Friday, October 25, 2013

Psych Family Day

Assalamualaikum

Baru terjaga dari tidur, tak tahu nak buat apa. So lebih baik aku manfaatkan waktu yang ada nie untuk updated blog. Siang memang sorry to say lah, memang tak ada waktu. Kalau ada pon, aku gunakan waktu tu untuk tidur. Penat tau dakk. Busy tak sudah. What a life =,=

My classmates =)

Ini cerita Ahad yang lepas, 20 October 2013. Dimana pada hari itu ada Psych Family Day dari jam 8.30 pagi sehinggalah 5.30 petang. So semua budak-budak psikologi dari sem 1 hingga lah sem 5 wajib hadir. Ye, senior kitorang baru sem 5. Sebab kos psikologi masih baru kat UPSI nie =) Nama je wajib tapi ada je yang tak datang.

Cantik kan banner nie. Pandai betul sapa yang buat yer

Pendaftaran start jam 9 pagi waktu aku, kalau waktu psych jam 8 pagi kot. Pemalas yang amat untuk diri ini bangun pagi-pagi, tambah-tambah hari Ahad. Memang hazabedah lah jawabnya. Tapi program tak start lagi pon masa tu.

After daftar, ajk pendaftaran bagi nombor kumpulan. Aku kumpulan satu. Satuuuuuuuuuu Malaysia bak kata Wawa. Haruslah lebih kan huruf U pada perkataan satu demi mengikut harakat yang dilaungkan oleh pak Jibby kita. Semangat 1 Malaysia katanya. Haruslah begitu. Kau ada ?

Kumpulan lain punya sorakan kumpulan ewahh meriahnya. Sampai bujang kahwin pon boleh jadi nama kumpulan tau, curlasss sangat ! Kumpulan aku nama Bling-bling je mampu.

This is my team, kumpulan bling2 ! Satuuuuuuuuuu .... Malaysia !

My best teammate on that day, Nadia a.k.a my classmate =)
(Tudung biru)

After that kitorang disuruh duduk dalam satu kumpulan untuk memulakan sesi ice breaking. Diri ini mempunyai satu pandangan negatif terhadap sesi ice breaking due to kenangan masa lampau yang amat pahit lagi menjijikkan untuk diingat kembali. Ohh tidakkk >__< Lemme story sikit lah erk, kan biasa bila ada sesi ice breaking, kita kene buat satu trademark gaya tersendiri. Sebut nama kita 3 kali sambil buat gaya tu. Macam "Zharif Zharif Zharif *sambil buat gaya*"

Seriously aku rasa menyampah yang amat akan benda trademark-trademark nie. Konon dengan harapan bila orang buat trademark tu, kita boleh teka itu trademark siapa. You've got what i mean ? Last aku buat trademark masa aku form 1 dulu. Detik yang aku rasa aku paling tak nak ingat dalam dunia nie selain daripada jatuh lari dalam guni masa karnival sukan yang lalu. Eeee malu sangat tau tak. Apa kejadah buat trademark-trademark nie. Aiyoooo. Beza erk trademark peribadi dengan sorakan kumpulan. Jangan salah maksud. Sorakan kumpulan i don't mind, i can do. Trademark peribadi nie yang aku rasa jijik sangat.

Masa kat matrik dulu pon kene buat jugak, tapi aku berkeras tak nak buat coz i feel very stupid when i do the trademark. Dah rasa macam Aisyah 50 sen pon ada. Nasib baik masa masuk UPSI nie aku tak ada orientation week. Rasa lega gila kot. Huh.

Tapi Alhamdulillah, masa dekat Family Day Psych nie tak ada kene buat trademark and the ice breaking session went very simple and fast. Menakjubkan ! First time dalam hidup aku jumpa ice breaking yang se-best dan se-simple ini. Malam sebelum hari kejadian aku punya lah dok fikir pasal ice breaking nie, terganggu fikiran aku tau tak. Fobia betul dengan ice breaking.

Aku suka gambar nie =D

This is us, RAPAT

Walaupon nama batch kami tak se-gahh batch-batch yang lain, tapi nama kami sering disebut-sebut. Disitu lah unik nya nama kami. Bila disebut semua nama-nama batch, nama kami yang paling Melayu sekali. First batch Primera, second batch Sophomore, third batch Genezens, tang fourth batch semua dah pelik, apa pasal RAPAT ? Mereka yang mendengar pon bermonolog, gonjeng nya nama tu, kelakar pon ada. Percaya lah, dari kegonjengan nama tu lah buat kan ia menjadi sebutan orang ramai. Gitueee. Nie batch yang terbaru, batch yang kelima nak terbelit lidah menyebut nama batch dorang, Auriolus.

 Malu tau tak batch lain semua tengok kitorang baring-baring nie

 Kami RAPAT memang semua kaki ambik gambar =D

Le girls 

Apa pasal boleh ada conjuring kat belakang tu ? Hahahaha

Lepas je acara perasmian dan sesi bergambar, ada sesi ceramah a.k.a lecture time. I was like "Kemon lah hari Ahad kot, motiffff sangat sesi lecture hari ahad". Nasib baik 1 jam je. Buat nya dua jam, tak ke kebas bontot aku duduk dekat dewan tu. For me, tak perlu kot sesi lecture nie. Bosan gila kot.

Perasmian

Pengarah program dengan lecturer-lecturer jemputan

Lepastu rehat dari jam 12 sampai 1.45 tengahari. Kalau aku tau rehat sebegini lama tidak lah aku terburu-buru hantar assignment subuh-subuh gajah pagi tu. Punya gelabah siapkan assignment sebab due date dia hari tu.

Makanan dia pon sedap. Berbaloi lah, bayar 5 ringgit je tapi makanan sedap dan cukup dari pagi sampai petang.

Eating with le classmates

Habis rehat je terus adakan sukaneka. Serious aku cakap, best kot ! Meriah je. Game pulak banyak, passing tepung, passing belon, lari getah berpasukan, cari gula-gula dalam tepung, makan ais krim tawar, roti asam jawa dan baling belon air.  Dari jam 2 sampai lah habis program. Part baling best adalah passing tepung kepada rakan sepasukan. For me itu sangat best =)

 Passing tepung paling best !

Best partner on that day ! Acara lari getah berpasukan

Dan yang paling tak leh blah bila makan roti ber-jem kan asam jawa, lepastu aku rasa macam dorang letak garam sikit, perghh rasa dia memang terbaik lah. Kunyah benda lain still rasa asam jawa. Lepastu bagi air kopi kaw-kaw tanpa gula. Gila kentang betul.

Roti asam jawa paling epic

Comel tak kak ton ?

Pemilik blog juga haruslah tayang tepung di muka 

Acara last was baling belon air dan tangkap. Habis acara nie keadaan dewan sangat lah huru-hara. Basah sana sini. Dorang serang sesama sendiri dengan air. Lecturer pon join sekaki, acano tu ?

Nie ada sikit video yang sempat aku rakam masa sukaneka berlangsung, feel free to watch =)

Kindly change the quality to 480p to get a better view =)

Tapi kesian lah dekat tuan pengarah program dan ajk-ajk nya sebab kene bersihkan balik dewan tu. Sayu je aku tengok dorang bersihkan dewan tu tatkala peserta lain duduk dan melihat. Aku pon duduk dan lihat je walaupon tak sampai hati. Hahahahaha. Aku tak join main baling-baling air nie. Baju kotor lah uolls, mak i marah okey. Haha tipu je, kalau boleh memang nak join main baling-baling nie, tapi aku tak tau nak baling dekat sapa. Takut orang tu tak boleh terima lalu bermusuhan pula. Tak nak lah macam tu kann. Datang nak happy bukan nak buat musuh =)

Tapi aku tengok sorang wanita nie, perghh semangat gila main baling-baling air. Selalu kan typical perempuan kan ala-ala cover-cover gitu. Eeee tak nak lah, kotor lahh, tak suka basahlah, itu lah ini lah. Tapi dia nie sampai basah kuyup kot kene siram dengan air satu baldi. But still maintain steady je. Hebakk mu nie Wawa.

Lol asal aku terkeluar barisan tu >___<

Lepastu program berakhir dengan acara penyampaian hadiah. Hadiah semua sama je, tak ada yang besar tak ada yang kecil. Semua nya dapat hadiah. Lepastu makan beramai-ramai sesama ahli kumpulan then balik.

Our class monitor, acara penyampaian hadiah =)

 Sesi share hadiah dengan teammates 

Ajk-ajk 


That was how i spend my last Sunday. Lepastu lepas maghrib terbongkang tidur tak ingat dunia. Cerita pon tamat.

PESANAN PENAJA 

Cari manusia tersembunyi, where is me ?

" Kami semua pelajar-pelajar psikologi UPSI =) "

Satu benda yang aku perhatikan, semua budak-budak psikologi nie, dorang ada character gila-gila yang tersendiri. Dan mereka semua sangat energetic and sangat friendly. Sangat aktif dorang semua nie. Sebab kos psikologi nie pon memang perlu ada semua nilai-nilai tu untuk menjadi psychologist berjaya. Gitueee tau..

5 star for this awesome event. Tahniah pengarah program beserta anak-anak buahnya =D

See ya !

Sunday, October 13, 2013

KaSuT : Karnival Sukan Tahunan 2013

Assalamualaikum

Cuti hari raya haji ku dah bermula Khamis lalu sehingga lah hari Rabu minggu depan. Ingat nak cuti sampai hari Khamis. Khamis ada satu kelas je. Degil betul lecturer tu, still nak teruskan kelas. Nama je cuti tapi kerja santak belambak nak kene buat. Choii betul !

Takmo dah stress dengan assignment-assignment yang berlambak tu, mahupon lecturer yang maha degil. Sekarang meyh fokus tentang Karnival Sukan Tahunan 2013 atau nama singkatan nya KaSuT. Ye, memang namanya agak lawak untuk disebut.

KaSuT -___-

KaSuT tu stands for Karnival Sukan Tahunan. I don't know how do they came out with this name. But for me, nice jugak lah. Sesuailah sukan dengan kasut. Ada lah jugak kene-mengenanya tu. Ada 4 buah rumah sukan. Intan, Zamrud, Nilam dan Delima. Aku rumah Intan !

OOTD katanyaaaa ....

KaSuT nie start 3 Mei lalu dengan acara first nya carom dan catur. Aku tak nak lah ulas satu persatu acara apa yang KaSuT pertandingkan. Aku bukan lah pengulas sukan yang dibayar oleh UPSI pon kan, so buat apa lah fenat-fenat taip benda yang aku tak masuk. Amboii berkira tol Zarep nie -___-


Okey, Khamis tu dah mula acara aku iaitu catur. Ye, agak malu jugak lah untuk diceritakan di mana peringkat saringan sudah tewas di tangan apa benda ntah nama dia. Pada mulanya aku dah teramat selesa setelah banyak benda-benda penting dalam catur pihak lawan tu mati. Sehinggalah membuatkan aku lalai sampai lah dia check mate aku dulu. Tergamam terkedu aku kat situ. Aiyoo baru aku nak check mate kan dia. Pengajaran buat diri sendiri, jangan cepat selesa.

Yang aku bulatkan tu, dorang lah yang menang =)

Kecewa ibu aku tau, ibu aku dulu wakil kebangsaan lawan catur nie. Macam tak mewarisi pulak kehebatan ibu aku tu. Lagipula, dah lama gila aku tak main catur, last main dulu masa sukan form 3. Ayat nak cover kekalahan lah tu. Typical Malaysian sangat.

Lepastu Sabtu tu aku pergi Istana Kellie. Banyak acara yang dipertandingkan pada hari tersebut. Tapi aku tak participate pon. Alhamdulillah lah, acara yang aku masuk tak clash waktu dengan urusan kerja aku. Gituee, urusan kerja tau. Jangan main-main.

With Intan's mascot =)


Hari Ahad nya pula, ada 2 acara yang aku terlibat. 4x400 dengan sukaneka. Acara hari Ahad dimulakan dengan acara Perbarisan. Perbarisan supposely 30 orang je, tuptup sape yang hadir waktu tu, semua masuk perbarisan. Wahh bertambah sticker kolej aku.

Perbarisan

Lupa nak cerita. Setiap acara yang kita sertai dalam KaSuT nie, akan dapat sticker aktiviti kolej. Sticker aktiviti kolej nie amat penting untuk mendapatkan tempat di kolej kediaman UPSI. Tak ada sticker kolej, maka harapan besar untuk duduk luar tu cerah lah. For me, aku lebih suka duduk dekat dalam kolej berbanding duduk luar. Sebab kemudahan dalam kolej semua lengkap. Internet pon laju, tapi sejak kebelakangan nie internet susah betul nak dapat. Memang menyirap jugak lah. Rasa nak maki hamun dekat pejabat kolej tu pon ada, tapi taknak lah bersikap begitu, tak baik. Apa pula kata orang kampung nanti.

Lol, tau je kamera nak ambik gambar 

Tamat sahaja acara perbarisan, maka bermula lah acara-acara balapan dan yang lain. And when it comes to my turn, kaki dah start shaking. Aku tak faham betul dengan anggota badan aku nie, suka benar shaking. Aku pelari nombor 2. Okey lah kot, aku tak suka jadi pelari nombor 1 atau 4. Alhamdulillah menang dapat naib johan. Then ada satu abang body builder nie, dia cakap aku lari laju tapi dia kata aku silap sebab dah pecut awal-awal. Betul lah tu, memang aku pecut awal-awal, lepastu dah separuh jalan pancit. Tapi nasib baik dapat kekalkan nombor masa tu.

Maka tamatlah acara larian aku. Then aku berehat. Penat gila woi, jantung dup dap dup dap lajunya.

Berteduh dari panas terik mentari 

Tengah dok rehat-rehat tu sementara tunggu acara sukaneka mula, tetibe abang body builder nie datang balik dekat group lari aku. Dia suruh kitorang semua join 4x100 pulak sebab rumah Intan baru hantar satu pasukan wakil. Aku dah mula cuak dah sebab aku tak pernah langsung sertai acara 100 meter. Acara 100 meter nie larian pecut, and aku consider diri aku nie bukan seorang pelari pecut. Tapi aku join jelah, kot kot menang lagi. Ewahh !

Penamatan acara 4x100 meter. Laki depan nie dapat title olahragawan

Actually masa nie aku memang rasa nak muntah sangat. Tak tahu lah kenapa, tekak rasa loya betul. But Alhamdulillah, I finished the run successfully eventho tak menang.

Lepastu acara terakhir yang aku sertai is sukaneka. Time sukaneka nie ada perkara memalukan telah berlaku pada diri aku. Aku terjatuh umpama nangka busuk ketika lari dalam guni. Ya Allah malunya diri ini, rasa macam nak naik bangunan e-learning terjun then naik balik, terjun lagi. Malu sangat woii >___<

That's my team ! From baju putih sampai kebelakang dan 2 orang yg terkeluar baris tu

Dah lah masa tu penentuan untuk nombor 2 dan nombor 3. Tak pasal-pasal sebab aku, pasukan aku dapat nombor 3.

Part yang best dalam sukaneka nie ialah acara passing getah kepada kawan-kawan sepasukan menggunakan straw. Dalam acara tu kita boleh nampak kerjasama dan komunikasi antara pasukan. Di mana sebelum nie bila kat luar, kita tak pernah tegur pon orang tu, tapi time dalam acara nie, semua nya bekerjasama dengan baik. Very interesting.

Nampak tak kesungguhan mereka menarik tali tu ?

Acara paling last for the day was acara tarik tali. Walaupon acara aku dah habis, tapi aku tunggu lah acara tarik tali nie sampai habis. Nak support kengkawan. Walaupon rata-rata tak ada yang kenal, tetap nak support jugak.

Lepastu tamat, balik bilik terbongkang tak ingat dunia sampai maghrib. Penat wooo. Malamnya pulak diadakan acara perasmian penutup dan penyampaian hadiah.

Me with medal, boleh canang satu kampung nie =D

Bersama olahragawati ( yang kecil molek tengah-tengah tu ), 
tahniah Nadziratul Fakhriah ! Hah dah tau nama dah ...
Yang duduk tu nama Faizahani.. Pon dah tau nama dahh =D

Bersama urusetia yang sangat peramah, Ika =) Pelajar TESL nie, jangan main-main..

Segala penyertaan tak kira menang atau kalah, akan dapat sijil. Tapi sijil belum dapat lagi. My first sijil from UPSI would be acara catur I think. BTW, bila semua dah selesai, baru aku perasan ada lebam dekat kaki. Maybe sebab jatuh dari acara lari dalam guni tu kot. Malu dapat, lebam pon dapat. Package 2 in 1, curlass tau ! Kaki and semua anggota badan aku semuanya sakit. Nak bergerak pon sakit. Al-maklumlah, lama gila kot tak bersukan.

Mine =)

Last masuk acara larian masa form 4. Kalah masa saringan, terus give up tak nak masuk acara larian dah lepastu. Kat matrik memang tak sukan langsung lah, main squasy je. Sampai sini terus masuk 4x400meter, mana lah badan tak dapat culture shock. Tapi it's okey lah kiranya aku mampu lagi berlari. Adik beradik aku dari nombor 1 sampai nombor 4 semua atlet rumah sukan dulu, sampai yang nombor 5, hazabedah pemalas gilos. Sebab tu demokk je si Haziqah tu -___-

BTW, terima kasih lah AJK-AJK PDI yang mengambil gambar aku untuk KaSuT nie, sedikit sebanyak ada jugak lah bahan untuk aku upload dalam blog nie. Kalau tak memang langsung tak ada gambar aku. Sedih je.

Nak tengok lebih banyak gambar lagi, korang boleh klik kat sini : Media KHAR

PESANAN PENAJA


" Sticker kolej terkumpul setakat hari ini. Semoga dapat lagi tinggal di KHAR for next sem =) "

Naik cuti banyak assignment nak kene hantar, so kira nya cuti nie adalah masa untuk menyiapkan assignment. Sigh -__-
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Thursday, October 10, 2013

Melencong ke Kellie's Castle, Perak

Assalamualaikum

Lately kehidupan aku tersangatlah busy. Sangat-sangat busy. Dah ulang dua kali busy tu maknanya memang betul-betul busy. Rindu dekat blog, dah lama tak gomol-gomol main cubit-cubit pipi dengan blog.

Sabtu lalu, aku pergi membuat site visit untuk upcoming project subjek elektif Pengurusan Keluarga bersama 6 yang lain. Pergi satu kereta je. Rumah anak yatim tu dekat Manjoi Perak. So dari UPSI ke situ mengambil masa 1.30 hinga 2 jam waktu perjalanan sekiranya memandu pada kadar kelajuan yang maha laju. Agak jauh jugak lah. Dengan bantuan pakcik GPS yang tak berapa nak betul beserta pemandu pelancong kami, Syaza, Alhamdulillah kitorang berjaya sampai dengan jayanya.

Kamera jauh, terus confident senyum nampak gigi. Nampak tak permainan dia ?

 Motif sangat letak gambar sampai dua bermotifkan benda yang sama

Mendengar Puan Ameena menerangkan sedikit sebanyak tentang Pusat Penjagaan Anak-anak Yatim dan Miskin Nurul Iman. Yang dua tu ewahh seronoknya bergambar =D

Tak nak cerita bab site visit nie. Sebab takde benda pon boleh cerita. Tunggu lah erk akan datang bila dah selesai buat program kat situ, aku cerita ye. Tapi tak janji tau. Jangan tuntut pulak.

Selesai site visit tu, kitorang singgah lah rumah Syaza untuk makan tengahari. Nampak sangat nak cut cost. Buruk tol perangai. Hahahahaa. Eh tak ada lah, Syaza yang pelawa. Weolls ikut je. Benda free kan, orang Malaysia mana tak suka benda free oii ? Habaq mai. BTW, thanx Syaza sekeluarga sebab sediakan makanan yang maha sedap untuk kitorang semua =)

Haruslah posing dulu

Balik nya tu kami semua singgah ke Kellie's Castle. Eh tak semua, sorang tu dah balik rumah dia. So tinggal kami berenam saja. Tak rancang pon sebenarnya nak pergi sini, pakai pergi je. Aku memang tak pernah sampai sini langsung. So ini merupakan yang pertama kalinya buat diri aku. Kellie's Castle nie berhantu katanya. Al-maklumlah bangunan tinggal, hantu mana tak suka bangunan tinggal che kiah oi. Kerabat diraja ke apa hantu nie sampai nak duduk istana. Curlassss tau !

Kellie's Castle nie terletak di Batu Gajah. Betul-betul tepi jalan. Alang-alang lalu tu ce lah singgah sebentar sini. Selami cerita di sebalik pembinaan istana nie. Ke korang nak aku cerita kan ?

Pintu masuk

Penjelajahan dimulakan

Okey lah meyh aku cerita. Mood pon tengah baik nie. Istana yang korang nampak dekat gambar atas tu, itulah Istana Kellie. Istana nie sebenarnya tak sempat duduk pon oleh si pemiliknya, William Kellie Smith. Istana nie actually still dalam pembinaan masa tu. Masa dalam pembinaan tu, si Kellie nie mati disebabkan pneumonia. Dah tu isterinya pulak berpindah balik ke Scotland. Lagipula masa tu tengah perang dunia kalau tak silap, so bahan binaan nak bawak masuk memakan kos yang tinggi. So pembinaan istana tu pon terbengkalai. Padahal dah nak siap kot.

Satu yang aku admire about William Kellie Smith nie, dia amat menitikberatkan keselamatan ahli keluarganya. Sebab apa, sebabnya dalam istana tu banyak bilik-bilik rahsia dan laluan-laluan kecemasan. Bilik-bilik rahsia bawah tanah nie semua dibuat supaya bila ada orang serang istana tu, dia anak-beranak dapat lah berlindung dan menyembunyikan diri. Nama pon masa tu tengah perang dunia kan.


Pembinaan nya sangat unik dan bijak. Contoh macam tangga dia. Tangga dia tak mengambil ruang yang banyak. Just nice untuk kita pijak. Tangga pon banyak dalam istana nie. Istana nie dua tingkat je, tapi kalau kira menara tu sekali, kira 4 tingkat jugak lah. Seriously memang banyak tangga dalam istana nie.

Menuju ke tingkat paling atas

Macam muka hilang bini je =P Hahahaha


Di setiap sudut atau bilik, akan ada signboard yang menceritakan sejarah dan kegunaan bilik tersebut. So kiranya bila korang datang sini, rajin-rajinlah sikit membaca. Kalau tak baca confirm-confirm tak tahu kisah Istana Kellie nie.

Terima lah wajah kami yang berminyak ini ..

Ini ruang sembahyang keluarga Kellie nie

Jangan main-main, walaupon istana nie dibina almost seratus tahun dahulu, istana nie ada menyediakan lif tau tak untuk naik ke atas. Tapi malangnya lif tu pon tak sempat siap. Dah nama pon bangunan tak siap, so macam mana nak berfungsi lif tu. Sekiranya bangunan nie siap pada masanya, maka akan terciptalah rekod di mana lif di istana Kellie ini menjadi lif pertama di bina di Malaysia. Tapi sayangnya tidak.

Pameran barang antik, dilarang masuk.

Kat ruang atas atau lebih senang nak faham, bumbung lah. Ada macam gelanggang untuk main badminton. Luas lah kat atas tu. Dari atas tu korang boleh tengok sekeliling. Nice sangat view dari situ. Tak rugi naik. Cuma agak gayat sikit lah. BTW, kat istana nie safety dia tak ada sangat, so korang kene lah hati-hati. Jatuh, bangun sendiri.

Haruslah posing begitu ...

Ini lah kawasan yang aku cakap macam tempat untuk main badminton tu

Fine aku tak ada -___-

Di tingkat paling atas 

Gayat ye abang chik =)

Ruang dia tersangat kecil

Pandangan dari atas

As you can see, langit masa tu agak mendung. So agak bahaya sikit lah berada dekat atas nie, kang tak pasal-pasal terkena petir pulak. Terus orang assume as anak derhaka. Motif sangat kene petir je anak derhaka. Typical Malaysian sangat tau.

 No entry katanya 


Sambung lagi cerita. Actually gambar atas nie merupakan rumah asal William Kellie Smith dan keluarganya sementara menunggu Istana tu siap. Rumah dia nie pon agak besar lah jugak. Terletak betul-betul belakang castle nie. Ada certain part dah runtuh.

Pandangan dari belakang 

Tingkap pon jadi okey

Ini terowong kata nya. Pon sebagai laluan kecemasan 

Dinding belakang tu semua dah di support oleh besi bagi mengelakkannya daripada runtuh

Belakang rumah nie ada tanah lapang yang dijadikan taman. So memang cantik lah untuk tatapan pelancong seperti aku nie. Gituee, terus gelar diri sendiri pelancong tau. Kau ada ?

Contohnya macam bangku nie. Motif sangat nak perkenalkan bangku tau.

Memang luas lah tempat nie ...

Rasanya itu kot gambar William Kellie Smith

Dalam jam 6 or 6.30 petang macam tu, akan ada satu tiupan semboyan. Tiupan semboyan nie nak beri isyarat supaya semua orang turun dari Kellie's Castle tu dan keluar. Yelahh kan, dah nak maghrib. Hantu-hantu semua pakat nak keluar time-time maghrib nie. Kang tak pasal ada yang ikut korang balik rumah nanti, susah lah pulak kan.

Nak keluar dah masa nie =)


Kat bawah nie segala kemudahan ada. Toilet, surau, tempat makan, kedai souvenir dan kaunter informasi semua ada. Jadi tak perlu risau lah. BTW, nak melawat Istana Kellie nie kene bayar. Alaaa murah je, tak mahal pon.

Senarai harga tiket masuk

Rumusan yang dapat aku buat, walaupon tak ada apa-apa pon dalam Istana Kellie nie, tapi still ia tempat menarik untuk dilawati. Tempat bersejarah lah katakan. Kellie's Castle nie sangat sesuai untuk dijadikan tempat untuk bergambar. Mostly untuk photoshoot kahwin. Masa kitorang datang nie ada 3 pasangan pengantin tengah sibuk bergambar. Jadi korang-korang tu yang rasa-rasa nak buat wedding photoshoot tu, boleh lah jadikan Istana Kellie nie tempat sebagai photoshoot korang tu.

PESANAN PENAJA 


" Kita punyalah sibuk nak pergi luar negara, 
tapi dalam negara sendiri teroka pon tak habis lagi, acano tu ? "

Alhamdulillah, siap pon post nie. Kang aku tangguh-tangguh habis semua benda tak jadi. Next aku akan cerita pasal karnival sukan kolej pulak yerp. Tapi tak tau lah bila. InsyaAllah akan cuba mengarang laju-laju. Kehidupan sekarang nie dah start busy. Jadi masa untuk berblogging juga terhad. Tapi aku akan cari jugak masa untuk berblog, sayang blog katanyaaa...

Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

Home