Tuesday, May 19, 2015

Behind the scene - Game On (The Video Game Movie)

Assalamualaikum and good day everyone !

Lama dah tak sambung cerita Amerika aku nie. So mari lah sambung cerita Amerika untuk bulan Disember. Kita mulakan dengan cerita ini dulu. It was happened a week before the semester ended.

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mengukir kenangan sebelum tamatnya belajar di situ di mana one of my American friend pelawa aku untuk turut bersama berlakon dalam short movie for his project. The tittle of the movie is Game On - The Video Game Movie.

The movie is about game. Dia macam tengah pilih character untuk main game tu but suddenly he is the one who actually will be fighting the enemy. But before that, there is a story behind. Jadi kena lah saksi kan movie nie untuk tahu lebih lanjut. So sebelum tu, kita nak story sikit di belakang tabir pembikinan movie nie.

Only Carl was not here. This is the crew of Game On - The Video Game Movie
Photo courtesy goes to Tanvi. Taken from her instagram account

Apa watak aku dalam cerita tu ? Good question.

I was only a supporting actor. Scene aku hanya lah untuk ditembak oleh pelakon utama. Itu je. Walaupon begitu, pengalaman ini cukup manis bagi aku di mana short movie nie menampilkan pelajar-pelajar dari 7 buah negara yang berbeza. Isn't that awesome ?

The directors, The shooters and The producers : Joshua Clay and Erika Granath.
The writer : Joshua Clay.
The editor : Erika Granath.

My foot was on point

The actors and the actress are : Takafumi from Japan as Tanaka, Tanvi from India as Roshni, Carl from Sweden as The Ragnar, Joshua from America as Colonel Mauf, Reid from America as The Clown, Janik from Germany as Chef of Death, BK from South Korea as Cowboy Killer and I, Zharif, from Malaysia as The Pirate.

Siap introduce diri sendiri tau. Kau mampu ?

Takafumi and Carl, both were looking great in their costumes

Masa nie cuma ada aku, Takafumi, Joshua and Carl. First time masuk tempat green screen nie. Selalunya tengok dekat tv je. Kan kalau nak main game lawan-lawan kita kena pilih character dulu kan ? And character kat dalam game tu akan buat macam trademark movement dia. So itulah yang kami cuba lakukan masa nie.

The shooter is miss Erika. Dia juga salah seorang exchange student kat situ. She is from Sweden.



So, on 6th December, it was a shooting day for our scenes.

Janik, BK and I were in the car waiting for our scenes to shoot. It was raining actually, nak tunggu luar memang tak lah, memang sangat-sangat sejuk masa nie. Dah lah tak bawak jacket. Lagipula, kami tak dibenarkan datang dekat, takut bising nanti. So tunggu jelah dalam kereta tengok dorang berlakon.


Since aku, Janik, BK and Reid nie cuma pelakon pembantu je, so kebanyakkan scene yang dorang buat, kami tak ikut. Kami punya scene hanya lah pada waktu kemuncak di mana Tanaka dan Roshni sedang bertempur mengalahkan musuh dan kami lah musuh dorang tu. Kesian pelakon-pelakon utama nie, shoot dari awal pagi. Kami datang tu tengok dorang letih sangat. Yelah, dari pagi lagi tak makan. Kami datang tengahari. Hihi



You can watch the video of behind the scene here.


Boleh ke muka nie jadi pirate ? Agak-agak cuak tak korang ?

Some of the guns that Joshua gave us are real. I am pretty sure the gun that i was holding is real an it was heavy. Aku kan pernah cerita bahawa nak dapatkan pistol or senapang dekat America nie senang. Siap boleh buat sale lagi dekat Walmart tau. As long as kau tak ada rekod jenayah, ko beli beli. Dahsyat kan ?

Siap panjat pokok okey. Dorang lah yang tolong Tanvi panjat pokok tu. 
Aku cuma mampu selfie je.

Tanvi is so profesional and so talented in acting. Dia actually seorang pelakon dekat India. Pernah tengok cerita Slumdog Millionaire ? Dia lah berlakon dalam cerita tu. Watak utama lagi tau. Watak sebagai Latika remaja. Siap pergi anugerah Oscar lagi dan movie tu menang kot. Cuba lah google para pelakon cerita nie, confirm jumpa.

Masa nie tengah shoot scene Janik. It was hilarious. 
He is too cute to be killed. Hahahaa


Dah lah baru lepas hujan masa nie. Disuruh pulak baring masuk kat dalam tempat gelap tu. Kalau aku memang idoklah. Buatnya ada si panjang tu, tak ke sia-sia. Nasib baiklah bukan aku jadi Chef of Death nie.

That was how he died

Bila dah terlibat dalam pembikinan movie nie, barulah aku tahu sukarnya untuk menghasilkan sesebuah filem. Banyak benda kot nak kena buat. Ini baru short movie tau. Cuba bayangkan macam mana agaknya nak menghasilkan filem yang berdurasi 2-3 jam tu ? Mereputlah nakk.

I was preparing for my scene. The instruction was easy. Aku rasa macam, "Tu je?" Tada hal bro. 

Bang ! Bang ! He shot me down. Bang ! Bang ! I hit the ground. Bang ! Bang ! That awful sound.
Bang ! Bang ! My best friend shot me down.

And he killed me. I thought we were best friend Taka. Sigh -___-

Of course we are ! =)

Berpayunglah kami sementara tunggu scene orang lain siap. Untunglah orang tu bawak baju panas dari rumah. Yang aku nie tak sedar diri. Macam tengah ada kat Malaysia pulak kan. Yang tak boleh blah tu, payung tak lupa bawak, jacket boleh lupa. Merasa lah kau menunggu sejuk-sejuk macam tu.


Oppa pon tewas dalam peperangan

Without further ado, here you are. You can watch the movie here. Hope you guys enjoy it !
Tolong jangan ketawa time scene aku tau. Promise ?


So lepas nie boleh lah panggil aku berlakon. Nampak bakat tu dah ada, tinggal untuk digilapkan je lagi. Kbai.

The movie came out great. I didn't know that the outcome would be this awesome. Salute to Joshua and Erika. You both did such a good job in making the movie. Congrats for the crew members. Thank you for having me to be part of the crew members. It was such a nice experience.

Adalah sedikit peninggalan sebelum pulang ke Malaysia. Boleh canang dekat orang kampung, yang kita nie sempat berlakon dekat Hollywood. Ecewahh. Hollywood sangat tau. Lantak lah, nak jugak guna term Hollywood tu walaupon yang ado.

10 comments:

  1. That's a great experience and tbh i'm jealous of you 😌. Dapat buat new friends from different countries 😆 Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, it was a great experience =)
      Alhamdulillah diberi peluang ke sana walaupon cuma satu semester je. Hihi
      terima kasih yer ^__^

      Delete
  2. Currently studying in India tapi too bad campus tak campur dengan locals sana. Semua malaysians je 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa congrats ! it's okay. dapatlah merasa belajar di negara orang. good luck ! =D

      Delete
  3. Okay gotta be grateful for the opportunity :) Btw, awak ambil course apa? Just curios. Hehehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, because not everyone be bless with the opportunity right =)
      i'm a psychology major ^__^

      Delete
  4. Yupp ! That's so true :) Bakal psychologist kah? Hehehe. Anyway, it's nice to know you ^_^¥

    ReplyDelete
  5. Peralatan, backdrop semua professional habis ohhh! kagum :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann, aku pon tak tahu it would be that cool. Kagum jugak =)
      thanks Farah ^__^

      Delete

Home