Wednesday, June 25, 2014

Saya Dah Kerja !!

Assalamualaikum

Alhamdulillah, aku dah bekerja. Pagi semalam merupakan hari pertama kerja. Actually aku dah dapat kerja nie sebelum aku cuti sem lagi. Masa aku balik cuti sementara tunggu paper last aritu, sambil-sambil tu aku dok cari kerja. Puas cari tau tapi semua tak nak ambik aku kerja. How dare they !! Kurang comelkah aku >__<

Nampak tak terdesaknya macam mana ? 

Tapi betul lah kan. Mana ada orang nak gajikan pekerja yang nak kerja cuma sebulan je, melainkan kerja dengan sedara sendiri. Yes, tepat sekali ! Sedara sendiri. It reminds me of my aunty. She has kedai runcit. So i told my ibu to ask her about this vacancy thing since she is my mother's sister, and my ibu did ask her....... THROUGH WHATSAPP UOLSSS!!

Curlass kan ibu aku sekarang dah ada whatsapp. Majuuuuuuuuu ngat ibu aku sekarang nie tau. Jangan main-main oke. Sekarang terus jadi addictive and join her group-group sekolah whatsoever, siap ambik berat pasal "last seen" dekat atas sekali tu tau. Aiyooooo. This is why we should never ever introduce technology to them in the first place. They take all that simple things seriously. I mean come on, last seen je kot. It doesnt even important oke. But my mom cares about that. Sigh.

And thanks her, she got me a job. Yeay !! Thanks my aunty also =)

So pengalaman jaga kedai runcit so far (baru satu hari kerja dah update blog, curlass !), okey-okey lah. Not really hard cuma kadang buat aku terkesima sekejap.

Situasi terkesima 1

Pekerja binaan warga asing : Dik, LA ada ? Bagi satu.
Me the innocent worker FYI : LA ? (Terus bermonolog dalaman : Kejadah dia request Los Angeles dekat kedai runcit nie, salah masuk kedai kot).
Maaf bang, LA tu apa ?
Pekerja binaan warga asing : Rokok dik (sambil tunjuk isyarat merokok)
Me the innocent worker FYI : Owhhh rokok rupanya benda alah LA tu *facepalm, nyorok bawah meja cashier*

Curlassss sangat rokok jenama Los Angeles. Gahh agaknya kan hisap rokok jenama LA daripada brand lain. Katanya murah rokok nie. Entah lah aku tak tahu. Tak pernah jumpa sebelum nie. Kalau nak lagi murah tak payah rokok lah. Lagi menjimatkan. Stay healthy and bibir pink okey guys ?

Situasi Terkesima 2 ( Which happened a lot yesterday, demmit )

Everytime customers pay their things at the counter, this conversation happened,

Customer rabun agaknya : Eh dik bila sampai Malaysia ?
Me the innocent worker FYI : Huh ? (Bermonolog dalaman sekali lagi : Dah kenapa tanya begitu ? Tinggalkan Malaysia pon tak pernah lagi tau so far, how come that question boleh wujud) Datang Malaysia ? Saya orang Kanchong Darat, Banting.
Customer rabun agaknya : Laaa orang sini ke. Ingat kan dari Indonesia baru sampai sini.

My face reaction was like "Excuse me makcik ?" *jaw dropped*
That is very offensive. Even the Indonesian workers at tapak pembinaan pon asked the same question everytime they pay at the counter. And siap kata aku nie adik kepada pembantu kedai tu lagi. OMG, this is not happening to me. Tampar pipi.

But no worries, after doing some research. Finally i got the answer. My uncle and my aunty have many workers. Dari peladang, pemandu lori, pembantu kedai, pembantu rumah, tukang kebun dan sebagainya, semuanya terdiri daripada pekerja Indonesia. So that is why bila nampak pekerja baru, dorang semua assume aku baru sampai dari Indonesia. Sebab itulah..

Jadi tak adalah terkesima sangat actually. Pelik sangat sebab semua penduduk dekat situ sibuk tanya aku nie sapa. Penat tau pembantu kedai tu nak explain dekat semua orang aku nie anak sedara tauke.

Le me selfies while working

Yang penting, kerja aku tak ada lah susah mana. Just nyapu-nyapu, lap-lap habuk, top up air dalam peti sejuk, susun barang nicely, kira-kira, tampal harga and yang sewaktu dengan nya. Cumanya, jarak dari rumah aku and rumah sedara aku nie jauh sikitlah. Dalam 35 minit menaiki motor.

Dekat sini, semua penduduk menggunakan bahasa jawa sebagai bahasa pengantaraan. Kuat lagi lah pengaruh jawa dekat situ, dekat tempat aku kuat dekat orang-orang tua jelah. Bila sampai dekat budak-budak muda semuanya fail tak tahu cakap dan tak faham bahasa jawa. Sayanglah kan bila bahasa nenek moyang kita, kita lupa and tak tahu. Tapi dekat sini lain cerita dia, even budak muda pon iso ngomong jowo. Not to mention, it's like Bahasa Malaysia tu, second language dorang. Sangat kagum lah.

Dalam kes aku nie, aku just faham apa orang jawa cakap, tapi bila nak cakap memang fail. Iso lah sitik-sitik wae, tapi angger arek seng panjang-panjang like complete sentence gitue, memang orak iso lah. My ayah is Melayu by the way, my mom yang jawa. But everytime i introduce myself, i keep telling people that i am Javanese even i'm not really a complete jawa. But still proud to be one.

My mom bila marah or start membebel bila kami adik beradik buat silap, memang dia akan guna bahasa jawa dia. And bila part gossip-gossip between my mom and kaum kerabatnya, memang aku suka pasang telinga. Sebab dorang kalau dah bertemu sesama sendiri, memang semua bahasa jawa dorang keluar. Dari situ lah aku belajar bahasa jawa nie. And Alhamdulillah, even tak berapa boleh cakap, tapi aku boleh faham. Itu pon dah memadai. So makcik-makcik jawa di luar sana, jangan lah mengumpat saya, saya faham apa yang anda-anda semua umpatkan. If nak puji saya, kan lebih baik terus face to face ? Eh >__<

PESANAN PENAJA


" Hope with this work, i will experience less exhausting during fasting month " 

See ya next post ! Daaa..

10 comments:

  1. *tutup mulut* baca time baby tido.Alamak ak gelak dia duk teriak.

    lawak doe..
    Wassalam.*Allahumma balighna Ramadhan*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, kene baca jauh2 dari baby lah kalau mcm tu =D

      Delete
  2. Hahaha part bermonolog tu xboleh blah zarep, kelakar . Pandai ye guna uols myols skrg. gedik much . hahahaha rinduuuu zareppp rinduuu blog zareppp.. Happy working ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah pandai aliff, tak nak ketinggalan di arus pemodenan yang maha dahsyat ini.. hiho
      rindu blog haikal jugak tp haikal dh jarang mengupdated nya pon T__T

      Delete
  3. Assalamualaikum adik zharif! wakakaaa tergelak besar akak baca entri kau dik. serius, kau takpernah TAK BUAT akak ketawa. ahhahahahahhahaa kerja for a month? bertuah kau kalau orang amik, mujur aunty ada kan. hihihihi salam ramadhan dik buat awak sekeluarga. raya nanti kasi duit raya untuk Adam Husni tau? ahhahahaa ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =)

      kann, siapalah nak amik kita kerja untuk sebulan kalau bukn ahli keluarga sendiri =D

      Delete
  4. kau dalam blog boleh tahan eh.. hihi.. btw keep posting.. aku suka blog kau.. tapi realiti kau diam jek.. keke.. mungkin pemalu orangnya..

    ReplyDelete

Home