Thursday, May 21, 2015

Betul ke nak jadi psychologist ?

Assalamualaikum and good day everyone !

Seperti yang korang tahu, aku sekarang sedang menuntut di UPSI dalam jurusan psikologi. Tahu kah kalian apakah itu psikologi ? Aku tak tahu lah macam mana nak terangkan psikologi nie macam mana tapi yang pasti psikologi nie macam ada related dengan psikiatrik cuma bezanya kami tak sentuh bab medication lah, coz we are not in a medical field. Aku pon tak tahu nak terang macam mana.

InsyaAllah bakal Clinical Psychologist batch RAPAT 

Apa yang aku faham, menjadi seorang psikologi nie kena lah bersedia berjumpa dengan klien yang "pelik-pelik". Definisi pelik-pelik kat sini banyak tau. Segala yang di luar norma manusia, itu lah pelik-pelik. Tambah pula pengkhususan aku adalah clinical, so cuba google skop pekerjaan clinical psychologist nie macam mana. Mungkin korang boleh lebih faham.

Orang yang ada masalah psikologi ni sangat pelik tau. Aku bukan lah apa, aku nie actually tak boleh jumpa orang pelik-pelik. Aku akan jadi takut dan fikir yang dia nak bunuh aku. Itu yang buat aku tak nak dekat dengan dorang. Tapi sekarang nie, aku ambik kos yang berkemungkinan besar akan interact with these kind of people. So how T___T

Meyh saya nak share satu cerita yang berkaitan dengan orang pelik-pelik.

I'm not sure if I've ever tell this story in my blog or not, if i did, i hope you are still interested in listening to the story again. Benda nie berlaku sewaktu aku berumur 13 atau 14 tahun macam tu. I am very sure it happened when i was 14.

Siapa duduk area Kuala Langat mungkin familiar lah with this one place name Johan Setia. Jalan menuju ke Klang dari Banting akan jumpa Johan Setia dulu sebelum ke Klang. Okay apa yang ada dekat Johan Setia nie ialah sebuah masjid tepi jalan besar. Masjid yang ada longkang besar tu.

Source : Google Image
Ini lah masjid Johan Setia tu. Nak masuk masjid nie ada parit besar memisahkan ia dengan jalan raya

Ayah aku nie suka solat di awal waktu, jadinya setiap kali waktu solat masuk, kalau kami lalu situ, ayah akan berhenti solat dekat masjid tu. Dan masjid tu pulak, ada seorang hamba Allah nie. Dia agak kurang siuman sikit. Maaf. Memang betul dia macam tak betul sikit.

Tapi yang bagusnya, walaupon dia kurang dari segi mental, dia tetap tak lupa tunaikan kewajipan seorang muslim yang mana dah menjadi tak wajib pon bagi dia. But still, dia perform solat tu kat masjid. Itu aku bagi 10 bintang lah kat dia.

Tapi dia buat aku rasa macam nak bagi taik bintang kat dia bila dia senyum-senyum tengokkan aku time tengah solat. Eeeee sape yang tak seriau weyhh orang macam tu senyum-senyum kat kau time tengah solat. Aku memang masa nie tak khusyuk dah solat. Asyik dok pandang dia je.

Once i finished solat, i went out lah from the mosque. Then he followed me. OMG !!!!!!!!!!! I quickly walked out from the mosque and put my shoes on. I ran and he started to chase me okay. RUN FOR YOUR LIFE ZHARIF !!!!

Ilustrasi gambar menunjukkan arah aku berlari dan sekaligus peta kedudukan masjid itu

And the most tak boleh blah part was, he took his friend's bicycle and cycled it to chase me. In my mind, i kept telling to myself he is going to kill me, you better run zarep. I ran and i managed to get into my father's car. I locked it. Thank God he did not tried to broke the car. Or else i will be crying to death and had heart attack.

I told my father about this, but my father scolded me instead. He said why i ran, if i ran it means that i'm interested to play with him. That kind of people if you show something that trigger them, you will be targeted. What my father wants me to do ? Stand still and wait for being killed ? Naah. I better run.

Since that day, I'm phobia to perform solat at that mosque. I told my father not to solat at the mosque again. Choose other mosque instead of that Johan Setia mosque. Coz i know that he always performs solat there.

Same thing happened AGAIN when i was in form 3, but this time didn't run. There was a trip to KL. If i'm not mistaken it was a book fair trip. Then on our way back home, we stopped by at the mosque to perform maghrib prayer. I was like "oh shitzz" and yeah, the abnormal guy was there. He recognized me and planning to chase me again. But this time i didn't run. I stayed there with my friend. We went out from the mosque together so he did not chased me.

15 years old me, book fair trip. 
Oversize clothes and pants was soooo me back then. 
Zaman-zaman masih lagi bergelut dengan keyakinan diri.

Even sekarang pon, kalau aku solat kat situ, mamat tu still ada kat situ. Panjang umur dia. Sekarang aku nie macam dah matang sikit and pandai kawal emosi, so aku tak lari. Walaupon dalam hati memang rasa nak cabut je bila nampak dia. Aku tak tahu lah apa masalah dia sampai aim aku macam tu. Dia cam aku kot. Adakah aku mempunyai daya tarikan seksual yang sangat kuat ? Oke bai. Yang nie aku lari dulu walaupon tak dikejar.

I wonder, what if he gets me ? Apa yang dia akan buat ? Unsolved question until now.

Berbalik kepada nak jadi clinical psychologist tadi. Walaupon skop pekerjaan untuk para psychologist nie besar, but still dia cenderung kepada kes pelik-pelik.

I went to Cure & Care Sungai Besi last month, on 23rd April. It was a field trip for our subject, Substance Abuse. So we went there to know how Drug addicts get treatment from CnC. Sebab kami pon banyak kemungkinan akan menghadapi klien-klien sebegini di waktu akan datang.


Bagi aku, drug addicts juga tergolong dalam definisi orang pelik-pelik. Ada satu masa tu, masa kitorang dekat tempat di mana mereka yang mendapatkan treatment untuk menghilangkan gian, dorang diletak dalam satu bilik khas nie, dikurung selama dua minggu untuk hilangkan gian dorang tu. So memang banyak lah orang pelik-pelik kat situ.

Cara cakap pon aduhai menakutkan sangat. Aku tak faham macam mana some of my friends, berdiri betul-betul sebelah grill bilik tu. Dah lah orang-orang tu dok tersadai kat situ. Buat nya dia tarik tudung korang ke, baju korang ke, then gigit korang, perghhhh. Naye je. Macam-macam dok bermain dekat dalam fikiran aku masa nie. Aku selamat, sebab aku berdiri sangat jauh dari situ. Kan dah cakap aku nie takut dengan orang pelik-pelik.


Kitorang juga ada sesi temubual dengan bekas penagih. Alhamdulillah mereka dah pulih sepenuhnya. Aku dapat klien yang dah 20 tahun lebih bebas dadah. Syabas Encik. Saya sangat bangga sama encik.

Based on his sharing, pengaruh kawan tu sangat kuat. Jadi berhati-hati lah pilih kawan. Lepas nie aku nak screening semua kawan aku. Yang tak elok nak buang, yang elok semua aku nak buat pekasam.

Bercakap soal kawan, aku ada benda nak share nie. Aku ada sorang kawan nie, aku tak nak bagi tahu demographic feature beliau, pecah lobang lah nanti.


Everytime i saw dia. Terpaksa guna dia, kalau guna english kantoi lah korang tahu jantina dia nanti. Dia nie normal je. But somehow aku tengok dia nie menakutkan sangat. Kalau dia senyum, perghhhhh ! Seriau weyhh. Senyuman dia buat aku terbayang yang dia tengah rancang untuk membunuh aku. I believe if you saw dia smile, korang juga akan berfikiran benda yang sama. Ke aku je yang suka fikir bukan-bukan ?

Minta dijauhkan lah orang-orang yang seperti merancang pembunuhan ini dari aku. Aku takut.

Apa-apa pon, nie aku ada menyediakan sebuah video mengenai apa yang pelajar psikologi UPSI rasa dan tempuhi on our daily basis. Video nie aku buat untuk dinner PSYCH UPSI awal bulan Mei hari tu. Tapi since entri untuk dinner tu akan siap dua bulan dari sekarang, so aku bubuh je kat sini. Macam related pon ada dengan topik yang dibincangkan sekarang nie. Hope you guys enjoy it !


Whatever Allah plans for me in the future, i will accept it. He knows what is best for me. Looking forward what Allah has in store for me in the future. See ya !

Tuesday, May 19, 2015

Behind the scene - Game On (The Video Game Movie)

Assalamualaikum and good day everyone !

Lama dah tak sambung cerita Amerika aku nie. So mari lah sambung cerita Amerika untuk bulan Disember. Kita mulakan dengan cerita ini dulu. It was happened a week before the semester ended.

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mengukir kenangan sebelum tamatnya belajar di situ di mana one of my American friend pelawa aku untuk turut bersama berlakon dalam short movie for his project. The tittle of the movie is Game On - The Video Game Movie.

The movie is about game. Dia macam tengah pilih character untuk main game tu but suddenly he is the one who actually will be fighting the enemy. But before that, there is a story behind. Jadi kena lah saksi kan movie nie untuk tahu lebih lanjut. So sebelum tu, kita nak story sikit di belakang tabir pembikinan movie nie.

Only Carl was not here. This is the crew of Game On - The Video Game Movie
Photo courtesy goes to Tanvi. Taken from her instagram account

Apa watak aku dalam cerita tu ? Good question.

I was only a supporting actor. Scene aku hanya lah untuk ditembak oleh pelakon utama. Itu je. Walaupon begitu, pengalaman ini cukup manis bagi aku di mana short movie nie menampilkan pelajar-pelajar dari 7 buah negara yang berbeza. Isn't that awesome ?

The directors, The shooters and The producers : Joshua Clay and Erika Granath.
The writer : Joshua Clay.
The editor : Erika Granath.

My foot was on point

The actors and the actress are : Takafumi from Japan as Tanaka, Tanvi from India as Roshni, Carl from Sweden as The Ragnar, Joshua from America as Colonel Mauf, Reid from America as The Clown, Janik from Germany as Chef of Death, BK from South Korea as Cowboy Killer and I, Zharif, from Malaysia as The Pirate.

Siap introduce diri sendiri tau. Kau mampu ?

Takafumi and Carl, both were looking great in their costumes

Masa nie cuma ada aku, Takafumi, Joshua and Carl. First time masuk tempat green screen nie. Selalunya tengok dekat tv je. Kan kalau nak main game lawan-lawan kita kena pilih character dulu kan ? And character kat dalam game tu akan buat macam trademark movement dia. So itulah yang kami cuba lakukan masa nie.

The shooter is miss Erika. Dia juga salah seorang exchange student kat situ. She is from Sweden.



So, on 6th December, it was a shooting day for our scenes.

Janik, BK and I were in the car waiting for our scenes to shoot. It was raining actually, nak tunggu luar memang tak lah, memang sangat-sangat sejuk masa nie. Dah lah tak bawak jacket. Lagipula, kami tak dibenarkan datang dekat, takut bising nanti. So tunggu jelah dalam kereta tengok dorang berlakon.


Since aku, Janik, BK and Reid nie cuma pelakon pembantu je, so kebanyakkan scene yang dorang buat, kami tak ikut. Kami punya scene hanya lah pada waktu kemuncak di mana Tanaka dan Roshni sedang bertempur mengalahkan musuh dan kami lah musuh dorang tu. Kesian pelakon-pelakon utama nie, shoot dari awal pagi. Kami datang tu tengok dorang letih sangat. Yelah, dari pagi lagi tak makan. Kami datang tengahari. Hihi



You can watch the video of behind the scene here.


Boleh ke muka nie jadi pirate ? Agak-agak cuak tak korang ?

Some of the guns that Joshua gave us are real. I am pretty sure the gun that i was holding is real an it was heavy. Aku kan pernah cerita bahawa nak dapatkan pistol or senapang dekat America nie senang. Siap boleh buat sale lagi dekat Walmart tau. As long as kau tak ada rekod jenayah, ko beli beli. Dahsyat kan ?

Siap panjat pokok okey. Dorang lah yang tolong Tanvi panjat pokok tu. 
Aku cuma mampu selfie je.

Tanvi is so profesional and so talented in acting. Dia actually seorang pelakon dekat India. Pernah tengok cerita Slumdog Millionaire ? Dia lah berlakon dalam cerita tu. Watak utama lagi tau. Watak sebagai Latika remaja. Siap pergi anugerah Oscar lagi dan movie tu menang kot. Cuba lah google para pelakon cerita nie, confirm jumpa.

Masa nie tengah shoot scene Janik. It was hilarious. 
He is too cute to be killed. Hahahaa


Dah lah baru lepas hujan masa nie. Disuruh pulak baring masuk kat dalam tempat gelap tu. Kalau aku memang idoklah. Buatnya ada si panjang tu, tak ke sia-sia. Nasib baiklah bukan aku jadi Chef of Death nie.

That was how he died

Bila dah terlibat dalam pembikinan movie nie, barulah aku tahu sukarnya untuk menghasilkan sesebuah filem. Banyak benda kot nak kena buat. Ini baru short movie tau. Cuba bayangkan macam mana agaknya nak menghasilkan filem yang berdurasi 2-3 jam tu ? Mereputlah nakk.

I was preparing for my scene. The instruction was easy. Aku rasa macam, "Tu je?" Tada hal bro. 

Bang ! Bang ! He shot me down. Bang ! Bang ! I hit the ground. Bang ! Bang ! That awful sound.
Bang ! Bang ! My best friend shot me down.

And he killed me. I thought we were best friend Taka. Sigh -___-

Of course we are ! =)

Berpayunglah kami sementara tunggu scene orang lain siap. Untunglah orang tu bawak baju panas dari rumah. Yang aku nie tak sedar diri. Macam tengah ada kat Malaysia pulak kan. Yang tak boleh blah tu, payung tak lupa bawak, jacket boleh lupa. Merasa lah kau menunggu sejuk-sejuk macam tu.


Oppa pon tewas dalam peperangan

Without further ado, here you are. You can watch the movie here. Hope you guys enjoy it !
Tolong jangan ketawa time scene aku tau. Promise ?


So lepas nie boleh lah panggil aku berlakon. Nampak bakat tu dah ada, tinggal untuk digilapkan je lagi. Kbai.

The movie came out great. I didn't know that the outcome would be this awesome. Salute to Joshua and Erika. You both did such a good job in making the movie. Congrats for the crew members. Thank you for having me to be part of the crew members. It was such a nice experience.

Adalah sedikit peninggalan sebelum pulang ke Malaysia. Boleh canang dekat orang kampung, yang kita nie sempat berlakon dekat Hollywood. Ecewahh. Hollywood sangat tau. Lantak lah, nak jugak guna term Hollywood tu walaupon yang ado.

Sunday, May 17, 2015

Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor

Assalamualaikum and hi everyone !

Kali nie nak berkongsi pengalaman memohon pinjaman pelajaran negeri Selangor. Hopefully it will give benefits to those who will be applying these education loan.

Ini masa nak hantar surat perjanjian
Abaikan pakcik yang sedap tidur kat belakang tu

Saya tak ambik PTPTipu. Parents tak kasi, so bergantung dekat parents je selama aku menuntut dekat UPSI tu. Aku memang dah lama aim pinjaman Selangor nie namun baru kali nie ada rezeki. Alhamdulillah.

First and foremost of course lah kena isi segala macam details dekat website dia. Then dah isi lengkap kena hantar borang tu dekat Pejabat Negeri Selangor dekat Shah Alam or just pos je. Aku prefer hantar terus ke pejabat dia. Senang dan puas hati bahawasanya borang tu betul-betul dah sampai dekat tangan pihak sana.

Lepas tarikh tutup untuk apply tu, i have to wait for 3 weeks (14 days of work days), then senarai nama yang layak ditemuduga pon keluar. They will not send you any email or message to let you know the result. You have to check the result in the website. Or else memang terlepas lah tarikh untuk interview. Kena alert benda nie.

And you will get this once you sent the application documents.

Aku ingat aku kena balik Selangor untuk interview nie, rupa-rupanya orang pinjaman tu yang datang UPSI and interview dekat UPSI je, Baru tahu. Senang lah sikit macam tu. I was ironing my kemeja and my seluar the night before. Takut terlambat or terlepas bas besoknya. Kena ada kat sana jam 8.30 pagi. Interview tu dekat kampus lama, so bas nak ke kampus lama setiap setengah jam sekali.

But too bad, although with all the preparation, i was still late. Somehow alarm aku tak berfungsi pagi tu or maybe i was too tired sampai tak dengar alarm. I wake up at 8.45 o'clock. Oh goshhhhh !!!! I was late >__< I don't take shower pon that morning, gosok gigi terus pakai baju semua, then blah. I have to take 9am bus or else i will be later than that. What a chaotic moment, sangat-sangat kelam-kabut.

Sampai-sampai je dekat bangunan tu, dah mintak maaf semua, lepastu abang tu kata, tak apa. Sebab tak ada nombor giliran pon. Mereka menggunakan konsep first come first serve. Laaa ye ke, punya lah kelam kabut aku dibuatnya. Dan nak tahu benda paling tak leh blah tak ? Ramai yang datang interview sehelai sepinggang. Sebab apa ? Sebab dorang tak cek dekat website tu sama ada dapat panggilan temuduga ke tak. Abang tu call terus mereka datang ke situ.


Bayangkan ko nak interview, sijil or document-document penting semua tak ada. Dengan preparation untuk soalan-soalan yang bakal ditanyakan pon tak ada, so macam mana nak survive ? Memang kena tawakkal jelah. I did some preparation the night before, study a lil bit about my beloved state, Selangor. Soalan-soalan yang kemungkinan bakal ditanya, semua aku cari data dia. Macam nak jawab exam pon ada kot, siap kena study bagai.

Bilik tu besar tau, dia bilik meeting. Satu masa dua orang sekaligus di interview. Satu kat hujung sini, satu lagi dekat hujung sana. Kan dah cakap bilik meeting tu besar. Maka nombor giliran aku pon tiba.

__________________________________________________

Knock ! Knock !
Mahuku perhatian, mahuku buktikan. Eh motip sangat lagu Elizabeth Tan terselit di sini.

Macam biasa, serahkan segala jadah jenis document dia nak. Yang dia tak nak pon aku serahkan. Gigih katanya

Abang IV : Okey, boleh terangkan serba sedikit latar belakang Zharif. *Sambil tengok-tengok file yang aku bagi tu*

I'll skip my answer for this question. It's so cliche lah. Korang pon malas nak tahu. Ke korang pon berminat nak tahu latar belakang aku ? Kalau berminat, sila pm. Gituee.

Abang IV : Result semester 2 tinggi, kenapa semester 3 boleh turun sikit nie ?

Me : Aah turun sikit, mungkin subjek-subjek semester 3 susah sikit kot sebab dah start ambil subjek pengkhususan.

Eh eh abang nie, ingat nak maintain first class tu senang ke, boleh tanya kenapa. Aiyoo.

Abang IV : Nie betul ke gambar awak ?

Me : Ye betul, tu saya.

6 years old me. Puberty still didn't hit me at this moment.

Abang IV : Kenapa lain sangat ?

Eh eh abang nie, carut aku agaknya tu. Nie saya nak cakap sikit, time kecik-kecik dulu jangan suka perlekehkan kawan-kawan kita yang agak kelaut dari segi penampilannya, sebab bila dah besar nanti kita tak tahu dia berubah seperti apa. Seperti seekor rama-rama yang cantik kah atau seperti kelawar kutub selatan kah. Contoh rama-rama dah ada depan mata. Tolong alert. 

Abang IV : Kos apa tadi ? Kos psikologi ? So awak boleh baca fikiran saya lah nie. *sambil sengih*

Me : Eh tak lah sampai macam tu, psikologi nie bukan baca pemikiran orang. Kita cuma predict apa orang tu fikir based on dorang punya tingkahlaku.

Abang IV : Baca fikiran lah tu. Awak nie.

Me : Eh bukan.

Adoii aku salah bagi jawapan ke ? Maafkan saya para psychologist diluar sana. Aku seperti meng-iya-kan stereotype itu. Aku dah speechless masa nie. Nervous kan.

Abang IV : Kenapa baru sekarang mohon pinjaman ? Dah tahun ketiga kan.

Me : Saya dah pernah mohon tahun lepas bulan Februari tetapi masa tu transkrip matrikulasi saya hilang, jadi borang tak lengkap, mungkin sebab tu dia reject kot. Ini pon saya baru jumpa transkrip saya tu, terus saya mohon. Nak mohon bulan Ogos tahun lepas tak boleh pulak sebab saya pergi program pertukaran pelajar selama satu semester dekat US.

Abang IV : Ouh awak pergi pertukaran pelajar ? Best tak kat US sana ?

Me : Best sangat encik. Seronok. Banyak sangat pengalaman baru yang saya dapat and bla bla bla.

Lepastu aku canang lah macam-macam pasal kat sana, and macam mana boleh dapat semua, cakap lah susah nak dapat, konon aku nie yang terpilih, nama pon sesi kipas diri sendiri. Korang kena faham. Yang nie malas aku nak detail kan, nanti kang korang menyampah pulak.

Abang IV : Dahsyat erk. Hebat hebat. Tahniah. Sebelum nie bayar duit yuran and perbelanjaan semua tu pakai apa ?

Me : Selama nie pakai duit parents. Duit yuran tu lepas dah bayar, then claim KWSP ayah, and duit tu rotate macam tu setiap semester. Untuk perbelanjaan pulak, saya limit kan, satu hari 10 ringgit.

Abang IV : Eh cukup ke satu hari 10 ringgit ?

Me : Cukup tu tak ada lah, nak buat macam mana, kena tahan sikit lah nafsu makan tu. Biasanya permulaan sem tu agak sesak sikit sebab banyak benda nak kena bayar.

Abang IV : Owhh macam tu. Zharif memang membesar di Banting kan ? Ayah ke ibu tadi yang orang Selangor ?

Me : Ye saya membesar di Banting. Ibu yang orang Selangor, ayah orang Pahang.

Abang IV : So maksudnya Zharif tahu lah Bukit Jugra kat mana ? Boleh cerita apa sejarah Bukit Jugra tu ?

Me : Huh ? Bukit Jugra ?

Adoii celah mana pulak aku tahu sejarah Bukit Jugra nie. Yang aku tahu kat situ orang terjun-terjun guna payung tu. Apa kejadah nama dia ntah aku tak ingat, paragliding ke ?

I've only been there once. This nate, what people calls huh ?

Abang IV : Okeylah, saya besarkan sikit skop dia. Sejarah Banting lah. Apa yang Zharif tahu pasal Banting ?

Me : Apa yang saya tahu pasal Banting ialah, terdapatnya rumah tempat membesarnya pemain badminton negara, Rumah Hj Sidek. Ada simbol badminton lagi kat depan rumah dia tu. And Banting nie juga terkenal dengan perniagaan kerepek dia. Lagi satu yang saya tahu, Morib merupakan tempat di mana askar Jepun diturunkan dari udara. Ada satu tugu peringatan kat situ yang menulis fakta sejarah nie.

Aku actually ingat-ingat lupa benda nie, rasanya askar Jepun. Hope i got the facts right.

Abang IV : Okey. Agak-agak kalau saya tanya Pegawai Daerah Kuala Langat, awak boleh jawab tak ?

Me : Maaf, sejujurnya saya tak tahu. Maaf sangat *Senyum innocent dilemparkan*

Abang IV : Tahu apa nama masjid negeri Selangor ?

Me : Tahu, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Itupon nasib baiklah ada seorang pelajar yang di interview sebelum aku ingatkan aku nama masjid nie

Abang IV: Nama menteri besar Selangor ?

Me : Dato' Menteri Besar Azmin Hj Ali.

Abang IV : Tuan Azmin Hj Ali je, dia belum ada pangkat Dato' lagi.

Me : Ye saya tahu, sebab tu saya sebut Dato' Menteri Besar. Saya tengok dekat laman web negeri Selangor dia tulis macam tu. *Nak menang jugak tu, tak leh bla*

Abang IV : Dah tahun ketiga kan, so tahu tak nama canselor UPSI ?

Me : Zakaria Kasa.

Maaf tidak letak pangkat sebab tak tahu. Ini pon sama jugak, budak yang di interview sebelum nie bagi tahu. Kalau tak memang tak ingat, tak expect benda nie akan di tanya.

Abang IV : Tahu tak nama Sultan Perak siapa ?

Me : Alamak, jap erk. Errr Sultan something with N, is it Nazmin ? Tak ingat lah sebab baru tukar kan.

Abang IV : Bukan, Sultan Nazrin.

Me : Ouhh ya Sultan Nazrin. Lupa sangat. *Senyum innocent lagi*

Abang IV : Apa yang saya boleh nampak kat sini, Zharif dah start gelabah bila saya tanya fakta diluar negeri Selangor. Kalau saya tanya pasal Selangor, confirm Zharif memang boleh jawab. Zharif orang Selangor and tahu pasal Selangor. Tapi bila saya soalan yang luar dari Selangor, Zharif mula goyang. So Zharif kena tahu jugak info-info di persekitaran tempat belajar Zharif. Boleh Zharif ?

Me : Boleh boleh, insyaAllah. *Tarik selimut tutup muka*

Abang IV : Ada tak apa-apa yang Zharif nak tanya pasal pinjaman nie ?

Me : Pinjaman nie boleh ditukar kepada biasiswa kan kalau kita dapat first class degree ?

Abang IV : Memang boleh tukar. Dapat transkrip terus hantar salinan ke pejabat and minta ditukar kepada biasiswa. Even tak dapat first class pon, still ada potongan mengikut CGPA yang ditetapkan lah. Dia ada potongan-potongan dia berapa.

Me : Okey-okey. Saya akan cuba dapatkan first class tu.

Abang IV : Ada apa-apa lagi ?

Me : Rasanya tak ada apa-apa Encik. Itu je.

Abang IV : Okey baiklah, bagus. Saya kagum dengan cerita pertukaran pelajar awak tadi tu, tahniah yer. Saya pon suka tengok file awak nie. Awak susun dari awak tadika sampailah sekarang nie. Cuma yang kat dalam plastik nie, lepas nie kalau ada interview mana-mana lagi, jangan letak macam nie lagi, Letak dalam file, senang lah peng-interview tu nak tengok.

__________________________________________________

Actually, document-document yang dia highlight-kan suruh bawak tu je, yang aku letak dalam plastik. Biar dia senang terus dapat tengok document tu. Yang dia tak mintak stay je dalam file aku tu. Sebab sebelum nie masa aku interview SPA dulu, dia cakap, document-document yang dia highlight-kan, dia mintak asingkan supaya senang dia nak tengok. Yang lain tu sampingan. Setiap peng-interview berbeza kan ? So bukan lah salah aku. Huhu

30 minit jugaklah aku duduk dalam bilik meeting tu. Fuhhh

P/s : Perbualan sebenar mungkin berbeza sedikit dari segi cara aku menulis blog nie, but still itulah intipati dalam interview tersebut. 
Nak ikut perbualan sebenar susah lah dik. Jenuh abang nak ingat balik satu persatu.

Alhamdulillah, aku berjaya. Aku lepas interview tu. So pada 11 April (Jumaat) result tu keluar. Dia bagi masa seminggu untuk complete kan borang-borang tu. Perghhh, dah lah aku baca mesej tu jam 3.30 petang. Memang tak sempat nak buat apa-apa lah.


Nak buat buku bank pon tak sempat. Bank yang dia nak Bank Muamalat. Bank Muamalat dah lah tak banyak cawangan. Yang paling dekat dengan tempat aku ialah dekat Klang, which is 1 hour and 15 minutes from my house. Ahad tu pulak dah kena balik UPSI balik, cuti pertengahan semester tamat. Tapi aku balik UPSI hari Isnin, pagi Isnin tu pergi buat buku bank. Skip satu kelas. Hehe

Hari Khamis malam balik lagi ke rumah, hari Jumaat dah bangun pagi-pagi mintak tanda tangan saksi kumpulan A. Aku mintak tanda tangan Penolong Guru Kanan Sekolah Menengah, sekolah lama aku dulu. Setelah sekian lama tidak datang ke sekolah form1-form3 ku, Sekolah Agama Menengah Unwanus Saadah (SAMUS), aku jejakkan kembali ke sekolah itu. Mengimbau kembali kenangan-kenangan sewaktu bersekolah di situ. Kenangan kena rampas handphone, itu pon sebab ada yang dengki, dia pergi report. Aku ingat lagi siapa manusia itu. Eh sakit hati pulak tetibe teringat. Aku tak tahu apa masalah dia, padahal aku tak pernah ganggu hidup dia pon. Dengki tak sudah.


Keesokkan harinya, hari Sabtu bersamaan19 April, ada majlis penyerahan surat perjanjian dekat Pejabat SUK Negeri Selangor. Alhamdulillah semua borang telah lengkap. Satu hari berkejar ke sana ke sini complete-kan borang. Dah lah hari Jumaat, hari Jumaat nie agak leceh sikit untuk urusan-urusan macam nie sebab ada gap time tengahari tu.

Cek nama sat tengok kaunter mana kita kena tuju

Masa sampai tu, dia suruh jamu selera dulu. Well, village people sejati nampak makanan free mana boleh tak terjah. Tapi masa datang nie, makan tu tak berapa nak feel sebab terburu-buru. Taklimat dah nak bermula. So makan ala kadar je.



Since aku datang awal, so dapat lah nombor giliran awal. Tak ada lah lama menunggu. Ramai jugak yang dapat pinjaman masa nie. Dalam 2 ratus lebih jugaklah. Masa nie cuma untuk serahkan borang perjanjian and nombor akaun bank. Itu je. Tapi procedure menyantak banyak.


Once i finished, i went out and ate again. Agak membazir lah tengok makanan yang disediakan tapi tak habis. Dah alang-alang tu lebih baik aku tolong habiskan. Plus, bertolak pagi-pagi okey. Tak sempat sarapan. Ini lah masanya untuk makan.

Me at events =D

And that was it perjalanan memohon pinjaman pelajaran Negeri Selangor nie. Aku sering tersilap pasal pinjaman nie dengan Yayasan Selangor. Aku selalu sebut Yayasan Selangor, rupanya bukan. Yayasan Selangor lain, and dah tak ada pon bagi pinjaman untuk pelajar IPT. Ini namanya, Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor. Ingat tu zarep.


Alhamdulillah selesai. Sekarang tinggal tunggu duit masuk je. Tapi tak tahu bila. Dah lama dah nie. Still tak dapat-dapat lagi. Jangan sampai aku call. Terus pasang lagu Rihanna "Bij better have my money"

NOTA KAKI : Any comments yang saya dah jawab dalam ruangan komen, saya tidak akan jawab lagi. Jadi, rajin-rajinlah baca komen-komen kat bawah nie. Sebarang fakta yang telah saya nyatakan dalam blogpost ini juga, saya tidak akan jawab sekiranya masih ada lagi yang bertanya. Tak kesahlah through email, instagram, facebook or anything. Rajinkan diri untuk membaca. Even if you don't like to read, but for the sake of your study, do read them. It's all about your future anyway. So think about that. Put your malas aside. Ouh ya, one thing y'all should know atau sepatutnya dah tahu ialah, saya merupakan peminjam pinjaman pelajaran negeri Selangor nie. Jadinya, saya bukanlah staf mereka. So anything yang y'all rasa keliru pasal pinjaman nie, do call them for more information. I am not working for them. I'm just a peminjam. Jadi saya tak tahu apa yang mereka nak and bakal tanya. Blogpost ini ditulis untuk saya share kan kepada anda semua tentang pengalaman saya sepanjang interview tu dan the process. Semoga ia bermanfaat. Terima kasih. Anyway, good luck to all of you ! May Allah ease everything for you.

Friday, May 15, 2015

Teh Tarik Talk Show bersama Dai Izzhar

Assalamualaikum and Hi everyone !

Program Teh Tarik Talk Show nie merupakan program tiba-tiba. Rasanya dalam masa 3 minggu je kot kami menguruskan program nie. Memang huru-hara lah jugak. Tetamu undangan untuk program Teh Tarik Talk Show ni adalah abang Izzhar, atau Dai Izzhar lah supaya korang lebih familiar. Program ini telah diadakan di ruang legar antara blok 9 dan blok 10 kampus baru UPSI, Proton City pada 30 March 2015.

Program nie bertujuan untuk beliau berkongsi cerita dan pengalaman selepas keluar dari program Dai Milenia kat TV3 tu. Salah satu intipati perkongsian beliau yang masih aku ingat sehingga ke hari ini ialah, bila dah ramai yang kenal, tetibe saudara-mara makin ramai. Time tulah semua nak mengaku ada bau-bau hangit dengan dia. Walhal sebelum nie tegur pon tak pernah tau. Dahsyat kan manusia sekarang nie ?

Mintak dijauhkan lah daripada orang-orang hangit nie.


Untuk pengetahuan korang, Dai Izzhar nie merupakan senior aku tau. Aku ulang erk. DAI IZZHAR NIE MERUPAKAN SENIOR AKU. Abang siap bold-kan sekali tau. Ke nak abang ulang suara lagi ?

Eh ! Ada kah aku tergolong dalam golongan yang tetibe mengaku ada bau-bau hangit tadi ? Sungguh hangit kau nie zarep. Back to the topic, abang Izzhar nie merupakan batch psikologi pertama UPSI (Batch PRIMERA). Jadi beliau jugak salah seorang ahli keluarga PSYCH UPSI tau. Sekarang tengah sem 8. Saya batch keempat psikologi UPSI (Batch RAPAT), semester 5. Eh mention batch sendiri pulak. Mampu ?

Saja sebenarnya nak tunjuk batch pertama dan keempat tu tak jauh. Motif sangat kan.


Untuk program Teh Tarik Talk Show nie, aku cuma berjawatan sebagai AJK PDI je. Aku pon tak tahu lah kenapa depa suka sangat bagi aku AJK PDI. Padahal aku nie nak buat banner, poster semua tu fail sekali. Setakat ambik gambar tu mampu lah. Ambik gambar biasa jelah. Kalau nak yang luar biasa tu, cari lain pliss.

Sesekali bagi lah aku jawatan AJK 3K ke. Tak pernah lagi sepanjang 3 tahun menuntut di UPSI nie, aku dapat jawatan 3K. Takpon AJK Pendaftaran ke. Kalau nak buat program apa-apa lepas nie, dua AJK nie je yang abg nak. Yang lain abg tak nak tau. Abang dah fenatt. Nak pencen dari buat program nie. Cukup lah jadi pengarah sekali. Abg terus fobia.


Nampak tak AJK Pendaftaran tengah gigih mendaftarkan para pengunjung bagi mengutip mata MYCAT yang tak kunjung tiba. Eh pecah lobang pulak.


Siap ada penyanyi undangan okay. Lupa nak habaq, program nie under PSYCH UPSI Club, so segala jadah dalam program nie di handle oleh pelajar psikologi UPSI. Termasuklah penyanyi undangan di atas. KAV Buskers nama diberi. Komersial sangat nama uols. Meriah.

Our lecturer also nak tunjuk bakat yang ada 


Di samping itu juga, kami ada buat sesi jualan dadih nyot-nyot Baymax. Penjualan dadih nie untuk projek Environmental Psychology kami di mana kami menjana dana melalui penjualan dadih nyot-nyot ini untuk membuat lawatan sambil belajar ke Penang. Entri ke Penang nie bakal menyusul 2 bulan dari sekarang. Harap bersabar naa. Bhahahaha




Dah nama pon program Teh Tarik Talk Show, mesti lah kena ada teh tarik kan. Kami ada menyediakan teh tarik dan kuih-muih. Ini merupakan program untuk santai-santai saja. Mendengar perkongsian sambil minum petang. Begitulah konsep progarm nie.

Hakak-hakak penjaga air 



Nampak hakak Najwa dari batch PRIMERA juga datang untuk merasai teh tarik  










Si penceria suasana a.k.a pengerusi majlis yang menghiburkan kami petang itu, adik yang cukup berbakat besar, adik Wesmorlan from Batch Auriolus. Abang kagum dik.



Gimik persembahan daripada my fellow RAPAT rangers, Mr. Arep. Hebat Arep buat tayangan teh tarik petang itu. Abang juga cukup kagum dengan kebolehan abang Arep nie.


Seriously memang ramai sangat masa nie. Tapi cuaca tak mengizinkan, tetibe hujan turun dengan selebat-lebatnya. Terpaksalah kami semua berpindah ke dewan berdekatan. Plan A tak menjadi. Dah masuk dewan nie, berkurang sikitlah penonton akibat dewan yang agak kecik . Takper, kami redha.

Lepas dah set up semua benda dalam dewan tu, hujan pon berhenti. Eh eh bergurau pulak hujan masa nie dengan kami. Kami suka. Kami suka.



Program Teh Tarik Talk Show nie program santai. Setiap 10-15 minit Dai Izzhar berkongsi cerita, akan diselang selikan dengan persembahan dari KAV Buskers.






Alhamdulillah, the program went well. Although agak chaos sikit masa nak mula tu. Walaupon program nie last minute, tapi aku cukup kagum with the committee members yang berjaya menghasilkan satu program yang bagi aku sangat wau lah. 3 minggu je kot. Cepat sangat depa bekerja. Aku pon merupakan salah satu AJK tapi aku tak ada lah banyak sangat sumbangan nya compared to others lah.









So ini lah barisan para AJK yang membanting tulang dalam menjayakan program Teh Tarik Talk Show ini. Aku termasuk sekali tau. Mohon cakna.




Banyak pulak lah gambar-gambar para AJK yerp. Jangan cakap abang tak payung nanti. Nahh abang payung lagi dua gambar setelah para-para kerusi dialihkan.



Okey itu je. Alhamdulillah habis sudah cerita bulan March. Actually ada satu lagi tapi yang tu ada sangkut paut dengan bulan April punya. Bakal menyusul. Tunggu naa.

Home