Monday, February 16, 2015

Singapore for the first time

Assalamualaikum and Hi everyone =)

I'm so sorry for not posting anything after gave yall so much hope to read about my America journey. Hahahaha. Statement berani maut punya. Joke only tau, don't take it seriously. Come on lah, jangan buat muka cebik macam tu. Actually kan, I wrote two posts already about my America journey but I'm too damn lazy to finish it and publish it. Tambah-tambah kes pasal peluk-peluk artis kpop tu meletop masa tu, so iols pon tak berani lah. Kita hold dulu kay.

There are so much things I did on January and February (so far) that I want to share with all Jejakakaula's reader(s). Since I've been postpone updating my blog, so everything was postponed until it reached one point where I was like "OMG I have too many stories to tell, which one should I update first."

Let me start form the beginning of 2015. InsyaAllah, i will finish all the stories before the end of February. So on March, i will update my America journey. Hopefully this is not just "omongan kosong". I will try to istiqamah myself to update more frequently.

So here we go, give a way to my Singapore story first where it took place on 2nd of January. I went there with my family. My father drove us there. Kitorang bertolak malam. So sampai Singapore tu pagi lah. Kesian ayah, mesti dia penat sangat.


My family was planning to go there before i came back to Malaysia. I said, please wait for me. I want to go to Singapore too. That time I was still in America, seminggu sebelum nak balik Malaysia. Alhamdulillah, they listened to me. Well, Zarep kan orang penting, Kbai.

My shirt said it all

Memandangkan kami semua hanya akan melelapkan mata sepanjang perjalanan, so why not kan. Tapi kena berjaga jugak sebab kena prepare tukar dengan ayah kot-kot mata dia tak leh tahan. Ayah aku nie bab second hand driver memang dia agak tak yakin sikit, tambah-tambah second hand driver tu anak-anak dia. Lagi lah dia tak yakin.

So kami pon singgah RnR mana entah tak ingat and bought some McDonald's burgers for supper. Sambil tu kitorang pon terkinja-kinja lah kegirangan dekat RnR tu. Watch the video below :

 
It should be in slow motion, but i dont know why it doesn't apply when i upload it on youtube.

Then sambung perjalanan semula. Alhamdulillah selamat sampai Johor hampir subuh. So kitorang singgah solat Subuh dekat surau mana entah. Stesen bas somewhere in Johor I can't really remember. 

Then we ate breakfast first before went to Singapore. Memandangkan nilai mata wang bakal berubah so adalah lebih baik makan di Malaysia. Jimat banyak. Cintai Malaysia. Lulz.

Selfie lepas kekenyangan 

Jayep comel tuuuu =)

Actually, we went there not just for a vacation. We went there to visit my mom's cousin. My late grandmother is from Singapore, so lot of my mom's cousins were there. Tak nak terang panjang lebar pasal sedara mara kat Singapore nie, cukup sekadar tahu itu je. Kang aku terang satu persatu sampai besok tak habis.

Semoga cepat cembuh Isteri Pak Cik Saad. Alamak aku lupa nama dia -___- 

By the way, she was sick. She was diagnosed a brain cancer tahap I don't know. Yang pasti after the surgery, she can't recall anything. Even her husband, she didn't recognize. She can't speak as well after the surgery. It's kind a sad to see her condition like that. But nak buat macam mana, dah takdir kan.

Muka tak mandi tahap 200% 

Muka-muka selebet tak mandi datang rumah orang

Borak-borak then balik. Dalam 3 jam jugak lah duduk kat rumah Pak Cik Saad nie. Tak tahu bila dapat jumpa lagi. Last time jumpa masa paman aku yang last kahwin which was almost 10 years ago.

He shared lot of things about living in Singapore. He said that Singapore is a fined country. Do little mistake, you will be fined by the government. Lot of restriction about this and that. But that what makes Singapore a well known successful country. Tengok jelah nilai mata wang mereka, kita pon boleh tahu maju dia macam mana.

All this while, aku agak terkilan lah dengan how easy a Singaporean get gas in Malaysia since Malaysia's price is cheaper compare to Singapore. But, it is actually not easy okey. Before they come to Malaysia, they need to fill their gas at certain level. I think 3/4 of gas. If not, they will be fine 500 Singapore dollar. But itu pon depend jugak, kadang ada je yang terlepas. Kira ikut nasib, said my uncle. Lepas dengar je, terus rasa macam lega sikit. Maaf ye Singaporean. Kita cuma jealous awok punya currency tinggi. Tu yang rasa macam tak adil lah. Takde maksud apa-apa pon.

Eh seluar sudah tukar. 

Since kami pon tak bercadang nak bermalam di sana, so takkan nak terus pulang kan ? Bila lagi kan nak datang sini. Minta ayah cari Marina Bay Sand lah, because I was amazed with the architecture of that building. Nak tengok jugak dengan mata sendiri. Satu yang aku perasan kan, It was quite hard to read the signboard, the format was ala-ala signboard America sikit-sikit. So sebagai village people sejati, agak lembem sikit lah nak pick up tu.

Plus, omaigad, it was very hard to find car park. Seriously ? Banyak sangat kot undang-undang dia. Dari yang sebesar-besar gajah sampailah sekecil-kecil semut. Jadi bersyukurlah kita hidup dekat Malaysia nie. Tak banyak sangat songeh dalam benda-benda remeh macam nie.

Ada satu masjid nie lah, ingat nak singgah tapi bayangkan erk, ianya betul-betul terletak tepi jalan utama. tempat parking tak ada. Takkan nak kene pusing cari tempat parking kereta then jalan kaki ke masjid tu. Memang tak lah. Macam kita kan, kalau dah namanya masjid, mesti banyak ruangan parking. Laman masjid pon luas. Tapi dekat Singapore lain cerita dia. Macam tak mesra pengguna lah. Takkan nak solat pon parking kereta kene bayar. Ada orang Malaysia sanggup buat ? Takde. So lupakan. 


Then dalam pada tengah cuba dok paham signboard-signboard dekat Singapore nie, we saw a man made lake. Singgah sat ambik satu dua gambar. Ye cuma kami tiga orang je yang turun. Yang lain malas, plus kene jaga kereta. Dah cakap takde parking takkan tak faham lagi. 

Banyak kali weyh terpusing-pusing kat tempat yang sama. My pakcik said that Singaporean is very friendly. So if you need help, just ask the local people. I agree with him, Singaporean is very friendly. Tapi macam tak berapa nak selesaikan masalah pulak. Kita tanya jalan, dia suruh cari teksi then tanya pakcik teksi. But boleh lah bagi credit sebab mereka memang sangat friendly dan cuba untuk membantu. Cuba tau. 


I was so excited that finally I see Marina Bay Sand with my own eyes. 

Well, obviously.

Marina Bay Sand, betul-betul lalu bawah dia

Once we reached the city where all the attraction buildings were located, I felt like I was in New York City where you were surrounded with tall buildings that are very close to each other. It was kinda in NYC. 

Marina Bay Sand. Beautiful !!

Kat sini pon terpusing-pusing jugak. Dah lah kalau salah jalan, tempat nak u-turn teramatlah jauh. Salah jalan consider padan muka lah. But it's worth it. I got to see the beautiful of Singapore. 

Menariknya kan, semua bangunan yang popular among tourist semuanya terletak dekat satu tempat. Baguslah perancangan bandar dia. Tak ada lah bersepah-sepah. Pergi dekat sini, consider ko dah tawaf satu Singapore lah. Kalau korang ada duit lebih, pergi lah Universal Studio Singapore tu. InsyaAllah one day nanti aku sampai sana. 



So kitorang pon apa lagi, posing tak ingat dunia lah kan dekat sini. Lama jugak weyh duduk sini. 2 jam ada rasanya. Padahal cuma nak bergambar je. Lulz.





Then, we posed with the lion. The lion is the symbol of Singapore. Lion in Malay language is Singa. So that is why it's Singapore. I don't know what is the official language of Singapore, but they still can understand and speak Malay (Minus people that is originally a Malay, that's not count ). But majority, they speak English.




Nie sape yang pegang camera tak pandai nie ? Mana singa nya ? 
Tapi disebabkan wajah iols agak flawless dalam gambar nie, jadi haruslah paparkan di sini. 

Bebo posing tuuuuu. Jida Achin tak yah nampak sangat terpaksa nya yerp.

Belum habis lagi. Selagi nampak singa, selagi tu kita posing. Tu pasal ambik masa sampai 2 jam kat sini.

Kalau tadi dah tengok Bebo posing, now kita tengok ayah. Comel tu ayah posing =)

Who's hand is that ? Aiyoo suka tau interframe. 

Masa kat sini, terpaksa bergilir dengan ayah. Sebab kereta parking tepi jalan je. Time aku kena jaga, memang tak selesa lah. sebab nya dah lah kat jalan besar. Memang tak ada ruang parking tepi pon. Betul-betul dekat jalan utama. Nasib baik jalan tu ada dua ke tiga lorong. Aku pon pakai signal kecemasan tu. Nasib baik tak ada kena saman ke apa.

Aku dok dalam kereta sakan korang bergambar ye

Maka itu saja lah cerita ku pergi Singapore. Tak keluar duit sesen pon, I mean duit Singapore Dollar yang kitorang tukar tu tak terusik pon. Lepas dah puas kat sini, kitorang pon beransur pulang. Back to Malaysia.


Rugi 24 hengget sebab masa nie aku pakai US dollar nak tukar ke Singapore dollar nie. And dia beli duit US aku tu 3 ringgit je. Sepatutnya 1 USD equal to RM 3.40. Tak ke rugi. Tapi nak buat macam mana, dah tak ada tempat lain nak tukar duit. Terpaksa lah. Lepas nie prepare tukar duit awal-awal. Jangan tukar duit dekat tempat tu, aku rasa tu bus station lah yang aku singgah solat Subuh tu.

Then, once we arrived Johor ( One of Malaysia's state, next to Singapore, Motif bagi tahu ? Well, kawan iols sekarang nie kan pretty international. Nanti depa tertanya-tanya pulak. Gituee ), we went a restaurant that i don't know where was the place for our late lunch or maybe i should called it dinner. We were starving coz didn't go anywhere place in Singapore to eat. I think it would be better if we eat in Malaysia lah since it is cheaper. Again, sayangi Malaysia.

This was sooo damn delicious !



Lepas dah siap makan, kitorang pon meneruskan perjalanan pulang ke Selangor. Then ternampak ada satu istana nie, rasanya kerabat diraja Johor punya. Aku pon tak tahu nama dia apa. Maafkan saya. Since pintu depan dia cantik, so berhentilah sat, ambik sekeping dua gambar.


Ada pengawal kot kat pintu pagar. Aku takutlah kan tetibe pengawal tu halau aku. Malu lah aku nanti. So minta ayah parking tepi-tepi so that pengawal tu tak nampak. Dengan gigihnya ko posing lah kat situ, then when you were at opposite side of the road you see people dengan selamber badak posing kat tengah-tengah tu. Siap bergambar dengan pengawalnya lagi. Ko rasa apa kalau jadi aku ? Tak ke rasa macam nak patah balik bergambar lagi sekali.

Alhamdulillah, seronok lah dapat bercuti luar negara satu keluarga. Walaupon cuma Singapore je. Masa aku kat US, bila pergi tempat cantik-cantik je, aku akan teringat family aku. Alangkah bagusnya kalau aku dapat share kegembiraan aku jelajah negara orang masa tu kalau ada dorang. Takpe nanti Zarep kaya, Zarep bawak semua. Bila kaya tak ada lah orang tindas and pandang rendah. Eh tetibe.

Dah tu je. Kbai. See ya !

12 comments:

  1. Penat tunggu entri journey di America hoi. Hahaha. Anyway, best dapat jalan dekat Singapore kan? Tapi hmmmm most of the things there agak mahal. Sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tu memang best tapi mahal kan. takpe lah, asalkan dah jejak kaki ke sana. huhu

      Delete
  2. Lama gila tak jenguk2 zharif punye blog... wahhh dah besar dah anak mak sorang nie... ape kabar sihat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. busy sangat lah tu sampai tak jenguk kan. org tu pon dah jarang update >__<
      alhamdulillah sihat-sihat sahaja.

      Delete
  3. Assalamualaikum dik. ahhaha muka sekeluarga cute.. heheh bestnya pergi Singapore..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam kak sheila =)
      terima kasih kak sheila sbb cakap cute, hihi
      alhamdulillah kak, best sangat dapat pergi satu family ^__^

      Delete
  4. balik Amerika dah macam muka Amerika lah sikit. kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha carut lettewwww =P
      *terus ambik cermin, cermin muka sendiri*

      Delete
  5. Aku pon.. punyalah procastinate untuk update blog. Pastu, ayah aku pon sama weh , susah nak percaya kat anak-anak dia utk rotate drive bila balik ganu. Bila pergi holiday dengan the whole family rasa bahagia tak terkata. One fine day, Insha Allah. Nice entry bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. update lah jgn tak update. sunyi dh dunia blog sekarang nie tau.
      memang ebst berjalan satu family. nak-nak naik kereta pulak, perjalanan jauh. perghh best ooo
      thank you asyirah ^__^

      Delete
  6. finally nampak zharif kat upsi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke anon =) teringin jumpa anon pulak kt upsi. hihi

      Delete

Home