan memakai pakaian-pakaian tanda protes dan ada juga yang membawa sepanduk-sepanduk. Dah lah masa pergi tu aku yang drive, sabor jelah -___-

Time balik si Faries pulak drive, tak ada pulak jammed. Haihhhh. Tapi takpe lah, aku tak kisah. Lagipun aku agak tak suka memandu malam. Silau. Huhu

PESANAN PENAJA


" Cuba tau jangan tak cuba, sedapp !! "

Masih tak dapat kerja lagi, sedih nya lahh T___T
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Tuesday, June 18, 2013

Sungai Inki, Kalumpang Selangor

Assalamualaikum 

Benda nie dah berlaku 8 hari yang lalu tapi baru terhegeh-hegeh hapdet sekarang. Boo zarep booooo.

Sungai Inki nie terletak di sempadan antara Selangor dengan Perak, so memang dekat lah dengan UPSI. Pergi dengan classmates dengan menaiki dua buah kereta.

Gambar pendahuluan ~

Maka jam 9 pagi bertolak lah kami semua ke Kalumpang. Then ketua kelas kitorang pergi check it out lah tempat nya sementara yang lain tunggu dalam kereta.



 Yang baju putih tu lah ketua kelas kitorang, berkawad ke is ? Hahahaa

Maka setelah segala kata sepakat telah dipersetujui dengan tuan punya tempat, kitorang pon bermulalah membina perkampungan sementara di situ.

10 orang je masa nie, lagi dua orang belum sampai lagi dari Melaka.

Semua nya muka tak sabar nak jiblon dalam sungai tu sebenarnya, tapi tahan je dulu. Kene prepare makanan siap-siap. Lepas mandi confirm lapar. So makanan mesti kene sediakan dulu.

 Kak ila dah usha pelik dekat sungai tu, tak sabar letewwww

Bob si tukang nyalakan api for BBQ

 Sandwich in the making ~

 Tudia orang yang bertanggungjawab menyediakan ayam BBQ. Seriously sedap !!

 Dari sini kita boleh lihat sape yang buat kerja dan sape yang curi tulang ....

 Another bukti .... =D

 Acara mandian pon dimulai


Lepas dapat je sign dari Neesa, kitorang yang kat atas nie pon dah tak sabar nak jiblon dalam tu. Seriously bila dah masuk, errrr air dia sejuk gila-gila kot. Tapi best ! Air dia sangat deras oke.


Meanwhile, Bob masih lagi struggle untuk menghidupkan api. So abang tukang kebun kat situ tolong hidupkan api guna peniup rumput. Sorry kay aku tak tau nama mesin tu apa, yang aku tau itu peniup daun-daun kering. Terima kasih abang tukang kebun sebab tolong kitorang =)

 Selebet gila muka aku >__<


Sungai Inki nie air dia boleh tahan dalam jugak lah. So hati-hati lah kepada mereka yang tak tahu berenang macam aku nie. Malu oke, budak perempuan pon tahu berenang, aku nie hah yang laki jangan kata berenang, nak timbul pon susah. Sadis nya hidup ~

 Wahh mereka yang di atas sedang nyanyi lagu apa agaknya tu yerp ? 

 Papan anjal juga ada tau kat sini =)

Tinggi jugak owhhh papan nie. Tengok je macam rendah, sekali bila dah berdiri atas tu, takut weyh nak terjun ke bawah >____<

 Kanak-kanak sedang bersuka ria =)


Papan tu tak anjal pon, just paltform untuk lompat, itu je


Tabik betul lah dengan dorang nie, kitorang punya sibuk mandi dekat bawah, depa berdua gigih masak ayam sampai habis. Kalau aku memang tak lah, nampak air je, hati, otak semua dah ada dekat air. Memang benda lain tak boleh nak buat.

Telah selamat bersemadi dalam perut ~

Setelah agak lama berendam, kitorang pon naik ke darat semula untuk menikmati juadah yang telah tersedia. Lapar gila habaq hang. As i state before, the ayam made by Arep is very the sedap you know. Tak tau lah dia nie memang ikut resepi buku or just campak-campak je. Tapi hasilnya memang sedap.



Kenyang je , kitorang pon turun ke sungai semula.

 Aku cuba buat and totally failed. Sekian ~

 Fiza tiup apa tu ? 


Then lagi dua classmates aku nie pon sampai dari Melaka.
Finally sampai gak, kitorang dah setengah hari mandi dorang baru sampai.


 Dorang berdua nie paling lama berendam

 Comel tak kitorang ? Hahahaha



Si tukang ambik gambar pon nak jugak bergambar hokeyhh =P


Lepastu makan, turun balik. Makan lagi, turun balik. Dan begitulah seterusnya sepanjang satu hari tu. Sampai lah makanan habis licin. Ayam, hot dog, spagheti, sandwich semua licin.

You jump i jump maybe ?

 Muiz menikmati sangat tau air yang deras tu 

 Semua dok berkubang ~

 Lol, Qasha macam kene rasuk je. Hahahaha


Qasha berulik-mayang nampak =P


Lepastu kitorang semua makan untuk terakhir kali bagi menghabiskan segala jadah makanan sebelum nak balik. Time nie lah kitorang bergelak ketawa, berborak, bergosip. Sorry kalau kitorang sampai terlebih-lebih gurau. Kot-kot ada yang terasa kan. Sorry sangat kay, kitorang just bergurau je =D

But then bila dah petang-petang tu, mula lah semua nya start nak tido. Mengantuk kot.

 Aksi ngantuk 1

 Aksi ngantuk 2

Aksi ngantuk 3

Yang paling tak tahan nya, kenapa time aku tidur je dorang rakam ? Menci >__<


Aku memang ngantuk sangat-sangat masa tu sebab satu malam tak tidur. Then Fiza cakap ada tempat nak baring kat sebelah tempat kitorang makan tu, aku pon apa lagi, manfaatkan lah kemudahan yang ada.

Look, dorang ambik gambar aku tido lagi -___-

Dalam jam 6 petang macam tu, kitorang semua dah siap-siap untuk balik kolej.


Posing sebelum balik

Kemudahan kat sini memang bagus, tandas dan tempat solat semua ada. Tempat solat dia cantik, terbuka luas tak ada dinding. Bayaran masuk kat sini RM10 ringgit, aku sebenarnya agak pelik juga, tempat semulajadi macam nie pon kene bayar ke. Tapi boleh faham lah kenapa dia cas. Tempat kat situ pon memang bersih dan terjaga.

Tapi masa kitorang mandi nie, kitorang cuma bayar RM5 ringgit satu kepala, tak tau lah dorang runding macam mana dengan owner tempat nie. Korang goda erk acik tu ? Hahahaha.

PESANAN PENAJA


" Selamat bercuti sem semua degree student =) "

Dah masuk hari ketiga dekat rumah nie, still dalam proses mencari kerja. Harap-harap ada tersangkut satu.
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Home