Friday, February 27, 2015

Fradoo ABC

Assalamualaikum and hi everyone ! =)

I was searching for a good ABC the other day and i found this one ABC that is really famous lah among the bloggers. I know there is a lot of delicious ABC out there, but since this gerai ABC very near to my place, so i came there and tried their ABC. I went there on 2nd of February. Cerita dah basi, terima jelah erk.

I still can feel the taste right now, erghhhh i want it again !!!

Thursday, February 26, 2015

Feeling 22

Assalamualaikum and hi everyone !

Alhamdulillah, pada 29 January yang lalu, dah 22 tahun dah pemilik blog jejakakaula nie. Semoga dengan meningkatnya umur, diri ini dapat menjaga diri supaya terhindar daripada terus melakukan dosa-dosa, supaya terus dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan dan ke-flawless-san berpanjangan.

Boleh cenggitu ?


Seperti biasalah, dah tua mana ada sambut-sambut birthday nie kan. Cuma ada kek, dan dikelilingi oleh family dan kawan dunia akhirat je. Every single year rasanya macam nie, Lagipon aku lebih prefer macam nie. Nak terjoget time nyanyi lagu hari jadi ke, suara sumbang ke laut ke, even pakai spender time tiup lilin sekalipon, bukan orang tahu kan.

Tapi for camera sake, perlu lah dress up a lil bit kan. Kalau tak macam mana nak upload dekat ig yang ber-id kan zharif93. Eh terus promote ? Melampau.

Nie boleh dikategorikan sebagai tarbiah sentap ke ?

Since they both share the same whatsapp account, so wish birthday jadi macam nie lah. The funny thing about them both is, bila masing-masing balik kerja, mula lah berebut tab nak tengok group whatsapp masing-masing. Lulz.

Memang wish mereka berdua sangat deep lah boleh aku katakan.

So i went out to a place where they serve good foods. Tak lain tak bukan, Seoul Garden. Dah lama tak makan dekat Seoul Garden nie. Since the price very the omaigad, so tak leh lah selalu kan. Setahun sekali okey kot. Jadi, saja lah datang sini sempena meraikan ulangtahun kelahiran diriku. Kira macam hari untuk treat diri sendiri with good foods. Seoul Garden pilihan yang menepati lah untuk aktiviti sebegini rupa.

Left picture, Jida Achin be like "Dah boleh makan ke bang ?"


Plus, mall nie baru bukak. Aku pergi cawangan IOI City Mall. So haruslah terjah. Nama pon village people yang sedang meningkat naik. Mestilah kene ikut arus permodenan semasa.

BTW, Seoul Garden kat sini memang pack gila lah aku cakap. Tapi nasib baik masa aku datang sini, aku dapat tempat duduk yang paling strategik lah boleh dikatakan. Itupon setelah dua kali tukar. Lulz. Kesian pekerja kat situ, mesti bengang dengan village people yang sedang meningkat naik nie.

Dah janji erk semua nak pakai kaler merah ? Menci arr macam nie 

Life is too short to pose like normal people


So itu jelah nak cerita. Motif nya adalah hari jadi. So happy birthday to me =) Yang bagi hadiah tu, terima kasih banyak-banyak. You know who you are. I really appreciate it. Yang bagi wish tu, terima kasih banyak-banyak. Semoga kalian semua berada dalam lindungan-Nya.


I iz terharu bila bekas roommate saya wish birthday saya siap pos gambar selfie kami berdua dekat wall dia. Selfie berdua untuk pertama kalinya setelah sebulan lebih jadi rakan sebilik. Walaupon dalam gambar tu jelas sekali nampak wajah kekampungan diriku, tapi aku cukup terharu. Sebab dia jenis jarang gila-gila pos something dekat facebook. Saya sangat terharu tau. Saya tulis Melayu sebab tak nak dia tahu pon.

Aku rindu mat salleh itu =') Kbai. See ya !

Tuesday, February 17, 2015

Magnum Ice Cream

Assalamualaikum and hi everyone =)

I went to one of the Magnum franchise in Midvalley Kuala Lumpur on 9th of January. Dah semua dok canang sana sini pasal ais krim Magnum nie, iols sebagai village people yang sedang meningkat naik nie haruslah kena mengikut arus permodenan semasa. Kalau tak nanti, apa pulak kata jiran tetangga kan.


Monday, February 16, 2015

Singapore for the first time

Assalamualaikum and Hi everyone =)

I'm so sorry for not posting anything after gave yall so much hope to read about my America journey. Hahahaha. Statement berani maut punya. Joke only tau, don't take it seriously. Come on lah, jangan buat muka cebik macam tu. Actually kan, I wrote two posts already about my America journey but I'm too damn lazy to finish it and publish it. Tambah-tambah kes pasal peluk-peluk artis kpop tu meletop masa tu, so iols pon tak berani lah. Kita hold dulu kay.

There are so much things I did on January and February (so far) that I want to share with all Jejakakaula's reader(s). Since I've been postpone updating my blog, so everything was postponed until it reached one point where I was like "OMG I have too many stories to tell, which one should I update first."

Let me start form the beginning of 2015. InsyaAllah, i will finish all the stories before the end of February. So on March, i will update my America journey. Hopefully this is not just "omongan kosong". I will try to istiqamah myself to update more frequently.

So here we go, give a way to my Singapore story first where it took place on 2nd of January. I went there with my family. My father drove us there. Kitorang bertolak malam. So sampai Singapore tu pagi lah. Kesian ayah, mesti dia penat sangat.


My family was planning to go there before i came back to Malaysia. I said, please wait for me. I want to go to Singapore too. That time I was still in America, seminggu sebelum nak balik Malaysia. Alhamdulillah, they listened to me. Well, Zarep kan orang penting, Kbai.

My shirt said it all

Memandangkan kami semua hanya akan melelapkan mata sepanjang perjalanan, so why not kan. Tapi kena berjaga jugak sebab kena prepare tukar dengan ayah kot-kot mata dia tak leh tahan. Ayah aku nie bab second hand driver memang dia agak tak yakin sikit, tambah-tambah second hand driver tu anak-anak dia. Lagi lah dia tak yakin.

So kami pon singgah RnR mana entah tak ingat and bought some McDonald's burgers for supper. Sambil tu kitorang pon terkinja-kinja lah kegirangan dekat RnR tu. Watch the video below :

 
It should be in slow motion, but i dont know why it doesn't apply when i upload it on youtube.

Then sambung perjalanan semula. Alhamdulillah selamat sampai Johor hampir subuh. So kitorang singgah solat Subuh dekat surau mana entah. Stesen bas somewhere in Johor I can't really remember. 

Then we ate breakfast first before went to Singapore. Memandangkan nilai mata wang bakal berubah so adalah lebih baik makan di Malaysia. Jimat banyak. Cintai Malaysia. Lulz.

Selfie lepas kekenyangan 

Jayep comel tuuuu =)

Actually, we went there not just for a vacation. We went there to visit my mom's cousin. My late grandmother is from Singapore, so lot of my mom's cousins were there. Tak nak terang panjang lebar pasal sedara mara kat Singapore nie, cukup sekadar tahu itu je. Kang aku terang satu persatu sampai besok tak habis.

Semoga cepat cembuh Isteri Pak Cik Saad. Alamak aku lupa nama dia -___- 

By the way, she was sick. She was diagnosed a brain cancer tahap I don't know. Yang pasti after the surgery, she can't recall anything. Even her husband, she didn't recognize. She can't speak as well after the surgery. It's kind a sad to see her condition like that. But nak buat macam mana, dah takdir kan.

Muka tak mandi tahap 200% 

Muka-muka selebet tak mandi datang rumah orang

Borak-borak then balik. Dalam 3 jam jugak lah duduk kat rumah Pak Cik Saad nie. Tak tahu bila dapat jumpa lagi. Last time jumpa masa paman aku yang last kahwin which was almost 10 years ago.

He shared lot of things about living in Singapore. He said that Singapore is a fined country. Do little mistake, you will be fined by the government. Lot of restriction about this and that. But that what makes Singapore a well known successful country. Tengok jelah nilai mata wang mereka, kita pon boleh tahu maju dia macam mana.

All this while, aku agak terkilan lah dengan how easy a Singaporean get gas in Malaysia since Malaysia's price is cheaper compare to Singapore. But, it is actually not easy okey. Before they come to Malaysia, they need to fill their gas at certain level. I think 3/4 of gas. If not, they will be fine 500 Singapore dollar. But itu pon depend jugak, kadang ada je yang terlepas. Kira ikut nasib, said my uncle. Lepas dengar je, terus rasa macam lega sikit. Maaf ye Singaporean. Kita cuma jealous awok punya currency tinggi. Tu yang rasa macam tak adil lah. Takde maksud apa-apa pon.

Eh seluar sudah tukar. 

Since kami pon tak bercadang nak bermalam di sana, so takkan nak terus pulang kan ? Bila lagi kan nak datang sini. Minta ayah cari Marina Bay Sand lah, because I was amazed with the architecture of that building. Nak tengok jugak dengan mata sendiri. Satu yang aku perasan kan, It was quite hard to read the signboard, the format was ala-ala signboard America sikit-sikit. So sebagai village people sejati, agak lembem sikit lah nak pick up tu.

Plus, omaigad, it was very hard to find car park. Seriously ? Banyak sangat kot undang-undang dia. Dari yang sebesar-besar gajah sampailah sekecil-kecil semut. Jadi bersyukurlah kita hidup dekat Malaysia nie. Tak banyak sangat songeh dalam benda-benda remeh macam nie.

Ada satu masjid nie lah, ingat nak singgah tapi bayangkan erk, ianya betul-betul terletak tepi jalan utama. tempat parking tak ada. Takkan nak kene pusing cari tempat parking kereta then jalan kaki ke masjid tu. Memang tak lah. Macam kita kan, kalau dah namanya masjid, mesti banyak ruangan parking. Laman masjid pon luas. Tapi dekat Singapore lain cerita dia. Macam tak mesra pengguna lah. Takkan nak solat pon parking kereta kene bayar. Ada orang Malaysia sanggup buat ? Takde. So lupakan. 


Then dalam pada tengah cuba dok paham signboard-signboard dekat Singapore nie, we saw a man made lake. Singgah sat ambik satu dua gambar. Ye cuma kami tiga orang je yang turun. Yang lain malas, plus kene jaga kereta. Dah cakap takde parking takkan tak faham lagi. 

Banyak kali weyh terpusing-pusing kat tempat yang sama. My pakcik said that Singaporean is very friendly. So if you need help, just ask the local people. I agree with him, Singaporean is very friendly. Tapi macam tak berapa nak selesaikan masalah pulak. Kita tanya jalan, dia suruh cari teksi then tanya pakcik teksi. But boleh lah bagi credit sebab mereka memang sangat friendly dan cuba untuk membantu. Cuba tau. 


I was so excited that finally I see Marina Bay Sand with my own eyes. 

Well, obviously.

Marina Bay Sand, betul-betul lalu bawah dia

Once we reached the city where all the attraction buildings were located, I felt like I was in New York City where you were surrounded with tall buildings that are very close to each other. It was kinda in NYC. 

Marina Bay Sand. Beautiful !!

Kat sini pon terpusing-pusing jugak. Dah lah kalau salah jalan, tempat nak u-turn teramatlah jauh. Salah jalan consider padan muka lah. But it's worth it. I got to see the beautiful of Singapore. 

Menariknya kan, semua bangunan yang popular among tourist semuanya terletak dekat satu tempat. Baguslah perancangan bandar dia. Tak ada lah bersepah-sepah. Pergi dekat sini, consider ko dah tawaf satu Singapore lah. Kalau korang ada duit lebih, pergi lah Universal Studio Singapore tu. InsyaAllah one day nanti aku sampai sana. 



So kitorang pon apa lagi, posing tak ingat dunia lah kan dekat sini. Lama jugak weyh duduk sini. 2 jam ada rasanya. Padahal cuma nak bergambar je. Lulz.





Then, we posed with the lion. The lion is the symbol of Singapore. Lion in Malay language is Singa. So that is why it's Singapore. I don't know what is the official language of Singapore, but they still can understand and speak Malay (Minus people that is originally a Malay, that's not count ). But majority, they speak English.




Nie sape yang pegang camera tak pandai nie ? Mana singa nya ? 
Tapi disebabkan wajah iols agak flawless dalam gambar nie, jadi haruslah paparkan di sini. 

Bebo posing tuuuuu. Jida Achin tak yah nampak sangat terpaksa nya yerp.

Belum habis lagi. Selagi nampak singa, selagi tu kita posing. Tu pasal ambik masa sampai 2 jam kat sini.

Kalau tadi dah tengok Bebo posing, now kita tengok ayah. Comel tu ayah posing =)

Who's hand is that ? Aiyoo suka tau interframe. 

Masa kat sini, terpaksa bergilir dengan ayah. Sebab kereta parking tepi jalan je. Time aku kena jaga, memang tak selesa lah. sebab nya dah lah kat jalan besar. Memang tak ada ruang parking tepi pon. Betul-betul dekat jalan utama. Nasib baik jalan tu ada dua ke tiga lorong. Aku pon pakai signal kecemasan tu. Nasib baik tak ada kena saman ke apa.

Aku dok dalam kereta sakan korang bergambar ye

Maka itu saja lah cerita ku pergi Singapore. Tak keluar duit sesen pon, I mean duit Singapore Dollar yang kitorang tukar tu tak terusik pon. Lepas dah puas kat sini, kitorang pon beransur pulang. Back to Malaysia.


Rugi 24 hengget sebab masa nie aku pakai US dollar nak tukar ke Singapore dollar nie. And dia beli duit US aku tu 3 ringgit je. Sepatutnya 1 USD equal to RM 3.40. Tak ke rugi. Tapi nak buat macam mana, dah tak ada tempat lain nak tukar duit. Terpaksa lah. Lepas nie prepare tukar duit awal-awal. Jangan tukar duit dekat tempat tu, aku rasa tu bus station lah yang aku singgah solat Subuh tu.

Then, once we arrived Johor ( One of Malaysia's state, next to Singapore, Motif bagi tahu ? Well, kawan iols sekarang nie kan pretty international. Nanti depa tertanya-tanya pulak. Gituee ), we went a restaurant that i don't know where was the place for our late lunch or maybe i should called it dinner. We were starving coz didn't go anywhere place in Singapore to eat. I think it would be better if we eat in Malaysia lah since it is cheaper. Again, sayangi Malaysia.

This was sooo damn delicious !



Lepas dah siap makan, kitorang pon meneruskan perjalanan pulang ke Selangor. Then ternampak ada satu istana nie, rasanya kerabat diraja Johor punya. Aku pon tak tahu nama dia apa. Maafkan saya. Since pintu depan dia cantik, so berhentilah sat, ambik sekeping dua gambar.


Ada pengawal kot kat pintu pagar. Aku takutlah kan tetibe pengawal tu halau aku. Malu lah aku nanti. So minta ayah parking tepi-tepi so that pengawal tu tak nampak. Dengan gigihnya ko posing lah kat situ, then when you were at opposite side of the road you see people dengan selamber badak posing kat tengah-tengah tu. Siap bergambar dengan pengawalnya lagi. Ko rasa apa kalau jadi aku ? Tak ke rasa macam nak patah balik bergambar lagi sekali.

Alhamdulillah, seronok lah dapat bercuti luar negara satu keluarga. Walaupon cuma Singapore je. Masa aku kat US, bila pergi tempat cantik-cantik je, aku akan teringat family aku. Alangkah bagusnya kalau aku dapat share kegembiraan aku jelajah negara orang masa tu kalau ada dorang. Takpe nanti Zarep kaya, Zarep bawak semua. Bila kaya tak ada lah orang tindas and pandang rendah. Eh tetibe.

Dah tu je. Kbai. See ya !

Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...