Monday, March 24, 2014

Character Building : Day 2

Assalamualaikum

Meyh sambung CB untuk hari kedua pulak yer.

Pagi tu ada sesi bersenam sikit. Fajar Murni nama slot tu. Then berjogging sejauh, jauh jugak lah. Tak tahu berapa meter since lupa nak ukur masa jogging tu.

Taklimat ringkas dari Sir Nuzsep, our lecturer



And then kami semua diminta untuk membina empangan. Susun batu-batu dekat sungai supaya kederasan air sungai tu berkurang. Dibuat sempena aktiviti Tubing yang bakal kami lakukan pada hari tersebut. Tak bawak kamera masa nie. Lepastu balik tapak kem, kami semua bersarapan. Then siap-siap untuk ke aktiviti seterusnya.

Aku merupakan salah seorang AJK PDI. Nampak tak gila kuasa nya tu, ketua kumpulan dia jadi, AJK PDI pon dia jadi. Walaupon saya bertindak sebagai AJK PDI untuk mengambil segala jadah detik-detik ketika ber-CB, tapi disebabkan kamera saya pegang sepanjang masa sewaktu aktiviti dijalankan. Jadinya kebanyakkan gambar adalah gambar kumpulan saya. Maafkan saya.

Tulah sape suruh tak masuk kumpulan saya. Kbai.

First aktiviti kumpulan aku ialah Bantu Mula atau dalam English nya First Aid. Seriously aku baru tahu Bantu Mula tu stands for First Aid masa dekat CB tu. How lame -___-



Bantu Mula nie mereka ajar teknik asas mengatasi kecederaan sementara menunggu ambulans sampai. Cara balut tangan, pergelangan tangan, kaki and semua tempat yang boleh di balut lah. Di samping itu juga mereka mengajar teknik CPR yang betul. And guess what, aku yang jadi contohnya. Nama pon gila kuasa, haruslah contoh pon ambik diri ini kan.

Gaya macam dah redha je apa yang bakal dilakukan

Mulut ke mulut takde lah dia buat demo. Ko gila dia nak buat macam tu kat aku.

Dia pam dada aku 30 kali. Rasa macam nak bangun bagi tahu yang aku hidup lagi -__-

Balut tangan pon dia, told ya 


Lepastu bergerak ke aktiviti seterusnya iaitu LDK. LDK stands for latihan dalam kumpulan. Sedangkan aku yang windows 95 nie pon tahu LDK tu stands for apa, korang yang tak tahu tu kira lagi parah lah jawabnya.

Iphone team

 Nokia team


Masa nie kami main baling-baling bola ragbi dan bola tampar. Lepastu kene lalu titian syaiton bak kata abang fasi tu. Dari yang rendah hinggalah yang sederhana tinggi. Gayat jugak lah. Tapi lepas lah titian syaiton tu. Senang je *usap bahu*



 Masa untuk double Zharif beraksi

Dah kenapa buat rancangan jejak kasih kat titi nie zharif-zharif sekalian ? 

Putus dah ? Salah jejak kasih kot tadi 

Steady ja ! =D 

Eceyhh yang depan muka confident habis =D 

Benda alah titian syaiton nie ada 3 level. Rendah, sederhana tinggi dan terlampau tinggi. Kami buat takat sederhana tinggi je.

Level 2

Lepastu kene berbaris panjang and pass bola ragbi ke belakang dengan pantas menggunakan kaki. Masa diambil kira. Masa yang kami ambil untuk satu pusingan tu adalah 5 minit. Menang berapa saat daripada kumpulan yang sebelum tu.

Best game nie !


The last one ! Go Kee =D 

Selesai je aktiviti, semua duduk and buat refleksi daripada permainan yang kita main tadi. Alaa macam tak biasa pulak.



Tengahari pula kami semua kene memasak. Memasak ala-ala gaya zaman batu gitu lorh. Guna ranting-ranting kayu dan daun kering untuk buat unggun api. Then masak atas unggun tu.

Before aktiviti memasak dimulakan 

Posing angkat kaki kata Wawa 

Yang belakang sempat angkat tangan tu, tak tahan =D 







Tudia abang Najib kita 



Dah kenapa yang berpayung nie  




Zaman kegemilangan rambut berbentuk simbol McD kembali >__<

I got to say that telur kentang that you guys made, was really delicious ! 


Samsung team 

Nokia team

Sambil masak-masak tu, kami dihiburkan dengan nyanyian-nyanyian abe-abe fasi







Yang belakang tu sesi luahan perasaan ke apa ?


Lepas dah masak, makan lah.

Masakan dari kumpulan aku

Masa untuk makan 


Lepastu solat and siap sedia untuk aktiviti seterusnya.

Aktiviti seterusnya ialah Obstacle. Obstacle nie kami semua kene main lumpur. Lama dah tak main kotor-kotor macam nie. Agak best jugak lah main lumpur nie. It's time to get really dirty !!



Sesi bertayamum



Climbing this bukit was epic

Kat tempat nie dalam kot. Kasut longgar confirm hilang dalam nie

Aku lah tu kasut longgar. Mujur tak hilang. Dah lah kasut pinjam. 

Happy nya mereka dapat berkubang



I truly enjoyed this activity.

Previous group yang baru sahaja balik dari berkubang 

Tudiaaa

Dan terima lah,

Keji tak, gambar sendiri letak saiz paling besar ?

Lepas habis tu, kene gerak ke aktiviti seterusnya iaitu Tubing. Tubing nie main dekat sungai lah. Lepas dah berkotor-kotoran, terus dapat aktiviti mandi sungai. Sesuai sangat timing. Tapi malangnya masa tu hujan. Agak lebat jugak lah. So dibatalkan kene tangguh keesokkkan harinya. Memang dah frust menonggeng meniarap semua lah masa tu tak dapat mandi sungai. And suddenly hujan pon berhenti. Suddenly sangat tau, drama lebih.

Alhamdulillah dapat lah kami ber-tubing petang tu. This is my first time ever ber-tubing. And ternyata tubing sangat lah best !! Aku rasa macam nak main lagi. For those yang tak tahu tubing nie macam mana, boleh google.

Masa nie tak bawak kamera, yelah ko nak ber-tubing nak bawak kamera acane kan ? Maka tiadalah gambar kami ber-tubing. Lagipon battery kamera dah habis masa nie. Charger bawak tapi tak boleh guna. Sobss T__T

Malam tu pon ada aktiviti. And ada perkara yang menarik telah berlaku pada aku belah malam tu. First time kene dalam hidup. Dahsyat sekali. Yang nie aku hapdet dekat Day 3 pulak naa. Rasanya korang pon nak termuntah dah tengok gambar banyak-banyak macam nie. Hihi

See you next post, daaa =)

10 comments:

  1. Okay, aku pun baru tahu Bantu Mula tu First Aid. Memang lame gila.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dik. wahh best gila korang punya character building.. singgah sambil menabung sini ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =) terima kasih kak =)

      Delete
  3. adik!! banyaknya gamba,,,,,yg takde muka akak..kecewa baq hang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohmai, maaf kak >__< sbb banyak kumpulan sy je ...

      Delete
  4. dulu ingatkan LDK tu lompat dalam kolam. alahaiii ~.~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol ini lagi kelakar, dulu pon tak tahu LDK stands for apa.. tp xdelah sampai ingat benda tu lompat kolam.. hahahhaa

      Delete

Home