Sunday, July 13, 2014

Ewahnya Customer Service Astro

Assalamualaikum

Rata-rata setiap rumah sekarang semuanya ada astro, kan ? Kalau tak ada astro, aku rasa macam jadi rakyat peribumi sangat lah pulak. Choices so limit lah to watch tv if astro did not exist. This happened to me every year when i balik kampung di Pahang. Aiyoo memang mati kutu aku kat situ tengok pilihan channel yang ada.


But bila dah ada astro nie, terbeban pulak dengan bill nya. Kalau boleh semua pakej yang astro tawarkan nak dilanggannya. Tapi tontonnya idak. Tak ke membazir tu. Membazir kan amalan syaiton.

So last week, my mom called customer service Astro in order to reduce our astro bill lah kan by deducting some packages that we subscribed. The person who entertained my mom that time, i think he is very clever in promoting astro. Why i said so ? Sebabnya banyak sebab lah. Cara dia handle customer baik punya.

My mom cakaplah nak buang channel 711, 712 and 713 sebabnya tak ada sapa yang tengok. Dulu aku yang menggedik call astro nak langgan pakej Variety nie sebab nya banyak benda menarik selalu ditayangkan dekat 711 tu. Malas lah pulak nak senaraikan apa je yang menarik ditayangkan di channel tu, habislah kantoi my guilty pleasure kat situ.

Astro boy tu pon jawab,

" Laaa kak, kalau akak nak kurangkan bill, lebih baik akak tolak pakej lain macam pakej Mustika ke, Sport ke, Movie ke, hah tu banyak lah sikit dia tolak. Kalau setakat pakej Variety nie kak, cuma tolak 3 ringgit je "

Setakat 3 hengget tu, gagah lagi lah nak membayarnya. So my mom pon tak jadi cancel pakej Variety nie.
Then dia pon cakaplah nak cancelkan pakej Mustika and astro boy tu pon jawab,

" Tak rasa rugi ke kak nak cancel pakej Mustika nie ? Sebabnya, memandangkan dah nak raya nie, banyak cerita-cerita and drama-drama yang best-best bakal ditayangkan dekat situ. Macam-macam kak cerita-cerita dia, menarik-menarik. Yelahh, selalu kan time raya je cerita best-best keluar "

My mom pon tak jadi cancel pakej Mustika.

Then my mom tanya how about Sport package pulak kan. Since kat rumah nie, yang bukak channel sukan-sukan nie cuma ayah aku je. Yang lain semua yang ado. Memang tak terbukak lah channel 811, 812 and yang seangkatan dengannya tu. So nak cancel kan package nie without pengetahuan ayah aku lah pada mulanya.

Nak tahu astro boy tu cakap apa ?

" Memang banyak ditolak kalau akak cancel package nie, tapi bagi saya, sayang lah kak, sebab FIFA pon dah separuh jalan. Sekejap lagi je kita bakal tahu siapa juara. Jadi sayanglah kalau akak berhentikan pakej nie sekarang. Why not lepas habis FIFA je akak cancel pakej sukan nie ? " 

Ahh sudah, dia buat ibu aku rasa sebersalah. Terus tak jadi cancel.

iols sebagai peminat tegar team Brasil dari mula, 
sangat malu dengan angka 7-1 di separuh akhir itu *sorok muka guna selimut*

Layan lah jugak FIFA nie semenjak kerja nie, sebagai seorang lalang, haruslah aku berganjak kepada team Germany. Semoga kemenangan berpihak kepada German !! =D

Then aku suruh cancel saluran-saluran korea. Since i dont really like korean dramas and whatsoever semua tu, so aku suruh cancel kan je. Channel korea nie kegemaran semua adik-beradik aku, cuma aku nie sesat tak minat korea. Yang lagi empat tu semua hantu korea. Kalau dorang balik rumah, memang tak ada chance lah nak tengok channel lain. So aku suruh ibu aku cancel kan pakej nie, jahat tak aku ?

But then astro boy tu kata,

" Kak, channel-channel korea tu semua free kak, memang ada dalam tu "

Ahh sudah, channel yang aku tak suka, free pulak. Yang aku suka kene bayar. Kusss semangat.

Pakej Movie and Cartoon memang tak boleh nak buang lah kan. Pakej cartoon tu channel kegemaran si Jida Achin katanya. Kang meraung pulak budak tu. Lagipula, memang dia je selalu ada kat rumah nie, so kira bermanfaat lah package cartoon tu dibayar.

End up, tak ada satu pakej pon ibu aku berjaya cancel kan -___-

That astro boy is very clever lah i think. He knows how to convince customers with his words. Good job astro boy. Astro did the right choice by putting him in customer service department.

- The actual conversation may be differ from what i wrote. I wrote with my own words without changing the main points, so you guys can understand easily - 

For those yang tak ada astro lagi tu, cepat-cepat lah install astro yerp. Dengan tagline " Macam-macam Ada " ternyata amat berbaloi-baloi. Kunjungi booth-booth astro berhampiran anda. Atau layari http://www.astro.com.my/ untuk keterangan lanjut. Happy watching tv people ! =D

PESANAN PENAJA


" Always happen. Citarasa lain-lain, jadi kalau ada duit lebih tu, mohon beli TV dua. 
Tak lupa, Astro juga dua "

Bagi arahan, mereka semua ikut. Senang bekerja dengan family untuk menghasilkan sesuatu gambar. Hihi
See ya !

10 comments:

  1. lawak gila gambar last. ur family so sporting haha

    ReplyDelete
  2. adoi jd promoter astro plak si zarep ni. hahaha haikal lg la, langgan astro beyond. mmg beratus gak bill dtg. tp berbaloi la benda boleh kita rakam anytime kan :D

    sporting gila keluarga !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ! banyak lah bolh tonton, xde lah bosan.. cme dorg suka repeat same movie day by day.. err
      thank you ! =D

      Delete
  3. assalamualaikum dik.hahaha lawak la. mcm2 percubaan still tak berjaya nak reduce channel ekk hihiii akak pun selalu cam ckp pape kena cantas dek astro punya cus service.hiewhiew pasrah la budak lalang...tgok bola tak ni? abg akak awal2 dah bangun hadap tv. last game kena tengok live katanyaaaa ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =)

      pandai customer service tu tau bodek tau..

      Delete
  4. Aku rasa aku ada semua channels dekat Astro except Chinese, Indian, and cartoon punya channels. Tapi, hari-hari pun rasa macam takde benda nak tengok. hihi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. i know right. maybe sebab dorg suka ulang2 kot.. or maybe kita keliru nk tgok yg mana satu... hahaha

      Delete
  5. 23 tahun hidup, setahun ja pernah merasa tgk astro. bapak potong sebab cust service lembab, tak friendly dan yg sekapal dengannya. masih hidup bahagia hingga kini..lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaa that was a good ! =D glad to hear that.. banyak penjimatan then.. good

      Delete

Home