Wednesday, January 29, 2014

Goodbye Semester 2 : Part 2

Assalamualaikum

As i promised before, here is the continue of my semester 2 story... Maaf lambat sikit.. Hahaha

November, 2013

Supposely aku dah balik rumah dah 30 Oktober tu untuk cuti mid sem, tapi aku ada program pulak pagi 1 November tu. So dengan rasa yang amat malas aku pon hadir lah program tu.


Tak sangka pulak dapat cabutan bertuah. Maka tak sia-sia lah aku datang program tu. The program was quite nice i think. The penceramah is very good at giving lecture to the audience.

Pada 5 November, jenjalan dengan kawan dunia akhirat pergi Setia City Mall. Tengok semua orang dok upload gambar pergi Setia City Mall, aku haruslah pergi kenn, tak nak lah ketinggalan katanya. Muahahaha tak ada lah. Nak makan Seoul Garden je actually, lama dah tak makan.


Pada 6 November, aku kena balik UPSI balik. Baru start cuti mid sem dah kene balik. Sabor jelahh.


Memandangkan baki duit belanja untuk bulan Oktober banyak lagi dalam akaun, so why not belanja family makan kan. Kira duit tu rotate balik lah dekat ibu and ayah aku nie, hahahaha. Yelahh duit perbelanjaan aku kat UPSI nie datangnya daripada mereka memandangkan aku tidak dibiayai mana-mana pihak. And aku tak sangka pulak boleh ada baki even duit yang ibu and ayah bagi banyak aku bazirkan beli barang Zalora (Tapi aku tak ceritakan kat sini, hahahahaa =D )


Love Eat nie kalau korang-korang semua tak tahu, yang specialnya adalah warna burger tu kaler hijau lumut. Ala-ala nak ke hitam gitue kaler dia. Dia macam roti tu dah berkulat then korang makan. Lebih kurang macam tulah kalernya. Aiyoo review apa kah ini membuatkan orang lain tak nak makan -___-


Seriously aku cakap burger dia sedap gila-gila kot ! Aku suka The Southern Pioneer. Serious sedap beb.


Boleh tak nak komen dengan jujur dan ikhlas ? For me lah kan, the price is quite pricey. Sebabnya, yelahh produk pon tak establish popular lagi and restoran pulak berhampiran tempat belajar. As we know, student nie bukan lah banyak duit pon. So harga tu macam tak berapa nak sesuai. Cuba bayangkan kalau McDonald bukak dekat Tanjung Malim nie. What will happen to Love Eat Burger ? I hope the owner boleh consider dengan cadangan saya nie. Sayang lah sebab produk tiptop sedapnya tapi the price buat student fikir dua tiga ratus kali nak beli ke tak.

Kalau korang-korang nak hilangkan rasa bersalah, rasa tak sedap hati setiap kali makan benda mahal, amalkan tips aku nie. Terapkan dalam diri cakap " Bukan selalu pon " InsyaAllah lah rasa sebersalah nak beli tu hilang. I always use this tips when it comes to buy Zalora products. Muahahahaha

Memandangkan pakai flash jadi braces saya agak silau masa nie

BTW Love Eat Burger nie terletak berhampiran Pasaraya Metro Pintu Timur UPSI. So boleh lah lepas nie kalau nak cuba rasa burger di situ. Review pasal Love Eat Burger je dah panjang macam nie. Supposely aku buat satu entri khas untuk part nie -___-


Actually semangat balik UPSI awal-awal nie sebab ada program. Assignment luar untuk subjek Kaunseling Keluarga dan Keibubapaan. So pada 8 November, sebelum subuh bersiap untuk conduct program. Program nie diadakan di Sekolah Kebangsaan Sungai Behrang. All the details boleh click dekat SINI.

9 November, ajak kawan baik aku makan dekat adoii maaf aku lupa nama dia apa. Tapi berdekatan dengan Love Eat tulah. Kat situ yang specialnya Nasi Ayam dia. Perghh memang thorbaekkk !! Harga dia pon murah je.

Almarhum nasi ayam RM 4.50

Pada 12 November, kami dah kene start menjual produk untuk subjek Budaya Keusahawanan kami. Kami menjual 3 jenis kek and they are kek batik, kek cheese cracker and kek ais krim oreo.


Pada 13 November, aku ada satu event di Kuala Lumpur iaitu Party EH 20 yang anggun. I've updated about it here, CLICK. Perkara paling gila aku buat masa kat UPSI. Siap skip kelas tahu tak petang tu. Balik kelas terus berlari ke KTM pergi The Gardens Hotel depan Mid Valley.


Balik UPSI malam tu jugak mengejar train sebab besok paginya ada kelas (Besoknya aku lambat setengah jam masuk kelas, hahaha ) Perghhhh ! Pengalaman yang tak boleh dilupakan lah pergi party EH nie. Terhutang budi dekat kawan kelas sebab dorang banyak bantu aku balik UPSI malam tu. Uwaaa terharu tau >__< Terima kasih Nadia, Mira and Neesa !!

Nahh video Shila Amzah perform malam tu, Besttt !!

Pada 16 November, ada program pulak di Manjoi Perak. Program bersama anak yatim. Yang nie pon aku dah updated dekat SINI. Boleh lah tengok kalau nak.

Pada 18 November, ibu and ayah datang UPSI mengejut. They dont even told me. Masa nie kawan baik aku daftar masuk UPSI. So itulah motif parent aku datang sini masa tu.


Pada 23 November, bersamaan hari Sabtu. Aku dan empat yang lain berasa sangat bosan di kolej. Jadi kami berlima pon vroom vroom vroom pergi Sungai Inki.





We got the chance to eat durians for free, gave by the pemilik of the place

Cold as ice >___<

Posing gangsta sikit ... 

It was last minute planning so what did you expect from last minute planning ? We just bring roti, sardin hancur-hancur ( i dont know what they call it ) and air kosong. Itu je. Si Fiza and Mira yang masak dekat kolej pepagi buta. Alhamdulillah teralas jugak perut kami semua masa tu. Terima kasih =D

Pada belah malam nya pulak, ada pemilihan pemain catur kolej untuk bertanding di Super UPSI. And i don't know how it happened, i was choosen. Muahahaha Alhamdulillah *bertambah koleksi sijil aku*


Itu sajalah berita penting yang berlaku sepanjang bulan November. Let's move to December !

December, 2013

3 December, kitorang kene buat role play yang tertangguh selama berapa minggu entah. Finally role play nie berlangsung jugak. Tak sabar nak berlakon katanya.. Yelah preparation setiap malam praktis. Huhu

This is my team =)

Excuse the blurry 

On air ...


Madam Dhini yang kat tengah pakai tudung kelabu buat simbol peace tu. Seriously wa cakap dia sangat cool bro. Sporting gila !! Berjiwa student lah bahasa mudahnya. Sementara dia mengajar nie, elok lah ambik subjek yang dia ajar. Huhu

Pada 5 December, diri ini bersama kawan telah melawat Muzium Pendidikan Nasional. Nama je duduk UPSI, dah penghujung sem 2 baru nak jejak kaki ke sini.. Huhu

Eh huruf P tu senget 


Masa nie ada tayangan baju-baju tradisional yang dijahit oleh budak-budak kos Ekonomi Rumahtangga. Cantik-cantik baju-baju yang dorang jahit. I'm impress !!

Pada 8 December, sudah mula busy menampal sticker aktiviti kolej, menyiapkan segala jadah borang untuk dihantar pada pejabat bagi memastikan penempatan di kolej untuk sem hadapan.


Still don't know what the hell is this, you guys can check it HERE.

Pada 10 December, diri ini telah menghadiri Grand Annual Meeting untuk Kelab Catur UPSI. Perlantikan para MT dan AJK untuk sesi akan datang. Habis meeting makan beramai-ramai di restoran Teko Emas.

Motif kan gambar selfie pon nak letak >__< 

Pada 13 December, me and my classmates ( boys only ), adakan pesta durian dekat dalam bilik. Not my room for sure. Makan tak hengat dunia, berplastik-plastik durian aku makan. Nikmat betul !

Tudia Najwa Ashim sedang mengelamun dan sedang memerah otak

Yang terbaiknya pulak tu, malam tu jugak pergi training chess untuk Super UPSI. Serious tak confident gila nak bercakap masa nie. Almaklumlah baru ngapp durian berketul-ketul. Confirm mulut bau >__<

Pada 14 December merupakan tarikh berlangsungnya Super UPSI kali ke 4. Super UPSI nie perlawanan atlit antara kolej. Kat UPSI nie ada 4 buah kolej dan satu Unit Kediaman Luar Kampus. Kira ada 5 team lah total. Aku telah mewakili Kolej Harun Aminurrashid untuk acara catur dan .......................................

Proud with my senior, Najwa Ashim got gold yaww untuk kategori wanita !!

Aku KALAH dengan teruknya -____- Sedih, buat malu KHAR je. Gambar di atas merupakan atlit catur KHAR. Semua bawak pulang pingat, aku hanya mampu pulang ke kampung halaman lepas acara tu habis. Okey lahtu, ada jugak lah pulang nya tu.

Pada 16 December, Pulanglah diri ini ke UPSI. Family hantar sampai ke Tanjung Malim, lepastu ayah belanja makan KFC.




Pada 17 December, keputusan penempatan kolej untuk sem hadapan keluar. Perghhh masa nie berlari pergi dewan nak tengok senarai nama. Takut cuak semua ada. Takut tak dapat, sebab aku tak nak duduk luar. Bahaya. Takut kene culik. Eh ?

Alhamdulillah, terima kasih KHAR !! 

Pada 18 December, last kelas bersama Dariga, international student from Kazakhstan. Lepas nie jumpa dekat dewan periksa je, lepastu dia teruih balik Kazakhstan. So masa nie ambik peluang bergambar bersama. Kot-kot ada jodoh ke. Eh kesitu pulak. Kbai.


Masa nie juga busy uruskan dinner PSYCH. Kad jemputan untuk lecturer diedarkan, penat tau cari lecturer-lecturer nie, asyik tak ada dalam bilik je. Huh

Pada belah malamnya pulak, kami nie para AJK yang terlibat bertungkus-lumus menyiapkan props persiapan tempat di dewan Kolej Ungku Omar. That time masa aku datang, dorang tengah syok berpesta durian kat situ. Perghhhh tak hajakkkk >__<


Agak amuse lah tengok chinese and indian makan durian because i always thought they don't eat durians. Tapi dalam pada berpesta durian tu, mereka buat kerja okey.


Ini 3 orang pukul 5 pagi pon still buat benda alah nie, tabik arhhh !!

Pada 19 December, rehearsal untuk dinner dilakukan. And keesokkan harinya, yakni 20 December 2013, berlangsunglah dinner yang telah dirancang sebulan lebih yang lalu. All the details, click HERE.

Pada 21 December, kejohanan olahraga berlangsung. Pada awalnya dah daftar nama untuk acara larian, sekali xada team untuk acara tu, so cancel nama. Tapi tak apa, masa tu datang untuk ambik kedatangan dan makan makanan yang telah kita bayar.


Pada 24 December, pergi mandi dekat Sungai Bil. Pemergian mengejut. Tetibe kawan ajak.


Pada 25 December. Ada kejadian yang tidak diingini telah berlaku dimana seluar kesayanganku koyak dengan rakusnya di bahagian punggung. Perghhh ! Meronta hati ini tengok seluar kesayangan jadi begitu. Kuasam punya mesin basuh !! Kau pergi sangkutkan seluar aku dekat pemutar kau tu pehal >__<


Still find a way how to fix this seluar. Sayang kot sebab elok lagi. Biarpon harga nya cuma 40 hengget beli di Times Square, tetap sayang tau. Sampai sekarang still macam tu seluar tu, sedih tol >__<

Pada 30 December, final exam telah bermula. Sekali dua paper pulak tu, tension betul X__X

Pada 31 December, diri ini beserta kawan baik pergi makan pizza. Konon nak sambut tahun baru lah. Hahaha, padahal yang ado. Actually nak merasa pizza baru. Guna maybankcard kan dapat potongan 30%. Haruslah manfaatkan ye dakk.

Happy New Year !! CLICK

Make sure beli ala carte and bungkus bawak balik baru dapat potongan 30%. Bungkus bawak makan dekat KFC, selesai. Dapat sos free, tak ada service charge. Muahahaha. Bekas staff pizza hut nie, haruslah tahu selok belok kan.

Maka itu sahaja yang berlaku pada bulan December 2013. Now jom masuk tahun baru ! =D

Januari, 2014

2 Januari berlangsungnya lagi satu paper and next paper would be on 6th January, so what did i do is i went to rumah abang chik with 13 others and stay there for about two days =)

3 - 5 Januari

And then pada 11 Januari, paper petang tu dekat dewan besar UPSI, habis paper tunggu kawan datang jemput. Then pick up lagi mereka-mereka yang lain di kafe KHAR then terus pergi lagi ke rumah abg chik untuk sambut something. Yang nie kita hold dulu ceritanya, i'll updated about it later ( Tapi tak tahu bila, hahaha )


12 Januari, makan ramai-ramai di Saudagaq Sup. Pon berdekatan dengan Love Eat Burger. Kat sini nasi ayam dia tiptop, sup dia memang marblessssss !! Finger lickin' good kata KFC.

Air tu sedap gila, serious !! Dah lah harga murah, Thorbaekk !

Then pada 13 Januari, that was the last day of my final exam. Tutup tirai sem 2 dengan exam my favourite subject which is Educational Psychology. It's time to balik rumah !! Waehoooooo >__<

Penyerahan kunci dan kosongkan almari

Ibu dan ayah sudah bosan menunggu aku packing barang, muahaha

Taraaaa !! Dah siap =D

Dengan itu tamatlah semester 2 saya di UPSI, 6 sem left. Lama lagi nak habis >__<

PESANAN PENAJA


" Terima kasih rumah 4-1-1, love you ! 
Dengar cerita sem depan blok 4 nie dah jadi blok gegurl. Menci arr cemnie >__< "

Lembab noh siap benda alah nie. Finally publish pon.
Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

17 comments:

  1. Assalamualaikum dik! tak jemu akak baca blog kau. geli hati memanjang je. ekkk akak teringin nak makan burger hangus tu. muahhaha tak beragak tukar nama burger tu. hihi. asyik nak cari, pastu datang mood malas. acaner nak jumpa ye dok? alhamdullilah murah rezeki kau dik. Belanja family dengan duit yang parents sponsor. Good boy. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =)
      hangus terus bagi nama burger tu yer =D hahaha tapi seriously sedap burger tu kak sheila =)
      alhamdulillahh, aminn.. thanx kak sheila ^^

      Delete
  2. pergh, banyak jugak barang kau. haha. Bagus ikut cara kau tu 'Bukan Selalu Pon'. Susah gila nak kawal nafsu membeli, pantang nampak murah atau cantik, mesti nak beli punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan banyak jugak lah.. kannn, lagi2 sana sini ada discount, perghhh meronta-ronta hati ini >____< hahahha

      Delete
  3. Untunglah macam-macam benda berlaku sepanjang sem. Aku kat sini dok menghadap sekolah je.

    By the way, Setia City Mall tu baru buka ke macam mana? Aku perasan gak lately ramai gila orang post gambar dekat Setia City Mall tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi lah farah tak merantau di negara org.. tp faham lah, sbb duit dorg mahal.. hihi.. sabar yer farah. I bet your school much more happening than mine =D

      rasanya baru bukak.. all the things look fresh lagi .. jalan nya pon still baru..

      Delete
  4. ak nk try burger kulat tu. tp sedap ke? . btw barang kau tu terlampau byk sgt. kotak kasut tu x bole blah byk nye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap gila nak mam .............. seriously sedap !! =D
      banyak sangat k ? kasut haruslah banyak.. hahaha

      Delete
  5. Creative rr haha
    #BulanBintang

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bulan bintang =) mcm kenal .....

      Delete
  6. Nk tnye sket pasal bwk electrical appliances, brp ekk nk kena byr untuk setiap satu electrical appliances?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa sem 1 dulu satu barangan elektrik kne bayar 10 ringgit satu sticker.. tp xsemua pon saya bayar. sy bayar 2 brg yg obvious je.. charger laptop dengan kipas meja je... yg len sorokkann..

      tp sem 2 xde pulak arahan suruh beli sticker elektrik.. harap2 dh xde dah sticker2 elektrik nie.. buat habis duit pelajar je..

      Delete
  7. RM 10 untuk satu sem penuh ke atau setiap bulan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry eh, byk tnye.. Smalam ingt nk tnye skali tpi lupe bile nk taip.. Zharif punye bilik ade dapur n bilik air x? Atau bilik air kt luar mcm skola asrama.. sorry tnye byk, sbb sye ingt nk pursue blaja kat UPSI or instedt so nk buat prbandingan.. N satu lgi bleh masak x dlm bilik? Hope x mrh..:)

      Delete
    2. hahahaha nak marah kenapa.. tanya je okey =)

      sini kolej dia mcm apartment. satu rumah ada 3 bilik. 1 bilik 2 orang. Dapur tiada tapi sinki basuh tangan ada. Bilik air ada dalam rumah. ada dua tandas dlm bilik air tu. sinki bilik air ada 2.

      masak boleh je dalam bilik guna rice cooker. tp it's not allowed to do so.. but still ramai je yg buat =D

      Delete
  8. nk tanya di upsi ade disediakan wifi ke di ilik....???

    ReplyDelete

Home