Wednesday, August 27, 2014

Bobcat Card

Assalamualaikum

Seperti yang telah dijanjikan, kali nie nak cerita berkenaan kad matrik aku kat sini. Ia dipanggil Bobcat Card.

Nak buat Bobcat Card nie tak ambik masa yang lama pon. Ambik gambar then terus dia print. Dalam 1 minute kad siap dan terus bagi dekat pelajar. Buat kad nie time orientation, dia dah sediakan waktu spesifik lah untuk buat kad nie. Tapi aku tak ikut jadual tu, aku buat sehari lebih awal.

This is my Bobcat Card

That time tengah tour campus dengan student international yang dah belajar lama dekat sini, kira macam ala-ala "Buddy" lah, so dia ajak pergi buat kad nie. Aku pon okey je lah, why not kan. Masa tu aku dengan sorang wanita Spain je dengan dia.

That is her with red cap, and the rambut perang one is Marta from Spain

Masa aku punya turn nak ambik gambar, siap request banyak-banyak kali kot ambik gambar. Mula buat muka serious, lepastu rasa macam apasal lah masam sangat eventho still hensem, kbai. Then tanya, boleh senyum ke, orang tu kata yes you can, do whatever you want. Ewahhnya do whatever i want, kang aku posing ala-ala cover depan majalah vogue baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah.

Sekali dah ambik gambar senyum, bermonolog dalaman lagi, asal lah macam terencat sangat pulak. Then amik gambar muka serious lagi. Last-last, decide nak gambar yang senyum. So bergambar lagi. Maka terjadilah seperti dalam gambar di atas.

Seperti yang aku telah mention sebelum nie, kad nie sangat canggih dan fungsi nya sangat banyak. Without this card, you cannot do almost everything in this campus. So apa yang cangih sangat pasal Bobcat Card nie ?

1st : Makanan

Before nak masuk dining hall, kene swipe card nie dekat kaunter sebelum masuk sana. Or else, you can't enter the dining hall. Tak pon kene bayar lah kalau nak makan dekat situ. Student dia ada Meal Plan. What meal plan is ? I will tell about this later, insyaAllah lepas entri nie aku cerita.

2nd : The Dorm

Selain kad dorm yang aku tunjuk seperti dalam entri nie, KLIK , Bobcat Card ini jugak mempunyai fungsi yang sama. Di mana ia juga boleh digunakan untuk swipe dekat pintu masuk untuk membuka pintu utama. Actually aku baru tahu benda nie lebih kurang seminggu yang lalu. My dorm card is not functioning. It keep rejecting my card. So aku punya noob, punya lah dok tunggu orang bukak pintu masuk tu untuk masuk.

The dorm

I iz sakit hati. Then pergi jumpa ketua aras dorm yang dipanggil Community Advisor untuk bertanyakan replacement card. Then dia kata, aku boleh guna Bobcat Card tu untuk swipe dekat pintu masuk. Awat tak ada sapa habaq cek naa. Dua hari jugak lah melanguk depan pintu menunggu simpati orang untuk buka pintu.

3rd : The Wellnes Centre

Nak masuk wellnes centre kene tunjuk kad dekat kaunter then dia akan scan dan baru boleh masuk. Without this card, even ko explain teruk macam mana pon keadaan kau, let say ko dah lambat nak pergi kelas, ko tetap tak boleh masuk.

The Wellnes Centre

Kat dalam wellnes centre nie ada macam-macam. Kat situlah Gym, track untuk berlari, tempat nak swimming, climbing rock, court bola keranjang and futsal, klinik kesihatan universiti, pusat kaunseling dan jugak kelas-kelas fitness. Kira complete gila lah wa cakap sama lu. Lu tak manfaat kan wellness centre kat sini, lu rugi lah beb.

You named it, almost semua benda ada dalam wellness center nie

4th : Mail Box

Nothing special, just kene tunjuk Bobcat Card jugak untuk ambik bungkusan yang diterima. I want to talk about mail box jugak later dalam satu entri khas. Ada benda terkesima jugak yang aku dapat discover which i can suggest to Kolej Abang Harun.

If i said "suggest" mean i just update it in my blog, then hopefully they will read it. Do not have any intention to serbu pejabat kolej and suggest macam-macam. Iols is just penghuni abang harun yang mengikut perintah tapi dalam hati memberontak. That's it.

5th : The Library

Cliche. Just like other typical library yang lain when it comes to rent books, so you have to pass your matrix card and then swipe it. But i'm not so sure really since aku tak pernah pinjam apa-apa lagi so far. Cumanya beza kat sini tak kene scan kad pon nak masuk. Just walk in then buat lah kerja masing-masing dalam library tu. Siap boleh bawak beg lagi.


Library nie ada banyak section-section dia tau. Kat library nie dorang ada tempat untuk dapatkan isnpirasi untuk assignment or project dari yang pakar, tempat untuk belajar anything like words or excel or anything you name it, tempat untuk tolong ajar buat assignment kalau assignment tu susah sangat dari tutor, nak sewa dvd or nak sewa gadget like ipad or camera dslr pon ada.


Besar library nya. Sangat-sangat besar. Starbucks pon ada tau dalam nie. Ko ghase ?

6th : Printing

Yang nie aku rasa terkesima sangat. Sangat sistematik gila sistem dorang kat sini. Nak print, masukkan nombor yang tertera dekat Bobcat Card, yang aku blank kan tu nombornya, then pergi dekat mesin printernya, swipe card dekat komputer tu, then dia akan keluar document yang korang nak print tu, then print.

I was like oh maigad. Sistematik gila. Setiap print di cas 0.10$. Oh lupa nak bagi tahu, kad nie sangat canggih sebab dalam tu ada duit. Depends pada meal plan yang korang subsribe. Meal plan aku unlimited so dalam Bobcat Card tu ada 150 dollar Dining dash dan 50 Dollar Cat Cash. What is 150 dollar Dining Dash tu akan di explain later dekat entri seterusnya, entri seterusnya akan cerita bab makanan sahaja. So tunggu oke.

Cat cash tu ialah ibarat debit card lah. So tiap kali ko swipe untuk bayar, dia akan tolak duit ko dalam tu. Faham tak ? Any place around Milledgeville yang accept Bobcat Card, ko boleh bayar guna kad nie. Without bring your wallet pon ko still boleh berbelanja dengan menggunakan Bobcat Card. Isn't that amazing ? But make sure ada duit lah dalam kad tu -___-

7th : Washing Machine

Nak guna washing machine pon kene swipe kad matrik tau. Acano tu ? As i state before, dalam kad nie ada duit, so gunakan Cat Cash tu untuk basuh baju. Swipe card tu kira ko bayar lah.

Click pada gambar untuk tumbesaran yang maha dahsyat 

They even had this apps where we can survey sama ada ada mesin basuh tu kosong ke tidak. If someone use the washing machine, they will tell you berapa minit lagi mesin basuh tu selesai and sedia untuk diguna. Isn't that cool ? We can monitor our own laundry from our room without have to turun naik tangga tengok sama ada, mesin basuh kosong ke tidak, pakaian kita dah siap ke tidak. Advanced gila kot.

GC apps ini juga banyak kemudahan lain dia. Kalau cerita kat sini jawapnya tak habis lah.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Okey itu saja yang aku baru discover, perhaps banyak lagi. But still rasa terkesima sebab banyak benda yang melibatkan penggunaan kad matrik pelajar. Which i think it is very nice lah. In UPSI, i take matrix card for granted, which is tak bawak pon tak apa. Bukannya guna pon. Unless nak masuk library, baru lah terhegeh bawak kad matrik.

Tapi kat sini, i will never ever go out my room without my Bobcat Card. Kau tinggalkan dekat bilik consider kene patah balik pergi ambil. Begitu sekali tahap pentingnya.

PESANAN PENAJA


" How does it feel when you have been in relationship for a long time but then suddenly that person found new one and replace you ? That is how my UPSI matrix card felt. Lulz "

Seems like sedikit sebanyak, gambar orientasi aku dah di share. Perhaps tak perlu kot updated pasal orientation week sebab it will be discover post by post. So yeah, see you next time !

4 comments:

  1. Assalamualaikum dik, fuyohhh berguna sangat kad metrik ni. hehehe you cannot live without it. sila sentiasa keep it near you. hihi jaga diri dik. cepat2 update next entry okey ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sheila =)
      saya nie bab nak mengupdate yg tak rajin tu. insyaAllah sy cuba istiqamah ye kak sheila ^__^
      terima kasih kak Sheila =)

      Delete
  2. Replies
    1. sangat. rasanya kat Canada lagi up to date kan Farah ? hihi

      Delete

Home