Tuesday, October 6, 2015

Perkahwinan Ausna dan Aliff

Assalamualaikum and good day everyone !

Pada 31 Julai yang lalu, telah berlangsungnya majlis akad nikah antara Ausna dan Aliff di kediaman Ibu dan ayah Ausna di Bandar Seri Jempol, Negeri Sembilan. Dengan sekali lafaz, Ausna telah menjadi isteri Aliff yang sah.


Sebelum aku terang panjang lebar pasal perkahwinan Ausna nie, adalah lebih baik aku perkenalkan siapa Ausna nie. Ausna nie merupakan anak dara Achik Piah and Pak Cik Zulkifli yang paling last sekali. Senang cerita kakak kelima kepada kawan baik aku merangkap kepada my extended family. Copy that ?

Excellent.

Perkahwinan kakak dia yang keempat, boleh baca di sini : KLIK


I went to Faries's house on Thursday night. Helped his sisters preparing the goodies for the guests, put eggs in bunga telur and cut daun pandan for merenjis ceremony. Then the next morning, i went to several places to hang the signboard of the wedding with high hopes, may no guest got lost when they were searching the house. But still, they lost. Sigh.

Without further ado, now lets proceed with the akad nikah ceremony. It took place on 31st of july.


Akad nikah ceremony. Akad nikah is something that is a very cuak-est moment for guys, besides the berkhatan. I was wondering, when it will be my time, how am i going to get through it. I must be very nervous and agitated. I just can't imagine me sitting in front of tok kadi preparing for the moment to say the akad. OMG, i just can't.


But Aliff did great. He was very calm and he was saying the akad. He said it very clearly. Alhamdulilah, satu lafaz je. Maka sah lah Ausna menjadi isteri kepada Aliff.


Btw, keluarga Aliff nie bukan calang-calang orang. Dia merupakan cousin Umie Aida. Dan suaminya, yang juga tidak asing lagi dalam dunia politik, i am very sure, everyone knows him.


I was the one who had a starstruck moment when i saw Umie Aida outside of the house. I can't sit still inside, I just have to move around or else i will get stress. Sape tak gila weyh bila tahu ada artis dalam rumah kita. Lagi-lagi bila artis tu datang secara mengejut. Actually tak ada lah mengejut sangat.

Memang ada kemungkinan besar pon dia nak datang, tapi masa tu keadaan kat luar hujan, majlis akad nikah pon dah selesai, so ingat dia tak datang. Sekali, nampak dia tengah duduk dekat beranda rumah. Perghhh !


BTW, sebelum ada yang komen tak elok pasal pakaian Umie Aida datang ke majlis kahwin yang mana "mungkin" agak tak sesuai. So lemme tell you, she just got back from Australia. As soon as she arrived at KLIA, she straightly went to this event. She has no time to change clothes. That's why she wore like that. Hope you got this clear. I don't want people talk bad about my cousin. Wahhh ! Mengaku cousin terus. Ko mampu ?

And now you see seorang Zharif sedang batak berdiri belakang Umie Aida.
Mampu menyelit-nyelit je, malu nak ajak gambar berdua.


And one thing yang aku tak faham, dari dulu lagi aku tak faham benda nie. Is it necessary to change akad nikah attire and wear something new, then bersanding on the same night you do the akad nikah ? I just need to clarify this things out. Because i don't see the need to, since there's no much time left at night after did the akad nikah. Probably you will be wearing that "new" attire for about two hours only. Then go to sleep. So, untuk apa tukar baju and bersanding ? Sebab besok nak bersanding lagi. Membazir je baju yang dipakai malam tu.

Ke memang ada dalam pakej perkahwinan yang kita pilih tu ? Sayang lah, sebab baju baru pakai sekejap dah kena tukar balik.



Aliff's family and relatives

 Ausna's family

Faries's brothers in law. Complete all 5

On 1st of August, it was Ausna's big day. Everybody was so busy at this time, including me. Halooo. Ko ingat aku datang situ cuma untuk goyang kaki sambil tayang muka dekat orang kampung ? Please hokey. Aku juga warga desa. Haruslah reti buat-buat kerja kenduri kahwin nie.

Contoh kerja-kerja kenduri kahwin yang kau tahu Zharif ?

Makan.

Kbai.


I'm in love with this color. Dark blue match with gold, what a great combination. Never ever thought about that before. Time aku nanti tema nak kaler apa lah agaknya yerp. Awak yang membaca tu, dah fikir dah tema kita kaler apa ? Eh.



Sesi makan beradab. Masa nie dok berdoa agar para tetamu yang duduk area makan beradab nie tak habiskan semua makanan. Seorang Zharif amat gemar menghabiskan sisa-sisa daripada sesi makan beradab nie. Terutama sekali tang udang yang cucuk-cucuk tu.


Tidak lupa, sesi bergambar satu keluarga. Maaf masa nie anak tengah tidur dalam dakapan, demam pulak tu. Kesian dekat anak. Nampak dah ciri-ciri seorang bapa yang baik dekat situ ? Kalau dah nampak, so boleh lah.


Nak freestyle sangat, nahh ambik. Aku pon tak tahu kenapa aku buat macam tu

I wasn't do anything much, really. Just took care of Faries's nephews and nieces. Frankly speaking, they all loved me because i'm such a lovable guy who loves kids so much. But not the annoying one. Kah.


My family was the last guest of the day. Nasib baik ada makanan lagi. Sape suruh datang lambat. And no pictures for that. Too tired to even think about taking pictures.

Then pada 12 September, majlis bertandang ke belah pengantin lelaki pulak. Belah lelaki buat dekat Shah Alam. Tak ingat apa nama dewan tu. Majlis nie gabung sekali dengan majlis abang dia. Pon baru kahwin jugak.


It was a really beautiful wedding. Konsep ala-ala taman gitue. Majlis kahwin nanti rasa macam nak buat macam nie lah. Dia ada bagi flyers tau dekat para tetamu. Flyers untuk buat majlis kahwin kat sini. Dalam tu adalah pakej-pakej dia.


Besides, the foods were really good too. Macam-macam ada tau. Semuanya sedap sangat !



Comel je Achik Piah dengan Pakcik Zulkefli

Sesi memotong kek

Dan ayahku, dengan lantangnya memanggil Black untuk bergambar bersama. Aku juga tidak ketinggalan untuk bergambar. Alang-alang dah ada yang panggil, boleh lah aku tumpang sekaki.


Pengerusi majlis pada hari tu merupakan Black Mentor. Black juga merupakan salah seorang saudara kepada Aliff nie. So nampak tak sekarang nie dah berapa banyak artis ada bau-bau bacang dengan aku ? Kah.


Sesi melontar jamrah. Eh silap, sesi melontar gula-gula pada budak-budak. Nasib baik tak nampak muka seorang Zharif di situ. Aku sedar, diri sudah tua. Tak layak join acara ini.



This is Afif Faiq. He is huggable and a very cute boy. He will become overly attached to those who's willingly to lift him up and brings him to everywhere. Even if you're a stranger. He don't mind with that. Scary isn't ? Mohon lepas nie Muhd Afif Faiq lebih choosy when it comes to this matter.


Sebelum balik tu, kita abadikan gambar dekat contoh-contoh pelamin yang ditayangkan di bahagian bawah dewan majlis tadi. Pelamin display pon boleh jadikan sebagai photobooth. Kau ada ?



Dah jom balik. Balik tu, kami singgah pergi makan steamboat. Seriously sedap makan steamboat dekat situ. Tunggu post akan datang untuk tahu lebih lanjut. Daa.

PESANAN PENAJA


" Semoga perkahwinan yang dibina berkekalan hingga ke jannah, dikurniakan zuriat yang comel-comel dan sentiasa dimurahkan rezeki. Congrats Ausna and Aliff ! "

Ada video sikit nie hah. Enjoy !


And that was it, lintas langsung sekitar majlis perkahwinan Ausna dan Aliff.

1 comment:

  1. Gituuuu kau. Terus jadi sepupu bau-bau bacang dengan artis :p

    ReplyDelete

Home