Wednesday, January 13, 2016

My Sisters' And My Best Friend's Graduation Day

Assalamualaikum and good day everyone

Pada 24 November yang lalu, telah berlangsungnya satu majlis konvokesyen UPSI ke-17. Apa yang bermakna sangat majlis konvokesyen UPSI kali nie ialah hari graduasinya kawan baik dunia akhirat aku. I am so happy for him. He finally graduated after two years. And he graduated with an excellent CGPA. Double the happiness !




I was the one who wants him to study in UPSI. I asked him to apply UPSI so that aku tak ada lah cengkerik sangat dekat UPSI nie. And he got it. At that time, he was studying at Politeknik Nilai. Lagi setahun kot nak habis dekat poli tu, tapi dia berhenti. Pilihan dia tepat, kerana buktinya sekarang dia graduate dulu berbanding kawan-kawan satu batch poli dia dulu. Hahahaha. Program diploma dia 2 tahun je. Sebab tu cepat je habis.


Dia masuk masa aku semester 2, dekat nak hujung-hujung semester bulan November 2013. Ya Allah happy gila hidup aku masa tu. Best friend sendiri belajar satu universiti. Memang apa-apa benda semua aku cari dia. Nak keluar makan cari dia, nak pergi pekan cari dia, nak beli barang cari dia, nak minta tolong cari dia, nak balik rumah pon balik dengan dia. Pokoknya, hidup aku masa tu tak kesunyian lagi.

Tunggu si Kiffah untuk ke kampus lama. Pergi kampus lama cari restoran-restoran baru buka untuk rasa makanan kat situ. Main basikal petang-petang pergi Proton City and banyak lagi sebenarnya. Rindu gila kot >__<

I was actually late for his convocation day. Jadual hari Selasa aku sangat pack. Tak ada gap langsung. Pulak tu ada mid term pulak. Memang tak boleh ponteng kelas jam 11-2 tu. But then aku decide nak ponteng kelas jam 2-4 untuk hadir ke Dewan Besar UPSI untuk hadir hari penting kawan baik aku nie. Padahal masa tu, group aku kena buat presentation kot. Tapi nekad jugak nak ponteng. Alhamdulillah dapat lah tengok dia segak dengan jubah konvonya.

But then, i received this message,


Terkejut baq hang. Tak tahu macam mana dia boleh dapat nombor aku. Aku pon tak save nombor dia masa tu, tapi aku boleh agak itu lecturer aku. Fuhhh. Nasib baiklah dia tak marah. Dr Loy nie sangat sporting. Baik dan kelakar sangat-sangat. Dia suka bergurau dengan student. Tak pernah nampak lagi dia marah student. And aku tak rasa dia boleh marah student because of his cheerful personality. 


And now, bila Faries nie dah tiada kat UPSI tu, aku rasa betul-betul sunyi. Sebab mungkin dah terlampau biasa dengan dia. Tapi takkan lah aku nak suruh dia tunggu aku habis belajar baru dia boleh graduate kan. Selfish nya aku. Apa-apa pon, tahniah ye Faries. Semoga terus maju dan sukses di masa hadapan. Kehidupan di luar sana jauh lebih mencabar. 

Satukan hati kau, buat pilihan yang betul, doa banyak-banyak, insyaAllah kau akan dilorongi jalan yang betul. 

Sayonara my friend !

Ambil berkat dulu sebelum turn sendiri tahun depan

Tak lupa juga, selamat bergraduasi buat senior-senior PRIMERA ku. Tapi cuma ada gambar dengan The Udangs je. Tak sangka dorang masih lagi berada di sana sewaktu aku datang. Ingat kan semua dah balik. Apa-apa pon tahniah ye dah habis belajar. Good luck untuk apa jua yang anda semua usahakan di masa hadapan. 



_____________________________________________

Pada 20 December 2015 pulak, kakak and adik aku konvo. They both studied at the same college. Kolej Islam As-Sofa Ampang. Konvokesyen dorang nie eksklusif sikit. Buat dekat JW Marriot Hotel Kuala Lumpur.


Bangun subuh-subuh gajah bertolak dari Banting ke Kuala Lumpur. Ayah outstation ke Singapore masa nie. Jadinya, aku lah yang kena drive. Quite mencabar jugak drive pagi-pagi buta nie. Nasib baik tak jammed. 


BTW, bukan kakak and adik aku sahaja, tapi hari konvokesyen sedara aku sekali. Semua konvo secara berjemaah. So mak sedara and pak sedara aku pon ada sekali dekat situ.

Kiri kakak, kanan adik. Kami lahir berderet. 92 93 94 =D


Sekali lagi, ambil berkat dulu. Suka design jubah konvo dia, cantik !



And the best part of the day was, my younger sister has been awarded as the best student of finance and Islamic banking 2015 which she has no idea of getting it. We all knew about it 5 minutes before the event started. If you notice, she got special selempang on her baju konvo. I'm so proud of her. Her hard work paid off.


You may watch the video of her receiving the award below


I think that was about it. Selamat berkonvokesyen pada mereka-mereka yang berkonvo tahun lepas. Forgot it's already 2016. Lol. Semoga anda semua terus maju jaya. Nantikan hari konvokesyen aku pulak ye akan datang. Hewhew

See ya !

4 comments:

  1. Replies
    1. hujung tahun nie habis belajar, tahun depan baru konvo. mereput nk tunggu T__T

      Delete
  2. Faries tu dia amik course apa?

    ReplyDelete

Home