Tuesday, July 22, 2014

Menegur

Assalamualaikum

I've been keeping this for quite sometime now. It's about how we approach other people's mistake. Always seen in social media like facebook and twitter. Mostly seen in instagram. Maybe ada orang tidak bersetuju dengan pendapat aku nie, which i dont ask to pon. It's just my personal opinion. Nak terima, silakan. Tak nak terima, aku tak kesah.

I just can't stand with all the "sok suci" comments at people's IG about the right way to cover aurah. I mean come on. Yes, ingat-mengingati antara satu sama lain itu penting. Kubur bukan masing-masing. Kene minta tolong orang lain mandikan, tanamkan dan imamkan. Tapi kan, buat biarlah kene caranya. By commenting publicly like that just tak sesuai lah bagi aku.

Kamus Dewan : "Sok suci" tu bahasa Indonesia. Bahasa Melayu nya lebih kurang macam bajet alim lah.

Keyboard warrior katanya 

Yang aku tak boleh terima tu, bila ustajah-ustajah dan ustaz-ustaz yang tak berapa nak terpilih nie komen dekat orang yang baru sahaja mengenali dunia Islam. I don't want to mention the celebrity's name, tapi yang pasti dia dah kahwin lah. Last time i checked her instagram account, she was pregnant her second child. Rasanya sekarang dia dah bersalin.

Bercakap mengenai selebriti wanita ini, dia nie baru 2 ke 3 tahun memeluk agama Islam dan berkahwin dengan lelaki Melayu. So of course lah banyak kurang sana sini dari segi pemakaian perempuan itu. Maka ramailah yang mempertikaikan cara dia berpakaian dengan komen-komen yang tak sedap mata membaca. Konon jet jet nak menegur sesama muslim, concern katanya terhadap muslim lain. Tapi komen tak hengat dunia. Lebih kepada nak mengutuk daripada nak memperbetulkan.

Dahlah selebriti tu rata-rata kenalan dia semua non muslim. Ce korang bayangkan, kalau kawan-kawan dia baca komen-komen sok suci tu semua. Tak ke membuatkan non muslim lain fikir yang islam nie susah, berat, banyak pantang larang, itu tak boleh ini tak boleh, itu salah ini salah. Worst case scenario, they might said " better jangan peluk Islam ". Ia membuatkan non muslim fikir yang agama Islam nie satu agama yang menakutkan dan sangat membebankan penganutnya. Itu kalau orang lain yang baca komen-komen sok suci tu, ce fikir tuan punya badan rasa apa. I don't know lah what they feel exactly, MUNGKIN dia akan mempersoalkan keputusan yang dia ambil. Hopefully tak lah kan.

Because all this while, tak ada pon orang yang tegur itu ini, but suddenly when they embrace Islam, satu Malaysia dok nak tarbiyah dia. Kan Islam itu mudah, why rumitkan keadaan wahai ustajah-ustajah dan ustaz-ustaz tak berapa nak terpilih ? Jangan lah dok serang orang itu ini. Fikirlah. Dia tu public figure. Semua orang stalk account dia. Dengan adanya komen-komen begini, sedikit sebanyak memberi pandangan yang negative tentang agama Islam.

Kalau boleh, nak serang guna meriam. Baru puas hati agaknya.

Better ko tegur yang dah aslinya Islam sejak lahir daripada ko serang orang yang baru setahun jagung embrace Islam. But still, i just don't like it lah term serang-serang nie. Cukup tak suka bila orang dok berceramah dekat bahagian komen instagram tu. Come on lah weyh, use the right medium to approach people. Jangan buat secara public macam tu. Niat nak membetulkan seseorang tu sudah cukup baik, tapi cara nak betulkan tu yang salah.

Ramai mungkin tak bersependapat dengan aku. For me lah kan, if the person didnt embrace the right way how muslim should be like, aku just doa dalam hati agar Allah bagi hidayah dekat dia. Yes, menegur dalam hati adalah selemah-lemah iman. Kalau depan mata, boleh lah kau tegur dia. Ini dalam social media, how ? Kalau facebook or twitter tu okey lah lagi sebab ada private messenger. Kat instagram macam mana ? Aku rasa macam ada tapi mostly people tak guna. Mereka lebih memilih serang di bahagian ruangan komen. Barulah nampak ke-sok suciannya tu kan.

I don't know lah kan, i feel very happy if someone converts to Islam, biarpon lepas tu depa tak mengamalkan Islam dengan cara yang betul, tapi at least dia dah peluk agama Islam.

Ye, perkataan "at least" tu nampak jahil sangat kan. Aku tahu.

Kita pon banyak lagi kurang walaupon telah Islam sejak lahir. Inikan pula yang baru masuk Islam. Can you give them time ? Like baru-baru nie, Felixia Yeap baru memeluk agama Islam. Ya Allah, aku gembira sangat-sangat dengar berita nie. Rasa nak nangis je tengok berita kat tv masa tu.

Bila Felixia peluk Islam, benda yang paling aku takutkan selama nie, dah pon berlaku. Malas lah nak cakap, ce bukak sendiri account instagram Felixia tu. Perghhhh !! Ramainya ustajah-ustajah dan ustaz-ustaz tak berapa nak terpilih kat situ. Keep pressuring her by asking her to delete her old pictures. Aduyaiiii. Itu kan sudah menjadi sejarah kehidupan dia. Whatever happened in the past, stay in the past. For me, Felixia is the good example for other people out there. Macam mana perempuan yang dulunya sangat seksi, tertarik dengan busana muslimah dan berhijab. Isn't that amazing ? She could be role model for other people kot.

Nama pon mualaf, mestilah tak sempurna lagi at certain-certain parts. Kita yang Islam sejak lahir nie, dah sempurna ke ? Kita nak ubah mereka untuk menjadi muslim yang sempurna kan berperingkat-peringkat. Jadi tak perlu lah setiap masa nak tegur itu ini. Adoiii, aku yang Islam nie pon, baca tertekan tau T__T

Cermin diri sendiri dulu, ada jerawat ke tidak, ketiak bau ke tak.
Hashtag : InstaLacur

Memanglah kena tegur, tapi entah lah. Aku cuma tak suka bila orang yang baru sahaja mengenali Islam di beri tekanan yang maha dahsyat dari ustajah-ustajah dan ustaz-ustaz tak berapa nak terpilih nie. I just can't.

Ia bukan sahaja terjadi untuk mereka yang baru peluk Islam. Ia juga terjadi dekat artis yang baru sahaja berhijrah. Aiyoooo ini lagi aku tension. Dia tak pakai tudung, ko bising. Bila dah pakai tudung, ko lagi bising. Ko nak apa sebenarnya people ? Bersyukurlah dia dah berhijrah, cuma tak sempurna je lagi. Tolong lah jangan kejam sangat. Maybe she needs more time. Give her space.

Tak boleh blah nya tu kan, rajin pulak ustajah-ustajah dengan ustaz-ustaz tak terpilih nie follow instagram artis-artis yang dia dok serang tu. Okey fine kalau tak follow pon, yang ko stalk dia kenapa ? Lepastu sakit hati sendiri. Then luahkan dekat bahagian komen. Pathetic betul lah orang macam nie. Sedih wa tengok !

Bab perli orang lain, memang nombor satu. Boleh menang Grammy awards siap tau. Macam mana lah orang nak terima teguran ko tu, kalau dah mulut macam puaka dahsyatnya. Tegur tu jangan perli-perli boleh tak ? Tak ada sapa yang suka diperli dalam dunia nie.

Ini lah masalah yang terjadi when they think they're so good. Yang kene tegur tu pulak, hati tu jangan keras sangat. Terimalah teguran orang lain, ada baiknya jugak dalam apa yang dia cuba sampaikan tu, even puaka macam mana pon mulut dia. Ini pesanan untuk diri sendiri jugak. Sebab diri ini susah menerima teguran dari manusia bermulut puaka. Makin dia tegur silap aku, makin menjadi-jadi aku buat silap tu biar dia lagi sakit hati. Teruk kan aku ?

PESANAN PENAJA


" There's always people watching you. Whatever you do, is it good or bad, people talks. 
So let's give them something to talk about.
Most people fear of judgement from people that don't matter "

Tak berniat nak memburukkan sesiapa, hanya niat untuk menegur. Eh aku sedang menegur jugak rupanya sekarang nie. Kbai. Yang baik datang dari Allah, yang buruk dan keji tu dari kelemahan diri aku sendiri. Mohon jangan attack diri ini. Sekian.

Sunday, July 13, 2014

Ewahnya Customer Service Astro

Assalamualaikum

Rata-rata setiap rumah sekarang semuanya ada astro, kan ? Kalau tak ada astro, aku rasa macam jadi rakyat peribumi sangat lah pulak. Choices so limit lah to watch tv if astro did not exist. This happened to me every year when i balik kampung di Pahang. Aiyoo memang mati kutu aku kat situ tengok pilihan channel yang ada.


But bila dah ada astro nie, terbeban pulak dengan bill nya. Kalau boleh semua pakej yang astro tawarkan nak dilanggannya. Tapi tontonnya idak. Tak ke membazir tu. Membazir kan amalan syaiton.

So last week, my mom called customer service Astro in order to reduce our astro bill lah kan by deducting some packages that we subscribed. The person who entertained my mom that time, i think he is very clever in promoting astro. Why i said so ? Sebabnya banyak sebab lah. Cara dia handle customer baik punya.

My mom cakaplah nak buang channel 711, 712 and 713 sebabnya tak ada sapa yang tengok. Dulu aku yang menggedik call astro nak langgan pakej Variety nie sebab nya banyak benda menarik selalu ditayangkan dekat 711 tu. Malas lah pulak nak senaraikan apa je yang menarik ditayangkan di channel tu, habislah kantoi my guilty pleasure kat situ.

Astro boy tu pon jawab,

" Laaa kak, kalau akak nak kurangkan bill, lebih baik akak tolak pakej lain macam pakej Mustika ke, Sport ke, Movie ke, hah tu banyak lah sikit dia tolak. Kalau setakat pakej Variety nie kak, cuma tolak 3 ringgit je "

Setakat 3 hengget tu, gagah lagi lah nak membayarnya. So my mom pon tak jadi cancel pakej Variety nie.
Then dia pon cakaplah nak cancelkan pakej Mustika and astro boy tu pon jawab,

" Tak rasa rugi ke kak nak cancel pakej Mustika nie ? Sebabnya, memandangkan dah nak raya nie, banyak cerita-cerita and drama-drama yang best-best bakal ditayangkan dekat situ. Macam-macam kak cerita-cerita dia, menarik-menarik. Yelahh, selalu kan time raya je cerita best-best keluar "

My mom pon tak jadi cancel pakej Mustika.

Then my mom tanya how about Sport package pulak kan. Since kat rumah nie, yang bukak channel sukan-sukan nie cuma ayah aku je. Yang lain semua yang ado. Memang tak terbukak lah channel 811, 812 and yang seangkatan dengannya tu. So nak cancel kan package nie without pengetahuan ayah aku lah pada mulanya.

Nak tahu astro boy tu cakap apa ?

" Memang banyak ditolak kalau akak cancel package nie, tapi bagi saya, sayang lah kak, sebab FIFA pon dah separuh jalan. Sekejap lagi je kita bakal tahu siapa juara. Jadi sayanglah kalau akak berhentikan pakej nie sekarang. Why not lepas habis FIFA je akak cancel pakej sukan nie ? " 

Ahh sudah, dia buat ibu aku rasa sebersalah. Terus tak jadi cancel.

iols sebagai peminat tegar team Brasil dari mula, 
sangat malu dengan angka 7-1 di separuh akhir itu *sorok muka guna selimut*

Layan lah jugak FIFA nie semenjak kerja nie, sebagai seorang lalang, haruslah aku berganjak kepada team Germany. Semoga kemenangan berpihak kepada German !! =D

Then aku suruh cancel saluran-saluran korea. Since i dont really like korean dramas and whatsoever semua tu, so aku suruh cancel kan je. Channel korea nie kegemaran semua adik-beradik aku, cuma aku nie sesat tak minat korea. Yang lagi empat tu semua hantu korea. Kalau dorang balik rumah, memang tak ada chance lah nak tengok channel lain. So aku suruh ibu aku cancel kan pakej nie, jahat tak aku ?

But then astro boy tu kata,

" Kak, channel-channel korea tu semua free kak, memang ada dalam tu "

Ahh sudah, channel yang aku tak suka, free pulak. Yang aku suka kene bayar. Kusss semangat.

Pakej Movie and Cartoon memang tak boleh nak buang lah kan. Pakej cartoon tu channel kegemaran si Jida Achin katanya. Kang meraung pulak budak tu. Lagipula, memang dia je selalu ada kat rumah nie, so kira bermanfaat lah package cartoon tu dibayar.

End up, tak ada satu pakej pon ibu aku berjaya cancel kan -___-

That astro boy is very clever lah i think. He knows how to convince customers with his words. Good job astro boy. Astro did the right choice by putting him in customer service department.

- The actual conversation may be differ from what i wrote. I wrote with my own words without changing the main points, so you guys can understand easily - 

For those yang tak ada astro lagi tu, cepat-cepat lah install astro yerp. Dengan tagline " Macam-macam Ada " ternyata amat berbaloi-baloi. Kunjungi booth-booth astro berhampiran anda. Atau layari http://www.astro.com.my/ untuk keterangan lanjut. Happy watching tv people ! =D

PESANAN PENAJA


" Always happen. Citarasa lain-lain, jadi kalau ada duit lebih tu, mohon beli TV dua. 
Tak lupa, Astro juga dua "

Bagi arahan, mereka semua ikut. Senang bekerja dengan family untuk menghasilkan sesuatu gambar. Hihi
See ya !

Home