Tuesday, September 9, 2014

Grocery Shopping at Doraville

Assalamualaikum

Last saturday (6 sept), i went to Doraville. It is near to Atlanta. We went for grocery shopping. Kali nie aku pergi bersama gerakan Chinese Christian Fellowship. It is like a small trip handle by this fellowship.

Total 13 orang yang pergi, tapi van tu dapat muat 11 orang je. Lagi 2 tu naik kereta sendiri

From Milledgeville to Doraville also took 2 hours driving. Sampai sana jam 11 pagi. Tempat pertama kitorang pergi adalah H Mart.



When i see rambutan there, i was surprised. And my Japanese friends never heard about rambutan before. Wow ! I don't know how to explain to them how rambutan taste like, i said to them it is like lychee but not really sweet and also the texture is more firm than lychee. I am so bad when it comes to explaining things. Pardon me guys.


I'm not sure if Yeo's company from Malaysia or Singapore. However it is, i'm still happy to see that "halal" sign on the can. It makes me feel like i'm in Malaysia where all the foods have "halal" sign at the bungkusan of the foods.

Ouh lupa nak habaq, this market is selling all Asian products. It is imported from Korea, Japan, China, Singapore, Thailand, Indonesia, Philippine and tak ketinggalan, Malaysia juga. So semua produk-produk dari Asia semua ada dijual disini. Tapi tak ada lah semua, some of them yang popular jelah dorang jual kat sini. Unfortunately, Malaysia's product tak banyak pon jual kat sini.

Look it's durian ! Dorang boleh pulak sejuk beku kan durian tu, aneh.

After we finished shopping, we went to the next market. The next market is called Buford Highway Farmers Market.





Finally, dapat jugak aku merasa pepero. Dah lama mengidam nak makan benda nie. Harga dia 1.29 usd. So dalam RM4.30. Korang biasa beli berapa ringgit ? Mahal ke tak orang-orang yang jual online tu ?

Taraaaa !!!

Terkesima tak ? Haruslah lah kan. Serious iols tak sangka produk Malaysia ada dijual di sini. Terpegun sangat sampai rasa macam tak nak berganjak dari tempat tu. Hampir 88 saat jugak lah kat sini.

Can you see a woman with hijab in the picture ? 

Kat sini ada jugak jual ayam halal tapi mahal lah compare to ayam biasa. Akak cashier tu yang bagi tahu. Dia kata kalau nak beli ayam halal better cari kat luar. Jangan beli dekat sini. Berdekatan market nie, ada satu kedai jual produk-produk halal.


Tudia, nama diberi Bangladesh Halal Meat & Grocery. Dekat Malaysia bukan main lagi kita pandang rendah dekat bangla, dekat sini dorang sangat berjasa buat orang-orang muslim di sini. Tetibe rasa nak sayang bangla nie dah kenapa zarep ?

Ada dua kedai, lagi satu kedai diberi nama Al-Amin Halal Super Market and Restaurant. Dekat lah jugak antara dua kedai nie.


Tapi aku tak beli pon ayam mentah kat sini. Nak buat apa pon. Memang teringin gila nak masak. Tapi nak simpan mana ? Memang lah rakan sebilik aku ada peti ais, tapi iols malu lah nak mintak tolong dia. Korang nie macam baru kenal aku sehari dua lah pulak. Iols nie kan pemalu orangnya. Sanggup menderita daripada menyusahkan orang lain.

Dorang singgah makan dekat satu restoran Korea nie. Namanya Tofu House. Restoran Korea nie sangat popular dikalangan penduduk di sini. Tapi bila tengok menu alahai sedihnya, ada lah menu yang aku boleh makan, tapi aku tak berkenan lah pulak.


So aku pon jalan kaki lah menuju ke Al-Amin Restaurant. 8 minit berjalan kaki daripada tempat kitorang makan tu. Memang basah habis baju aku masa tu akibat peluh. Basah kuyup weyh, pelik aku. Tak pernah-pernah kot. Tapi tak apa lah, demi mencari sesuap nasi yang halal, ceyhhhh drama queen sangat.


Alhamdulillah, terima kasih ya Allah. Kau beri aku peluang makan daging halal. Memang heaven sangat dapat makan daging. Daging pon bukan calang-calang daging tau, daging kambing sekali aku order. Kau ghase ?


Aku beli bungkus bawak balik. Sampai je restoran Korea tu memang tercungap-cungap aku dibuatnya. Dengan tak confident nya duduk sebelah kawan aku. Mana tak nya, baju aku basah akibat peluh kot. 8 minit jalan kaki okey. Basah ketiak mak nakk.

Al-marhum nasi beriyani kambing

Harga dia memang rasa nak menangis lah bila convert duit Malaysia. Aku beli dengan harga 10usd. So ce convert duit Malaysia, kali dengan RM3.30. Jangan bagi tahu aku, nanti aku kemurungan berpanjangan.


BTW, dapat lah jugak merasa makanan-makanan kat restoran korea nie. Cicip-cicip kawan-kawan punya. Boleh tahan lah sedapnya. Satu yang aku rasa wahh dekat Amerika nie ialah, mereka tak kisah pon kongsi-kongsi makanan antara laki dan perempuan. Tak ada rasa euuuuuuu pon.


Then lepastu, singgah kedai sebelah beli bubble tea. Aku tak beli pon, dorang je yang beli. Aku dah mengalami kemurungan lepas spend 10 dollar dekat Al-marhum nasi beriyani kambing itu tadi.


So apa yang iols beli untuk shopping kali nie ?


Iols rembat Raspberry nie, harga dia dalam 2.50usd. Kat Malaysia tak dapat derr murah begini. Haruslah aku beli. Hari tu dah try rasa blueberry beli dekat wallmart. Pon murah jugak dalam 4usd gitu. My mom siap suruh beli sebelum balik Malaysia. Nak rasa katanya.

Then iols beli pepero yang digilai ramai tu. Walaupon pernah kecoh sebelum ini akan status kesucian nya. Alahhh rakyat Malaysia, biasalah tu. Pantang meletop sikit sesuatu barang tu, sampai lubang cacing dia kaji. Hashtag typical malaysian.


Then i bought this chocolate. OMG !! The taste is very the omaigodddd. Serious sedap gila weyh. I really love it ! Hopefully ada jual dekat wallmart. Aku nak beli lagi. Harga dia 2usd je. And aku beli sarung tangan juga. Sebab aku rasa macam duduk dalam peti sejuk dekat dalam bilik. Jadi haruslah beli.

Itu saja lah cerita nya. Dalam van aku tidur je. Ngantok sangat tak tahu pasaipa. Sampai Milledgeville dalam jam 6 gitu. Terus singgah makan dekat dining hall. Lapar kot.

Sampai ketemu di lain entri, daaa =)
Aku sebenarnya banyak benda nak cerita. Tapi masa tak ada lah.

10 comments:

  1. Dik lama tak singgah blog ko ni..
    Kagum akak ko tengok barang2 pasar ala2 cili bagai tu dijual dengan tersusun cantik.. kalau kat sini benda2 macam tu tahap kat pasar pudu je dik.. hahaha.
    Tu lah kalau dah diperantauan orang, semua benda kena survive kannn.. tu yang sanggup menderita daripada menyusahkan orang lain... kekekeke..
    kbai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak Zaza. kene berdikari, kadang tu terpaksa tersiksa sendiri demi utk tidak menyusahkan org lain..

      Delete
  2. Asian supermarkets memang heaven! Macam-macam benda yang kau selalu makan boleh jumpa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu xper, semua barang yg familiar boleh jumpa =)

      Delete
  3. Biase lah tu harga makanan kat oversea ni mahal..kalau kat dublin ni 10 euro and darab lah dalam rm4.10..mau tercekik bile tgk bil...bergetar je tgn nak hulur duit 10euro kat cashier..hahaha...tp tips die bile da duduk kat oversea..jgn convert..anggap je la 10usd tu mcm rm10..lg satu cerita la pengalaman smbahyg kat public..dulu pernah je smbahyg dlm fitting room, tepi pantai beralaskan pasir putih, atas bukit menghadap laut..best kan..tp mat saleh sume pelik siap ambik gmbor..haha..tak pernah tgk gamaknye...kat malaysia tak dpt pglaman macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang, bila convert tu yang rasa tak nak beli tu.. yupp, setuju sangat bab solat tu. tp saya malu lah solat dekat public. sebabnya tak semua boleh terima agama kita kan. tu yg prefer solat dalam bilik...

      Delete
  4. Alhamdulilah tabah mencari makanan halal...Respect!

    ReplyDelete
  5. kat sini, asian supermarket dia ada 1 je product dari msia...heaven giler ade maggi dekat sana tuh... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ! tetibe rasa sayang sangat kat Malaysia tu sampai bila tgok barang buatan Malaysia. hihi =)

      Delete

Home