Monday, October 19, 2015

2D1N in Cameron Highlands - TJ Lodge Hotel

Assalamualaikum and good day everyone !

As i promised, here we are. I will be detailing about where i stayed when i was in Cameron Highlands two weeks ago dan juga apa yang berlaku pada malam itu. RM50 je weyh satu malam kat hotel tu. Untuk tempat-tempat yang aku pergi masa kat Cameron nie, korang boleh baca di sini : KLIK .

Aku seboleh-bolehnya nak cari hotel semurah yang mungkin. Kalau orang lain belanja, aku tak kesah. Malah dialu-alukan lagi. Bagi aku, kalau semua benda cukup and selesa, aku okay je. Plus, hotel tu tempat untuk tidur je so buat apa nak mahal-mahal. Bukan sepanjang hari terperap dalam bilik. Lain lah kalau pergi honeymoon, yang tu lain cerita.

Aku suggest kan for those yang nak menginap di Cameron Highlands nie, cari hotel area Tanah Rata. Jangan cari dekat Brinchang. Situ sesak gila kot. Parking pon susah dapat. Jammed nya lagi. Lagi satu, kalau kau nie jenis yang datang on the spot, tak book mana-mana hotel, better check in awal-awal. Kalau ko check in dekat-dekat nak maghrib, berkemungkinan nak dapat tempat adalah tipis. Tambah-tambah pada hujung minggu. Macam kitorang, check in jam 3 petang, floor kitorang sunyi tak ada orang masa tu. Sekali bila dah malam, satu floor penuh. Cepat gila penuh.

Memandangkan kitorang pergi nie dikira hujung minggu, maka rata-rata semua hotel, room rate untuk satu malam adalah 80 ringgit. Harga untuk hari minggu berbeza dengan harga hari biasa. Harga hari biasa quite cheap. Bila hari minggu dia terus naik mendadak. Sebolehnya, aku nak cari yang lagi murah daripada tu, but in case kalau dah tak ada sangat, 80 ringgit pon quite nice jugak. Kiranya masih lagi dalam bajet lah sebab memang aim yang under 100 pon.



Tempat yang kitorang menginap nie ialah TJ Lodge. Ia terletak di area Tanah Rata. Hotel nie dekat first floor. Ground floor dia ada pub. So sape-sape yang nak mabuk malam-malam, boleh turun bawah hotel. Kat tingkat atas tu ada kaunter receptionist tapi segala jadah urusan pembayaran, kena pergi ke sebelah pub tu. Ada satu kiosk kedai kecil. Kalau korang check in malam, maybe boleh bayar kat atas je.

Tu hah tempat nak bayar


Receptionist tu nama dia Uncle Wan. Sangat baik lah masa first jumpa dia tu. Dia suruh kitorang tengok-tengok bilik dalam tu dulu before check in. Alhamdulillah lah sangat selesa. Konsep hotel nie macam rumah yang mengandungi banyak bilik. Sangat banyak lah bilik-bilik dalam nie. Satu floor boleh ada up to 10 rooms. Pilih je nak yang mana satu. Kalau nak yang mahal sikit pon ada. Bilik harga 80 ringgit best lah sebab toilet kat dalam.

Aku ambil twin sharing room je, double single bed. Untuk bilik yang aku ambil nie, harga untuk satu malam hanyalah 50 ringgit. Tapi toilet dekat luar lah. Aku tak kesah pon toilet kat luar. Lagipon toilet tu tak jauh pon dari bilik aku. 10 langkah dah sampai. Kawasan tandas tu macam dekat tandas RnR. Besar dan banyak bilik air. Cumanya dia kawasan terbuka. Kalau perempuan mungkin nak privacy sikit so boleh lah ambik bilik yang attached bathroom.


BTW kan, hotel-hotel yang ada kat Cameron Highlands nie jimat kot bil elektrik dia sebabnya dorang tak gunakan air conditioner pon. Hanya perlu bukak tingkap untuk sejukkan bilik. Seronoklah duduk dekat Cameron. Manjang sejuk.


That Uncle Wan yang aku dok sangka baik pada mulanya tu, berubah secara tiba-tiba. Dia tak ada lah berubah cumanya sangkaan aku terhadap dia meleset lah. Ku sangkakan baik dan mesra, rupa-rupanya tak tumpah seperti seekor serigala yang sedang lapar. I didn't notice it at first but then he started acting weird. By weird, i mean really weird.

Mula tu, si Parisah yang kena. Aku suruh dia pergi tukar parking spot. Mula tu, kami parking jauh daripada hotel tu sebab malam parking agak full, maybe disebabkan pub tu kot. Bila dah malam sikit, ada parking spot betul-betul depan hotel kitorang. So suruh dia pergi alihkan kereta.

Agak lama lah dia alihkan kereta, i was worrying why he took so much time to change parking spot. Rasanya masa jenguk dekat tingkap bilik tu, dia dah keluar dari kereta. Rupanya ada something happened masa dia tengah on the way ke bilik. That Uncle Wan grabbed him and took him to his office and asked him whether he wants a good massage or not. It costs 60 ringgit for 15 minutes. Parisah pon cakaplah tak nak and Uncle Wan tu macam memaksa. But still dia tak nak and terus blahh masuk bilik. Masa dia cerita benda tu dekat aku, aku agak terkejut jugak lah.

Kawasan yang dibulatkan itu merupakan bilik kitorang

Then baru aku boleh relate dengan kejadian yang berlaku pada aku, masa sebelum kitorang keluar nak makan. First masa nak solat maghrib, aku ambik wudhuk kat bilik air, that Uncle Wan followed me to the toilet. He helped me with the shower things. He helped me with it. I didn't think anything except of him being nice. Lepas dah solat tu baru lah aku pergi mandi. Nak pergi mandi tu pon dia ikut. Sampai masuk ke bilik air. Ko ghase ?

Dia dah tunjukkan macam mana nak bukak hot shower tu so why nak tunjukkan lagi. But still he was standing there in the bathroom, not to mention, with me in it. I was staring at him and waiting for him to get out like "Ko tunggu apa lagi, aku nak mandi nie". Shortly after that he went out from the bathroom. Thank God.


Nothing like a nice hot shower after a long day. It felt so freaking good and that was why i spent an hour in the shower. Lol. Then, that Uncle Wan started acting weird again. He switched off the bathroom lamp that i were in. I was like "Dah kenapa orang tua nie, tak bagi aku mandi lama-lama ke apa, takkan lah nak kena berjimat kot". So aku pon keluar lah. Macam dah bagi sign supaya aku keluar. Fine.

Surprisingly, he was in that toilet area. OMG sangat scary okay this uncle tua. He was saying "What a long shower" at me. I was just smiling at him and straightly went to my room without saying a word. Sibuk pulak dia tu, suka hati aku lah nak mandi lama ke tak. Aku dah bayar, ye dakk.

Lepas dah ada kan sesi perbincangan malam tu, we were quite scared. But no worries guys, he's just a skinny old man. He is also very short. Sorry. I didn't mean to make fun of his size. He looks like mamak. At first, I thought he's Indian, but he's Malay. He has problem with his legs i guess coz he had struggled in stepping the stairs. Macam terhencot-hencot sikit nak naik tu. Typical old people problem. So nothing to worry. Kalau dia bertindak lebih-lebih, i am hundred percent sure you can fight against him. Even you are skinny, like me.

Tudia mamat kuruih

We were enjoying the cotton candy we bought earlier at the market in our room while watching The Nanny. Lepas dah habis makan tu, aku pon pergi basuh tangan sebab melekit-lekit tangan pegang cotton candy tu. And guess what ? That weird uncle followed me, again. Urghhh. At this moment, i already knew that he is very the sesuatu. So prepare jelah sebarang kemungkinan.

He was rushing to the bathroom like he had diarrhea or something. Hahaha. Tapi tak pon, datang toilet tu macam orang clueless sambil pegang boxer macam orang nak terkencing, tanpa tutup pintu. In fact, he was staring at me and then asked me "Are you free tonight?".

Creepy.

Dia pakai boxer je kot malam tu. Ko ghase ? Aiyoo, aku pon pernah jadi receptionist jugak, tapi tak ada lah aku pakai boxer time jaga hotel belah malam. Even hotel aku jaga tu tak ada guest. Ini hotel penuh dengan guest, boleh pulak dia nak menayang kedutan di kakinya tu kepada khalayak.

And he asked me about the massage thing. I firmly said no but he insisted. He started to touch my shoulders. I know that he is very the sesuatu, but i still want to remain nice. So i just let him be. Then he started to raba me and i know he wants to go there. Then i stopped him. Aku cakap, takpe lah uncle, nak tidur nie, dah malam.

Macam mana lah aku boleh bagi dia pegang aku, itulah benda yang paling aku menyesal. Aduiii

Ilustrasi di atas menunjukkan peta 1st floor tu and sekaligus pergerakan that uncle and me. Me is the yellow one

Then he rushed back to his office. I dont know why. Rupanya kan, dia pergi tutup pintu guest room nombor 1. Bilik tu ada budak-budak bujang baya-baya aku. Dorang tak tutup pintu masa aku nak basuh tangan tu. At that time aku baru nak lalu office dia menuju bilik aku. Then he stopped me there and nak ajak berborak dekat dalam office. Oh no. Lepas apa yang dia buat kat aku tadi, jangan mimpi lah nak masuk office kau tu uncle woi. Patut lah gigih tutup pintu bilik 1 tu. So i just stood outside his office, and he sat on his chair. Then I saw Heineken can on his table.

He was drunk guys. No wonder cakap pon merapu. Dia dok tanya bila aku nak habis belajar, nak tak kerja dengan dia gaji 2000, keep asking the same questions and banyak lagi lah soalan ntah pape yang aku rasa agak tak sesuai untuk ditulis di sini. Seriously Zharif ? If you think it's not suitable for your readers to read, you shouldn't share about it in the first place -___-

It's just too much guys. Nak tulis pon jadi malu.


Malam tu aku berjaga kot sambil sambung tengok cerita The Nanny sorang-sorang. Si Parisah memang dah sadaqallah ul azim lepas jam 12 malam. Memang tak boleh nak buat apa lah. Aku risau takut tiba-tiba tengah malam dia bukak pintu bilik kitorang. Ya Allah takut sangat. Sebab tu aku bagi tahu si Parisah, jangan tengking or buat uncle tu marah, tolak baik-baik because anything can happen to us that night.

Sebab tu, pagi-pagi kitorang bangun and bersiap-siap, then terus check out. Memang tak nak patah balik hotel dah. That uncle Wan tu boleh pulak macam buat-buat tak kenal kami berdua. Malah diabaikannya. Kuajaq tol.


I hope, for those who's planning to stay here, be extra careful with this uncle. After all, it's a very nice hotel. Sangat sesuai untuk backpackers mahupon untuk yang berkeluarga. Harga pon murah, bilik pon okay. Bilik yang attached bathroom sangat cantik. Kemudahan yang disediakan dalam hotel nie pon banyak macam tempat gosok baju, tempat nak masak, water heater, peti ais, internet and banyak lagi lah. Just that uncle je lah yang problem, lain semua okay.

Type of rooms in TJ Lodge Hotel and the facilities provided there


If that uncle doesn't exist, i would rate 5 stars for this hotel.

2 comments:

  1. ahahahhahahaha..tua tua nak masuk kubur pon,sibuk merenyam cari jantan buat @#$%%6 partner .......
    ta sangka ada jugak org tua macam tuh.......so scary~~~~~~`
    hati hati zharif...............lol!ahahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin berusia lah makin merenyam kan. hahahaha. biasalah tu =D

      Delete

Home