Friday, February 28, 2014

Pagar Dah Tiada

Assalamualaikum

Rasa pelik. Rasa hairan. Yelahhh dah dekat seminggu orang still tak perasan. Bila di tanya ada perubahan tak dekat diri ini, first yang mereka mention mesti tentang kekurusan aneroxia nervosa aku tu. Pelik. 1kg naik tu macam tak bermakna apa-apa nampaknya. Menyedihkan.

Bila ditanya lagi, ada perubahan lain tak ? Mesti mention wahh rambut baru. Okey itu satu. Tapi kan ada yang lagi obvious. Lagi terang-terangan ibarat disuluh dengan lampu stadium. But still mereka tak perasan. Hairan.

Perlukan kanta pembesar ? Ke mikroskop ? Teleskop mungkin lebih jelas.


This is my next " kehilangan ". Takkan tak perasan lagi ? Bukan kah ianya sangat obvious.

My braces dah tak ada lah >__< 

Ya, ia telah hilang buat selama-lamanya. Pada Ahad yang lalu diri ini telah pergi Melaka dan mengambil keputusan untuk menanggalkan braces. Fikir dua tiga puluh juta kali jugak lah nak tanggalkan braces nie.

Amaran keras : Tengah makan better jangan baca. Photo might be harm to those who have geli-geli feeling.
And orang mengandung also be advised not to see this post, takut terkenan dekat baby. Kbai. 

Tak tidur malam aku fikir pasal hal nie. Since diri ini banyak mengalami kejadian-kejadian yang cukup memalukan dari orang sekeliling sewaktu zaman persekolahan dulu. Diperlekehkan kerana ketidaksempurnaan diriku. Takut nak bercakap dengan orang. Takut dibayangi perasaan hodoh dalam diri.

Takut sangat.

22 February 2014, sebelum dan selepas

But today, I am happy. Eventho the result was not like what i expected but still, I'm happy with it. Yelahh dah dekat 3 tahun aku pakai benda alah braces nie kehulu-kehilir. Start pakai 17 April 2011. Hari yang sangat bersejarah dalam hidup ini. Teramat-amat berterima kasih dekat ibu dengan ayah sebab sudi penuhi impian anak laki dia yang mengada nie. They are truly Asia. Eh silap. Dah macam Malaysia truly Asia pulak. Lemme repeat the ayat erk, they are truly ..... ermm suddenly i lost my word. Maybe kita patut abaikan ayat nie. Kita berganjak ke perenggan baru erk.

3 tahun kot tak pernah tengok gigi real sendiri dekat cermin. 3 tahun okey. Lama tahu tak. Bila tengok diri sendiri dekat cermin masa tu rasa nak menangis. Rindu >__<

Ini model gigi atas aku dulu. Dia ambik cetakkan nie masa sebelum buat braces.
Tak banyak perbezaan pon -__-

Ini model gigi bawah. 
Now semua gigi bawah aku dah masuk saf dan tiada jarak-jarak lagi. I am happy =D

Ada orang tanya, dah due date ke Zarep ?
Perghh pertanyaan tu macam aku nie tengah mengandung 9 bulan. Choii

Sebab nak tanggal braces rasa nya sebab dah bosan pakai braces dan rasa gigi dah okey. Eh tipu. Sape follower tegar instagram diriku pasti tahu cerita nie. Pernah terhangin satu masa dulu pasal hal braces nie. Tapi dah delete dah lepas 10 minit post benda tu. Rasa tak patut pulak cakap macam tu. Biarlah aku simpan je cerita tu.

Ibu kata takpe, nanti buat lagi dekat doktor lain. As i stated earlier, I am happy with myself today. So far rasa nya dah okey kot. Nanti bila perasaan hodoh tu datang lagi, baru buat lagi. Kbai.

If you know nothing about me, you better don't ceramah me. More info click HERE .
BTW tu post lama aku, korang jangan ketawa pulak erk. Itu zaman sel-sel otak tak berhubung lagi.

I never feel so bad about myself until the day this one girl said something harsh and hurtful about my insecurity. I was eleven that time. Sangat-sangat sakit hati even sampai sekarang pon still lagi boleh ingat kata-kata tu.

Walaupon kita buat tak endah and say out loud yang kita tak terasa or tak kesah, tapi dalam hati, who knows ? Mesti terkesan jugak. Mesti kita terfikir-fikir. Kata-kata itu ibarat pedang tajamnya jadi berhati-hatilah memilih perkataan.

Sedih lah bila orang perlekehkan insecurity kita. Kawan sendiri kot. Kadang aku tak faham. Aku tak pernah pulak nak mengejek insecurity mereka. Boleh je kalau aku nak buat begitu, kengkorang yang perlekehkan aku tu lagi banyak insecurity aku dapat detect tau. Nak aku highlight kan ke ? Menangis terkekek-kekek nanti korang dibuatnya.

Aku bukan jenis berdendam, cuma aku akan ingat sampai bila-bila. Takda lah scary sangat kan ?

Sejarah kaler getah braket yang pernah aku gayakan :


Merah, kuning, putih, biru, turqoise, hijau, hitam semua aku dah try. Pink dengan purple je tak sempat try lagi.
Paling epic sekali gambar first tu. Getah kaler hitam bunga-bunga. You may click to see a better result : HERE

So kepada mereka yang nak buat braces tu, abang nak nasihat sikit.
Tak beragak gelar diri abang. Perghhh. Feeling tua ke zarep ?

1-Cari klinik braces yang dipercayai resultnya baik.
2-Pastikan dekat dengan rumah so that bila braket tertanggal ke apa ke, senang boleh terus pergi pasang balik.
3-Nak cantik kene sanggup berkorban fulus, kalau tak jangan mimpi. Make sure 5-6k ada dalam tangan.
4-Don't expect too much. Because that too much will hurt you soo much. Macam abang.
5-Patuh dengan pantang larang memakai braces. Jangan langgar je. Pon macam abang.
6-And paling penting, jangan skip appointment. Still lagi macam abang. Kena rajin-rajin pergi follow up baru gigi cepat siap.

Macam kes aku, aku fikir nak murah. Silap. It was my ayah. Sampai sanggup buat dekat Melaka. Tak lama kemudian aku sambung belajar dekat Matrikulasi Pulau Pinang, balik rumah semata-mata nak pergi Melaka nak buat follow up. Ulang alik dari Penang ke Selangor 100 ringgit habis. Pergi buat braces lagi dekat Melaka, so boleh bayangkan tak rugi nya tu macam mana ?

Tolak campur darab bahagi duit tol, duit minyak nak ke sana, duit makan lagi. Tak ke sama harganya kalau ko buat braces dekat dengan rumah sendiri yang harga nya mungkin lebih mahal sedikit daripada tempat yang ko pilih tu. But at least jimat masa and senang nak pergi follow up sebab dekat.

Jadi think twice okey before make decision.

Kalau tak buat dekat Melaka, maka tak kenal lah aku dengan the most famous Coconut Shake Klebang yang tepi jalan tu. Ada hikmahnya juga buat di sini. Lepas nie tak tahu bila lagi dapat merasa Coconut Shake Klebang since braces dah tanggal.


And lagi satu, if I'm not wearing braces sebelum nie, aku mungkin tak akan pernah rasa sangat bersyukur dengan ciptaan Allah sekarang nie. Sekarang perasaan syukur tu membuak-buak tahu tak. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Rasa nikmat ciptaan asal Allah sangat hebat. Sekarang nie aku makan sangat nikmat. Sangat best. Nak gigit makanan tak perlu risau braket nak tertanggal ke apa. Pakai gigit je. Ya Allah nikmatnya, kenapa selama nie aku tak pernah nampak ?

Maybe sebab aku sering dibayangi perasaan hodoh dalam diri dan memikirkan penerimaan orang lain.

PESANAN PENAJA


" This woman besides me deserves a place call heaven. She is the one who paid all my braces cost. Eventho she just a kindergarten teacher and may not have high salary but still she managed to find money for my orthodontist treatment. She's also the one who persuade my ayah to allow me to get the treatment. 
I owe my mother and my ayah very much. TenQ ! "

If you ask about my doctor or kat mana aku buat, i will simply said, JANGAN BUAT DEKAT SITU.
Dah jangan tanya lagi. I will not entertain such question.

BTW jangan terkezut kalau aku pakai braces lagi in future. Sebab perasaan nak pakai lagi tu ada since the result not like what i'm expected. But so far, I feel okay. I feel very blessed. Alhamdulillah.

Yang baik datang dari Allah, yang jahat tetap datang dari syaiton nirrajim.

See ya !

13 comments:

  1. Kadang, aku rasa menyampah dengan manusia yang pandang paras rupa dan fizikal je. Aku tahu Zharif macam mana perasaan bila orang cucuk insecurities kau. Haila ._.

    Lepas ni, semua orang kena belajar boost kan self esteem la.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum adik. alhamdullilah. makin kacak lepas ni jangan lupa tegur2 akak ek. hehehe ~~~ jaga diri selalu, study smart okey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak sheila.. Alhamdulillah .. insyaAllah kalau kita bertemu satu hari nanti =)
      terima kasih kak sheila =D

      Delete
  3. Replies
    1. agak menarik pertanyaan tu.. tak pakai =) risau jugak nie..

      sebab tu jangan tanya sy buat dekat mana, sebab mcm xsempurna rawatan saya nie.. jadi kesimpulannya jangan buat dekat situ.. hihi

      Delete
    2. zarep..nak tak nak awk kena pakai retainer gak la..sebab kalau tak pakai..gigi balik pada bentuk asal..rasanya boleh je buat kat klinik lain kan..
      Kwn akak kena pakai braces balik sebab tinggalkan retainer tu..

      Delete
  4. wow! now you already free from braces. nice bro!
    and i also count the day to tanggal braces ni. yehay! follow my blog gadisdancamera.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. wah zarep dah bukak braces...comel..dah okla tu gigi awk..siksa nak pakai braces lagi tau..akak dah pakai dekat 2 tahun ni pun menunggu je bila nak rapat gigi ni n bukak braces..hehe
    dulu time nak pakai braces..banyak survey blog awk..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... wahh dah lama jugak tu pakai =)
      pakai memang lah siksa tp result memuaskan kira berbaloi lah kan =) hihi

      Delete
  6. Hye.. Just wondering if we had the same clinic. Mine pon buat kat Melaka. Izit beside the Melaka Sentral?? If that so, mmg I'm Totally agree with you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure about that. takut salah klinik. pon experience benda yg sama jugak k ? nasib lah kita dpt klinik macam tu... takpe tak ada rezeki =)

      Delete

Home