Saturday, November 29, 2014

Halloween

Assalamualaikum

Halloween is celebrated every end of october. So kira entri nie macam dah agak basi berkulat-kulat lah. Right now i'm in Thanksgiving break so ada lah sikit masa nak update.

Lets we start with carving pumpkin or nama glamour nya Jack-o'-lantern. That was my first time carving pumpkin. We didn't celebrate Halloween in Malaysia so there is no carving-carving thing like this in Malaysia. Plus i think it is really hard to find pumpkin in Malaysia. Even we had, the pumpkin is not as big as the pumpkin here in America. I think, to get pumpkin here is very easy. Especially during Halloween season.

Saturday, November 22, 2014

Dream Trip to Macau

Hello everyone ! =)

My America's journey will be over soon. Bila fikir memang rasa sedih gila lah kan. Lepas nie tak tahu lah dapat merantau keluar negara lagi ke tidak. Yelah kan, sebagai student sepenuh masa nie, duit memang 100% bergantung dekat parent. Jadi nak travel tu macam kene fikir dua tiga empat ratus kali.

Then pada satu hari, eceyhhh, diri ini telah menerima email dari Nuffnang Malaysia yang mengatakan Macau Government Tourist Office (MGTO) akan menaja 3 blogger bertuah untuk travel selama 3 hari 2 malam, all-expense paid trip to Macau. Meyh lah aku caps lock bagi nampak sikit, ALL-EXPENSE PAID TRIP TO MACAU. Dah boleh nampak dah ?


Thursday, November 20, 2014

Stone Mountain GA

Assalamualaikum

Balik dari Six Flags malam tu, perjalanan ambik masa dua jam. Sampai je bilik jam 2.30 pagi. Terus tidur bila sampai bilik. Sebab paginya tu pulak (25 Oktober) , ada lagi satu trip. Trip kali nie di anjurkan oleh Baptist Collegiate Ministries. Berkumpul di BCM seawal jam 9.30 pagi. BCM nie 12 minit berjalan kaki dari dorm aku.

Stone Mountain Georgia, checked !

Monday, November 3, 2014

Six Flags over Georgia

Assalamualaikum

Pada 24 Oktober yang lalu, aku pergi Six Flags Over Georgia, memang sangat ohsem lah taman tema nie. Harga tiket biasa 65 dollar, tapi aku beli dengan harga 25 dollar je masa nie. Campus Activities Board (CAB) yang anjurkan trip nie. Organisasi nie memang selalu anjurkan trip untuk pelajar-pelajar GCSU. And setiap trip tu semua dapat baju free. Dahlah tiket harga 25 dollar, dapat baju free lagi. Ko tak ghase rugi ke kalau tak join ?


Wednesday, October 29, 2014

GCSU International Day 2014

Assalamualaikum

Pada 22 Oktober yang lalu, telah berlangsungnya International Day of Georgia College. Ianya merupakan acara tahunan yang diadakan setiap fall semester. Dekat sebulan jugaklah meeting bincang pasal benda nie supaya semuanya berjalan lancar.

Aku pon sign up lah macam-macam untuk hari kejadian tu. Aku sign up untuk bawak bendera, table untuk Malaysia and persembahan. Memang sapu habis lah semua nak join. Tamak lah katakan.


Saturday, October 18, 2014

Aidiladha di perantauan

Assalamualaikum

Raya haji tahun nie aku beraya dekat US je. Well nak buat macam mana, itu je mampu.
Terbakar tak rasa-rasa baca ayat muqadimah tu ? Bhahahaha.

Berbalik pada tajuk, Alhamdulillah diberi peluang beraya walaupon tengah berada dekat non islamic country. Tambah-tambah dekat tempat aku nie sangat jauh daripada masjid so memang harapan lah nak beraya kat sini kan. Dengan bilangan muslim nya yang ado, 4 orang je kot pelajar Islam kat sini. Ko ghase ?
          
Keji tak upload gambar sampai dua ?

Sunday, September 28, 2014

Japan Fest 2014

Assalamualaikum

20 September 2014, ada trip ke Japan Festival dekat Duluth Georgia. Harga tiket 3 dollar je. Kalau naik shuttle kolej kene tambah extra 10 dollar. So 13 dollar lah kiranya. Alhamdulillah, CA Takafumi pelawa naik kereta dia. CA nie stands for community advisor a.k.a ketua aras lah. So aku pon claim balik duit 10 dollar aku dah bayar tu. Hihi

Pagi tu bertolak lah kami berlima satu kereta si CA, makwe CA, Takafumi (Japan), Tris (Spain) and me.


Saturday, September 20, 2014

Walmart

Assalamualaikum

So village people semua, hari nie iols sebagai wakil village people ke negara omputih nie, nak mengajak village people semua ke Walmart. Kita buat sedikit tour di Walmart yerp. Said " yeay " untuk menunjukkan village people semua excited, Yeayyyy !!

No, tak boleh tipu. Aku dengar korang sebut yeay. Sah village people sejati =P Hahahahahahaha


Sunday, September 14, 2014

New Hair Cut, Yay or Nay ?

Assalamualaikum

Yesterday, i got my hair done. So nak tunjuklah hasilnya macam mana kan.

Yay or nay ?

Thursday, September 11, 2014

Tragedi Oppo Find 7a

Assalamualaikum

Kali nie kita buat entri sebelum datang Amerika. Ini lah rahsia yang aku nak cerita tu. Entah apa rahsianya pon tak tahu lah. Marilah kita mendalami kisah tersebut.

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat diri ini untuk memiliki handphone baru. Niat asal nak beli handphone sebelum raya, supaya dapat camwhore sepuas-puasnya di pagi raya, tapi tak tercapai. So berdoa punya berdoa lah, hopefully sebelum datang Amerika dah dapat pakai phone baru. Barulah boleh selfie dengan jayanya agar orang-orang kampung dapat mengetahui perkembangan diri ini di negara orang. Tak ada lah mereka risau akan keberadaan diri ini di Amerika.


Handphone apakah itu ? Uishhh tajuk entri sudah terang disuluh lampu stadium masih lagi bertanya. Sabor jelah. Nama handphone di beri Oppo Find 7a. Oppo Find 7a has been in my wishlist since the very beginning. Bagus mana pon iphone 5s tu, aku tetap tak nak. Hati aku memang dah muktamad nak Oppo Find 7a jugak. Tapi kewangan pulak tak menyebelahi, my mom cakap beli jelah apa yang kita mampu, jangan beli apa yang kita nak. Aduiii meronta hati sanubari aku masa tu tahu tak.

Aku pon pasrah jelah, kalau dah dekat tarikh flight still tak ada duit, aku memang aim Samsung S3. Sebab S3 pon quite nice. Camera depan cantik. Sesuai lah dengan bajet yang aku ada. Sony pon okey gak, cumanya kualiti kamera depan sony tak cantik. Pecah-pecah. Maaf yea pengguna-pengguna sony. Ini pendapat saya.

Memang dah waktu nya kan aku tukar phone baru ?

Entri kali nie bukanlah aku nak bentangkan segala jadah spec-spec handphone nie. Korang boleh rujuk detail mengenai phone nie di blog Faiz Ibrahim, klik SINI . Beliau telah meng-review handphone ini dengan begitu baik sekali. Faiz Ibrahim nie bagi aku, dia memang hebat lah bab-bab gadget nie, so whatever gadget yang dia suggest beli, aku percaya gadget tu sangat terbaik. That is why, aku yakin dan muktamad, Oppo Find 7a pilihan yang terbaik.

Cuma aku nak highlight kan beberapa faktor yang sangat terbaik lah Oppo Find 7a nie

1- Fast charging. Omaigad ! I really love this. Dalam masa 30 minit, handphone dah full charged. Seriously, aku dah tak guna dah kot powerbank aku tu. Tersimpan elok je dalam laci. Sebelum mandi pergi cas phone, dah siap mandi tengok handphone dah siap cas. Tak ke gembira hati mak jemah melihatnya ? But that doesn't mean yang aku ambil masa 30 minit untuk mandi dalam bilik air. Haishhh korang nie pon. Itu sebagai contoh ja.

Dia bagi dua charger, kiri untuk faster charging, kanan untuk cas biasa

2- Skyline Notification Bar. Yang nie bagi aku sangat unik. Setiap kali ada notification, whatever notification, missed call ke, message ke, notification facebook or instagram, dia akan menyala. Memang cantik lah.


Overall aku sangat puas hati lah. Camera pon cantik, depan belakang cantik. Sangat-sangat cantik. Sound pon okey, dengar lagu ala-ala disco perghhhh terbaik. Memang tak boleh diam badan nie dengar lagu On The Floor Jennifer Lopez.

Tak pelik ke dengan tajuk entri aku nie ? Tragedi OPPO Find 7a, apa yang tragiknya ?

Meyh lah aku cerita. 9 Ogos yang lalu, bertolak lah diri ini bersama Bebo tercinta, Paris New York, Jida Achin dan juga kakak ku yang busuk ke Sunway Pyramid. On the way nak pergi tu, kereta buat hal pulak. Temperature kereta naik. Pelik sangat tau. Singgah pasaraya beberapa kali untuk cool down the temperature. But still temperature tinggi jugak. Letak air berapa botol, bila tengok balik. Air tu dah habis. Lagi lah pelik. Bocor ke apa kereta nie.

Aku pon menggagahkan diri jugak teruskan perjalanan. Memang slow yang amat aku bawak. Kalau race dengan siput bab satu, rasanya siput pon menang tau. Kau tengok peribahasa aku, over tak over tu ?

Then bila dah sampai dekat sunway pyramid tu, boleh menggedik nak cari parking dekat dalam. So kene keluar balik then buat U turn. U turn pulak jauh yang amat. Sabor jelah. On the way nak gi tempat U turn tu, dia ala-ala macam bukit sikit, situ memang tempat jammed lah wa cakap. And time tu lah kereta aku mati kat jalan. Tak nak banyak pulak kereta masa nie kan.


Kereta belakang pulak sibuk nak hon-hon, eee panas je. Aku keluarkan lock stering aku kang baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah. My mom take over kawal stering manakala yang lain tolak kereta untuk ketepikan kereta dari tengah jalan and Jida Achin tukang ambik gambar. Maka kitorang pon tolak lah kereta tu.

Peta kejadian, supaya anda nampak lebih jelas, maaf buruk.
Rectangle kaler hitam tu tempat di mana kereta aku mati

Kitorang nak bergerak ke triangle purple tu. Triangle purple tu stesen minyak. So ingat nak park kereta kat situ je. So tolak lah kereta tu. 1 km jugak lah kitorang tolak. Penat weyhh. And then sampai ke lokasi bulat kaler merah tu, nak kena melintas lah kiranya. Kereta banyak gila kot masa tu. Someone must stop the traffic by standing in the middle of the road so that kitorang boleh melintas. Memang idok lah aku nak stop kan traffic tu. Malu weyh. Malu sangat. Si Paris New York yang berhentikan traffic then kitorang tolak dengan lajunya. Masa tu turun bukit so tak ada lah menggunakan force banyak sangat. Physic law applied.

Malu sangat weyh orang keliling tengok kitorang tolak kereta.

Bersungguh benar kakak aku menolaknya pon

Kitorang pon jalan kaki ke Sunway Pyramid tu. Jauh tahu tak. Nak naik teksi, macam membazir pulak. So berjalan lah kitorang semua. Dah lah my mom puasa masa nie. Kesian dia. Duit pulak berkepuk dalam purse, memang tawakkal jelah masa tu.

Muka-muka keletihan

Masa nie tengah kaya, pegang dompet erat-erat


Terima kasih ibu sebab topupkan duit =) 

Ayah pon datang sebelum kitorang nak balik tu untuk menyelamatkan kami berlima. And alhamdulillah, masa tu, kereta pon dah boleh hidup. Tak tahu apa yang problem kereta tu. Tetibe je temperature kereta naik.

Maka itu lah al-kisah nya time nak beli Oppo Find 7a nie. Seriously, banyak gila dugaan nak beli phone nie. Macam petanda supaya tak payah beli je. Tapi nekad jugak nak beli, sebab lagi dua hari nak fly dah masa nie.


Disebabkan handphone nie, aku tak berbelanja banyak tau untuk shopping raya tahun nie. Kalau tak, selalunya aku lah yang meroyan dalam Times Square tu beli baju. Tapi tahun nie, aku menggunakan konsep bersederhana sahaja. Gituee.

Padahal dah shopping online dulu. Puihh

BTW, kalau berminat dengan handphone nie, harga dia RM 1598. Dengan kualiti nya yang maha tiptop, sesuai lah harga dia. Ini pon kira murah tau compared to other smart phones yang almost sama spesifikasi dengan Oppo Find 7a nie. Ingin maklumat yang lebih lanjut mengenai Oppo Find 7a, boleh lah tengok video nie, KLIK .

PESANAN PENAJA


"Dear Samsung Ace Duos, you have been amazing throughout your service. You introduced me to the world of Whatsapp, Wechat, Viber, Keek, Instagram and 360 camera. You are my first smart phone ever and will always be my first. Nahh i'm cheating *Evil laugh applied* . Eventho now you're being my second, I still love you. I will never ever sell you to others, 
besides, who want you pon ? Bhahaha =D "

Terupdate pon cerita nie. Dah genap sebulan aku pakai handphone nie and Alhamdulillah aku puas hati sangat. Samsung Ace Duos tu banyak berjasa kot. Cerita masa first beli Ace Duos nie kat sini, KLIK . And dia retak seribu awal bulan disember tahun lepas. Luluh hatiku tengok handphone ku retak di depan mata.

Hopefully my Oppo Find 7a nie dapat bertahan lama. Aku nie dah lah agak clumsy sikit kalau bab-bab handphone nie. But no worries, i install protected glasses so that apa-apa hal, glass tu yg kene dulu. Hihi. But still need to be careful with it.

Tuesday, September 9, 2014

Grocery Shopping at Doraville

Assalamualaikum

Last saturday (6 sept), i went to Doraville. It is near to Atlanta. We went for grocery shopping. Kali nie aku pergi bersama gerakan Chinese Christian Fellowship. It is like a small trip handle by this fellowship.

Total 13 orang yang pergi, tapi van tu dapat muat 11 orang je. Lagi 2 tu naik kereta sendiri

Tuesday, September 2, 2014

Trip to Atlanta

Assalamualaikum

I went to Atlanta last Saturday (30 August) with the international students. It was held by the International Club of Georgia College. We went there by GC's shuttle. Gathering at Bone house (International Students Center) early in the morning. Sign a few documents and ready to go. The journey took two hours from Milledgeville to Atlanta. 3 weeks stuck in here and finally i had a chance to go outside of Milledgeville. It felt so good i tell ya.


Sunday, August 31, 2014

A Special Video For Merdeka This Year

Assalamualaikum

I made a special video for our independence day. Throughout the week, i've been puttin my shyness aside and ask people to participate in this video. All the people in this video are the students of Georgia College and State University. They are so sporting and funny too.


Wednesday, August 27, 2014

Bobcat Card

Assalamualaikum

Seperti yang telah dijanjikan, kali nie nak cerita berkenaan kad matrik aku kat sini. Ia dipanggil Bobcat Card.

Nak buat Bobcat Card nie tak ambik masa yang lama pon. Ambik gambar then terus dia print. Dalam 1 minute kad siap dan terus bagi dekat pelajar. Buat kad nie time orientation, dia dah sediakan waktu spesifik lah untuk buat kad nie. Tapi aku tak ikut jadual tu, aku buat sehari lebih awal.

This is my Bobcat Card

Sunday, August 24, 2014

Lebaran 2014 : Hari Raya Ke-4, Ke-5, Ke-6 dan Ke-7

Assalamualaikum


Amboi sejak sampai Amerika Syarikat nie, lupa langsung pasal raya yerp. Tak ingat ke cerita raya ko tak habis lagi zarep oi. Sampai bila kau nak tangguh-tangguh, nanti kang basi pulak.

Okey fine, now aku cerita pasal hari raya aku yerp. Aku sumbat sekali semuanya dalam nie.

Hari Raya Keempat

Pagi tu niat asalnya nak pergi beraya rumah sedara dengan family, tapi hati nie nak sangat ikut kawan-kawan sekolah menengah beraya rumah cikgu-cikgu SPM ku yang telah banyak berjasa kepada diri ini. Lepas dah slow talk dengan family, cehh, dapat pon pergi. Huhu Maka rumah pertama pada hari tersebut merupakan rumah cikgu Sejarah ku, Cikgu Hasni.

Alhamdulillah A =)

Next we move on to the next house, rumah syazwan. Makan roti john banyak masa nie.
Lepastu pergi ke rumah teacher English kitorang, teacher Norliza.

Pon A jugak. Hihi =)

Lepastu kami pergi rumah Cikgu Rahmah, cikgu Mathematics Modern kami.

Masih lagi A, ahaks ~

Rumah cikgu seterusnya nie agak sadis sikit. Kali nie kami beraya rumah Cikgu Add Math kami, Cikgu Mariam.

Kita skip gred untuk yang ini. Hahahaa

Cikgu lupa nama aku, tapi dia ingat aku sebab aku suka tidur dalam kelas. Pon boleh, asalkan diingati.
Lepastu pergi rumah Dr. Ghazali, rumah cikgu Bahasa Melayu kitorang.

A jugak.

Lepas tu kami pergi beraya rumah guru kelas kami, merangkap ustazah kami untuk subjek Pendidikan Quran Sunnah dan jugak Syariah Islamiyah, rumah ustazah Alizawaty.

Tak tahu nak cakap apa, tapi dua-dua A *flip hair*

Eh, semua rumah cikgu yang aku berhasil dapat A aku pergi. Menakjubkan =)
Balik tu terus pergi ke Jenjarom, beraya rumah Fadzilah.

Hari Raya Kelima

Tengah hari tu, kami satu family bertolak dari rumah pergi ke Jempol Negeri Sembilan. Kali nie nak beraya rumah kawan baik.


Believe it or not, only this picture i had. I forgot to take pictures. Goshh >__<
Lepas dah makan-makan semua, bergegas balik rumah. Sebab dah janji dengan sanak saudara nak beraya rumah jiran-jiran. Tapi sebelum tu, sempat singgah Tesco beli barang dapur sebab besoknya ada tetamu nak datang beraya ke rumah.


Sampai je rumah, dengan tak mandi tak apa, cepat-cepat tukar baju lepastu pergi beraya rumah jiran-jiran.




Memang dah jadi acara wajib setiap tahun di mana, kami sanak-saudara akan berjalan kaki beramai-ramai ke rumah jiran-jiran.




Dapat beraya 6 buah rumah malam tu. Quite banyak jugak, maklumlah kan dah malam, so 6 buah rumah dalam satu malam kira banyak lah. Penghabisannya semua berkumpul rumah aku, borak-borak sampai dekat jam 3 pagi baru semua balik.

Hari Raya Keenam


Pagi tu keluar pergi beraya. Dapat beraya dua buah rumah je. Lepastu dah kene balik rumah because we were expecting a guest from Nogori Sembilan. So kene buat preparation lah kan. Orang jauh nak datang.


Hari tu dah serang rumah dia, so kali nie dia punya turn lah kan serang rumah kita. Sekali datang 4 kereta. Fuhhh basah ketiak mak nakk melayan tetamu. Layan tetamu ke kau tu zarep oi =P



And at the same time, sedara sebelah ayah pon datang beraya. Jadi itulah yang berlaku pada hari raya keenam. Beraya dua buah rumah je, selebihnya sambut tetamu jauh datang ke rumah.

Hari Raya Ketujuh

Baju pemberian dari Syazwan who study medic in India. 
Sangat sesuai memakainya dengan si merah dari Zalora


Pagi tu raya rumah sedara je. Then baru gerak pergi open house rumah Ustaz Bahasa Arab aku masa kat SAMUS dulu, rumah Ustaz Rafi. My mom yang dapat jemputan, so iols pon pergi lah. Katanya ada kambing bakar. Village people macam aku nie haruslah terjahkan. Bukan senang dapat makan kambing.

Then baru pergi beraya rumah kawan ibu dan juga sambung beraya rumah jiran-jiran yang tak sempat beraya malam tu. 5 buah rumah jiran jugak lah dapat terjah.


Si Parisah nie di tinggalkan oleh mak nya masa beraya rumah aku. Sebab Isnin nya tu dia dah kene balik UPSI. Kasihan deyh lorh.


Then malam nya tu pulak. Beraya rumah ex-staff-staff Pizza Hut Banting.

Rumah Dayang =) 
Sape lah pergi beraya rumah orang pakai seluar pendek nie -___-'

Rumah Arell =)

Dua budak sewel nie kawan rapat aku kat pizza. Dorang beraya rumah aku malam tu, jam 2 pagi baru reti nak balik rumah. Besok nya, baru aku pergi beraya rumah Arumie. Tapi memandangkan janji nak cerita sampai Hari Raya Ketujuh je, so kita berhenti kat sini jelah erk. Kang makin berjela entri nie.

Gigih tau sumbat semua cerita dalam satu post. Finally, tamat jugak cerita hari raya aku. Makin aku tangguh entri nie, makin basi lah dia. So yeah, that was how i celebrated my hari raya this year. Actually kan aku ada lagi 2 buah entri yang aku tak updated lagi. I supposedly updated benda tu before datang ke Amerika Syarikat nie.

Tak tahu lah nak updated ke tidak, it was about my shopping raya and lagi satu tu rahsia. Yang shopping raya tu macam nak updated, sebab dah memang rutin setiap tahun aku cerita pasal shopping raya aku kat blog. Tak updated rasa lain pulak. Yang rahsia tu pasti aku kene updated. Sebab benda penting kot. Hopefully aku dapat updated dalam masa terdekat nie.

Kelas dah start and guess what ? I already have assignment to submit and not to mention, got quiz also. It's crazy !!!!

Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...