Tuesday, April 12, 2016

3 Clueless Tourists In India : GOA

Assalamualaikum and Good day everyone !

For those who haven't read my previous post about my journey in India with other 2 clueless tourists, you may read them by clicking the link below. Enjoy !


Without further ado, lets continue my India story. Now, we were at Goa.

Kitorang sampai Goa jam 7 pagi macam tu. Seriously sejuk gila masa sampai tu. Kitorang tak tahu nak pergi mana pon sebenarnya. Sangat clueless. Dia berhentikan dekat mana ntah. Nak kata stesen bas pon bukan. Kami cari tempat berteduh, berteduh sangat kan. Padahal nak lari daripada uncle-uncle teksi kat situ yang tak serik-serik pelawa kami naik teksi. Dorang tak tahu lagi yang kami nie kesumat. Well, new city kan. So mana lah kenal lagi siapa kami bertiga nie.


Kami pon pergi ke stesen minyak berhampiran. Once we arrived there, we started to google a place to stay. We did the research since we were at Mumbai. But somehow, we didn't finalized our decision. So kena buat research balik and decide which hotel suits the best to stay. We were searching a hotel that near with everything. We found a hotel that gives such a good price. From the picture in the website, it looks amazing and beautiful. So we decided to go there. So we took a cab to go there since it was quite far from the place the bus dropped us.


Unfortunately, once we arrived at the hotel, the hotel is totally opposite from the picture in the website. The pool ? What can be worse. Totally indah khabar dari rupa. Seriously. Mujur aku dah tak ingat apa nama hotel tu. Kalau tak, memang lingkup bisnes ko aku canang kat blog nie. Gitueee.

Habis membazir duit teksi nak ke situ. Dah lah jauh daripada semua benda. Kami kena ambik teksi lagi untuk keluar daripada tempat ceruk tu. Kami give up untuk cari hotel. So we asked the taxi driver to drop us at any KFC nearby. Sebabnya kami nak rehat situ sambil cari hotel yang sesuai. At least kami dapat duduk. Kami betul-betul penat masa tu. So instead of membazir duit pada teksi untuk ke hotel this and that yang akhirnya kami tak pilih hotel tu because of certain reasons, adalah lebih baik kami buat research lebih teliti dulu.

Dan nak dijadikan cerita, our taxi driver nie sangat peramah and baik hati. Dia suggestkan kami beberapa hotel untuk kami bermalam. First, kami pergi ke satu hotel nie. Dia tak paksa pon suruh menginap dekat situ, he just showed us and let us decide whether we want or not. So dia tunjukkan lah bilik yang ada dekat hotel tu. It's very common in India, they will show you the room first before you decide to stay at the hotel. Dorang nak pastikan the customers satisfied with the room they chose.

Guess what ? The hotel was quite luxury lah. I mean the design of the room. But the thing is, dia tunjukkan bilik yang ada orang. And bilik tu merupakan bilik kawan dia. Dia kata kalau kami jadi nak menginap dekat situ, dia akan kemas bilik tu secepatnya. The worst part was, the room smelled like shit. Aku rasa orang dalam tu baru lepas berparti malam tu. Memang tak rupa bilik lah. Dia nak kemas cepat-cepat, entah bersih entah tidak tu. So kami cakap tak apa lah. Just bawak kami ke KFC.


Tapi dia cakap, ada satu lagi hotel yang dia nak cadangkan. So dia pon bawak kami ke hotel yang kedua. Nama hotel nie ialah Hotel Natasha. Alhamdulillah, Hotel Natasha nie sangat kena dengan citarasa kami 3 kesumat. Harga dia pon murah. Bilik dia pon besar dan selesa. Semua benda ada. Seriously murah kot. Dahlah bilik air cond. Kami pon tanpa fikir panjang, terus ambik hotel tu. Thank you Mr Taxi.


Kami bubuh je beg dalam tu and went out for breakfast. Malangnya KFC tak bukak lagi masa nie. Hotel nie sangat dekat dengan semua benda. Sangat recommended lah. So kami cari restoran biasa-biasa tepi jalan je. Susah nak cari restoran yang hidang makanan breakfast dekat situ. Semua tutup. Depa bukak time tengahari je.


Dan the only restaurant that opened at that time, was this restaurant, Sheetal. A pure vege restaurant. Makanan breakfast dia sangatlah tak mempesonakan langsung. So i ordered nothing. Cuma si Faries dengan si Adi je yang order makanan. Aku order air je kot masa nie.

Dorang berdua tu gigih je order makanan. Tapi tak habis. Lagi-lagi si Parisah kesumat tu. Budak tu seriously yang ado. Jet-jet je order tapi end up suruh aku habiskan. Memang tak lah. Aku agak kurang sikit dengan roti tisu nie. Yang masam-masam and keras tu. Is it roti tisu ? Aku tak tahu lah betul ke tidak nama dia tu. Yang pasti, aku agak kureng sikit dengan rasa roti tisu nie.

Adi buat tutorial macam mana nak makan roti tisu

Dan kami pon berpatah balik hotel. Si dua kesumat tu balik bilik je terus tidur. Aku pulak rasa lapar yang teramat. So aku pon keluar lah sorang-sorang cari makanan. Ada satu restoran muslim tu dia bukak jam 11. Masa kami cari breakfast tu, kedai tu belum bukak. Sederet je dengan restoran vege tadi. So aku pon pergi lah kedai tu untuk beli makanan. Aku tapau nasi bryani kambing. OMG sedap gila wa cakap sama lu. Baru lah aku rasa kenyang.



But the only thing that concern me about this restaurant is, the workers are not English friendly. They don't understand English nor can speak anything yang basic. It was very hard to communicate with them. I had a hard time to tell them that i want to bring the food home, not having it there. But i did eventually. Thank God !

Fuhhh. It was worth it. This bryani lamb tasted amazing. Love !

Dua kesumat tu betul-betul penat. Bau nasi bryani yang harum nie pon tak mampu untuk membangunkan mereka. Membuta jelah dua orang tu sampai petang. Aku pon penat gak sebenarnya masa tu. So sempat lah membuta sekejap. Seriously hotel Natasha nie sangat selesa. Sejuk pon sejuk. Tapi Adi suka matikan/naikkan temperature air cond senyap-senyap -____-


Sesape yang bercadang nak datang ke Goa, menginap lah di Natasha Hotel nie. Terdapat banyak kemudahan, dekat dengan macam-macam sources yang jaraknya hanyalah walking distance sahaja seperti kompleks membeli-belah, KFC, restoran halal, retail shop like 7E, clinic (Next to Natasha Hotel), ATM machine (Also next to Natasha Hotel, Miramar Beach and many others. You name it.


Kami hanya tak puas hati masa mintak password wifi. Okay Natasha nie sangat kesumat in term of password wifi lah. Bab lain dia okay je. Okay, macam nie cerita dia.

Natasha Hotel nie rasanya business keluarga. So masa kami check in tu, adalah si ayah dan si anak perempuan yang jaga kaunter. Since nama hotel nie Natasha Hotel, so kami gelarkan anak perempuannya itu sebagai Natasha. Sedap hati kami je bagi nama dekat orang kan. Hahahaha


Masa aku mintak password wifi, dia hanya benarkan handphone aku je yang dapat password tu sebab aku guna nombor India. Handphone lain dia tak bagi sebab tak pakai nombor India. Nak tahu apa alasan si Natasha kesumat tu ?

Dia kata, dia tak bagi sebab nanti dia kena buat report pasal penggunaan wifi and kalau dia benarkan handphone yang tidak menggunakan nombor India, nanti dia kena soal siasat dengan polis dan eventually kena tangkap because of tracing penggunaan internet something like that. I can't really remember. Tracing the use of internet of non user of India number.  Isn't that sounds stupid to you ?


I was like "Gurl, if you don't want to give us that goddamn wifi password, just say it to our face. Dont brag about something stupid and make that as reason. Trust me, you just fooled yourself". Rasa lawak tapi tak rasa nak ketawa.


But don't worry, we asked the wifi password at Natasha's father and he gave us like a split second. No police, no tracing, no nothing. He just gave it just like that.

One thing yang korang kena tahu pasal mintak-mintak password wifi dekat India nie ialah, dorang takkan toye-toye bagitahu korang apa password tu. Dorang sendiri yang akan key in password tu dalam phone korang. They won't say the password. Sama lah macam masa aku kat America. Dorang yang akan key in password tu instead of say the password. Kita dekat Malaysia nie, dengan mudah je reveal apa password wifi dekat orang lain. Kalau dah mintak then kita tak bagi tahu, kata kedekut pulak. Dah touching. Menyampah betul.


Tapi silapnya kami dapat bilik bahagian belakang. So kitorang punya beranda mengadap something that really not nice. Kalau dapat bilik bahagian depan, view dia nice sikit. Apa-apa pon kami sangat bersyukur dipertemukan dengan Natasha Hotel nie. Alhamdulillah.



Once terjaga dari tidur yang lena, kami bangun n mandi dan bersiap untuk sesi jelajah Goa. And guess what ? They were actually planning not to go anywhere on that day. And i was like, NO FREAKING WAY ! We must do at least one sight-seeing for the sake of my blog.


Lepas dah bersiap-siap tu, kami pon berjalan kaki menuju ke KFC. Sangat dekat KFC nie dari Hotel Natasha. Dalam 5 minit berjalan kaki. We were very excited to eat KFC because it was our first time buying KFC in India. We have no idea what KFC in India is like. Adakah rasa dia sama ataupon berbeza.


It was quite different. But not vary so much lah. Yang paling penting, KFC nie halal ! Siapa kata harga makanan dekat India murah berbanding negara kita ? Siapa kata ?

Well, if you said so, then you are completely wrong. In fact, dorang punya harga lagi melampau kalau korang convert duit kita. Seriously, at first i thought that i will save money on food because of the India currency, but i was wrong. Totally wrong, big time ! So bawak duit banyak sikit naa.


Kmi order bungkus je masa nie. Malas nak makan dekat situ. Plus, aku lebih prefer makan nasi bryani tadi instead of this "fancy" food. Time tunggu makanan siap tu, sempat lah ambik gambar kenangan bersama pekerja KFC di situ. Actually, aku ambik gambar dengan dia sebab muka dia sebijik dengan kawan Bangladesh aku masa aku kerja dekat Pizza Hut dulu. Seriously sama. Dia macam tak excited je ambil gambar dengan aku. Dia tak kenal siapa aku kah ? Gitueeee.

Anyway, kau siapa Zharif ?



Kami bungkus and decide nak makan dekat tempat nasi bryani yang aku beli pagi tadi. We had KFC in our hands but we ordered nasi bryani some more. Having only KFC is not enough for our tummies. Dah lah bawak KFC makan dekat restoran orang tu, lepastu siap berposing ambik gambar bagai. Tak ke kesumat namanya tu.

 The taste was quite good. Really good.

After took some rest, Adi kini lebih ceria dan mampu mengukir senyuman untuk menghadapi hari-hari mendatang. Semoga Adi sentiasa senyum dan berada dalam keadaan happy-happy selalu.


Right after we finished our late lunch, we walked to the beach. It was not quite far from our hotel, said the villager. But it is quite far. Dalam 15 minit jugak lah berjalan kaki. Tapi bila berjalan dengan kawan-kawan nie, tak rasa pon lama tu. Sekejap je. Tahu-tahu je dah sampai.

Penampakkan sosok kecil yang sedang berlari bogel di belakang


Pantai yang berdekatan dengan hotel kami nie nama dia Miramar Beach. Sangat luas pantai nie. Aku rasa, pantai-pantai dekat India nie memang luas-luas lah. Dari tempat pasir putih dia yang halus tu nak ke laut, jauh kot. We were not planning to swim in the sea of course. We were just there to enjoy the sunset and the view.


Ramai jugak orang dekat pantai nie. Semua gigih mandi-manda. Kat pantai-pantai macam nie biasanya akan ada penjual-penjual yang akan datang dekat korang and promot barang dorang. Kinda memaksa tapi aku dah biasa. So macam tak de rasa apa sangat dah. Dah seminggu lebih kot masa nie dekat India. So macam dah boleh adapt.

Gituee.


Since hari pon makin gelap, kami pon beransur pulang ke hotel. Takut pulak balik malam-malam kan. Masa kami dekat Goa nie, lagi beberapa hari akan ada karnival. Tak tahulah karnival apa, tapi macam annual carnival for Goa kot. So the people started to install this big mask at the roundabout. Almost at every road, they installed this mask. It looks good at night tho with all the lighting. Seriously cantik.



Malam memang kami tak pergi mana-mana. Kami stay kat hotel je. Lagipon nak pergi mana pon kan ? Tapi adalah sorang kesumat tu pergi nekad nak pergi keluar sorang-sorang untuk cari kek senyap-senyap. Nak buat surprise sempena birthday aku katanya. I already smelled something fishy towards him masa tu because i know he always want to do something for my birthday, always.

I was taking shower at that time. He took that chance to go out without my acknowledge. I have no idea where he went but i were pretty sure he went to the mall to get a cake because there is no other place you can get a cake besides that mall. The mall is attached with the KFC. So it's near.

Ghisau aku memikirkan si kesumat Faries keluar malam-malam, sorang-sorang. So i went there after him.


Andddddd busted ! I caught him at the mall. Hahahaha. Surprise tak menjadi. Anyway thank you !!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Birthday speech, izinkan hamba

Alhamdulillah, i turned 23 on 29 January this year. Terima kasih Allah atas nikmat kesihatan dan umur yang diberikan. Semoga seorang Zharif sentiasa happy di hari-hari akan datang. 

Celebrated my birthday with my family right after i came back from India

Terima kasih yang wish birthday aku, may God bless you all.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The next morning, dua orang kesumat tu memang plan tak nak buat sight-seeing langsung. Dorang nak duduk dalam bilik je katanya. I said, fine. I will go sight-seeing all by myself. Aku telefon teksi driver semalam tu untuk sewa motor. Sebab dia ada kata, kalau nak sewa motor, call dia.


Tapi malangnya, harga semalam yang dia bagi tahu tidak sama dengan harga hari nie. At first dia bagi tahu harga yang semalam tu, lepastu dia macam bincang something dengan kawan dia tu, tuptup dia kata, harga dah berubah. Silap lah encik taxi driver. Saya nampak permainan anda. So lupakan.

Susah-susah je cari motor dekat luar, padahal dekat Natasha Hotel tu pon ada bagi tahu dekat kami kalau-kalau kami nak sewa motor, dorang boleh tolong call tukang sewa motor tu. So si Natasha tu pon call lahh orang tu. And dia suruh aku sendiri yang deal dengan orang tu. So orang tu pon datang ambik aku dekat hotel untuk pergi tempat dia untuk ambik motor.


Yang dia mintak salinan passport dan lesen memandu. Kad pengenalan aku dia pegang. Dia bagi aku satu motor. First tu dia bagi tahu keadaan fizikal motor tu. Mana yang dah calar and rosak. Dia suruh aku ambil gambar motor tu and setiap inci kerosakan motor tu. So kiranya, itu sebagai bukti bahawa kerosakkan itu bukan aku yang buat. Bagus kot. Dia sendiri yang suruh aku buat macam tu.

But before that, aku buat test drive untuk pastikan motor tu sedap untuk dibawa. Rasa terpegun 25 saat sebab bawak motor dekat negara orang. Perasaan happy tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata.


He gave me one helmet and i requested another one. You want to know why ? Dekat India nie, yang wajib pakai helmet hanyalah yang memandu sahaja. Yang dibonceng tidak wajib pakai helmet. Sebab tu orang tu bagi aku satu helmet je. Tapi aku tetap berkeras nak mintak dua helmet. Nasib baik dia bagi.

Tips : Isi minyak jangan isi penuh. Membazir. Orang tu suruh aku isi Rs 150, tapi aku isi Rs 100 je. Cukup je sampai pulangkan motor. Malah terlebih-lebih lagi. 

One more thing, at first aku macam ragu-ragu lah nak bawak motor dekat India nie. Sebab lesen aku tu bukan lesen international pon. Plus wajahku yang exotic memang nampak sangat lah aku bukan orang situ. Jadi takut je polis-polis kat India nie tahan aku. But orang tu cakap, tak apa. Jangan risau. Boleh je guna lesen memandu Malaysia tu. Polis takkan tahan kau melainkan ko buat kesalahan jalan raya. So memandu lah dengan berhemah =)


Since dah ada motor nie, semua kesumat pakat tak nak jalan kaki dah. Semua dah lupa daratan. So bergilir lah kami naik motor. Dah hantar sorang, then patah balik and ambik lagi sorang kesumat. Padahal boleh je jalan kaki. Kesumat betul semua. As usual, pagi tu kami makan tengahari dekat Mughlai Munch lagi. Kami makan nasi bryani kambing lagi.



Then we go back to the hotel. Adi decided not to go anywhere on that day. He just wanted to stay at the hotel. While Faries, at first also he don't want to go anywhere. But as soon as i got the motor, he changed his mind. So only me and Faries did the sight-seeing on that day. Poor Adi left alone at the hotel.

"We''ll come back soon, Adi. We promise" (Kesumat Faries & Kesumat Zharif, 2016)

And we don't. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Sorry Adi.


First place in my list is the Calangute Beach. Calangute Beach nie boleh dikatakan pilihan pertama para tourists lah. Agak jauh dari hotel kami. Lebih kurang 30 minit menunggang motor. On the way there, kami nampak macam-macam kedai yang agak familiar di Malaysia. Rasa seronok pulak.

Area sini memang ramai gila pelancong asing. Mat salleh semua bersepah. Seksi-seksi ya ampun. Kat sini kira macam tempat urban lah. Pub and stuff semua ada kat sini. Ouh lupa nak mention, masa kami naik bas ke Goa, bas tu menurunkan penumpang di beberapa destinasi. Masa first destination para penumpang diturunkan, ada sorang uncle tu menawarkan pakej hotel sekaligus boleh aturkan untuk masuk ke disco and girls and stuff.

Siap whisper okay pasal girls tu. Ko ghase ?
And i was like "Nope, not going to lose it here. Not anytime soon" Lulz.


Aku memang dah prepare baju tuala and seluar semua lah untuk mandi. But then bila dah sampai pantai tu, aku batalkan niat aku. Seriously ramai gila manusia. Calangute Beach nie memang banyaklah restoran jual arak. In fact, sebelum nak ke pantai tu, ada deretan kedai jual cenderamata, baju and stuff, dekat situ memang korang akan bau arak yang sangat kuat. Iols nie agak sensitif sikit dengan bau alcohol, iols akan rasa nak muntah. I don't know why.

Yang pasti, korang jangan mimpi lah nak tawar-menawar harga barang dekat kedai-kedai nie. Dorang memang tak kan layan. Sebab apa ? Sebab ramai lagi pelancong-pelancong lain yang mampu untuk beli barang yang dorang jual dengan harga tu. So dorang tak kesah sangat hilang pelancong kesumat yang miskin macam kami nie hah. Hahahaha

Kedai tattoo pon bersepah kat area Calangute Beach nie. BTW kan, area Calangute Beach nie, parking motor semua kena bayar tau. Jangan haraplah ko nak parking free.


Next kami pergi ke Agoda Fort. Tak berapa jauh dari Calangute Beach. Agoda Fort nie free entrance. So tak perlu risau about tiket masuk. Since we have no tourist guide, so we have no idea the story behind that fort. We were just there to enjoy the view and for pictures purposes.





Seriously besar gila Agoda Fort nie. One thing that i have to warn you is, there is no security guard and stuff. So everything you do here is at your own risk. Kena berhati-hati sikit bila kat sini sebab bila-bila masa je ko boleh jatuh ke juram. There is one side of the fort facing the ocean. Kalau ko panjat situ and then jatuh, i guess there will be no one will come and rescue you. Neither do i. Hahahaha

Well, it's not funny actually.

Please please please do take care of yourself when you are planning to visit Agoda Fort.




Agoda Fort has a breathtaking view. Sangat tenang bila berada di sini. Ditemani pula dengan angin sepoi-sepoi bahasa. Ohoiii indahnya masa nie. Seakan-akan the nature was celebrating my birthday on that day, literally. Everything was really good on that day.



Depan Agoda Fort nie ada orang berjualan di tepi jalan. Kalau nak beli barang kat situ pon boleh because the price was quite cheap, depends lah pada barang. Aku berkenan dekat satu topi nie and tawar punya tawar, dapatlah harga yang terlajak murah. And that topi is now currently my favourite topi. Hehe



Masa on the way balik tu, ternampak kedai Baskin Robin tepi jalan. So kami pon singgah BR and beli ais krim. Rasa murah pulak BR kat India nie. Takde rasa macam membazir ke apa. Kalau kat Malaysia, fikir banyak kali jugaklah nak beli benda alah nie. Si kesumat Parisah nak belanja sempena birthday katanya, so why not kan. Bukan selalu dapat makan ais krim BR. Orang belanja pulak tu. Nikmat mana yang mahu ku dustakan. Gitueee !


Then sebelah Baskin Robin pulak ada kedai Venky's pulak. Venky's nie juga merupakan salah satu restoran fast food. And ianya halal. Yeay !! So kami pon order lah makanan sebab kami pon dah lapar gila masa tu. Kami order bungkus je untuk makan dekat hotel. We bought for Adi as well sebagai tanda minta maaf sebab dah berjalan terlampau lama masa tu. Hahahaha. Kesian Adi dekat hotel, mesti dia tertunggu-tunggu kepulangan kami. Dekat nak Maghrib baru kami balik.

Venky's nie seriously sedap gila. Sangat-sangat sedap ! Kalau korang berpeluang datang sini, jangan lupa try beli burger dekat Venky's nie. Menyesal kalau tak cuba. Trust me.

Rocking my new topi =)

Although with Venky's, we were still hungry. So we walked to the KFC and ate dinner there. Then we went for sight-seeing in the mall. Nothing really in there coz it's just a small mall. Kami beli snack and makanan breakfast untuk besok paginya. Did i tell that Natasha Hotel don't provide breakfast ? If i don't, now i tell you. Yes, Natasha Hotel don't provide breakfast to its customer.

We woke up early in the morning since i had to return the motor before 9.30 am. So we had to say goodbye to Natasha Hotel. Bubye Natasha Hotel, we will miss you !



Pagi tu macam biasa, kami bergilir-gilir naik motor. Then pulangkan motor tu pada owner nya.

Tips : Nak sewa motor, dia akan mintak passport, identification card dan juga license. 3 benda nie dorang akan buat salinan fotokopi. And return your passport and license but not your IC. They will give it back to you the IC once you returned the motor to the owner. Macam biasa, kena buat bayaran full beserta deposit. Deposit akan dapat balik sekiranya motor tiada kerosakkan.  

Mula tu risau gak bagi IC dekat orang. Tapi nak risau kenapa pon kan. Once i got back my IC and the deposit money, i felt relief. Alhamdulillah motor tu dijaga dengan baik dan tak buat hal walaupon motor tu motor lama. Tak de lah lama pon, motor dua tahun lepas. Kalau nak motor baru yang cantik, harga dia lain.

Tips : Nak sewa motor biar asal boleh bergerak. Forget about how it looks. Yang penting murah dan dapat berjimat. Test drive dulu sebelum deal dengan orang tu. Kalau sedap dibawak, baru deal.

Natasha kesumat tak ada pulak pagi tu. Tak dapat nak bagi flying kiss kat dia

Dari tempat pulang motor tu, kami naik bas untuk ke stesen bas. Dari stesen bas tu baru kami cari bas untuk ke Belgaum. Ada bas express untuk ke Belgaum tapi cuma ada pada waktu tertentu je. Then kami decide to eat breakfast first lah masa tu. But before that, kami nak confirmkan balik jam berapa bas tu akan bertolak and stuff. Tanya punya tanya, ada pulak bas local (bas yang berhenti-berhenti) yang akan bertolak ke Belgaum masa tu. Wayyyy cheaper than the express bus, cuma bas tu tak menarik lah. Itu je.


Since kami pon nak berjimat, maka kami pon naik bas tu. Lagipon, kami nak pergi Belgaum cepat. Malas nak tunggu. Dah lah berjam untuk sampai ke Belgaum tu. Kami memang lapar gila masa tu, tapi nasib baiklah kami dah siap-siap beli roti and butter dekat mall malam tu untuk dimakan dalam bas. So kami pon lahap lah roti berjemkan butter dalam bas tu.


Since bas nie jenis bas yang berhenti-berhenti dekat certain station instead of direct pergi ke Belgaum, maka perjalanan kami untuk sampai ke Belgaum pon lama lah. Ada je orang dok ikut kami dekat stesen bas tu tawarkan untuk hantar kami ke Belgaum dengan menaiki kereta. Cepat tu memang lah cepat kalau naik kereta, tapi harganya ya ampun. Mahal kot. Berbeza gila dengan harga bas yang kami naik. So lupakan jelah. Selagi boleh berjimat, kami berjimat.


Tips : Ambik bas local yang jenis berhenti-berhenti nie untuk penjimatan yang berleluasa

Masa dalam perjalanan ke Belgaum kan, ada lah sorang mak cik tua yang duduk bahagian tingkap, dua line daripada tempat duduk kami, muntah ikut tingkap je while bas tu tengah bergerak. OMG jijik gila. Mujur lah muntah dia tu tak terbang sampai ke tingkap kami. Kalau kena pon, Adi kesumat yang kena dulu sebab dia duduk tepi tingkap. Adi pon muntah jugak dalam plastik masa naik bas dari Mumbai ke Goa. So dia macam prepare lah untuk muntah dekat tingkap. Tapi nasib baik ko tak muntah adi. You better not ! Hahahaha

Yang pasti jalan dia azab gila. Berjoget-joget kami duduk dalam bas tu. Sabor jelah.

---------------------------------------------------

Kesimpulan daripada destinasi di Goa nie, aku cukup berpuas hati semua benda. In fact sangat puas hati. Maybe it was because of my birthday kot. Hahaha. No lah. Tak sia-sia tambah Goa dalam list untuk dilawati di India nie after cancelling Kashmir. The best part about our trip in Goa was the hotel. We got the best hotel a tourist could ask for. Thank you Natasha Hotel for having us.

Budget semasa di Goa

Teksi semasa di Goa : Rs 265 (RM 18.55, ini aku kira total dua teksi yang kami guna untuk pergi ke hotel tak jadi, dan juga teksi untuk patah balik pergi ke KFC. Ini harga yang setelah dibahagi kepada 3 orang)
Natasha Hotel : Rs 3600 for 2 nights (RM 252, yang nie kami bahagi 3 orang. Satu malam Rs 1800)
Sewa Motor : Rs 350 for 1 day + Rs 1000 for deposit (Rs 350 bersamaan RM 24.50, yang nie kongsi dengan Faries je sebab Adi tak ikut pergi sight-seeing. So sorang bayar Rs 175)
Isi minyak motor : Rs 100 (RM 7, jangan isi minyak banyak-banyak. Membazir !) 
Parking Motor di Calangute Beach : Rs 20 (RM 1.40, kami share 2 orang)
Bas dari tempat pulangkan motor ke bas station : Rs 10 ( RM 0.70 per head, actually kurang dari 10 rupees sebenarnya, tapi orang tu tipu kami. Aku perasan sebab orang sebelum kami naik bas bayar 10 rupees jugak tapi dapat baki. Bila turn kami, kami tak dapat baki pulak. Malas nak gaduh benda 70 sen je)
Bas ke Belgaum : Rs 140 (RM 9.80, seriously murah naik bas locals. Kalau naik bas express Rs 700 kot, bersamaan RM 49. So buatlah pilihan yang bijak)

So itu sahaja cerita kami di Goa selama 3 hari 2 malam. Jumpa di entri Belgaum pulak lepas nie. See ya !


No comments:

Post a Comment

Home