Saturday, November 29, 2014

Halloween

Assalamualaikum

Halloween is celebrated every end of october. So kira entri nie macam dah agak basi berkulat-kulat lah. Right now i'm in Thanksgiving break so ada lah sikit masa nak update.

Lets we start with carving pumpkin or nama glamour nya Jack-o'-lantern. That was my first time carving pumpkin. We didn't celebrate Halloween in Malaysia so there is no carving-carving thing like this in Malaysia. Plus i think it is really hard to find pumpkin in Malaysia. Even we had, the pumpkin is not as big as the pumpkin here in America. I think, to get pumpkin here is very easy. Especially during Halloween season.

So on October 28th, i carved pumpkin for the first time.

Carving pumpkin was in process


Dek kerana kita nie first time, so they gave us instructions on how to do it. Firstly, we need to make a hole on the top/bottom of the pumpkin. Then after you did it, clear all the seeds and the lendir-lendir inside until it clean.

Biji dia boleh makan kot. Kumpul semua biji dia then bilas bersih-bersih lepastu bubuh dalam microwave. Alaa benda nie ada kot dekat Malaysia, cuma aku baru tahu benda tu merupakan biji pumpkin.

 

Then you draw whatever you want lah using the pencil or crayon i don't know what was that thing. They provided that for you so that you can draw first then carve. So that your pumpkin will look nice and very sedap mata memandanglah. Gitueee.

I was google-ing tau to get inspiration. Kemain semangat. If you are pro enough, you can just carve. But for me, i need to draw it first so that the outcome will look nice lah kan. I decided to make my pumpkin looks scary but at the same time looks cute. So acano tu ?

Taraaaaa !!! I think i nailed it =)


This was actually a contest. The Max (college's dining hall) held this event. It's free so why not kan. Kalau nak harap aku beli pumpkin tu semata nak carve, memang tak lah. 

 
So my pumpkin's name is LABU which means pumpkin in Malay language.

After this carving event, we went to Walmart to buy costumes. They started to sell Halloween things since late September. So it was almost run out of stocks. There was not much size left.






Since we can't try the costume, we took hours to pick one. Although it almost ran out of stock that time, but still there was a lot of choices.

So i pick this costume, i wanted to be pirate for my first Halloween. The price is very the omaigad lah i would say, sooo cheap. It's ridiculous. How lah they can sell this kind of things at a very ridiculous price.

They have dracula costume, devil costume, sailor costume, police costume, prisoner costume, caveman costume, you name it. They have everything. Just pick one. Or you can just buy the accessories like the fake blood, the make up, dracula's teeth.






Although Halloween is celebrated every 31st October, but the people started to dress up from the beginning of the Halloween week. So on 30th October, my roommate, my suitemate and my friends were dressing up and they were about to heading to downtown that night.

From the left, my suitemate Tavaris (Basic white girl named Emily), my roommate Austin (Risky businessman) and then you have me (your so called pirates of carib-mr-bean)

I was so excited coz this is the only chance i can see my roommate go to downtown, late at night. Did i tell you that my roommate is different ? Nope. I think i didn't. Yeah he is so different from other American male students. He is completely different. I will tell y'all more about him in other post. For this post, it is enough to know that he is different. So i don't want to miss this chance seeing him going out and having fun. I joined them and changed my clothes.

Ini orang kata pose patah tangan. 

Seeing my roommate went to downtown late at night was already historical enough. Then got this picture below taken, four of us in one picture, just added another historical moment in my America's journey.

Say hi to Garret, my another suitemate.
This is the people whom i stay with for one semester in GCSU

We are ready ! =D
Photo courtesy goes to Kaitlin Reedy

It was very fun. Spent my night with these people. Seeing my roommate did silly stuff.


From one bar to one bar, checking out other people's costumes, walking around doing nothing, then went back to dorm. It was freezing cold. I can't imagine how Austin can survived wearing those costume, no shoes and very little pants walking to downtown, i just can't.

On 31st of october, i got only one class. Some people wore their costumes to class. That is what i like about no dress code rule in university. Demi Halloween, sampai pergi kelas pon semangat dress up pelik-pelik tau.

Including my very beautiful professor who looks like Beyonce, dia pakai ala-ala bunny gitue. 

Halloween day was a very crazy day. You can see all people dressed up like crazy. Very the merrier lah.

Soo cute both wearing white =')




V stands for virgin for the Rocky Horrow Picture Show. If you google this movie on youtube, you can imagine how the movie looks like. They played the real movie on the projector, then the students who involved in this show, replicated what the actor and actress did in the movie. Plus, there were two narrator who made the movie even merrier. Very funny lah i would say. But sometimes i don't really understand what they talked about..

This is what happened before the show starts, it was crazzzzy =D

It was quite weird but it was a lot of fun. There was a lot of 18sx scene which is not suitable for kids to watch and also the narrator used a lot of curse words and sex words. I don't understand how can a university allowed this kind of show being watched by a thousand of students. I can't imagine if this was held in my home university. It is impossible i think. Only in America. 

But as i said, it was fun. Worth it lah you paid 7 dollar for this show. Worth it ke ? Entah lah.
With my very cute reindeer Tanvi and my i dont know what the costume respresents, i think a sexy stripper =)

Guess what i found under my seat ? A condom. I saw a lot of condoms under the seat. Welcome to America Zharif.


 My first Halloween was awesome ! A night to remember.

Saturday, November 22, 2014

Dream Trip to Macau

Hello everyone ! =)

My America's journey will be over soon. Bila fikir memang rasa sedih gila lah kan. Lepas nie tak tahu lah dapat merantau keluar negara lagi ke tidak. Yelah kan, sebagai student sepenuh masa nie, duit memang 100% bergantung dekat parent. Jadi nak travel tu macam kene fikir dua tiga empat ratus kali.

Then pada satu hari, eceyhhh, diri ini telah menerima email dari Nuffnang Malaysia yang mengatakan Macau Government Tourist Office (MGTO) akan menaja 3 blogger bertuah untuk travel selama 3 hari 2 malam, all-expense paid trip to Macau. Meyh lah aku caps lock bagi nampak sikit, ALL-EXPENSE PAID TRIP TO MACAU. Dah boleh nampak dah ?


Tak ke meroyan bila ko nampak all-expense paid trip tu. Bertambah-tambah meroyan lagi bila ko nampak perkataan Macau tu.

Macau merupakan salah satu destinasi pelancongan yang menjadi bualan ramai abad ini. Pembangunan dan peninggalan sejarah di Macau telah membuatkan semua orang ingin ke sana. So apa yang menarik sangat dekat Macau nie sampai semua meroyan sibuk nak jadikan Macau sebagai salah satu destinasi pelancongan ?

---------------------------------------------------------------

1- Tourist Attraction Places

Of course lah kan bila ko pergi sesebuah negara tu, ko nak melawat tempat-tempat menarik dekat negara tu. Baru lah boleh camwhore upload masuk instagram dengan caption nya "Macau dihatiku" ber-hashtag-kan #MacauPilihanKu #MacauKenapaKauCantikSangat #AkuNakPergiMacauPleaseWeyh . Gigih tak bubuh hashtag banyak-banyak ? So dari situ ko dah boleh nampak kebatakkan aku macam mana.

Macau has a lot of interesting places to visit. Sebagai tourist, kau wajib pergi tempat-tempat nie. Kalau kau tak pergi, ibarat macam jelajah Macau kau tak complete tanpa berkunjung tempat-tempat yang aku nak senaraikan nie.

Ruin of St. Paul's

( Photo courtesy : https://rememberingletters.wordpress.com )

The Ruins of St. Paul's nie asalnya adalah sebuah gereja yang musnah akibat kebakaran pada tahun 1835. Tapi sampai sekarang masih lagi berdiri teguh, kena berterima kasih dekat kerajaan Macau dalam menjaga figura bersejarah ini. Dapat lah satu dunia menyaksikan keindahan seni architecture nya. Memang kalau aku dapat sampai sini, aku selfie lapan puluh lapan kali depan Ruin of St. Paul's nie.

Mount Fortress  

( Photo courtesy : http://static.panoramio.com )

Ianya merupakan kubu pertahanan lama yang dibina sekitar tahun 1617 hingga 1626. Ia dilengkapi berek tentera, perigi dan meriam. Reminds me of A Famosa in Malacca. Boleh tengok mainland Macau dari tempat kubu nie.

Guia Fortress

( Photo Courtesy : Google Images )

Salah satu peninggalan sejarah Macau yang sehingga kini masih lagi tersergam indah, Kubu Guia. Just look at the color of the fortress, isn't that beautiful ? I never been to lighthouse before, so it would be so good if i had this chance to visit Guia Fortress.

The Venetian Macau

( Photo Courtesy : Google Images )

Venetian Macau nie merupakan casino terbesar di dunia ( sources wikipedia ). Aku tak adalah nak pergi gamble pon cuma terpegun dengan architecture dia. Tengok jelah rekaan dalaman The Venetian Macau nie, it's perfect. Siap ada gondola lagi tau dalam tu.

Senado Square

( Photo Courtesy : Google Images )

By seeing the picture, you already can know why i want to go there. Seni reka bangunan yang menggunakan warna-warna lembut buat ko rasa macam berada dekat ala-ala mediterranean gitue.

Kesimpulannya, banyak lah tempat-tempat menarik yang boleh anda lawati bila sampai ke Macau nie. Banyak bangunan-bangunan yang rekabentuknya sangat unik. Lain dari yang lain. Kalau aku nak senaraikan semuanya, sampai besok pon entri nie tak habis. So ini lah antara tourist attraction places dekat Macau nie daripada beratus-ratus yang lain.

---------------------------------------------------------------

2- The Foods

As a Muslim, when it comes to foods, it might be a problem when you visit to non-Islamic country. But no worries my brothers and sisters, there is a lot of foods we can eat in Macau. Their traditional food based on seafood and vegetables. Pengalaman duduk dekat America nie, telah banyak mengajarku dalam memilih makanan yang sesuai. Jadi soal makanan nie tak payah risau lah.

( Photo Courtesy : http://blog.nuffnang.com.my/ )

Salah satu makanan yang wajib dicuba kalau datang ke Macau nie ialah portuguese egg tarts dia. Egg tarts atau dalam bahasa portugis nya di panggil "pastel de nata". Macau merupakan bekas jajahan portugis. Jadi memang banyak lah budaya portugis diserap dan diguna pakai di Macau nie.

( Photo courtesy :  http://my.macautourism.gov.mo )

Makanan kat atas di beri nama Golden or Macanese Codfish. Ianya merupakan gabungan purtugis dan asia. Nampak menyelerakan sangat. Mesti rasa dia sedap gila.

( Photo courtesy : http://my.macautourism.gov.mo )

Nama hidangan nie ialah Lacassa Soup. A soup with shrimps and vermicelli. Ala-ala bihun sup gituee. Yang paling mengagumkan pasal sup nie ialah, dia guna belacan kot. Mesti sedap rasa dia. Omnomnom. Terliur pulak bila cakap pasal makanan nie. This is the second reason why they need to pick me because i'm a food lover !!

---------------------------------------------------------------

3-Bungee Jumping from Macau Tower

( Photo courtesy : http://www.picturenice.com )

Macau juga terkenal dengan Macau Tower Convention and Entertainment Centre nya. Salah satu tarikan pelancong bila datang ke Macau. Tak singgah selfie dekat Macau Tower nie, pon consider tak datang Macau tau. So memang destinasi wajib bila datang sini. Dekat Macau Tower nie ada restoran, teater, tempat untuk membeli-belah dan Skywalk X. Skywalk X is where you can walking tour around the outer rim to see a better view of Macau. Selain itu jugak kan, korang boleh try bungee jumping dia. Ianya merupakan bungee jumping tertinggi di dunia (source wikipedia)

( Photo courtesy : Google Images )

Memang lah cuak bila tengok tu, tapi bila ada peluang macam nie, why not kan. Bila lagi nak cuba. So definitely i'm going to try this bungee jump if i had the chance. I'm an adrenaline junkie so this bungee jumping thing is my thing *sambil kesat bahu*, so pick me please =)

---------------------------------------------------------------

Seminggu dua nie asyik terbayang pasal Macau je. Sampai tidur pon jadi termimpi-mimpi tau.


Please make it happen for me. Pretty please >__<

Again, thank you Macau Government Tourist Office (MGTO) and Nuffnang Malaysia for this awesome contest. Looking forward to hear good news from you guys.

More info about Macau, you can click this


And for more info about this contest, feel free to check it out here


Good luck to other contestants too ! Nanti kita jalan sama-sama erk kat Macau. Eh !! Over tau.

Kbai.

Thursday, November 20, 2014

Stone Mountain GA

Assalamualaikum

Balik dari Six Flags malam tu, perjalanan ambik masa dua jam. Sampai je bilik jam 2.30 pagi. Terus tidur bila sampai bilik. Sebab paginya tu pulak (25 Oktober) , ada lagi satu trip. Trip kali nie di anjurkan oleh Baptist Collegiate Ministries. Berkumpul di BCM seawal jam 9.30 pagi. BCM nie 12 minit berjalan kaki dari dorm aku.

Stone Mountain Georgia, checked !

Then bertolak lah kami 18 orang dari BCM ke Stone Mountain nie. Stone mountain nie pon dekat-dekat dengan area Atlanta. So dua jam jugak dari Milledgeville. Penat weyh, padahal baru je balik dari Atlanta malam nya tu, pagi nya pergi balik Atlanta.

Trip yang diadakan oleh BCM nie bersempena untuk mengumpul semua pelajar international dari setiap university yang terlibat. Jadi, hanya pelajar international sahaja yang boleh join trip kali nie. Aku pon excited lah kan nak jumpa other malaysian students. Plus, kawan aku yang turut berada dalam exchange student program nie pon kata dia bakal berada di situ. Duduk negeri yang sama tapi tak pernah dapat peluang untuk berjumpa. So inilah peluang untuk bertemu antara satu sama lain

Tapi malangnya, dia tak dapat datang T__T

Tak apa lah, tak ada rezeki. BTW kan, kitorang tak terus ke Stone Mountain tu. First kitorang gathered dekat satu tempat. Kira macam nak berkenal-kenal dengan student-student lain lah. Ada makan-makan sekali.



Lama jugak tau kitorang kat sini, dekat 2 jam. Penat tunggu. Makan tak habis-habis. Borak berjam-jam. Aku dah lah malas sikit bab-bab nak bersosialisasi nie kan. Tapi yang bestnya tu, dapat lah jumpa pelajar-pelajar Indonesia. So that boleh lah aku menggunakan bahasa untuk berkomunikasi. Ramai jugak pelajar Indonesia dekat Georgia nie.

My Indonesian friends

The feeling bila dapat jumpa orang yang sebahasa dengan korang, memang speechless sangat. Rasa terharu =') Siap iso ngomong jowo lagi tau.

Lepastu semua pon berkumpul. Dengar taklimat mende ntah. Walaupon matahari kat atas kepala, tapi tak adalah panas sangat. Panas sikit je. Kalau dekat Malaysia confirm dah bertukar kaler kulit masa tu jugak.


Then orang tu bahagikan kami semua mengikut benua masing-masing. Pelajar dari Asia paling ramai kot. Terkejut aku. Aku ingat pelajar europe yang menguasai. Rupa-rupanya asian lagi hebat. Trip nie pon aku dengan harapan dapat lah jumpa pelajar2 Malaysia kan, tapi malangnya, macam biasa aku sorang-sorang lagi. Tak ada pon pelajar-pelajar Malaysia. I wonder mana lah budak-budak Malaysia nie.

Then kami bergerak pergi ke Stone Mountain. Dah tak jauh dah dari tempat nie.

Macam biasalah, kene mendaki untuk sampai ke atas. Actually boleh je kalau nak naik cable car. Tapi malas lah pulak nak habiskan duit semata untuk cable car. 9 dollar sekali naik kalau tak silap.

So mendaki lah kami semua ke atas.


 

Not yet reach the top 

Lupa nak bagi tahu, Stone Mountain nie nama dia bersempena fizikal mountain tu sendiri. Kan biasa bukit majoriti lapisan dia tanah kan. Tapi Stone Mountain nie bertanahkan batu. Kalau dari jauh, korang tengok Stone Mountain nie ibarat batu besar yang jatuh dari angkasa mendarat dekat bumi. Boleh bayangkan tak besar batu nie macam mana ?


Siap ada perhentian tau kot-kot rasa nak pengsan ke time mendaki tu kan. 

A lil bit more to reach the top

Finally ! Boleh nampak tak bandar Atlanta ? Isn't that amazing ?


Nampak macam panas kan ? Malangnya tidak. Angin dia kuat gila kot. Sejuk.


Ini tiang cable car dia. Besar sangat kot gerabak cable car tu. Dalam satu masa boleh bawak 50 orang kalau tak silap. Aku pakai teka je based on pandangan aku. Maybe boleh muat lebih lagi. Aku tak tahu.

Gigih tak iols bawak bendera ?




Tak lama pon dekat atas nie. Lebih kurang dalam 15 minit dah kene turun balik. Hampehh je, Mendaki punya lah penat tapi tak leh nak stay lama. Sebabnya belah malam ada laser show. So kene turun awal untuk dapatkan tempat yang menarik untuk tengok laser show tu. Kalau lambat turun, nanti padang tempat nak tengok laser show tu penuh.




Ce teka, apakah benda nie ?


My another Indonesian friend

Nor jumpa dia masa sambut aidiladha, zharif jumpa masa dekat Stone Mountain. Sedih betul nape Nor tak dapat datang T__T

Dah turun dengan gigih, masa untuk punggah barang and cari spot yang menarik untuk berkelah. Baik sangat tau BCM nie. Siap bawakkan kitorang makanan lagi. Bayar 5 dollar je. Tapi semua ditanggung. Makan minum kenderaan pergi balik. Berbaloi-baloi trip ke Stone Mountain nie tau.

Dari bawah nampak kecik je cable car punya tiang tu. Bila kat atas nampak besar gedabak pulak


Cantik tak ukiran batu tu ? Menarik kan. Aku tak tahu itu simbol muka sape. Maybe orang yang jumpa america nie kot. Kat batu nie lah laser show tu akan ditayangkan.

Belum masa untuk tidur ye Taka 


Semua orang dah start landing-landing. Seriously makin malam makin ramai pulak datang. Nasib baik kitorang dah cop tempat dulu. Kitorang duduk tengah-tengah batu tu. So kira macam dapat spot yang menarik lah.


Tudia semua sibuk buat sandwich masing-masing. Aku punya sandwich macam sedih sikit lah rupa dia. Sebab cuma mampu makan dengan cheese je. Apa rasa makan roti dengan cheese ? Tak rasa mende. Rasa tawar gila. Sabor jelah.


Benda alah bulat tu serious sedap gila. Dia macam biskut tapi macam kek. Aku tak tahu nak describe macam mana tekstur dia. 


Tunggu dekat 1 jam lebih baru lah laser show nie mula. Lebih baik lama-lama sikit dekat atas puncak tu. Kat bawah nie aku ada record video laser show tu. Berjurasi 40 minit ye kawan-kawan. Gigih tak record selama itu semata-mata nak berkongsi dengan kawan-kawan ku di Malaysia ? Haruslah korang rasa tersentuh kan.


Seriously memang sejuk gila-gila kot. Nasib baiklah aku bawak sweater. Tapi malangnya sweater aku tak tebal mana pon. So memang still rasa menggigil. And nasib baik aku bawak gloves, sebab tangan aku mudah sangat rasa sejuk. Sedikit sebanyak dengan adanya gloves nie tak ada lah sejuk sangat.

Orang lain semua well prepare tau. Kerusi, cadar, bantal, tilam semua angkut bawak kat padang. Aku memang clueless habis. Aku tak tahu pulak laser show nya macam tu. Kalau tahu, aku bawak dengan katil-katil sekali.

Kedai-kedai semua dah tutup, padahal baru jam 9 lebih masa tu

Then bertolak lah kami semua dari Stone Mountain tu ke Milledgeville. Ada tak aku mention kitorang datang sini naik apa ? Kalau tak ada meyh lah aku mention. Kitorang datang sini naik 4 buah kereta. Bukan naik bas tau. Sebab BCM nie bukannya under universiti kitorang tu.

On the way back, our car broke down. Suddenly kereta tu jadi slow dan asap mula keluar dari bonet depan dan dalam kereta. Asap hitam pulak tu yang keluar dalam kereta. Sape yang tak cuakkan. Terus cepat-cepat keluar dari kereta.


Sebelum tu okey je kereta nie, tapi lepas dah langgar haiwan apa benda ntah, start dari situ dia meragam. Masa tu aku tengah tidur, then pemandu kereta tetibe jerit kuat gila, then bunyi bam kuat sekali menghentam binatang tu. Terus aku terbangun.


Maka tersadai lah kitorang dekat luar selama satu jam. Seriously sejuk sangat weyh. Masuk dalam kereta, cuak pulak sebab kereta bau asap. Bersaksikan bintang-bintang di langit malam tu. Yang best nya tu kan, dekat America nie, bintang-bintang dekat langit nampak jelas sangat. Banyak pulak tu. Cuma yang tak best tu, sejuk lah. Menggigil-gigil dibuatnya.

Lepas dah satu jam lebih tu, baru lah ada orang datang ambik kitorang. Sampai bilik dekat 2 pagi. Penat sangat, tapi best lah. Trip paling murah, bayar 5 dollar je kot. Hihi

Home