Monday, March 9, 2015

Istana Lama Seri Menanti

Assalamualaikum and hi everyone !

New semester has began, it has been 3 weeks now. This semester gonna be a tough semester since i need to cover back all my credit hours. First week at school was just for 3 days then holiday again for chinese new year. And that 3 f****** days, nothing much happened. I can count like one two not even three professors came to class. Aiyoo lebih baik start semester lepas CNY *facepalm emoticon inserted*

So for chinese new year holiday, i didn't go back to my hometown. I went to my friend dunia akhirat's house at Serting Negeri Sembilan. Kebetulan, my seniors punya rumah pon area-area situ, so lepas kelas hari Rabu tu, terus vroom vroom naik kereta dia ke nogori. Actually aku ada kelas tau petang tu, tapi mereka telah menghasut diriku untuk ponteng. So aku dengan innocent-nya, ikut lah cakap senior. Kalau lawan cakap nanti kang kena buli. Eh ?

Rugilah kita tak selfie sama-sama dalam kereta. Kalau tak iols dah bubuh dalam blog nie. Mesti korang berdua yang tengah baca blog nie, hentak-hentak kaki kat KAB tu sebab iols tak bubuh gambar uols dalm nie. Kbai.

Terima kasih tau Atikah Roslan dengan Syahirah Jumali sebab drive kereta dari Tanjung Malim sampai ke Serting. Siap hantar sampai depan rumah tau. These two girls kan, drive kereta dekat highway buat iols dekat belakang tu mengucap dua kalimah syahadah beribu kali tau. Kuss semangat.


Kita berbalik kepada pangkal jalan, bukan dengan cara bertaubat tapi dengan membaca semula tajuk entri ini. Well, gambar already do the job lah. I bet all Malaysians know this place. I visited Istana Lama Seri Menanti or in English, Old Castle of Seri Menanti. Is it ? Correct me if i'm wrong.

It is an old castle, so no one lives in the castle anymore. They already built new one. So this old castle, they turned it into a museum. But too bad lah, the time i went there, they closed the castle. Got construction going on so they have this line kuning so tak boleh masuk. And the guard said it might close for like one year or so. She also don't know. So rugilah datang tapi tak dapat masuk.

I totally forgot what is the purpose of this thing. I did not even read the info at the sign. Aiyoo

For those who is not museum-oriented kinda person, okey lah kot. Aku pon actually not into museum-museum kinda thing nie. Just cukup syarat upload gambar dekat instagram berhashtag kan #ZharifDahSampaiSiniKauAde then i'm happy already. That simple. So kahwini saya. Eh tetibe.

But no worries, although you can't enter the castle, you still can go to the laman and go around the building. Only place that got line kuning you can't enter.




Kita sajikan gambar-gambar je yerp. Malas pulak nak taip. Lagipula tak tahu nak taip apa. Korang pon bukan baca sangat pon. Paling-paling scroll je then tekan pangkah merah. Tahu dah.




Detik Oppo Find 7a berterbangan -___-

I love the architecture



Keji tak upload gambar sampai dua bermotifkan benda yang sama. 
Saiz paling besar pulak tu. Ko ghase ?




Kalau tak silap lah, gambar atas nie tempat sultan-sultan duduk untuk menyaksikan persembahan dari rakyat jelata. Kalau tengok cerita P.Ramlee, you get the idea lah what i try to say. Maaf saya kurang sikit pengetahuan bahasa istana. Jadi saya guna perkataan "duduk". Maaf tau.

Timing silap. Maka jadilah sebegini rupa

Finally. Biarlah wajah ku begitu asalkan gambar lompat menjadi

Maka itulah cerita lawatan diri ini ke Istana Lama Seri Menanti sempena tahun baru cina tahun ini. So alang-alang dah cerita pasal CNY holiday nie, adalah lebih baik aku cerita what I did during CNY holiday this year. Instead of posting so many posts, why not combine sekali. Bulan March dah separuh nie, cerita America tak update-update lagi.


For lunch, we ate at Nasi Ayam Gemas. Tengok ramai je yang datang, mesti sedap nasi ayam dia. Ternyata, sedap lah jugak. Recommended !


We drove for about 1 hour from Seri Menanti to this place called Alive 3D Art Gallery. But then tak jadi nak masuk. The entrance fee is about 35 or 25 something. I can't remember. Instead of wasting money on something that is not really enjoyable (to me), why not spend money on food, right. So we drove back to Seremban and went to this one beautiful cafe, Big Mouth Cafe.


Only for those who has big mouth can enter. If you can't handle big thing, don't come *wink*


I told you already, those who has big mouth only can handle big thing. Look how big the size of the burger. You can handle huh ? I was so hungry that time and got this burger. Ouhhhh good timing. My stomach was happy. The patty is grey color. Well i guess, everyone has seen this kinda patty color. In Tanjung Malim also they got one restaurant that served grey patty burger maa. Sudah maju already. Budak UPSI yang tak pernah rasa, aiyoo bikin malu saja.

But the price make you said omaigod so many times lah i can guarantee. Pretty expensive for a burger. Definitely not recommended for daily eating. Can bankrupt ooo.



To me it's expensive laa. Tak tahu lah korang rasa macam mana. Saya nie duit sumber dari ibu ayah je, so this is beyond my kemampuan. But ayat nak sedap wallet "Sesekali je. Cuma nak rasa. Bukan selalu pon"

Order one burger enough already. Burger tu besar kot. You can share with your friend. Jimat.

Then balik rumah. Tamat lah cerita satu hari menjelajah. 3 hari lagi dekat rumah Paris tu, aku pergi gunting rambut, sambut birthday anak buah dia, ikut parents dia pergi kenduri kahwin and banyak lagi lah.

Anak-anak buah Paris. I love them and they love me.

Look how kampung i look with that long hair. It was a disaster. I can't take it anymore. So i went to a barber shop in Serting. Si Parisah tu yang suggestkan ke kedai brader nie. I got this potong rambut phobia where i do not trust any barber in handling my hair. Sometimes I feel like they are not professional enough in cutting hair. So i am scared of seeing barber rather than a dentist. Is that weird ?


I told the barber to do this this and that, but then the result does not come out as what i imagine. Every single time. Is it too hard to understand or my face just not suitable to the style. I always feel sad when came back from barber shop. But not this time. I am very happy with the outcome. Abang tu buat baik punya, betul-betul ikut apa yang aku nak and bayangkan. Kalau boleh memang nak potong dekat situ je lepas nie. Tapi jauh lah pulak from my home T__T

And this one is overly-attached to me. Aqil namanya. 
Rambut setelah dipotong. Barulah nampak bertamadun sikit


Orang Serting pasti familiar dengan mercu tanda ini

So itu jelah cerita sempena CNY holiday Februari lalu. Panjang berjela kan.

Actually aku dah start busy tau, tapi takut lah bila postpone-postpone nanti sampai dah basi tak terupdate. Aku ingat lepas entri nie, aku nak update cerita America aku, tapi banyak pulak cerita baru yang datang. So maksudnya, aku tak boleh berhenti menaip. Berhenti je, ada cerita baru. Lepastu bertimbun. Kena pandai bahagi masa >__<

Tunggu lah erk next post akan datang. Sama ada cerita America or current stories. See ya !


12 comments:

  1. Gambar kau kalau lompat-lompat selalu nampak epik!

    ReplyDelete
  2. cayalah! Mrs. A yang duk Somban pun tak lopeh laie ko Istano Sri Menanti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. moh leh ke sana =D cantik tempatnya ^__^

      Delete
  3. Hahaha. Tingginya kau lompat weh. Nice shot untuk gambar part Oppo tu berterbangan! Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. boleh pulak termasuk sekali =D hahahaa

      Delete
  4. kat mana belajar terbang nie? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar masa dalam perut ibu =D hahahhaa

      Delete
  5. Insta nama apa ni ? Nak followwwwww 😂😂😂😭 tsk tsk cari tak jumpe pun 😭

    ReplyDelete

Home