Tuesday, February 11, 2014

Evolution Of My Hair

Assalamualaikum

Zaman sekolah rendah merupakan zaman paling jahiliah boleh aku katakan. Zaman rambut paling tak boleh blah yang pernah aku gayakan antara abad hidup aku. Zaman sekolah rendah merupakan zaman rambut belah tengah. Nak sebut pon rasa nak muntah apatah lagi membayangkan wajahku berambut sedemikian. *muntah hijau*

Tapi dulu masa menggayakan rambut sebegini bangga siot. Tambah-tambah masa hari sukan bila masuk acara larian, rambut of course akan melompat-lompat bila kita berlari. Orang dok bersorak time diri ini berlari, diri ini apa lagi makin flip-flip hair lah khenn. Konon ala-ala Jennifer Lopez lah rambut tu. Perghhhh !

Naik tingkat 88, terjun. Then naik lagi, terjun lagi X__X

I found this picture in my father's pendrive. I was laughing very hard when i see this picture. What the F i was thinking that time, that's not even cool bruh. Thank God you have changed them Zharif. If you keep styling your hair like that, you will stay virgin forever. No one ever wants you. Percayalah.

Senang je nak buat rambut nie. Ambik sikat then belah tengah. Lepastu rapi kan. Then bahagian depan tu buat bentuk ala-ala simbol McD gitue. Dah siap. Terus McDonald panggil jadi duta tau.

Amacam McD, ada chance tak ? I'm lovin' it !

Then lepas berhijrah ke sekolah menengah, diri ini tak nak dah buat rambut belah tengah lagi. Masa nie bibit-bibit keinsafan dah mula nampak. Kali nie buat rambut belah tepi pulak. Very common style lah by men nowadays kan.

Tapi sekolah menengah diri ini pakai songkok tau so soal rambut tak jadi masalah. Even time form 4 pindah sekolah menengah kebangsaan, still pakai songkok. Yelahh kan, first day sekolah dah kene perli dengan cikgu sejarah " Aikk, pindah dari sekolah agama masuk sini songkok terus hilang "

Sentap mak nakkkkkk.


Okey yang nie melampau sangat belah tepi nya -___- Siap rambut depan melekat dekat dahi. Melampau-melampau ( shakes head in disbelief ) . Kalaulah in real world aku betul-betul buat rambut cenggini, mesti tiada sapa nak kawan dengan aku kan.

Confirm nightmare tengok gambar atas nie. Meyh aku sajikan gambar-gambar comel supaya korang boleh lupakan gambar atas tu. Make sure tenung gambar bawah nie 10 saat okey ? Lepastu terus scroll ke bawah. Jangan gediks-gediks tengok gambar atas balik, nanti kene repeat step lagi.

Anyonyo chumelnya !!! Make sure 10 saat tau ?

Another 10 seconds .. Anyonyo mel mel ngattt !!

Lelaki nie kan suka tiru apa yang lelaki lain buat. Yelahh dah masuk fasa Identity vs identity confusion dalam Erik Erikson's stage of developement, maka tercari-carilah identiti masa nie, semua benda hendak dicuba untuk sesuaikan dengan diri. Bila nampak cool je, terus apply dekat diri. Tengok aku dah apply theory psychology dekat sini -___-

And disebabkan itu lah masa high school dulu ramai yang hisap rokok sebab nampak laki lain pon hisap rokok, cool katanya. Dan masa fasa nie juga most of them will dye their hair into perang which i find it very buruk and hodoh. Sorry.

Isn't this colour gorgeous ?

Pernah lah juga menyimpan angan-angan untuk warnakan rambut macam Justin Bieber. Tapi macam tak akan tercapai je since jiran-jiran sangat kuat mengata. Pakai seluar oren pon dorang boleh culture shock inikan pula dye rambut ala-ala Justin Bibir, memang tak arhh. Makin tak leh duduk diam mereka dibuatnya.

Basically, my hair will always look like this ( Refer gambar bawah ) Since i'm not really know how to styling my own hair. Sometimes bila orang lain buat nampak cantik tapi bila dah apply dekat diri, perghhhh buruk gila. Ke perasaan aku je cenggitu ?


And setiap kali nak pergi potong rambut mesti aku rasa sangat takut sebabnya i never feel happy when i see the result of my hair after the cutting. Pernah lah satu masa tu, back then in 2012 kalau tak silap. I went to this barber shop somewhere in Banting.

And the conversation between me and the barber begin,

Me : Saya nak potong rambut macam Rihanna.
Barber Runsing : Rihanna ? Sape Rihanna ?
Me : Dalam hati " Aiyoo Rihanna pon tak kenal kah ? Berat nie. "

Then aku pon tunjukkan gambar sebab aku tak tahu nama-nama style rambut nie, bhahaha.

Barber Tak Reti Bahasa : Owhh senang saja nie. After 15 minutes, it's done and the result .....

Taraaaa !!

This stupid Nenas hair cut moment was epic !! Menangis kot bila balik rumah >___< Tak berani dah nak request gaya rambut pelik-pelik sekarang nie. Lain yang dibayangkan, lain pulak jadinya.

My hair has evolved from time to time and I'm still finding what hair style suits me well.

PESANAN PENAJA

Sebelum dan Selepas

" Semester baru dah nak bermula, so haruslah ada rambut baru khenn =D " 

Ouhh ya still buat rambut Rihanna tu, and agak berpuas hati jugak lah kali nie walaupon kiri kanan bentuk dia lain. Kuaja punya barber tak faham bahasa. Panas je hati nie tau. Grrr !

Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

12 comments:

  1. HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHA...............................................HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAA XD

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHAHA Serius lawak laa. Tapi relax laa. Aku suka kalau lelaki buat rambut pacak tak kira laa muka dia hensem ke idok. ngehngehngeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu barber nie ckap aku xsesuai rambut pacak since dia kata aku jenis muka panjang ...

      Delete
  3. Aku suka orang yang nampak nerd. *eh tetiba je*

    Aku prefer rambut kau yang sebelum ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh farah bukan jenis suka muka ala-ala kpop ke ? hihi

      tulah, ramai yang selalu cakap mcm tu. depa suka rambut aku sebelum nie..

      Delete
  4. Jgan risauu kalau rambut belah tepi pun ada yg sudi kawan . Sebab nampak nerd sgattt , tak sampai hati nak pinggirkan . HAHAHAAHAHAHHAAHAHHAHA , k taklawak -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pinggirkan tau, tak baik.. moh kita berkawan =D hihi

      Delete
  5. Hahahaha ingat lagi masa form1 tengok abg2 5KAA dulu semua handsome je. Siap jadi secret admire lagi tu. How time flies :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii, siapalah agakny anon nie erk =D

      Delete

Home